Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wandelen in het Zevengebergte in Duitsland

Een reisverhaal van Ton Peters

Het Siebengebirge ofwel het Zevengebergte is een Duits middelgebergte van vulkanische oorsprong even ten zuiden van Bonn. De belangrijkste plaatsen zijn Königwinter en Bad Honnef. Het is een prachtige wandelgebied. Wij bezochten de zeven markante bergtoppen.

Großer Ölberg
De Großer Ölberg 460+

Zeven bergen?

Bij de naam Zevengebergte denk je aan zeven bergen. Het getal zeven slaat echter niet direct op het aantal bergen, het zijn er immers meer. De naam lag waarschijnlijk goed in de mond maar het kan ook ontstaan zijn uit de naam Siefen (vochtig bergdal) of Seifensieder (zeep-produktie).

Uitzicht op de Rijn, Drachenfels en de Wolkenburg

Ook het begrip ‘berg’ is natuurlijk altijd discutabel want wanneer is een heuvel een berg. Een berg heeft natuurlijk ook een dal nodig, anders is het weer een plateau. Volgens de definities van wikipedia mogen we in het Siebengebirge van bergen spreken, ze zijn immers hoger dan 200 meter en er is duidelijk sprake van een dal. Het Rijndal ligt op circa 70 meter hoogte en de hoogste berg, de Ölberg is 460 meter hoog. Een verschil dus van bijna 400m met steile hellingen. Als wandelaar kun je in deze bergen dus helemaal los gaan, zeker als je hoogtemeters wilt maken. Het gebied bestaat voornamelijk uit loofbos, er groeien veel beuken.

De zeven bekendste bergtoppen

Als we er toch zeven meest bekende bergtoppen er uit pikken dan zijn dat:

  1. Großer Ölberg (460,1 m) met restaurant, een zendmast en prachtig uitzicht.
  2. Löwenburg (455,0 m) met de gelijknamige Burgruine en de “Drei-Seen-Blick” (ik heb geen “See” gezien).
  3. Lohrberg (432,4 m) − zonder bijzonderheden
  4. Nonnenstromberg (335,3 m) – zonder bijzonderheden
  5. Petersberg (331,1 m) met het Gästehaus van Deutschland waar nogal een hoge staatslieden verbleven. Vroeger was deze berg ook toegankelijk met een tandradbaan.
  6. Wolkenburg (324,0 m) − hier stond vroeger een kasteel maar door de winning van laliet gesteente is een deel ingestort en de berg inmiddels 35m lager.
  7. Drachenfels (320,7 m) − dit is de bekendste berg met een prachtig panorama over de Rijn en een restaurant. De berg is goed bereikbaar via een toeristische tandradbaan maar ook via een wandelpad. Het kan er erg druk zijn. Op de top bevind zich nog de ruïne van Burcht Drachenfels

De wandeling

Wij gingen dus aan de wandel in het Siebengebirge en startten de wandeling op de Margarethenhöhe en de gastronomie Margarethenkreuz (goede schnitzels) bij Ittenbach. Hier is een parkeerplaats waar je voor 3 euro de hele dag mag staan.

“Ik heb de wandeling twee maal gelopen; de eerste keer in de winter bij regen en wolken en de tweede keer in het voorjaar bij een comfortabele 20 graden en een strakke blauwe lucht.”

Routekaart over de Zeven bergen in het Zevengebergte
Routekaart over de Zeven bergen in het Siebengebirge

De route voerde ons over alle zeven eerder genoemde toppen. We wandelen met de klok mee zodat de eerste 10km door bos gaan waarna de route steeds afwisselender wordt. De laatste zware kilometers kennen dan wat meer afwisseling. Uitgezette wandelroutes zijn er niet, wel worden diverse punten bewegwijzerd.

De Rheinsteig loopt door dit gebied maar brengt je niet terug naar je vertrekpunt. Sommige delen van de route vallen samen waardoor het ineens drukker kan zijn.

Het is dus raadzaam om een GPS of een goede app (en accu) op je telefoon te hebben.  Je verdwaald makkelijk en er zijn veel paden kriskras door het gebied. De GPX file van de route kun je hier downloaden.

Hoogteprofiel van de wandeling

Mijn favoriete app is OSMAND, deze is gratis en als je meer kaarten en hoogtelijnen wilt kost deze op jaarbasis niet veel. Ik log de tracks met mijn Garmin Instinct.

De start bevind zich op ca. 400 hoogte. Dat is dus mooi meegenomen maar uiteindelijk maakt het niets uit. We beginnen met de Lohrberg, die kun je op verschillende manieren bereiken. Vanaf deze berg is er een soort graad die tot aan de Trenkeberg 430+ loopt. Van hier dalen we steil naar beneden en komen bij de Lowenburger Obstwiese uit en een restaurant. Hier beklimmen we in een cirkelvorm de ruïne van de Lowenburg. We hebben er naar zowel oost als west een prachtig uitzicht.

Lowenburg
Lowenburg 455+

Dan duikelen we een hele tijd het bos in alwaar de route voornamelijk bergaf gaat. Via allerlei kleinere bergtoppen gaat het vanaf de Grosser Breiberg (313+) ineens steil naar beneden tot ca 150+. Dan is het weer 174m klimmen naar de Wolkenburg (324+). Dit is een vreemde top met allerlei grillige met mos begroeide rotsformaties. na weer even een steile lastige afdaling komen we met vast voet aan de bodem op een degelijk pad met ineens veel andere wandelaars. We steken de Drachenfelsbahn over en komen uit op de Drachenfels 321+.

De Drachenfelsbahn
Uitzicht over de Rijn bij de Drachenfels 321+

Hier is het druk want dit is de bekendste, laagste en meest toeristische top op de route. De tandradbaan brengt toeristen vanaf Königswinter naar de top. Met uitzicht op de Rijn lopen we naar Schloss Drachenfels, steken hier de tandradbaan over en volgen het Nachtegallental verder naar beneden.

Schloss Drachenfels

Onder bij de autobaan aan gekomen beginnen we weer aan de klim van de Petersberg. Dit is een lange fikse klim maar gelukkig worden we zo nu en dan door Maria via een soort kruisweg in de gaten gehouden. Op de top is een prachtige biergarten en een restaurant. Er staat een groot hotel inclusief een kapel.

Vanaf hier hobbelen we eigenlijk door dicht bos over de laatste toppen heen waaronder de Nonnenstromberg. Deze springt er eigenlijk alleen maar uit vanwege de grote hoop stenen op de top.

Nonnenstromberg 335+

Uiteindelijk komen we na een allerlaatste stevige klim op de Großer Ölberg uit. Er is een restaurant met een geweldig uitzicht. We durven het aan om hier een pot bier te pakken want het gaat nu alleen nog maar bergaf, terug naar de parkeerplaats.

De Großer Ölberg 460+, hoogste punt van de wandeling

LEES HIER ALLE VERHALEN EN ARTIKELEN OVER OUTDOOR IN DUITSLAND


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer