klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

De beste activiteiten en bezienswaardigheden op Crozon in Bretagne

Een reisverhaal van Marloes van Pareren

Metershoge golven beuken met ongekende woestheid tegen de kliffen. Zonnestralen pieken door het zwarte wolkendek heen en verlichten de spray achter de golven. Met moeite houd ik mezelf staande in de herfststorm die over het schiereiland Crozon in het zuidwesten van Bretagne raast. En ondanks de herrie van de wind en striemende regen heb ik maar één gedachte: dit zijn de elementen, dit is natuur, dit is op dit moment de mooiste plek op aarde!

Bretagne
Bretagne

Crozon

Tussen Brest en de baai van Douarnenez ligt het schiereiland Crozon (presqu’île de Crozon). Een aantal jaren geleden kwam ik hier voor het eerst. Als door toeval. Gewoon een prik op de kaart op zoek naar een leuke plek als onderdeel van een rondreis door Bretagne. Het was liefde op het eerste gezicht.

Bretagne
Bretagne
Bretagne

Regionaal Natuurpark Armorica

Crozon wordt beschermd als onderdeel van het Regionaal Natuurpark Armorica. Hier geen hypermoderne flats en snelwegen. De peninsula bestaat uit velden vol varens en heide, dennenbos, piepkleine dorpjes met granieten huisjes, hoge kliffen en verstopte baaitjes. Er zijn meer wandelpaden dan wegen, waarvan er veel ook nog onbegaanbaar zijn voor ieder voertuig groter dan een normale auto.

Bretagne
Sommige wegen zijn zo smal dat het meer wandelpaden zijn. Je komt hier dan ook nauwelijks auto’s tegen.
Bretagne
Crozon bestaat grotendeels uit heuvelachtige heidegebieden en af en toe een dennenbos. De kust bestaat uit hoge kliffen en schilderachtige baaitjes, maar er zijn ook een aantal lange, brede stranden te vinden.
Bretagne

Liefde op het eerste gezicht

Die eerste keer zijn er in een paar dagen tijd heel wat kilometers gewandeld en ruige kust verkend. En toch bleef er nog zoveel onontdekt! Na die eerste keer volgde een tweede en derde keer. En er is geen enkele twijfel dat er een vierde, vijfde en zesde keer gaat komen. Het blijft betoveren en iedere keer ontdek ik weer nieuwe paden, piepkleine dorpjes en verstopte baaitjes met witte zand aan een turquoise zee.

Bretagne
Bretagne
Soms wandel je onverwacht een prachtig dorpje binnen.
Bretagne
Bretagne
Er zijn ook een aantal brede, lange stranden te vinden (hoewel het hier iets minder breed is door hoogwater).

Bretonse vissershuisjes

Je vindt op Crozon geen grote hotels en resorts, wel kun je hier slapen in originele Bretonse visserhuisjes met dikke muren en lage plafonds. In de achtertuin pluk je ’s ochtends je eigen appels en luister je naar het geluid van de oceaan die nooit ver weg is. Liever met de tent of camper? Je vindt verschillende campings op het schiereiland, allemaal midden in de natuur gelegen.

Bretagne
Er worden heel wat van dit soort authentieke Bretonse huisjes te huur aangeboden. Vaak zijn ze niet groot, maar de sfeer maakt dit helemaal goed. De meeste huisjes hebben een achtertuin met minstens één appelboom erin en zijn omringt door bloemen.
Bretagne
Bretagne
Bretagne
Bretagne

Wild-wandelen

Wie al meer van mijn artikelen heeft gelezen weet dat ik fan ben van wild-wandelen: tochten maken zonder een uitgezette route te volgen. Gewoon de deur uitstappen en met behulp van wandelkaarten willekeurig paden kiezen. Crozon is hier ideaal voor! Je kunt hier alle kanten op en ontdekt steeds weer iets nieuws. Natuurlijk zijn er ook tal van uitgezette routes te vinden voor wie niet van wild-wandelen houdt!

Bretagne
Bretagne
Bretagne

Watersporten

Behalve wandelaars zijn mijn vriend en ik ook enthousiaste watersporters. We hebben inmiddels een hoop plekken in Europa en erbuiten bezocht waar we onze water-hobby’s kunnen uitoefenen, maar Crozon blijft favoriet! Door de vele stranden en baaitjes kun je altijd wel een plek met perfecte golven voor je eigen niveau vinden. En waait het? Dan zijn er meerdere plekken waar je kunt kitesurfen of windsurfen.

Bretagne
Bretagne
De mooiste beginnersgolven vindt je aan de Plage Kersiguenou.
Bretagne
Bretagne

Toorn van de weergoden

Bretagne zou Bretagne niet zijn als je niet minstens één keer per vakantie de toorn van de weergoden meemaakt. De kust is niet voor niets zo ruig uitgesleten. En zo stond ik bovenop een klif en keek uit over de woest kolkende zee in oktober 2020 tijdens één van de eerste herfststormen van het jaar. En ondanks mijn doorweekte broek en de wetenschap dat de zomer definitief voorbij was genoot ik met volle teugen! Presqu’île de Crozon: de plek waar je echt leeft!

Bretagne
Bretagne

Tips en websites

  • Huisjes huur je op het schiereiland via airbnb of homeaway. Hier bieden particulieren eeuwenoude vissershuisjes aan die vaak al generaties lang in de familie zijn. Campings vindt je op deze kaart.
  • Nog nooit gesurft? Je vindt meerdere surfscholen die je de fijne kneepjes van het bedwingen van de golven aanleren.
  • Liever geen les, maar wel de golven in? Plage Kersiguenou heeft aan de noordkant vaak perfecte beginnersgolven. Geen beginner? Dan is Plage Palue ’the place to be’!
  • De verborgen baai Plage L’Ile Vierge is meerdere malen gekozen tot één van de mooiste baaitjes van Frankrijk. Ondanks dat het niet makkelijk te bereiken is (het is een flinke afdaling ernaartoe!) moet je het gezien hebben. Vanuit de strandplaats Morgat kun je ook per SUP of kayak langs de prachtige kliffen (en grotten!) naar het baaitje varen.
  • Bezoek het kunstenaarsdistrict in het stadje Camaret sur Mer. Hier zitten allerlei kunstenaars op loopafstand van elkaar. Natuurlijk met de oceaan en Bretonse natuur als hoofdrolspeler in de kunst die ze laten zien.
  • Ga een keer uit eten, zoals in heel Bretagne kun je hier overal de beste vis en oesters krijgen. En drink er dan een glaasje Chouchen bij: de lokale Bretonse honinglikeur.
  • Ik schreef al eens eerder over Bretagne en haar woeste kusten. Geïnteresseerd? Hier kun je mijn artikel lezen.
  • Kies een baai uit op de kaart en rij er op goed geluk heen. Zo ontdekte ik zelf ook de mooiste dorpjes en stranden!

Lees hier de 100 meest populaire reisverhalen op Mountainreporters


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer