klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

FIETSEN IN FRANKRIJK | Drie tips voor een fietsvakantie in de Ardèche

Een reisverhaal van Noëlle Verhage

De Ardèche, onderdeel van de Auverge Rhône-Alpes in Frankrijk, is een regio die je misschien wel het beste kunt beleven en ervaren op de fiets. De historische dorpjes, bospaden, immense kastelen en de bergen ontstaan uit vulkanen ontdek je aan de hand van de 400 kilometer aangelegde fietsroutes. De diversiteit aan fietsroutes en de afwisseling in het landschap zorgen ervoor dat iedereen geniet van deze regio. Lees hieronder mijn drie tips voor een geslaagde en sportieve fietsvakantie in de Ardèche.

1. Grande Traversée de l’Ardéche

Tijdens mijn verblijf in de Ardèche heb ik een deel van de ‘Grande Traversee de l’Ardeche’ mogen fietsen. Een fietsroute met een lengte van 315 kilometer welke start in Annonay en eindigt in Bourg-St-Andeol. Een beklimming van 5.569 meter en een afdaling van 4.000 meter tussen Saint-Agrève en Les Vans, maakt dat deze route is ontworpen voor de echte mountainbiker.

Met een e-mountainbike over de Grande Traversée de l’Ardéche.
Met een e-mountainbike over de Grande Traversée de l’Ardéche. Eigen foto: Noëlle Verhage

De route is duidelijk gemarkeerd met bordjes waarop ‘Grande Traversée de l’Ardèche’ wordt aangegeven. Een groot deel van de route volgt de wandelroutes GR7 en GR4 waarbij je door het Massief Central en de Cévennen fietst. Ook voert de route je langs de beroemdste bergen van de regio, ooit ontstaan uit vulkanen: Mont Mezec en Mont Gerbier de Jonc.

Beklimmen van de Mont Gerbier de Jonc.
Beklimmen van de Mont Gerbier de Jonc. Eigen foto: Noëlle Verhage

Aan de voet van de Mont Gerbier de Jonc ligt de bron van de Loire. De beroemde rivier die 1.013 kilometer door Frankrijk stroomt. Hier komen veel toeristen op af, maar laat het je niet weerhouden om even van je fiets af te stappen om de top van deze berg te beklimmen. Eenmaal op de top wordt je beloond. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over onder meer de Alpen, waaronder de Mont Ventoux en de Mont Blanc, de Cévennen en de Rhône vallei.

itzicht vanaf de Mont Gerbier de Jonc.
Uitzicht vanaf de Mont Gerbier de Jonc. Eigen foto: Noëlle Verhage

2. Via Rhôna

De 815 kilometer lange fietsroute Via Rhôna start vanaf het meer van Genève en eindigt in de monding van de Middellandse Zee. Deze route passeert de Ardèche. De Ardèche route is 93 kilometer lang en is verdeeld in 4 delen: van Sarras naar Glun, van Soyons naar La Voulte-sur-Rhône, van Pouzin naar Rochemaure en van Viviers naar Bourg-St-Andéol. Meer informatie over de gehele route vind je op de website van Via Rhône.

3. Dolce Via

Je hoeft niet enorm sportief te zijn als je kiest voor de Dolce Via fietsroute in de vallei van de Eyrieux. Met slechts een stijgingspercentage van maximaal 1% is de Dolce Via een ideale fietsroute voor de Nederlander die (nog) niet gewend is aan fietsen in de bergen. De voormalige treinroute is 75 kilometer lang en geschikt gemaakt voor fietsers en wandelaars. Geniet van de panorama uitzichten en plof regelmatig neer op een terrasje bij een restaurant en geniet van de heerlijke lunch met verse streekproducten. Meer informatie over deze route vind je op de website van Dolce Via.

Vlakke fietsroute in de Ardèche,
Vlakke fietsroute in de Ardèche, Eigen foto: Noëlle Verhage

Accommodatie ‘Accueil Vélo’

Als fietser verblijf je het beste bij accommodaties die zijn aangesloten bij het label ‘Accueil Vélo’. Ze zijn goed ingespeeld op de fietser die van accommodatie naar accommodatie fietst. De accommodaties variëren van B&B’s, hotels, hostels, kort verblijf vakantiehuizen, kampeerterreinen tot camperstopplaatsen.

De aangesloten accommodaties:

  • Liggen binnen een straal van maximaal 5 kilometer vanaf de fietsroute;
  • Hebben een af te sluiten fietsenstalling en een reparatie set beschikbaar die je kunt gebruiken bij pech of een check-up van je fiets;
  • Zorgen ervoor dat je maaltijd aansluit op de inspanning die je hebt geleverd en de volgende dag weer gaat leveren. Ook andere dieetwensen of een extra vroeg ontbijt is geen probleem;
  • Bieden mogelijkheden om je kleding te wassen;
  • Bieden de mogelijkheid om je auto voor een langere tijd bij hen of in de buurt van de accommodatie te parkeren wanneer je een paar dagen eropuit trekt op de fiets.

Meer informatie vind je op de website van de Ardèche Guide.

Mogelijk uitzicht vanuit één van de accommodaties.
Mogelijk uitzicht vanuit één van de accommodaties. Eigen foto: Noëlle Verhage

Fietsverhuur

Het huren van een fiets in de Ardèche is geen enkel probleem. Er zijn veel fietsverhuurders verdeeld over de gehele regio. De e-mountainbike is een fiets die je steeds meer ziet in deze regio. Het zorgt ervoor dat jong en oud de fietsroutes op een toegankelijke manier kunnen ontdekken. Meer informatie over het huren van een fiets vind je op de website van de Ardèche Guide.

Overzicht fietsroutes

Kijk voor een uitgebreide overzichtskaart van alle fietsroutes in de Ardeche op de website carte ardeche. Je kunt routes filteren op moeilijkheidsgraad, lengte en type parcours. Ideaal wanneer je je vakantie aan het plannen bent!


Outdoorvakantie in de Ardèche | Naast fietsen biedt de Ardèche nog veel meer, voor de wandelaar, de natuurliefhebber of de sportieve buitensporter. Lees voor meer informatie ook mijn artikel ’Drie tips voor een outdoorvakantie in de Ardèche’.


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer