Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

REISVERSLAG FRANKRIJK I Actief in de Vogezen

Een verhaal van Debbie van Kuijk

Op iets meer dan zes uur rijden van Utrecht liggen de Vogezen in Frankrijk. Een middelhoog berggebied wat aan Zwitserland grenst en op een steenworp afstand van Duitsland ligt. Het is voor een groot deel ook Duitsland geweest, tot de Fransen het (terug-)veroverden in 1918 na de Eerste Wereldoorlog. Hier vind je veel bewijzen van terug en je waant je af en toe ook gewoon in Duitsland.

Met de hoogste berg van 1424 meter hoog heb je alsnog mooie vergezichten: het Zwarte Woud en (bij helder weer) de Zwitserse Alpen zijn vanaf verschillende punten te zien. Een prachtig gebied van 14.327 km² waar je jezelf heerlijk in kunt verliezen. Ik mocht dit gebied drie volle dagen verkennen!

Mijn hoogtepunten waren:

Hiken naar Ballon d’Alsace

Onze eerste hike was een route naar de top van de 1247 meter hoge Ballon d’Alsace. Een tocht van zo’n zes kilometer en honderd hoogtemeters. Getallen waar wij normaliter geen moeite mee hebben, maar onder de weersomstandigheden van deze dag een compleet ander verhaal. In de volle regen, vijf graden koud, wind en mist gaven deze hike een andere dimensie. En achteraf, moet ik bekennen dat het daarom juist een mooie hike was!

De gids die wij mee hadden vertelde alles over de regio. Het slechte weer weerhield hem er niet van dit vol enthousiasme te doen.

Ballon d'Alsace
route Ballon d’Alsace / eigen foto Debbie van Kuijk
uitleg gids
onze enthousiaste gids leert ons leuke weetjes over de omgeving / eigen foto Debbie van Kuijk
hiken vogezen
Op naar de top van Ballon d’Alsace / eigen foto Debbie van Kuijk
grenspalen Frankrijk – Duitsland / eigen foto Debbie van Kuijk

Zo vertelde hij over bovenstaande grenspalen wat de grens tussen Frankrijk en Duitsland aangaf. Er staan er van deze over deze regio wel vierduizend van. Als je goed kijkt zie je op de foto de letter D staan, wat staat voor Duitsland. Aan de andere kant staat een F, voor Frankrijk. En aan de zijkant staat het nummer van het paaltje.

mist
magic forest
Magic Forest / eigen foto debbie van Kuijk

Over deze beuken vertelde de gids dat zij tot en met ongeveer duizend kilometer hoog bestaan uit één stam (zoals op foto één met het bordje), maar zodra je hoger klimt, de beuken zich ontvouwen uit een soort bosje met meer stammen. Het is echter nog steeds één stam, maar er groeien kleinere stammen uit om zichzelf te beschermen tegen de barre weersomstandigheden zo hoog.

de top

de top gehaald, vol in de mist, wind en regen / eigen foto Debbie van Kuijk

Hiken naar Grand Ballon

De dag erop stond er een wat serieuzere klim op het programma. We wandelden naar de top van de hoogste berg in dit gebied; de Grand Ballon. Een tocht van bijna zeven kilometer en zeshonderd hoogtemeters. Ik keek heel erg uit naar het uitzicht, omdat we die de dag ervoor gewoonweg niet hadden. We hadden geluk met het weer, het was droog.

Grand Ballon route
op naar de Grand Ballon / eigen foto Debbie van Kuijk
koeien
we staken een weiland over met koeien met gezellig klinkende bellen / Debbie van Kuijk

Onderweg staken wij een weiland over met typisch getekende koeien uit deze regio. Klonk heel gezellig, ze dragen allemaal een koeienbel. Even waande ik mij in Zwitserland.

hotel ruïne
hotel ruïne. heeft de slag tussen Frankrijk en Duitsland tijdens de eerste wereldoorlog niet overleefd / eigen foto Debbie van Kuijk

Dit hotel heeft de slag tussen Frankrijk en Duitsland tijdens de eerste wereldoorlog in 1918 niet overleefd.

sneeuw
sneeuw onderweg / Debbie van Kuijk
top
op de top van de Grand Ballon / eigen foto Debbie van Kuijk

Op de top van de Grand Ballon staat dit mooie monument ‘Diables Bleus Grand Ballon’, deze herdenkt de Franse troepen die hier vochten in de Eerste Wereldoorlog. Een stukje verderop staat een oud weerstation, wat niet meer in gebruik is. Ik liet mij door de gids vertellen dat ze hem wel laten staan, voor de herkenbaarheid van de berg vanuit de verte.

vergezichten
mooie vergezichten met de Petit Ballon / Debbie van Kuijk

Het kleine zusje van de Grand Ballon, Petit Ballon, zie je links van mij in de verte de beige top. Zo blij dat we dit keer getrakteerd werden op dit fantastische uitzicht.

Lesje Biathlon bij ‘Stade de Biathlon de la Tenine’

In wintersportgebieden als deze is de Olympische Sport Biathlon razend populair. Deze skisport is een combinatie van langlaufen en geweerschieten. Met gebrek aan sneeuw, beoefenden wij deze tak van de sport op een step. De bedoeling is om eerst een aantal rondes flink te steppen en dan gericht te schieten. Je snapt dat dit met een hoge hartslag veel lastiger is.

Les in schieten kregen wij van Veronique Claudel, gouden medaille winnares tijdens de Olympische Spelen in 1992. Ik kan het je van harte aanraden om hier een kijkje te nemen!

biathlon
adrenaline kick door het schieten / eigen foto Debbie van Kuijk
veronique claudel
met Veronique Claudel / eigen foto Debbie van Kuijk

Hartmannswillerkopf Battlefield

Wat heel veel indruk op mij gemaakt heeft, is het museum rondom de slag tussen de Fransen en Duitsers op Harmannswillerkopf tijdens de Eerst Wereldoorlog tussen 1914 en 1918. Binnen in het museum vind je foto’s, kun je verschillende films kijken en vind je vondsten van deze strijd, zoals bommen en granaten. Buiten vind je 1627 imposante witte kruizen waar soldaten begraven liggen en zes massagraven waar tussen de veertig en tachtig soldaten begraven liggen. Om even stil van te worden.

munitie
munitie / eigen foto Debbie van Kuijk
Hartmannswillerkopf
1627 witte kruizen / eigen foto Debbie van Kuijk

We krijgen een rondleiding over het terrein en de enthousiaste en goed Engels sprekende gids, laat het mij van begin tot eind boeien. Het gebied is tot nationaal monument verklaard en er is een groot ondergronds herdenkingskapel waar 15 niet-geïdentificeerde soldaten begraven liggen. Dit, om de families waarvan de soldaten nooit geïdentificeerd zijn een plek te geven om te rouwen.

loopgraven
redelijk intacte loopgraven / eigen foto Debbie van Kuijk
bunker
bunker Fransen / eigen foto Debbie van Kuijk

Wat voor mij het hoogtepunt was aan het bezoek van dit museum was de route door de loopgraven en bunkers van de Duitsers en Fransen. Er zijn grote kraters in de grond geslagen door bommen die zijn afgegaan in die tijd. Het geeft een apart gevoel te weten dat er in de gevechten hier zo’n 30.000 soldaten om het leven kwamen en wij nu vrij over dit terrein rondlopen.

Het is eigenlijk gewoon zonde als je in de buurt bent en dit museum niet bezoekt. Ik zal dan ook de tour met de gids nemen, wat direct zorgt voor een wandeling van vijf kilometer ongeveer. De tour duurt zo’n drie uur. Meer informatie over het museum vind je hier.

Lac Blanc

Wij zijn er alleen gestopt voor een (foto) break, maar ik weet dat er om Lac Blanc een wandelroute van vier kilometer ligt.
Lac Blanc dankt zijn naam aan het witte zand op de bodem. Als je vier kilometer te kort vind, kun je de route combineren met wandelroutes om Lac Noir en Lac des Truites, wat dan twaalf kilometer maakt.

Lac Blanc
Lac Blanc / eigen foto Debbie van Kuijk

Ik was er zelf nog niet eerder geweest, maar ben zeer geboeid door dit gebied. Ik zal je wel aanraden te komen als het wat minder guur weer is, de beste reistijd is begin september vertelde de gidsen ons. Maar voor wintersport is dit gebied ook prima geschikt met zijn 120 kilometer aan skipistes!

Meer weten over deze regio? Kijk eens op de website van Massif des Vosges en Eplore Grandest.


Meer verhalen en reistips over Frankrijk lees je hier


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer