Advertentie


 

Historisch Serres en de Meouge kloof

Door: Sandra de Moor

Als mountainreporter reisde ik naar Frankrijk, voor een bezoek aan het prachtige Serres, in het hart van de Dauphiné, in de Provence. Via de de uitlopers van de Ecrins reden we over de prachtige Route Napoleon met talloze wandelingen, watervallen en schitterende uitzichten naar het historische plaatsje Serres.

Route Napoleon

Route Napoleon
Route Napoleon; met de vele wandelroutes werkelijk overal langs de route! Eigen foto Sandra de Moor

Dwars door het Zuiden loopt een route die vernoemd is naar de weg die Napoleon Bonaparte aflegde na zijn ontsnapping van Elba. Wij volgenden een groot deel van de route tussen La Mure en Sisteron: een route die zich steeds hoger de bergen in gaat langs watervallen en af en toe de prachtigste vergezichten over laaggelegen rivieren en dorpjes.

 

Laffrey
Het heldere meer van laffrey, met vlakbij het standbeeld van Napeleon en de leuke stadjes als Le Mure. Eigen foto Sandra de Moor

Bijzonder aan de Route Napoleon is dat je werkelijk overal langs de route kunt stoppen voor een wandeling, want de aantallen wandelroutes zijn echt ontelbaar! Onderweg op de route kun je een standbeeld zien van Napeoleon. Dit is vlakbij een prachtige stop: het meer van Laffrey. Ook passeer je skigebied (Super)Devoluy.

Flower camping Le Domaine des 2 soleils: een waar paradijsje!

flower
logo flower campings

Camping Le Domaine des 2 Soleils, – van de keten Flower Campings – gelegen in een zonnig dal tussen de Dauphiné en de Provence.

In het hart van het dal van de rivier Buëch, vlakbij de leuke plaatsen Gap en Sisteron. De camping wordt gerund door de twee liefste mensen: Sabrina en Fred. Met hart en ziel steken zij al hun tijd in deze prachtige plek: een heerlijke camping.

safaritent ,, glamping
de safaritenten op Les Deux Soleils, met deckchairs en ruime veranda.

De streek waar de camping ligt is bergachtig: prachtige pieken en bergen liggen rondom de camping en omdat deze hoger ligt, op circa 800 meter hoogte, is het uitzicht waanzinnig mooi.

ccamping
foto omgeving, bron: galerie website camping

De camping is rustig en lekker ruim: terrasgewijs zijn plateau’s aangelegd met veel begroeiing en privacy voor eigen tenten en caravans. Daar tussendoor staan huurobjecten: chalets, caravans en superleuke safaritenten, in totaal 90 plaatsen, waarvan er 30 huurobjecten. Door de terrasvorming en begroeiing ervaar je een grote privacy.

Klik op deze link voor info over Flower camping: Le Domaine des Deux Soleils

Wat kun je doen en beleven op deze camping

Je kunt er zwemmen in een verwarmd buitenbad, tafeltennissen etc. De camping is heel geschikt voor mensen met kinderen. In de zomer worden leuke activiteiten gepland, ofwel door de camping zelf, ofwel door bedrijfjes uit de omgeving. Waarbij je kunt denken aan outdoor activiteiten: wandelen, paardrijden, mountainbiken, rotsklimmen, via ferrata, speleologie en canyoning. In de zomer worden er door de eigenaars eenvoudige maaltijden als pizza, pasta en dergelijke aangeboden.

les deux soleils
een van de huur-huisjes op de camping , bron: camping galerie website

Op loopafstand ligt het unieke stadje Serres

Bijzondere uitjes in de omgeving

Een bezoek aan het historische dorpje Serres mag je niet overslaan, met z’n smalle straatjes, de prachtige 12e-eeuwse kerk, het gemeentehuis met een gebeeldhouwde deur uit de 14e eeuw.  Start bij de lokale VVV waar je een kaartje kunt halen (bij Nederlandse Petra Kok van het toeristenbureau) om het stadje door te kruizen. Mocht je op zoek naar een leuke airbnb locatie: Petra verhuurt een superleuke locatie in het hart van Serres. Tegenover de VVV zit een heerlijk terras met een bar en restaurant met een uitstekende keuken. Eens per week vindt op de parkeerplaats bij de VVV de wekelijks markt plaats.

Mijn persoonlijke favoriet: hiken en zwemmen in de Meouge kloof!

Het natuurlijke erfgoed van de ‘Gorges de la Méouge’ een schitterende kloof (gorge)  omringd door hoge rotswanden met een middeleeuwse brug met drie bogen en de overblijfselen van een molen.

Meouge
Gorge de Meouge: een prachtige kloof vlakbij de camping , foto Sandra de Moor

Ik bezocht de kloof twee keer, de eerste keer voor een heerlijke wandeling over een van uitgezette paden rondom de kloof. Het is er werkelijk schitterend! Rondom de kloof zijn naaldbossen, forest-achtige paden en rotsen, en steeds weer het zicht op die immense kloof met de erosiesporen in de rotsen.

Meouge
Gorge de Meouge

De tweede keer reden we vanaf de plaats Lanarge richting de kloof zodat je de hele weg dwars door de kloof rijdt. Er zijn diverse stops mogelijk, waarvan de stop bij de oude brug een echte aanrader is, want hier kan je bij de waterval en brug de mooiste foto’s maken. Het was die dag prachtig weer en dus hebben we op de vlakke delen van de Meouge van de zon genoten, liggend op de rotsplateaus. In de zomer kan het erg druk zijn.

De citadel van Sisteron biedt één van de mooiste uitzichten van de Haute Provence. Sisteron is een leuke stad en echt een bezoek waard. Het is gelegen aan de hoge berg La Baume, waar je kunt klimmen. Ook is er voor kids een forest-klimpark in het stadje. De bergvlakte van Saint Genis tussen Sisteron en Serres.

lac de riou
Lac de Riou , foto Sandra de moor

Recreatiemeer Lac du Riou

Dit is een vlakbij de camping gelegen recreatie meer met heerlijke grasvelden om op te zonnen, speeltoestellen, waterfietsen en aflopend water om in te zwemmen. Je kunt er met campers rondom vrij kamperen.

Recreatiemeer La Germanette: deze “Base de Loisirs” is een recreatieplas, met steigers, prachtig blauw zwemwater, sup’s, visplekjes en eindeloos zwemplezier. Deze plas is op korte afstand van de camping te vinden.

Wandel- en fietstochten

Via een aantal vlakke passages helemaal de Pas de la Louve op waar je een schitterend uitzicht hebt op het land van Buëch. De afdaling loopt langs buxusstruiken, naaldbomen, eiken en tijmstruiken. Een gevarieerde en gemakkelijke tocht voor het hete gezin rondom Serres.

lagrand
het prachtige stadje Lagrand, gelegen op een heuvel met een prachtige kerk en een typisch frans gemeentehuis

Een tocht met de auto

De route loopt langs de vele dorpje hoog boven onze dalen. Met name Upaix, Ventavon, Le Poët, Antonaves, Lagrand, Saléon, maar ook Pomet in de gemeente Châteauneuf de Chabre, Salérans, St Pierre-Avez, Le Vieil Eyguians en Arzeliers in de gemeente Laragne.

Streekgerechten

Camping eigenaresse Sabrina liet ons kennismaken met de streekproducten die zo kenmerkend zijn rondom de Buech. Ze organiseerde in hun eigen knusse keuken een Franse streekproeverij met de allerlekkerste zelfgemaakte hapjes. Tourtons: heerlijke deegenvelopjes gevuld met o.a. geitenkaas, spinazie, aardappelpuree etc. Ook liet ze ons de streek delicatesse Tarte aux Myrtilles, een verrukkelijke bosbessentaart, proeven.

serres
Serres gezien vanaf de heuvel bij het oude kerkje. Deze wandeling is echt een aanrader ! Eigen foto Sandra de Moor

Tip: net buiten het dorpje Serres staat een oude Kip-Caravan met daarin – je gelooft het niet – een heuse steenoven. Daar bakt de Russische Irina de lekkerste pizza’s die je kunt afhalen en meenemen naar de camping. Een unieke vrouw, bijzondere conversatie verzekerd!

meouge
de schitterende brug in de meouge

My travel report in English

As a Mountainreporter last summer I was in France, for a visit to the beautiful Serres in the heart of the Dauphine in the Provence. Throught the peaks of the Ecrin we drove along the Route Napoleon with all it’s beautiful hikes, waterfalls and stunning views to end up at the historic village of Serres.

The route Napoleon:  Right through the South of France there is a route which was named after Napoleon, who took this road after his escape from the isle of Elba. We followed this route between La Mure and Sisteron. The longer you follow it, the more it goes deeper into the mountains and get more and more scenic. Everywhere you look you will see these yellow signs with hiking routes on them, passing some beautiful waterfalls tiny villages and views over the river below.

The longer you follow it, the more it goes deeper into the mountains and gets more and more scenic

Along the way you can stop at Lac Laffrey, a lake with a statue of Napoleon close by. You will also pass the ski area of (Super) Devoluy.

Flower camping Le Domaine des 2 soleils: a true piece of Paradise!
This campsite is part of the Flower campings, situated in a Sunny valley between Dauphine and the Provence at just a small walk away from Serres. It is in the heart of the Buech-valley, close to the lovely places such as Gap and Sisteron. The campsite is runned by two of the loveliest people: Sabrina and Fred(eric). They put their heart and soul in this campsite and and turned this into a wonderful camping. The area is gorgeous with plenty of mountainpeaks around the campsite, which is on a plateau of about 800 meters so evereywhere you look you will see the beauty of the surroundings.

chalets, mobilhomes and lovely safari tents

The campspaces are quiet, and spacious, and because of the many plateaus and different heights there is lots of privacy for quests with own tents or caravans. In between the campingspaces there are about 30 rental-objects such as chalets, mobilhomes and lovely safari tents. It is a total of 90 spaces all together (rental and camp spaces).

To do at the campsite:
There is an outdoor pool (which can be heated), table tennis, and lot’s of activities for the kids. In summertime there are plenty of activities arranged either by the campsite or by one of the companies around the area. I mention only a few: hiking, horse riding, mountainbiking, rock climbing, via ferrata and cayoning. The owners also provide small take away meals in summer as pizza, pasta etc

Daytrips in the area: 
Historical Serres: you really have to visit this lovely village, with it’s small narrow Streets, a 12th century church, an old townhall with a very special door.. and lovely people all around the village!  You can best start at the tourist office where you can get a townmap. Just ask for Petra Kok, a lovely Dutch lady who works in the tourist office. She really knows her way around Serres, and when you are looking for a Airbnb location: she owns a wonderful place in Serres in which she rents out a very spaious appartement.

Just ask for Petra Kok, a lovely Dutch lady who works in the tourist office

Just opposite the tourist office, you will find a good restaurant with a big terrace. They serve lovely meals here! Outside there is a terrace where the local people meet, and on weekends you better make sure you reserve a table. Every week there is a local market with lot’s of French products at this square, starting from the Tourist office.

The Meouge Gorge:
A beautiful gorge, surrounded by high rocks, with a middel-aged bridge is only  a short drive away from the campsite. You will find some hiking trails just after passing the medieval bridge. They take you right through a forest of pinetrees, along the gorge, with this stunning view on the huge gorge.

The second time I visited the gorge we drove from the city of Lanarge into the gorge, to enjoy the whole gorge along this scenic drive. In summertime it get’s crowded with people who spend a day at the Riverside, enjoying the cascades, sunbathing on the flat rocks and stones.

The stunning city of Sisteron: 
The citadel of Sisteron offers one of the nicest views of the Haut Provence. Driving towards it you will see the mountain La Baume with it’s famous castle. There is a forest climbing park for kids, and a possibility to go rock climbing for adults on La Baume. (Only for brave people).

Lac Le Riou: 
Just outside the campsite you can find Lake Riou: a lake with peddleboats, playgrounds, and lot’s of grass fields around it to have picknicks, go sunbathing etc.

La Germanette: 
Also a recreation area; close to the campsite, to enjoy a day on a lake, with fishingspots, swimming area’s, sup’s en great swimming.

Walking and cycling: 
You can cycle all the way to Pas de La Louve to enjoy views of the “land of Buech”, a cycle tour suitable for the whole family as it is not too steep. Hiking can be done from the campsite: there is a path which starts just AT the campsite. Daytrips by car: We would recommand visiting places like Lagrand, Upaix and Ventavon to get an idea of lovely French villages. In Lagrand we met the loveliest auberge-owner who served us a free coffee because the bar was closed.. now that’s hospitality! In Lagrand you must have a quick walk around the old church, and the beautiful house of the mayor. Lovely!

In her own cosy kitchen she prepared for us a meal made out of local products

Local products: Camping-owner Sabrina invited us for a special lunch: she made all kind of products that are very well know in this area of the “Buech”. In her own cosy kitchen she prepared for us a meal made out of local products she bought that morning on the market in Serres  We had Tourtons: little envelopes of dough filled with goatcheese, spinach and mashed potato. Also we tasted the lovely Tarte aux Myrtilles: a delicious blueberry pie, very well known in this area!

Tip: just outside Serres you can find an old caravan, with a (unbelievable but true) wood-oven in it! The Russian lady Irina bakes pizza’s in it, to take away. She is quite unique and a special conversation in all languages is assured!

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.