MOUNTAINREPORTERS WINACTIEBLUEPRINT

De Ardèche is bij Nederlanders een populaire vakantiebestemming met de beroemde boogbrug bij Vallon-Pont-d’Arc. Hier eindig je als je de rivier per kano afgaat en kun je tevens de bijna 40 kilometer lange tocht rijden door de schitterende kloof: de Gorges de l’Ardèche. Reporter Sandra laat je zien wat de mooiste plekjes zijn.

Gorges de l’Ardèche:

Tussen het plaatsje Vallon Pont d’Arc en Saint Martin d’Ardèche baant de rivier de Ardèche zich een weg door het landschap en is een diepe kloof ontstaan van bijna 30 kilometer. Door water en gletsjers werd deze kloof in duizenden jaren steeds dieper en ontstonden diepe kalkstenen wanden, grotten en diepe spelonken wat heeft gezorgd voor een spectaculair landschap. Deze kloof kun je vanaf de rivier bekijken per kano of kayak, of vanaf de bovenkant als je een tour maakt door de “gorge”.

de rivier de Ardèche kronkelt door het landschap

Het plaatsje Vallon-Pont-d’Arc met de gelijknamige boogbrug is in de zomer zo ongeveer volledig ingenomen door toeristen. Dit is niet verwonderlijk want hier eindigt de kanotocht over de rivier, maar ook is een ideaal vertrekpunt voor een autorit langs de Gorges de l’Ardèche.

Kano en Kayak mogelijkheden op de Ardèche:

De hele omgeving van Vallon en de rivier is gericht op toerisme vol met restaurantjes, campings en een groot aanbod van kano- en kajakverhuurders langs de oevers van de rivier. Je kunt kiezen uit diverse afstanden, van 7 km tot wel 30 km.

vallon pont d'arc
Kano tochten eindigen bij de Pont D’arc , op sommige stukken is het behoorlijk wild

In het voorjaar is de rivier op sommige plekken redelijk onstuimig. In de zomer is het iets rustiger maar vergis je niet in sommige stukken als je met kinderen bent: op sommige plaatsen is de rivier wild en is de stroming behoorlijk sterk met kans op omslaan van de kano. www.ardeche-canoes-kayaks.com

Ardeche , le pont d'arc vallon
Le Pont d’Arc in de Ardèche

Een rondje met de auto door de Gorges d’Ardèche.

Vanaf Vallon Pont d’Arc kun je direct langs de rivier de kloof in rijden waarbij je ook meteen het meest indrukwekkende stukje van de kloof ziet: de natuurlijke brug. Langs de route zie je prachtige rotsformaties met Franse namen als :  ‘le cathédrale’, ‘le templiers’, ‘le dent noir’ en ‘la Madeleine’.

De D290 loopt aan de Noordkant van de rivier. Dit is een prachtige route met scherpe bochten waar je op verschillende plekken kunt stoppen bij een waanzinnig uitzicht over de kloof. Het kan hier in het hoogseizoen echt superdruk zijn waardoor het echt goed uitkijken is met files van nederlandse kentekens. Ik maakte de tocht zelf eind van de middag; net voor zonsondergang. De zon laat dan een prachtige rode gloed achter op de witte stenen: waanzinnig mooi.

Hiken en fietsen in de Ardèche

De Ardèche heeft een wandelnetwerk van meer dan 6000 km aan wandelpaden met wegwijzers en uitgezette routes. Hier kan echt elke wandelaar aan zijn trekken komen. Over het algemeen kun je zeggen dat de Noordkant iets minder steil is dan het ruigere Zuiden van de streek. In de omgeving van Labeaume kun je de hunebedden bekijken : de
“Dolmens” (een nederzetting van stenen , wat vroeger graven waren)

wandelen gorge ardeche
Wandelen rondom de prachtige kloof

Als je graag meedoet aan georganiseerde wandelingen langs de Gorges de l’Ardèche kun je informatie krijgen bij het Office du Tourisme in Ruoms. (Ik verbleef op een geweldige camping in Ruoms; een superleuke plek met een uitstekende uitvalsbasis voor wandelingen , en tourtochten door de Gorge. )  Het toeristenkantoor organiseert wandeltochten voor gevorderden langs grotten en spelonken, maar ook door de bergen.

Tips voor wandelroutes : de website wandelwiki heeft een leuk aanbod van wandelingen in deze mooie streek, met routes die je kunt downloaden.

De Dolce via :

In de vallei van de Eyrieux loopt de Dolce Via : een oude spoorbaan die nu fiets- en wandelroute is zoals we die ook zien in Spanje in de vorm van de Via Verdes. Vroeger reed hier een stoomtrein dwars door de mooie natuur en het dal. Sinds het stoomtreintje gestopt is met rijden ligt dit prachtige traject beschikbaar voor wandelaars en fietsers van 45 kilometer. Een mooie camping direct bij deze route is: la garenne

De route met kaart zie je op de site van France-voyage :  https://www.france-voyage.com/frankrijk-tochten/dolce-via-6759.htm

De Cirque de Gens:

Cirque de Gens kun je hier vinden. Het is een wandeling van iets meer dan 7 kilometer met een hoogteverschil van ca. 150 meter. 

Monts d’Ardèche

Deze bergen zijn onderdeel van een enorm natuurpark. Wandelaars vinden hier heel verschillende landschappen wat komt omdat het gehele park 180.000 hectare beslaat.
www.parc-monts-ardeche.fr

Forêt de l’Aventure van Jaujac

Avonturenpark voor het hele gezin: hier kan je in bomen slingeren, klimparcoursen overwinnen en andere stoere activiteiten ondernemen.

Tip: Ik verbleef zelf in Ruoms; waarvanuit je een “roadtrip” kunt maken over de Gorge d’Ardeche in ongeveer 2 uur. Fantastische uitzichten gegarandeerd.

advertentie
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here