Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Tijdens een vakantie met de racefiets in de Franse Vogezen overkwam Fabrice iets geks: hij betrapte zich erop dat hij naar bordjes met ‘À vendre’ (Frans voor ‘Te Koop’) speurde. Die avond belde hij zijn vriendin Jessica op. Een paar jaar later woont dit Utrechtse koppel in een Tiny House in het Franse gebergte. Middenin de vallei van het ‘Parc Régional Naturel des Ballons des Vosges’. Daar organiseren zij Hiking retreats op zes uur rijden van Nederland.

De zinderende stilte vanaf de bergen bij zonsopgang in het Parc Regional Naturel des Ballons des Vosges

Een onbedwingbare aantrekkingskracht

Dat was een nietsvermoedende fietsvakantie die een vreemde wending nam. Tot dat moment waren Jessica en Fabrice totaal niet van plan hun geliefde Utrecht te verlaten. Wel waren zij op zoek naar manieren om minder gejaagd te leven. Maar tot dan toe richtten zij hun pijlen op een Tiny House ergens in Utrecht en omstreken. Maar terwijl zijn vrienden hun racefiets aan het poetsen waren voor de dag erop, ging Fabrice nog even een ommetje lopen rond de camping waar zij stonden.

Met name onbebouwde terreinen die te koop stonden trokken zijn aandacht. “Ik voelde mij hier thuis zonder dat ik hier ooit geweest was,” zegt Fabrice daar nu over. Met name de natuur en de geborgenheid van dit kleine gebergte trokken hem aan. Gelukkig kon Jessica zich wel vinden in het vooruitzicht van een nieuw avontuur in het buitenland! Een paar vakanties zochten ze naar een geschikt terrein, en een paar jaar laten hadden ze de winnaar te pakken.

Fabrice en Jessica gooiden in korte tijd het roer helemaal om

Nieuwe vaardigheden leren

Tot dat moment werkten zowel Jessica als Fabrice als trainer en organisatieadviseur voor overheidsorganisaties. Leuk en uitdagend werk, maar dat had weinig te maken met wat hen te wachten stond: een terrein kopen, een bouwvergunning regelen, een huis bouwen, voorzieningen naar het rotsachtige weiland krijgen (riool, elektra, water, internet). En leren ondernemen. “Wat we wel goed konden gebruiken, was ons vermogen om ons snel nieuwe dingen eigen te maken. Dat heb je namelijk als organisatieadviseur die telkens bij een andere organisatie aan de slag gaat wel nodig.”

Hiking retreats in de bergen

Fabrice heeft al van jongs af aan een liefde voor de bergen. “Dat is waar ik gelijk ontspan, maar waar tegelijkertijd mijn hart een sprongetje maakt. Deze levendige ontspanning is voor mij de perfecte balans. Kalmte zonder dat het saai wordt, inspiratie zonder de (Randstedelijke) stress.” Dit is dan ook het gevoel dat ze met zoveel mogelijk mensen willen delen. Dat doen ze onder andere door Hiking retreats in de bergen te organiseren. In drie, vier of vijf dagen tijd wandel je ongeveer vijftien kilometer per dag van berghut naar herberg.

Laagdrempelig genoeg om het aan te kunnen, ook als je geen topsporter bent. Voldoende intensief om die lekkere voldane moeheid te voelen aan het einde van de dag. En die ervaring kan dichterbij dan de meeste mensen denken: de Vogezen liggen namelijk op zes uur rijden van Utrecht. “Mensen zeggen ons bij vertrek altijd dat ze zich helemaal opgeladen voelen.”

In de verte zien we de Ballon de Servance (1216 meter) tijdens een Hiking retreat

Tijdens de Hiking Retreat overnacht je twee nachten in een trekkershut waar alle voorzieningen zijn om te koken, te slapen en te wassen (back to basic). In de trekkershutten zorgen we zelf voor ons eten. En daarna kruipen we binnen rond de kachel of buiten rond het kampvuur.

Eén nacht overnacht je in een eenvoudige herberg, boven op de berg, waar de jonge gastvrouwen zich vlot bewegen en je hartelijk bedienen. Waar je onder de douche het kristalzuivere bergwater op je huid voelt. Waar je een traditioneel bergmaal krijgt voorgeschoteld dat heerlijk smaakt na al het wandelen.

De verblijfplekken hebben allemaal iets magisch. Het zijn plekken die je bijna niet meer ziet.


Een oefening in geduld

Niet alles verliep in dit avontuur zoals gepland. Vanaf het begin was het plan om een gastenverblijf bij te bouwen op het terrein. Zodat we kleine groepen kunnen ontvangen en verwelkomen. Of dat nu is voor een trainingsweek of aan de vooravond van een hiking retreat. Maar de bouw van hun gastenverblijf heeft inmiddels behoorlijke vertraging opgelopen. Gezien hoe arbeidsintensief deze traditionele, maar duurzame bouwwijze is, is dat achteraf gezien misschien niet vreemd.

“Maar nu ligt de bouw gelukkig weer op schema,” legt Jessica uit. Rond de zomer verwachten zij de eerste gasten in de blokhut te kunnen gaan ontvangen. Tot die tijd hebben ze inmiddels gelukkig een netwerk opgebouwd van gastenverblijven in de vallei, dus voor de hiking retreats is er geen probleem. “Maar we kijken er wel naar uit dat we onze gasten straks bij óns kunnen ontvangen!”

Jessica bekijkt de vorderingen van de bouw van ons gastenverblijf, een traditionele blokhut.

Meer weten of zin interesse in een Hiking Retreat? Ga naar reignbow-retreats.nl/hiking-retreats/

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer