Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

FIETSEN IN FRANKRIJK | Drie tips voor een fietsvakantie in de Ardèche

Een reisverhaal van Noëlle Verhage

De Ardèche, onderdeel van de Auverge Rhône-Alpes in Frankrijk, is een regio die je misschien wel het beste kunt beleven en ervaren op de fiets. De historische dorpjes, bospaden, immense kastelen en de bergen ontstaan uit vulkanen ontdek je aan de hand van de 400 kilometer aangelegde fietsroutes. De diversiteit aan fietsroutes en de afwisseling in het landschap zorgen ervoor dat iedereen geniet van deze regio. Lees hieronder mijn drie tips voor een geslaagde en sportieve fietsvakantie in de Ardèche.

1. Grande Traversée de l’Ardéche

Tijdens mijn verblijf in de Ardèche heb ik een deel van de ‘Grande Traversee de l’Ardeche’ mogen fietsen. Een fietsroute met een lengte van 315 kilometer welke start in Annonay en eindigt in Bourg-St-Andeol. Een beklimming van 5.569 meter en een afdaling van 4.000 meter tussen Saint-Agrève en Les Vans, maakt dat deze route is ontworpen voor de echte mountainbiker.

Met een e-mountainbike over de Grande Traversée de l’Ardéche.
Met een e-mountainbike over de Grande Traversée de l’Ardéche. Eigen foto: Noëlle Verhage

De route is duidelijk gemarkeerd met bordjes waarop ‘Grande Traversée de l’Ardèche’ wordt aangegeven. Een groot deel van de route volgt de wandelroutes GR7 en GR4 waarbij je door het Massief Central en de Cévennen fietst. Ook voert de route je langs de beroemdste bergen van de regio, ooit ontstaan uit vulkanen: Mont Mezec en Mont Gerbier de Jonc.

Beklimmen van de Mont Gerbier de Jonc.
Beklimmen van de Mont Gerbier de Jonc. Eigen foto: Noëlle Verhage

Aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc ligt de bron van de Loire. De beroemde rivier die 1.013 kilometer door Frankrijk stroomt. Hier komen veel toeristen op af, maar laat het je niet weerhouden om even van je fiets af te stappen om de top van deze berg te beklimmen. Eenmaal op de top wordt je beloond. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over onder meer de Alpen, waaronder de Mont Ventoux en de Mont Blanc, de Cévennen en de Rhône vallei.

itzicht vanaf de Mont Gerbier de Jonc.
Uitzicht vanaf de Mont Gerbier de Jonc. Eigen foto: Noëlle Verhage

2. Via Rhôna

De 815 kilometer lange fietsroute Via Rhôna start vanaf het meer van Genève en eindigt in de monding van de Middellandse Zee. Deze route passeert de Ardèche. De Ardèche route is 93 kilometer lang en is verdeeld in 4 delen: van Sarras naar Glun, van Soyons naar La Voulte-sur-Rhône, van Pouzin naar Rochemaure en van Viviers naar Bourg-St-Andéol. Meer informatie over de gehele route vind je op de website van Via Rhône.

3. Dolce Via

Je hoeft niet enorm sportief te zijn als je kiest voor de Dolce Via fietsroute in de vallei van de Eyrieux. Met slechts een stijgingspercentage van maximaal 1% is de Dolce Via een ideale fietsroute voor de Nederlander die (nog) niet gewend is aan fietsen in de bergen. De voormalige treinroute is 75 kilometer lang en geschikt gemaakt voor fietsers en wandelaars. Geniet van de panorama uitzichten en plof regelmatig neer op een terrasje bij een restaurant en geniet van de heerlijke lunch met verse streekproducten. Meer informatie over deze route vind je op de website van Dolce Via.

Vlakke fietsroute in de Ardèche,
Vlakke fietsroute in de Ardèche, Eigen foto: Noëlle Verhage

Accommodatie ‘Accueil Vélo’

Als fietser verblijf je het beste bij accommodaties die zijn aangesloten bij het label ‘Accueil Vélo’. Ze zijn goed ingespeeld op de fietser die van accommodatie naar accommodatie fietst. De accommodaties variëren van B&B’s, hotels, hostels, kort verblijf vakantiehuizen, kampeerterreinen tot camperstopplaatsen.

De aangesloten accommodaties:

  • Liggen binnen een straal van maximaal 5 kilometer vanaf de fietsroute;
  • Hebben een af te sluiten fietsenstalling en een reparatie set beschikbaar die je kunt gebruiken bij pech of een check-up van je fiets;
  • Zorgen ervoor dat je maaltijd aansluit op de inspanning die je hebt geleverd en de volgende dag weer gaat leveren. Ook andere dieetwensen of een extra vroeg ontbijt is geen probleem;
  • Bieden mogelijkheden om je kleding te wassen;
  • Bieden de mogelijkheid om je auto voor een langere tijd bij hen of in de buurt van de accommodatie te parkeren wanneer je een paar dagen eropuit trekt op de fiets.

Meer informatie vind je op de website van de Ardèche Guide.

Mogelijk uitzicht vanuit één van de accommodaties.
Mogelijk uitzicht vanuit één van de accommodaties. Eigen foto: Noëlle Verhage

Fietsverhuur

Het huren van een fiets in de Ardèche is geen enkel probleem. Er zijn veel fietsverhuurders verdeeld over de gehele regio. De e-mountainbike is een fiets die je steeds meer ziet in deze regio. Het zorgt ervoor dat jong en oud de fietsroutes op een toegankelijke manier kunnen ontdekken. Meer informatie over het huren van een fiets vind je op de website van de Ardèche Guide.

Overzicht fietsroutes

Kijk voor een uitgebreide overzichtskaart van alle fietsroutes in de Ardeche op de website carte ardeche. Je kunt routes filteren op moeilijkheidsgraad, lengte en type parcours. Ideaal wanneer je je vakantie aan het plannen bent!


Outdoorvakantie in de Ardèche | Naast fietsen biedt de Ardèche nog veel meer, voor de wandelaar, de natuurliefhebber of de sportieve buitensporter. Lees voor meer informatie ook mijn artikel ’Drie tips voor een outdoorvakantie in de Ardèche’.


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Scandinavië – natuur voor iedereen

Hoge bergpieken, onaardse landschappen, wonderlijke fjordenkusten, oneindig uitgestrekte bossen en boven alles: rust en ruimte. Kies jij voor een vakantie naar Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken of misschien wel IJsland? Voor ieder reisgezelschap heeft Scandinavië een perfecte vakantie in huis. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer