ADVERTENTIE

Klik hier voor de mooiste bergwandelingen en huttentochten in Oostenrijk

 

De Orgues van Ille-sur-Tet, een verrassing in Zuid- Frankrijk

Door Peter de Vries

Veel toeristen trokken in de zomermaanden richting Zuid Frankrijk.
Het camping walhalla Argelés-sur-mer is een van de bekendere badplaatsen in het zuidelijkste puntje van Frankrijk. De meeste mensen komen hier dan ook om op de campings te verblijven, op het strand te liggen en over de boulevard te slenteren.

Wij wilden meer dan dat. En dat lukte!

Op een kleine drie kwartier rijden van de kust is een prachtige verrassing te vinden.
De Pyreneeën zijn bekend, het berggebied op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Hier kun je diverse sportieve buitenactiviteiten doen.

Het gebied Ille-sur-Tet is een stuk onbekender. Een prachtig beschermd natuurgebied dat wij besloten te bezoeken. De grootste trekpleister van het gebied is het erosiegebergte de Orgues van Ille-sur-Tet.

Het gebied is een door erosie en water beïnvloed gebied. Met als hoogtepunt het amfitheater van zand, klei en mineralen. Muren van wel 10 tot 12 meter hoog, pilaren die lijken op stalagmieten.
Een prachtig door water gebeeldhouwd decor.

De Orgues van Ille-sur-Têt
De Orgues van Ille-sur-Têt

Vanaf de ingang van het natuurpark loop je langs bijzondere plaatsen en kunsttukken tot aan het amfitheater. Het is een korte hike van ongeveer 30 minuten. Bij de ingang hebben we een folder meegekregen waarin precies beschreven staat wat je ziet.
Het aangezicht in het amfitheater is adembenemend.

Een absolute must see.

Op de terugweg reden wij langs de Têt. Een klein snelstromend riviertje die vanuit de Pyreneeën richting Perpignan en de kust stroomt. We hadden het behoorlijk warm van de wandeling in ruim 34 graden, dus besloten een rustig atukje langs de rivier op te zoeken.
Daar kwamen we op een heerlijk plekje terecht, niemand om ons heen en we konden even door de rivier heen wandelen. Bepaalde stukken in de rivier zijn uitgelezen voor een verfrissende duik, het stukje waar wij waren was meer voor even een moment van ontspanning en rust.

Heerlijk bijkomen in de koelte van de rivier
Heerlijk bijkomen in de koelte van de rivier

Het blijkt dat deze op het oog kalme rivier in de regenperiode van de herfst en vooral tijdens de stormen erg wild kan worden en enorm kan stijgen. Dit verklaart ook de vegetatie en ook de vorming van het eerder genoemde Orgues van Ille-sur-Tet.
Het water in de Têt kan zelfs zo enorm stijgen dat er in Perpingan, 30 kilometer stroomafwaarts tot wel 6 meter kan stijgen.

Een stukje bijzondere natuur met veel verassingen.

Meer dan de moeite waard om even voor in de auto te stappen en aan de drukte en neonverlichting van de badplaatsen te ontsnappen.
En bovenal, zeer goed te doen met kinderen!

De wandeling is heel goed te doen voor onze junior reporter
De wandeling is heel goed te doen voor onze junior reporter

Nog meer hiken in Zuid-Frankrijk? Dat kan! 

Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.