Grenoble, groene stad van 2022

Vanuit de groene Vercors (lees hier mijn verslag) verplaatsen we ons naar de stad Grenoble, die overigens niet minder groen blijkt te zijn. Grenoble heeft de prijs van Green Capital 2022 te pakken. Uit achttien andere Europese steden werd Grenoble tot meest groene stad verkozen.

Grenoble
Foto: Marleen Kuijpers

Hoewel deze hoofdstad van het departement Isère zo’n 160.000 inwoners telt heb ik hier deze ochtend geen idee van. We fietsen onder begeleiding van Barbera (ooit tijdelijk vanuit Brazilië naar Grenoble gekomen maar wilde nooit meer terug) door Grenoble en van lawaai of drukte die een stad doorgaans met zich meebrengt heb ik geen last. Ik waan me constant in een soort groot doorlopend stadspark.

Groene wijken in Grenoble – Foto: Marleen Kuijpers

In Nederland zijn we verwend met onze fietspaden maar hier mogen ze ook niet klagen, vele zijn namelijk verbonden met tal van parken in Grenoble. Hier en daar duikt er ineens een groot flatgebouw op, verscholen tussen de bomen en ineens staan we onder zo’n metershoge flat. Lelijk is het niet, het typeert Grenoble. Het zijn namelijk de Three Towers of Grenoble.

Sinds 1967 een boegbeeld voor de stad en net klaar voor de Olympische winterspelen van 1968 . Van veraf goed te spotten maar de drie hoge torens zijn vanaf de grond nauwelijks te zien omdat deze drukbevolkte wijk zich ook weer in een park bevindt.

Één groot stadspark

Grenoble heeft niet zomaar de felbegeerde prijs van Green Capital of 2022 ontvangen. Daar heeft het wel wat voor moeten doen. Zo is Grenoble nu de Franse topstad voor het woon-werkverkeer per fiets. De stad ontwikkelt voortdurend het fietsnetwerk om het gebruik van de fiets aan te moedigen: tot op heden is 475 km aan veilige fietspaden (met 25 km fietssnelwegen) aangelegd. Mensen die ik spreek tijdens mijn bezoek aan Grenoble beamen dit en geven aan zelden de auto te gebruiken maar vrijwel altijd met de fiets of het OV naar hun werk te gaan of gebruiken een deel auto.

Op deze manier kunnen eekhoorns toch veilig oversteken – Foto: Marleen Kuijpers

De stad ontvluchten

Wanneer de inwoners van Grenoble hun vlakke woonplaats zat zijn is er de mogelijkheid om binnen een mum van tijd de bergen in te trekken. Binnen twintig minuten zijn we in het charmante dorpje Le Sappey-En-Chartreuse aangekomen. Genesteld tussen bossen en bergvelden is het de poort naar legendarische bergketens en is het een waar paradijs voor wintersport liefhebbers en wandelaars. Ook kan hier weer volop geoefend worden voor zomer of winter biatlon.

Le Sappey-En-Chartreuse Grenoble
Le Sappey-En-Chartreuse – Foto: Marleen Kuijpers
Biatlon oefenterrein – Foto: Marleen Kuijpers

De bubbels van Grenoble

We fietsen door het gezellige centrum pakken een terrasje en struinen de markt over.Verderop langs de rivier de Isère duiken daar ineens de beroemde ‘’bubbels’’ op, zoals de inwoners ze zelf noemen ofwel de kabelbaan Grenoble-Bastille die het stadscentrum verbindt met de Bastille, een voormalig fort met uitzicht op de stad. Om de titel Green Capital of 2022 te benadrukken is zelfs één van de bubbels groen gemaakt.

We hebben vanavond de eer om zelf in deze bubbels te stappen en worden getrakteerd op een indrukwekkend uitzicht met niet te vergeten Chartreuse.

Grenoble
Uitzicht over Grenoble – Foto: Marleen Kuijpers

De zon gaat langzaam onder, vanaf deze hoogte lijkt het een immens drukke stad maar Grenoble heeft zich bewezen als Green Capital. Beneden wacht een stad vol groen en fluitende vogels. Een stadsleven maar toch in het groen…zo kan het dus ook.

Grenoble
Foto: Marleen Kuijpers

De Vercors

De Vercors worden ook wel de Prealps genoemd. Met een gemiddelde hoogte van 700m tot 1400m is dit een ideale plek voor wandelaars en fietsers. Loop door weidse valleien en dennenbossen, belandt in mysterieuze grotten en beklim de toppen van het Hauts Plateaux. Voorafgaand aan mijn bezoek aan Grenoble verbleef ik een aantal dagen in de uitbundige natuur van de Vercors. Lees hier het verslag dat ik schreef voor Mountainreporters.

Meer informatie vind je op: grandangle.fr en isere-toerisme.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.