Advertentie

De bezienswaardigheden van de Gorges du Verdon

Door Sandra de Moor

De Provence in Frankrijk is een geliefde regio die bekend staat om zonnebloemen, paarse lavendel, schitterende meren, rivieren en de waanzinnig mooie Gorges du Verdon. Je vind de kloof tussen de plaatsjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie in het departement Var en Alpes-de-Haute-Provence.

gorges du Verdon
De gorges du Verdon van bovenaf gezien: 25 kilometer lang

De Grand Canyon van Frankrijk

De Gorges du Verdon is een kloof over een 25 kilometer lengte en daarmee een van de langste van Europa. Op sommige stukken is de kloof maar liefst 700 meter diep waardoor de vergelijking met de Grand Canyon vaak wordt getrokken maar de Verdon is uiteraard veel kleiner. De andere grote kloof in Europa is de Tara River Canyon in Montenegro. De gigantische kliffen en rotsen van de gorges zijn door erosie in miljoenen jaren ontstaan. De rivier heeft een grote diepe “Gorge” (kloof) uitgehouwen door de kracht van het water tegen het kalksteen.

Verdon belvedere
Uitzichtpunt bij de Verdon, credits tourisme-alpes-haute-provence.com

Behalve de diepe kloof is de Verdon ook een enorm natuurpark van wel 180.000 hectare met schitterende natuur die veel toeristen trekt. Het gebied rondom de Gorges du Verdon is een van de bekendste attracties van de Provence. Het Parc Naturel Regional du Verdon is sinds 1997 officieel een Nationaal Park en bestaat uit 43 stadjes en dorpjes als Castellane, Valensole, La Palud-sur-Verdon, Annot, en Entrevaux met het middeleeuwse uiterlijk.

roofvogels in het gebied rondom de Gorges du Verdon

In het gebied rondom de Gorges du Verdon zijn meerdere soorten roofvogels uitgezet die hun nesten graag bouwen in de wanden van de kloof en tussen de rotsen. De omgeving van rotsen, water en plekken om een nest te maken is ideaal voor deze grotere vogelsoorten.

vale gieren in gorges du verdon
De Vale gieren die uitgezet zijn in 1999 en nu broeden in de Gorges du Verdon. Credits: alphadxd.fr

Heel bijzonder zijn de gieren die in 1999 zijn uitgezet en zich hebben gesetteled in de regio en nu met bijna 150 gieren in de canyon leven en broeden. Je kunt de gieren zien vanaf sommige uitzichtpunten op de Route des Cretes. Met hun vleugels met een spanweide van bijna 2,5 meter zijn ze enorm indrukwekkend.

De Gorges du Verdon bezoeken per auto

Rijdt met de auto de Route de Cretes of de Corniche Sublime. Je kunt met de auto een bezoek brengen aan de kloof. Aan allebei de kanten is een route die je kunt volgen langs verschillende uitzichtpunten. Aan de noordkant heet deze de “Routes des Crêtes, van Moustiers-Sainte-Marie tot Castellane. Deze tocht heeft veertien “Belvederes”. Dit is het Franse woord voor uitzichtpunt, waar van af je prachtige foto’s kunt nemen. Aan de zuidkant heet de route de “Corniche Sublime”.


Tip: de weg rondom de kloof is 120 kilometer lang dus je hebt echt wel een dag nodig om een tour te maken.


Voor sportievelingen is de Verdon heel aantrekkelijk

Sportief in de Verdon

Wandelaars kunnen bijna 100 kilometer wandelpaden volgen rondom de Gorges du Verdon. “Le sentier de Martel” (het martelpad) is een bekende onder wandelaars. De naam klinkt erger dan het is; want het heeft niets met martelen te maken. De naam komt van de Fransman die als eerste de kloof afdaalde naar beneden en deze canyon ontdekte. Het Martelpad is onderdeel van de grote GR4 en is ongeveer veertien kilometer lang. De tocht brengt je langs grotten, ijzeren treden en bruggetjes en tunnels in het donker.

wandelroute
De Sentier Sireniens, een van de wandelpaden. tourisme-alpes-haute-provence.com

In de Gorges du Verdon kun je ook de Sentier de l’Imbut lopen: een prachtige wandelroute, die redelijk uitdagend is met soms wat gladde stukken keien en rotsen. Bij de Passerelle de l’Estellier is de loopbrug over de Verdon die de wandelroute Sentier de l’Imbut met de Sentier Martel verbindt.

Bungeejumpen: als je door de Gorges du Verdon rijd kom je langs de Pont de l’Artuby, waar je zomers de hoogste bungeejump in Europa kunt maken. Vlakbij restaurant Auberge des Cavaliers waar je ook kunt starten met de wandeltocht Sentier de L’imbut. In deze regio kun je ook stukjes van de beroemde Route Napoleon lopen (de GR406).

klimmen in de gorges du verdon
Zie jij je al hangen aan de kliffen van de gorges? Fotoredits: activazur.com

Klimmers kunnen in de Gorges du Verdon hun hart ophalen. Het dorpje La Palud sur Verdon is het centrum voor de bergsport en klimmers en is gelegen op de Route des Cretes tussen Castellane en moustiers in het hart van de “grand canyon”. Onder de klimmers heeft Verdon als bijnaam wel eens Europa’s Yosemite. Je kunt in de Verdon eindeloze klimpaden volgen: 1500 routes waarvan sommige alleen bereikbaar door abseilen.

Tips voor wandelroutes:  Een fijne site met wandelroutes in de Haut Provence is die van het toeristenbureau: Tourisme Haut Provence. Hier kun je onder het kopje “Hiking” alle plaatsjes in de regio invoeren en de mogelijke wandelroutes oproepen.

Trailrunning: Het plaatsje Digne Les Bains heeft een aantal prima trails die je hier kunt vinden.

canyoning verdon
De Verdon is een fantastische plek voor canyoning, credits : canyoning-ardeche.com

Andere sporten zijn canyoning, watersporten, kanoën, kajakken, vissen etc. We noemen een aantal plaatsjes in de regio waar veel outdoor te beleven is: Digne les Bains: Outdoor in Dignes les Bains, perfect voor hiking, trailrunning en meer. Castellane: met een groot aanbod aan bijzondere hikes en wandelingen

Lac Sainte-Croix

In de rivier de Verdon zijn vijf stuwmeren aangelegd. De mooiste is Lac-de-Saint-Croix die aan het eind van de Gorges du Verdon ligt en eigenlijk de “toegangspoort” is tot de Gorges. Rondom het Lac Sainte Croix zijn talloze mogelijkheden voor kajakken, waterfietsen, verhuur van bootjes en kano’s waarmee je de kloof in kunt varen. Het aantrekkelijke blauwe water in combinatie met de vele strandjes, en de ruige kloof binnen handbereik maakt dit echt een fantastische omgeving voor je zomervakantie.

Lac de saint croix
Lac de Saint Croix: de toegang van de Gorges du Verdon. credits: fotocommunity.de
kano tocht gorges du verdon
Kano’s in de Gorges du Verdon

Lees hier alle artikelen over reizen naar Frankrijk


 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.