Het ontdekken van idyllische locaties die nog niet doordrongen zijn van toeristen kan een uitdaging zijn als je naar een bekend vakantieland gaat. In Frankrijk zijn Lac de Monteynard, Lac du Paladru en Lac Laffrey de grote bekenden. Maar hoe staat het eigenlijk met de kleinere meren in deze regio, waar alle kleuren blauw en groen je blijven verwonderen? Ik geef je graag de nodige inspiratie.  

bergmeren
Groen begroeide bergtoppen en weilanden omringen de vier meren van Lac Robert. Foto: Images et Rêves

Lacs Robert: vier meren met één naam 

Stap in de gondel van La Croix en bereid je voor op een eerste combinatie van vier prachtige, relatief onbekende meren. Hier in de Chamrousse vind je een gebied van 28 hectare groot, omringd door Petit Van (2.439 meter), de Grand Van (2.448 meter) en de Grand Sorbier (2.526 meter). De rotsen zijn deels begroeid met heldergroen mos en gras, wat reflecteert in het heldere en ondiepe water. Neem de tijd en aanschouw de wonderlijke natuur waar je je in bevindt.  

De combinatie van de vier meren nodigen uit tot ontdekking, al is wel aangeraden om voorzichtig te zijn met de natuur en met de oevers. Stap richting de rand van het meer, of loop hogerop de rotsen om een kijkje van bovenaf te nemen in het water. Wellicht zie je de regenboogforellen en vlagzalmen hier wel zwemmen.  

bergmeren
De roze bloemen voegen een fris en kleurrijk detail toe aan de reeds rijkelijk groene omgeving van Lac Robert. Foto: Images et Rêves

Ga de langeafstandsuitdaging aan 

De meeste meren bezoek je in een aantal uur met een relatief eenvoudige wandeling. Je trekt een dag eropuit en geniet van de locatie. Soms moet je er echter iets meer tijd in stoppen om te kunnen genieten van een exotische bestemming. Een van de lange afstandsroutes die Frankrijk rijk is, de GR738, brengt je dan ook van Chamrousse naar de berghut Pra, waarbij je onderweg de mooiste meren tegenkomt.  

Deze route staat ook wel bekend als de Haute Traversée de Belledonne, waarbij landschappen van bloeiende weilanden tot turquoisekleurige meren elkaar afwisselen. Achtereenvolgens zul je de meren Claret, Merlat en Crozet tegenkomen, ieder met zijn eigen unieke uiterlijk en omringende rotspartijen. De route is zowel zelfstandig als onder begeleiding van een gids te bewandelen, waarna een van de 90 bedden in de berghut Pra op je wacht.  

lac du Crozet
Photo Lac du Crozet is één van de meren die je zult tegenkomen tijdens jouw GR738. Foto: Images et Rêves

Een Canadees uitzicht met Lac Achard 

Waan je in een Canadees landschap op 1.917 meter hoogte. Lac Achard wordt omringd door dennenbomen en groene grasvelden, waarbij je zoals in een sprookje met het gras tussen je tenen het water inloopt. Je bent omringd door de Croix de Chamrousse en in de verte is met goed weer zelfs het Taillefer massief te zien. Alleen al het uitzicht hier is het waard om heen te wandelen.  

Lac Achard is via meerdere routes te bereiken en ook voor gezinnen zeer geschikt. Kies het startpunt Chamrousse op 1.750 meter en wandel iets meer dan een uur, tot maximaal anderhalf uur, enkele tocht. Het tweede startpunt vind je op Plateau de l’Arselle op 1.600 meter. Deze route is lastiger en duurt tevens langer. Een enkele tocht duurt circa twee en een half uur. Aan jou de keuze welke van de twee het wordt.   

lac du Crozet
Het prachtige Lac du Crozet wordt omringd door onwerkelijke bergtoppen en rotspartijen. Foto: Images et Rêves

Ongekend waterplezier in Rivièr’Alp

Zwemmen zoals je in een zwembad zou doen, maar dan zonder chloor of andere chemicaliën? Dat doe je in de Rivièr’Alp. Met 1.600 vierkante meter outdoor zwembad is Rivièr’Alp een waar waterparadijs. Je vindt er drie verschillende dieptes, om je tenen te dippen in het water of om juist flinke banen te zwemmen. Zo kun je er terecht met het hele gezin.

Het water van Rivièr’Alp wordt omringd door een natuurlijke barrière van waterplanten, die het water zuiveren en schoon houden. Hoewel het dus beheerd wordt door mensen, is deze oase van groen een echte outdoor ervaring. En ben je even klaar met zwemmen, dan vind je in de buurt de wandeling ‘Secret of the Hydromachines’, een twee uur durend avontuur. Of kies voor een korte fietstocht naar Saint-Christophe la Grotte als dat meer bij jou past.

bergmeren
Lac du Sautet, ofwel het Sautetmeer, is naast wandelen ook perfect geschikt voor kanoën en andere wateractiviteiten. Foto: Fanny Vandecandelaere

Lac du Sautet  

Wandelen in de bergen om uiteindelijk de glinsteringen van de zon te zien in het kristalheldere water. Het zijn van die momenten waar je naar snakt als je op vakantie gaat naar Frankrijk. Toch is het soms ook heerlijk om te genieten van een meer wat nét iets makkelijker bereikbaar is en waar je ook watersporten kunt beoefenen. Het Sautetmeer hoort dan ook zeker in dit rijtje van kleine maar prachtige meren thuis.  

Dat het Sautetmeer een locatie is waar meer toeristen komen, is te zien aan de hoge diversiteit van activiteiten. Maar, dat mag de magie van deze plek zeker niet drukken. Met het uitzicht van de Obiou op de achtergrond geniet jij hier namelijk van suppen, kajakken of zwemmen. Of zoek de uitdaging in een zipline, via ferrata of de waanzinnige Souloise-kloof. Ook voor wandelaars is dit gebied zonder twijfel een prachtige locatie. Er zijn dan ook meerdere routes te vinden die jou gedurende jouw verblijf bezig kunnen houden.  

lac du Sautet
Een waanzinnig vogelperspectief op het azuurblauwe Lac du Sautet. Foto: Images et Rêves

In een gebied zo divers en zo natuurrijk is het geen wonder dat vijf bergmeren maar een tipje van de sluier oplichten. Er is zo veel te ontdekken, dat zelfs tien artikelen niet genoeg zal zijn. Heb je je vakantie in de Isère al geboekt? Pak je kaart er dan bij en zoek naar de dichtstbijzijnde meren bij jouw locatie. Ben je nog op zoek naar een mooie vakantieplek, dan biedt dit lijstje hopelijk de juiste inspiratie. Meer inspiratie opdoen? Bezoek dan nu de website.  

Hoofdfoto: Images et Rêves

één reactie op “De vijf mooiste onontdekte bergmeren in de Isère in Frankrijk”

  • claude Cochin
    13 maart 2024 at 10:20

    Prachtig alle die meren, maar ik zou graag willen weten de naam van het eerste meer in dit artikel.
    Alvast bedankt, mvg Claude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.