‘Klik!’, ‘klik!’, ze zitten weer vast! ‘Klik!’, ook je helm zit weer vast. Het is tijd om die trappers te laten draaien en met je nieuwe wielrenfiets weer een dag af te zien. Of te genieten, het is maar net hoe je het bekijkt. Met alle massieven, Alpenweides én goed gezelschap, komt het vast goed. Ik kan me voorstellen dat je met zo’n vooruitzichten niet kunt wachten om weer op de fiets te stappen, dus bereid je voor op deze vijf prachtige routes, die je een kijkje geven in de Tour de France.  

Beklimming van de Alpe d’Huez, Col de Sarrenne en de bergweg van Auris  

We beginnen met een van de bekendste routes en daarmee ook de meest uitdagende route van deze lijst: de Alpe d’Huez. Waar deze route vooral bekend staat om de jaarlijkse Alpe d’HuZes waar geld opgehaald wordt voor kanker, is deze route ook bekend om het grote aantal overwinningen van de Nederlanders tijdens de Tour de France. Nu is het aan jou om deze uitdaging aan te gaan.  

Isère Tour de France
Wielrenfietsen in stijl doe je natuurlijk in Frankrijk. Foto: David Boudin

De Alpe d’Huez is goed te combineren met de Col de Sarrenne en de bergweg van Auris, waardoor een route van 56 kilometer ontstaat. Na de intense beklimming neemt de weg je mee door authentieke dorpjes in de vallei van Ferrand, waarna je via de Balcons d’Auris terugkeert naar je startpunt. Het is een ongeëvenaarde route met bijna 2000 meter hoogteverschil, dus bereid je maar voor.  

Wil je de route ook ervaren, maar klinkt dit net iets te heftig? Bekijk dan eens of je de route andersom kunt fietsen. Meer informatie daarover vind je op de website.

Kort maar krachtig: Col des Mille Martyrs en Col d’Ornon 

Ten Noorden van de Chartreuse vind je de Col des Mille Martyrs. Deze route heeft een gemiddelde stijging van 5% en is daarmee uitdagend, maar tevens goed te doen. Dat komt mede door de afstand van de route, want de schamele 8 kilometer heb je relatief snel in de benen. Ook al is het maar kort, deze route wordt zeker aanbevolen. De gehele route heb je namelijk de meest prachtige uitzichten over het massief.  

Ongeveer zo’n zelfde afstand vind je bij de Col d’Ornon, welke tussen de valleien van de Oisans en Valbonnais is gelegen. De hellingsgraad van deze route is gemiddeld 6%, met een steile uitschieter in het midden van de route. In totaal beslaat deze fietstocht 10,5 kilometer, wat zo voorbij is als je weet te genieten van het prachtige landschap om je heen.  

vaujany tour de france
Wielrennen in Vaujany met groene Alpenweides en blauwe luchten. Foto: David Boudin
Vercors Isère
Wielrennen kan ook prima tussen de bossen in de Vercors. Foto: David Boudin

Van de Col de Menee naar de Provence 

Gefocust zit je op de fiets. Steeds maar weer gaan je benen op en neer en zet je druk op je voorvoet. Als je maar blijft gaan, dan val je er niet af. Met een flinke dosis doorzettingsvermogen heb jij de 9 kilometer van de Col de Menee er zo opzitten. Toch raad ik je aan om tussendoor ook even te stoppen, of om even een blik naar achteren te werpen. Het uitzicht over Mont-Aiguille is ongeëvenaard en het zou zonde zijn als je dit mist.  

De Col de Menee is 9.3 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 5%. Ook voor de beginnende en gemiddelde wielrenner zijn hier dus successen te behalen. Tijdens je route op de Col de Menee ga je overigens ook nog door een tunnel. Die tunnel maakt deze route nóg specialer, want zodra je eruit komt sta in een compleet ander landschap. De sterke lavendelgeur verraadt al snel dat jij je in de Provence bevindt.  

Met je kinderen op de wielrenfiets in Bourg-d’Oisans 

Als jij al zo’n fan bent van wielrennen, dan is de kans groot dat je graag je kinderen mee zou willen nemen. Op bovenstaande routes is dat zeer waarschijnlijk niet mogelijk, maar gelukkig is er altijd een oplossing te vinden. Fietsend door de vlakte van Bourg-d’Oisans, waar het groene pad het keurmerk “Tour de France” heeft gekregen, beleven jullie samen een fantastisch fietsavontuur.  

De route verbindt het dorpje Venosc met Séchilienne en gaat hierbij langs de Romanche, via Bourg-d’Oisans, Allemond en de vallei Val de Livet. Je hoeft je geen zorgen te maken over de hoge toppen of de uitdagende cols en beklimmingen. Hier fietsen jullie met gemak 30 kilometer op de vlakte. Mijn tip? Trek er de hele dag voor uit en kies een mooie plek uit om wat te drinken of te lunchen, bijvoorbeeld in de vallei van Bourg-d’Oisans.  

Isère wielrennen
Wielrennen is naast een sportieve activiteit, ook een sociale activiteit. Foto: T. Lefebure

Ben jij klaar om je pedalen vast te klikken en de Isère te gaan ontdekken? Bekijk dan nu de tientallen overige routes op de website. Je vindt er sowieso een dosis inspiratie voor de meest uitdagende fietsroutes.  

Hoofdfoto: Warren Smith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.