Reisverslag Frankrijk | Vallée des Belleville is perfect voor zomeractiviteiten
Val Thorens: in de winter kom ik er graag voor sneeuwzekerheid, het ruime aanbod aan pistes en natuurlijk de gezelligheid aan het einde van een dag skiën. Maar dat dit bergdorp in de zomer ook zo mooi is, had ik van tevoren niet durven dromen. De komende dagen ontdek ik de verschillende kanten van de Vallée des Belleville met de drie dorpen Saint-Martin-de-Belleville, Les Menuires en Val Thorens.
Vanaf het regenachtige Nederland land ik in een kleine twee uur op het vliegveld van Lyon. Het is tijd voor een rit met de auto naar het eerste bergdorp van deze reis: Saint-Martin-de-Belleville. Binnen twee uur verandert het glooiende landschap in kleurrijke bergen met in de verte zelfs enkele besneeuwde bergtoppen. Dit belooft veel goeds voor de komende dagen.
Saint-Martin-de-Belleville, Les Menuires en Val Thorens
Eerst even wat achtergrondinformatie: in het departement van de Savoie vind je de vallei Belleville met de dorpen Saint-Martin-de-Belleville, Les Menuires en Val Thorens. In zestig jaar is de rustige vallei uitgegroeid tot een van ’s werelds belangrijkste skigebieden, waar in de winter maar liefst 600.000 toeristen op afkomen. Maar deze dorpen zijn niet alleen interessant in de wintermaanden, gedurende de zomer vind je hier volop originele sportieve activiteiten in de natuur voor jong en oud.
Vliegen kan op Genève, Lyon of Chambéry, maar ook met de trein is deze bestemming goed te bereiken en met de pas ‘passeport ascensionnel’ krijg je toegang tot alle activiteiten van de Vallée des Belleville.
Terug in de tijd
We beginnen deze week terug in de tijd in Saint-Martin-de-Belleville. Op 1450 meter hoogte kijk ik mijn ogen uit in dit authentieke dorpje, wat zich heeft ontwikkeld rondom de klokkentoren. Een charmant dorp waar je niet genoeg krijgt van alpenhutten en boerderijen, maar waar ook luxe chalets te vinden zijn.
Een bezoek aan het plaatselijke museum leert ons dat in de loop der jaren de traditionele boerderijen zijn omgebouwd tot luxe chalets en de oude stallen zijn omgetoverd tot restaurants. Natuurlijk vind je er in het dorp ook de skiliften en dat blijft een gek gezicht om de sleeplift stil te zien hangen over de groene weide met gele bloemen in plaats van schitterend in de sneeuw.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd door de inwoners van de Vallée des Belleville geleefd van landbouw en veeteelt. Om leegloop van de landbouw tegen te gaan werd geïnvesteerd in wintersport. Begin jaren ’60 startte de opbouw van het skioord Les Menuires en tien jaar later gebeurde dat in Val Thorens. En vanaf de jaren ’80 groeide Val Thorens en Les Menuires uit tot de belangrijkste wintersportbestemmingen van Frankrijk, terwijl Saint-Martin-de-Belleville steeds meer uitgroeide tot een charmant wintersportdorp.
In deze vallei kun je je auto parkeren en de hele vakantie laten staan. Ga te voet, op de fiets, neem de elektrische mountainbike of pak de skilift of gratis pendeldienst die de dorpen Saint-Martin-de Belleville, Les Menuires en Val Thorens met elkaar verbindt. Een van de hoogtepunten in de zomer is het huren van een elektrische gravelbike. De nieuwkomer van de zomer is geschikt voor avontuurlijke tochten op ruig of rustig terrein in Les Menuires.
Stap voor stap glibberend over het ijs
Een kort bezoek terug in de tijd, want we gaan naar Val Thorens, een van de andere dorpen in de vallei. “De berg behoort toe aan zij die vroeg opstaan”, zeggen ze wel eens in Frankrijk, dus we zijn vroeg uit de veren. Het is tijd voor een wel heel bijzondere ervaring: dit is de eerste keer dat ik mij in de zomer op ijs ga bevinden. Ik ben dus een echte beginner op dit gebied, maar gelukkig ben ik goed voorbereid. Samen met een ervaren berggids starten we de gletsjerwandeling op 2.750 meter hoogte aan de voet van de Morene berg. Het doel van vandaag? Het beklimmen van de Col de Thorens op 3.105 meter hoogte.
Een spoedcursus stijgijzers onderbinden, lopen met touw en het gebruiken van een ijsbijl zorgt ervoor dat we op alle scenario’s voorbereid zijn. Wanneer ik naar boven kijk weet ik dat ik nog een lange weg te gaan heb en dat het niet makkelijk zal worden. Goed letten op je ademhaling en hetzelfde tempo aanhouden gedurende de klim, geeft de gids ons mee. Dat was even puzzelen, want hoe let ik op mijn ademhaling als mijn voeten een meter in de sneeuw verdwijnen?
En hoe houd ik hetzelfde tempo aan als ik nu echt wel vind dat ik een pauze heb verdiend? Maar de groep motiveert elkaar en het adembenemende uitzicht zorgt ervoor dat stoppen om een pauze te nemen geen optie is, ik ben immers benieuwd naar wat er zich afspeelt achter de berg.
Op de berg is er genoeg uitdaging, ik leer bijvoorbeeld hoe je een ijsbijl gebruikt. Eerst je voeten diep in de sneeuw zetten en dan de bijl in de sneeuw steken. Het is even zoeken, maar uiteindelijk lukt het ook mij om stabiliteit te vinden in deze combinatie van sneeuw en ijs. De top is bereikt en hoewel het adembenemende uitzicht achter de wolken is verdwenen, ben ik tevreden en uitgeput.
Het ijs ligt letterlijk onder mijn voeten en terwijl ik aan mijn terugtocht begin besef ik hoe leuk het is om op zo’n laagdrempelige manier kennis te maken met bergklimmen. De gletsjerwandeling kost €52,- per persoon en is te boeken via Bureau des Guides des Belleville.
Zelfvoorzienend in de bergen
De gletsjerwandeling zorgde voor trek en met geluk, want raclette staat vanavond op het menu! Daarvoor reizen we af naar een wel heel bijzonder restaurant, ergens in de Bellevile-Vallei tussen Les Menuires en Val Thorens vind je het familierestaurant Chez Pépé Nicolas.
Een fantastisch uitzicht over de bergen en beekjes en wanneer we de kiezelachtige oprijlaan betreden worden we begroet door een ontvangstcomité; de berggeiten en koeien. In deze proeftuin vind je traditionele producten uit de Savoie streek. De boerderij kent het verhaal van de bergbeklimmer Nicolas Jay. In 1957 verwief hij de berg “La Chasse” voor zijn koeien en geiten. Vandaag de dag is het een restaurant met een winkel, tuin en boerderij waar zelfs kaas wordt gemaakt.
De mensen die hier werken leggen ons graag uit hoe belangrijk het is om voor de aarde te zorgen en daarom ook voor de mens. Over een tijdje hoopt de boerderij volledig zelfvoorzienend te zijn. Goed eten, een gezellige sfeer en een adembenemend uitzicht. In de avond heeft het gehele dorp zich voor het restaurant verzameld: het is tijd voor het wekelijkse kampvuur. Tussen de koeien steken kinderen hun marshmallows in het vuur terwijl ze luisteren naar een verhaal over mythes uit de omgeving.
Een nieuwe dag, een nieuwe wandeling
De spierpijn zit inmiddels al in de benen van de gletsjerwandeling, maar de volgende dag staat een nieuwe hike op het programma. De lucht is opgeklaard en de wandelschoenen zijn weer aangetrokken, vanuit Saint-Martin-de-Belleville vertrekken we onze tocht door de minder bekende Vallei van les Encombres. Een stevige klim, maar de gids van vandaag vertelt ons alles over de planten, bergtoppen en omgeving, waardoor ik even vergeet hoeveel hoogtemeters ik afleg.
Op een enkele wandelaar na, lijken we de bergen hier voor ons alleen te hebben. In alle stilte geniet ik van de kleurrijke natuur en het schilderachtige landschap als ik ineens een hoop bellen hoor. Het zijn geiten, die maar al te nieuwsgierig zijn naar wat deze toeristen op hun weiland doen. De geitenhouder roept ons nog na dat we moeten zorgen dat ze ons niet volgen, want zelfs voor deze dieren is het gebied zo groot dat ze verdwalen.
Het eindpunt van de tocht is bereikt, we bevinden ons op 1.700 meter hoogte in het dorpje Gittamelon in de vallei des Encombres. Ook hier gaan we weer terug in de tijd, want hoewel je een hele hoop elektriciteitskabels ziet lopen, heeft dit dorpje geen enkele elektriciteit. De kabels gaan naar de omringende dorpen, terwijl in Gittamelon gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
Het hoogtepunt hier is de gelijknamige berghut waar je in juli en augustus neer kan ploffen voor een lunch. Het is een van de laatste particuliere berghutten in de Alpen en in deze typische berghut vind je 18 slaapplekken. Verwacht geen luxe, maar een gedeelde kamer, een ideaal uitgangspunt voor je wandelingen.
Rust
We zijn deze dagen hard aan de bak gegaan, waardoor een beetje ontspanning niet kan ontbreken. In de heerlijke spa van het hotel Hameau du Kashmir komen we tot rust, maar wanneer ik echt weer uitgerust ben is tijdens de yogales van Manon. Ik laat me rustig neervallen op het matje terwijl ik geniet van de witte bergtoppen. Deze yoga is normaal te boeken bij het meer, maar door de slechte weersomstandigheden vandaag in ons eigen hotel.
Ik laat me rustig neervallen op het matje terwijl ik geniet van de witte bergtoppen
Een ander hoogtepunt in Vallée des Belleville is dan ook het Lac du Lou, het meer dat tussen Val Thorens en Les Meinures inligt. Voor een unieke ervaring kun je gaan voor freediving.
En natuurlijk hebben we ook een kijkje genomen in de keuken van dit fantastische gebied. Een van mijn aanraders is Roc Seven. Het bergrestaurant vind je wanneer je de gondel bij Les Menuires neemt. Een modern Italiaans restaurant op 2.300 meter hoogte waar ik genoot van de heerlijke ‘Tartare de boeuf à l’italienne’
In de Vallée des Belleville kun je alle kanten op. Van het pittoreske dorpje Saint-Martin-de-Belleville en de indrukwekkende bergkammen van Val Thorens tot de bergmeren van Meinures, de vallei heeft voor iedereen iets te bieden.
Lees hier alles over de zomer- en winteractiviteiten in Val Thorens: www.valthorens.com/nl/
Graag combineer ik mijn passie voor schrijven met mijn passie voor buiten zijn en sporten. Tijdens mijn reizen neem ik mijn spiegelreflexcamera en GoPro mee voor het maken van de mooiste beelden.