Advertentie


 

Actief in de Ardèche

Door: Sandra de Moor

De Ardèche is bij Nederlanders een populaire vakantiebestemming met de beroemde boogbrug bij Vallon-Pont-d’Arc. Hier eindig je als je de rivier per kano afgaat en kun je tevens de bijna 40 kilometer lange tocht rijden door de schitterende kloof: de Gorges de l’Ardèche. Ik laat je zien wat de mooiste plekjes zijn.

Gorges de l’Ardèche

Tussen het plaatsje Vallon Pont d’Arc en Saint Martin d’Ardèche baant de rivier de Ardèche zich een weg door het landschap en is een diepe kloof ontstaan van bijna 30 kilometer. Door water en gletsjers werd deze kloof in duizenden jaren steeds dieper en ontstonden diepe kalkstenen wanden, grotten en diepe spelonken wat heeft gezorgd voor een spectaculair landschap. Deze kloof kun je vanaf de rivier bekijken per kano of kajak of vanaf de bovenkant als je een tour maakt door de “gorge”.

de rivier de Ardèche kronkelt door het landschap

Het plaatsje Vallon-Pont-d’Arc met de gelijknamige boogbrug is in de zomer zo ongeveer volledig ingenomen door toeristen. Dit is niet verwonderlijk want hier eindigt de kanotocht over de rivier, maar ook is een ideaal vertrekpunt voor een autorit langs de Gorges de l’Ardèche.

Kano- en kajakmogelijkheden op de Ardèche

De hele omgeving van Vallon en de rivier is gericht op toerisme vol met restaurantjes, campings en een groot aanbod van kano- en kajakverhuurders langs de oevers van de rivier. Je kunt kiezen uit diverse afstanden, van zeven tot maximaal dertig kilometer.

vallon pont d'arc
Kano tochten eindigen bij de Pont D’arc , op sommige stukken is het behoorlijk wild

In het voorjaar is de rivier op sommige plekken redelijk onstuimig. In de zomer is het iets rustiger maar wees voorzichtig als je met kinderen bent. Op sommige plaatsen is de rivier wild en de stroming behoorlijk sterk met kans op omslaan van de kano. www.ardeche-canoes-kayaks.com

Ardeche , le pont d'arc vallon
Le Pont d’Arc in de Ardèche

Een rondje met de auto door de Gorges d’Ardèche.

Vanaf Vallon Pont d’Arc kun je direct langs de rivier de kloof in rijden waarbij je ook meteen het meest indrukwekkende stukje van de kloof ziet: de natuurlijke brug. Langs de route zie je prachtige rotsformaties met namen als ‘le cathédrale’, ‘le templiers’, ‘le dent noir’ en ‘la Madeleine’.

De D290 loopt aan de Noordkant van de rivier. Dit is een prachtige route met scherpe bochten waar je op verschillende plekken kunt stoppen voor een waanzinnig uitzicht over de kloof. Het kan hier in het hoogseizoen echt superdruk zijn waardoor het echt goed uitkijken is met files van Nederlandse kentekens. Ik maakte de tocht zelf eind van de middag; net voor zonsondergang. De zon laat dan een prachtige rode gloed achter op de witte stenen: waanzinnig mooi.

Hiken en fietsen in de Ardèche

De Ardèche heeft een wandelnetwerk van meer dan 6000 kilometer aan wandelpaden met wegwijzers en uitgezette routes. Hier kan echt elke wandelaar aan zijn trekken komen. Over het algemeen kun je zeggen dat de noordkant iets minder steil is dan het ruigere zuiden van de streek. In de omgeving van Labeaume liggen hunebedden, de
“Dolmens”. Dit zijn karakteristieke nederzettingen van stenen, lang geleden gebruikt als graven.

wandelen gorge ardeche
Wandelen rondom de prachtige kloof

Als je graag meedoet aan georganiseerde wandelingen langs de Gorges de l’Ardèche kun je informatie krijgen bij het Office du Tourisme in Ruoms. Ik verbleef hier op een geweldige camping, een superleuke plek en een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen en tourtochten door de Gorge. Het toeristenbureau organiseert wandeltochten voor gevorderden langs grotten en door de bergen.

Tips voor wandelroutes: de website wandelwiki heeft een leuk aanbod van wandelingen in deze mooie streek, met routes die je kunt downloaden.

De Dolce Via

In de vallei van de Eyrieux loopt de Dolce Via, een oude spoorbaan die nu fiets- en wandelroute is zoals we die ook zien in Spanje in de vorm van de Via Verdes. Vroeger reed hier een stoomtrein dwars door het dal. Sinds het stoomtreintje gestopt is met rijden is dit prachtige traject van 45 kilometer beschikbaar voor wandelaars en fietsers. Een mooie camping direct bij deze route is: La Garenne.

De route met kaart zie je op de site van France-voyage: www.france-voyage.com/frankrijk-tochten/dolce-via-6759.htm

De Cirque de Gens

Cirque de Gens kun je hier vinden. Het is een wandeling van iets meer dan zeven kilometer met een hoogteverschil van ongeveer 150 meter.

Monts d’Ardèche

Deze bergen zijn onderdeel van een enorm natuurpark. Wandelaars vinden hier heel verschillende landschappen aangezien het gehele park maar liefst 180.000 hectare beslaat.
www.parc-monts-ardeche.fr


Lees hier alle artikelen over bijzondere reizen naar Frankrijk


 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.