Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wandelen op Cotentin | Drie prachtige kustpaden in Normandië

Een reisverhaal van fotograaf Herman van Alfen

Je kunt in de zomer op het strand gaan liggen luieren, maar je kunt ook gaan wandelen langs de zee. Voor liefhebbers van het laatste is een actieve zomervakantie in Normandië, Frankrijk een aanrader. Ik struinde er heel wat kustpaden af deze zomer en laat je graag mijn top drie zien. Ga je mee wandelen op Cotentin?

Over wandelen op Cotentin

Cotentin is een deel van Normandië. Het is een schiereiland, gelegen in het Noorden van het departement Manche. Het schiereiland biedt een scala aan zeer afwisselende landschappen. Van kliffen met ruige kusten, tot weilanden, bossen en moerassen. Wandelmogelijkheden te over! Ik wandelde voornamelijk in het noorden van Cotentin. Dit is op ongeveer 800 kilometer rijden vanaf Arnhem, voor mij en mijn gezin goed te doen in een dag.

Wat ons opvalt bij aankomst is hoe rustig het is op Cotentin. Het is hoogseizoen, maar we komen amper toeristen tegen. Dit in tegenstelling tot het toeristische Etretat, en de wel bekende D-day stranden. Die op een klein uurtje rijden van ons af liggen, dus die pakken we ook mee tijdens onze vakantie. Het is fijn om dat af te wisselen met de mooie wandelingen waar we echt tot rust komen. Ik vertel je meer over mijn favoriete wandelingen op Cotentin.

Wandelen op Cotentin
Wandelen op Cotentin: genieten van prachtig landschap bij zee. Foto: Herman van Alfen.

Wandeling 1: Cap de la Hague

Deze wandeling gaat over het meest noordelijke deel van het schiereiland. We parkeren de auto op de parkeerplaats net buiten het visserplaatje Goury. Het is prachtig wandelweer, het eerste stuk van de route gaat landinwaards, het landschap is hier heuvelachtig, de weilanden zijn omgeven door hagen. Wij vinden het landschap veel op Ierland lijken.We genieten van alle prachtige wilde bloemen die zich langs de kant van de verharde weg bevinden.

Als we achterom kijken worden we getrakteerd op een mooi uitzicht over het vissersplaatsje en de kust met de in zee staande vuurtoren. Al stijgend komen we in het dorpje Auderville, na het dorpje gaat de weg glooiend naar het volgende dorpje genaamd St. Germain des Vaux.

We nemen hier de afslag naar de kerk, dit is een klein stukje om, maar zeker de moeite waard vanwege het uitzicht op zee. Helaas, als je de andere kant op kijkt zie je in de verte de mega grote uraniumverrijkingsfabriek van La Hague staan. Daar kijken we maar niet te lang naar.

Wandelen op Cotentin
Cap de la Hague op Cotentin. Foto: Herman van Alfen
Wandelen op Cotentin
Wat een kleuren! Foto: Herman van Alfen.
Wandelen op Cotentin
Paarse pracht onderweg. Foto: Herman van Alfen
Wandelen op Cotentin
Bij Cap de la Hague. Foto: Herman van Alfen

Na een kleine pauze vervolgen we onze weg. We bereiken nu een schilderachtig dal met veel bremstruiken en prachtige bloemen. Ook spotten we hier verschillende soorten vogels, waaronder een roodborsttapuit. De weg gaat nu weer over in een verharde weg. We komen weer bij de zee, gaan links af omhoog langs een hele kleine haven. De boten liggen op het zand omdat het nu eb is. Naast de haven ligt op een heuvel een hotel. Wat een perfecte plek, je hebt hier een prachtig uitzicht over de kust. Na het hotel dalen we via een trap af.

Vanaf hier loopt er een smal paadje evenredig aan de kust, we worstelen ons tussen de bijna twee meter hoge varens door. We hebben het idee dat we ergens op een tropisch eiland wandelen en niet in Frankrijk. We lopen nu over de GR223 dit is een kustpad dat hier langs de gehele kust loopt. De route blijft nu vlak en de varens maken plaats voor bloemen en weidevelden en aan de andere kant de zee. Met op verschillende plaatsen rotsformaties in het water. Fotogenieke plekken, hou er maar rekening mee dat je tijdens het wandelen op Cotentin vaak pauzeert om foto’s te maken.

Wandelen op Cotentin
We komen langs een kleine haven. Foto: Herman van Alfen.
Wandelen op Cotentin
Het lijkt wel een tropisch eiland. Foto: Herman van Alfen
Wandelen op Cotentin
Ik blijf fotograferen, zo mooi is het bij Cap de la Hague.
Wandelen op Cotentin
Het laatste stuk van de wandeling loopt niet zo makkelijk. Foto: Herman van Alfen.
De vuurtoren van Cap de la Hague. Foto: Herman van Alfen.
Wandelen op Cotentin
De beloning: Fish and chips. Foto: Herman van Alfen

Het pad gaat nu over in grote stenen, dit loopt aanzienlijk moeilijker. Ook passeren we restanten van grote bunkers uit de tweede wereld oorlog. Tenslotte komen we bij de kaap. Vanaf hier heb je mooi zicht op de rotsformaties en de vuurtoren in zee. Wederom een mooie locatie om hier te fotograferen. Na de nodige plaatjes te hebben geschoten lopen we naar het charmante visserplaatje Goury. We zijn wel toe aan een lekkere lunch en volgen het bordje Fish and Chips. Niet echt frans, maar we zitten tenslotte ook dichtbij de kanaaleilanden. We kunnen ze zelf zien liggen. Onze mobiele telefoon denkt zelfs al dat we in Engeland zijn: het is ineens een uur vroeger dan bij de vorige pauze. We kijken terug op een prachtige wandeling, dit smaakt naar meer!

Praktisch info over deze wandeling: Beginpunt Parkeerplaats Goury, hoogteverschil 100 meter, afstand 11,2 km

Wandeling 2: Rondje Cap du Rozel

We hebben de smaak van het kustwandelen goed te pakken en zoeken een nieuwe wandeling uit. We starten op de parkeerplaats bij Camping le Ranch, de camping staat bijna op het strand. Het is deze ochtend bewolkt, en wat frisser. Vanaf de parkeerplaats lopen we een stukje terug naar de doorgaande weg. Al snel volgen we het kustpad de GR223 en voert een smal pad ons al snel omhoog. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de zee en het kilometerslange strand.

We lopen naar een stenen beeld en een informatietafel. Volgens de info op dit bord zou er recht voor ons het kanaaleiland Guernsey moeten liggen, maar dit is door het bewolkte weer niet te zien. Op dit punt moet je om verschillende reden goed uitkijken. Je moet het pad nemen dat steil naar beneden loopt en niet het pad dat richting het binnenland loopt. Maar de voornaamste reden om hier goed uit kijken is dat het pad hier steil naar beneden gaat, en je bij een misstap in de zee kan storten. Ook moet je er op bedacht zijn dat het hier behoorlijk kan waaien en dat je dan stevig in je schoenen moet staan.

Wandelen bij Cap de Rozel op Cotentin. Foto: Herman van Alfen
Wandelen op Cotentin 16
Genieten van de Franse natuur. Foto: Herman van Alfen
Wandelen op Cotentin
Monument op Cap de Rozel. Foto: Herman van Alfen
Wandelen op Cotentin
Foto: Herman van Alfen

Het pad geeft je prachtig uitzicht op de rotsen beneden je waar de golven tegenaan beuken. We lopen geconcentreerd verder. Als we Cap du Rozel om zijn, zien we alweer het volgende uitgestrekte strand liggen. Voordat we hier zijn, gaat het pad weer stevig omhoog. Richting het binnenland. Op het hoogste punt genieten we van het uitzicht en maak ik de nodige foto`s. We dalen af en via een verharde weg lopen we weer richting de kust.

Onderaan een hoge duin, staat een picknicktafel uitnodigend op ons te wachten. We nuttigen hier onze meegebrachte lunch. Na de lunch beklim ik even de duin en vanaf hier heb je een mooi zicht op het zandstrand Les Sablieres en de zee. De wandeling  loopt nu evenredig met de duinen, het stikt hier van de vele verschillende soorten bloemen. We volgen het pad langs een camping totdat we de huizen van Clibec zien opdoemen.

Wandelen op Cotentin
Ondanks de mist hebben we toch mooi uitzicht. Foto: Herman van Alfen
Cotentin en cap de rozel
Foto: Herman van Alfen

Vanaf hier verlaten we de kust een gaat de asfaltweg slingerend steil omhoog. De wandeling gaat nu afwisselend van verhard naar onverhard tussen weilanden en heggen door, om tenslotte weer te gaan dalen, we passeren het gehucht La Mielle, het laatste stukje lopen we weer tussen weilanden en duinen en dan staan we weer op de parkeerplaats waar we ook begonnen zijn.

Praktische info over deze wandeling: startpunt: parkeerplaats bij Camping Le Ranch (net voorbij de camping, niet op de parkeerplaats van de camping zelf). Lengte 9,6 km. Hoogteverschil 120 meter.

Wandeling 3: De steile kust van Flamanville

Als je gaat wandelen op Cotentin, dan is de omgeving van Flamanville een aanrader. Onze wandeling start bij het kasteel van Flamanville. We parkeren onze auto op de parkeerplaats tegenover het chateau. Volgens de route moeten we tegenover het kasteel het bos in, maar we besluiten om eerst even een kijkje te nemen in de kasteeltuin en bij de vele mooie bloeiende bloemen en planten. Ook bestaat er de mogelijkheid om tegen betaling in het kasteel te kijken. Dat slaan we over, wij zijn liever buiten.

We beginnen met de wandeling. We volgen een gele markering die ons over een bospad door het Foret de Flamanville voert. Na een tijdje daalt het pad en komen we in een dal waar ook een beekje stroomt. Even later komen we langs een schilderachtig bosmeertje. De weg gaat vanaf dit punt geleidelijk omhoog om uit te komen op een asfaltweg.

kasteel van Flamanville
De wandeling start bij het kasteel van Flamanville. Foto: Herman van Alfen
Cotentin Flamanville
Weer eens wat anders dan lopen langs zee, we komen ook door een mooi bos. Foto: Herman van Alfen
Foto: Herman van Alfen

Deze weg volgen we tot aan het dorpje Lauger. Vanaf hier lopen we over een veldweg richting de kust. We worden getrakteerd op een prachtig uitzicht over een prachtige blauwe zee. De weg gaat geleidelijk omhoog en als we het laatste huis hebben gepasseerd, gaat het brede pad over in een smal paadje. Je heb hier de mogelijkheid om boven over de kliffen te lopen op een breed pad, of het smalle kustpad te lopen. Wij kiezen ervoor om het smalle pad te nemen, op dit pad heb je continue prachtige uitzichten op zee, en de kliffen beneden je.

Op sommige plaatsen moet je geen last van hoogtevrees hebben

Op sommige plaatsen moet je geen last van hoogtevrees hebben. Gewoon goed opletten en geconcentreerd lopen. Aan het eind van het smalle paadje komen we bij een picknickplek waar de route van bovenover samen komt. We besluiten op deze plek te pauzeren voor de lunch. Wat een prachtige plek: we genieten van onze broodjes in het heerlijke zonnetje. De zeewind maakt het nog aangenamer.

cotentin
Door de weilanden weer naar de kust. Foto: Herman van Alfen
Flamanville
Een prachtige route. Foto: Herman van Alfen
Cotentin
Het pad wordt steiler en we moeten meer klimmen. Foto: Herman van Alfen
Cotentin kustwandelen
Wat een uitzicht! Foto: Herman van Alfen
Cotentin
Op een deel van de route zijn hulpmiddelen welkom. Foto: Herman van Alfen

Na de lunch gaat onze route verder over een breder pad dat iets verder van de zee af loopt. Maar dan krijgen we toch nog weer een stukje smal en steil kustpad, wat ons brengt bij Cap de Flamanville. Wederom heb je hier een prachtig uitzicht. Na het schieten van de nodige foto`s lopen we langs Gite dètape. Ik besluit dat ik hier ooit terug zal komen. Alleen al voor het prachtige uitzicht moet ik hier een keer overnachten. En nog langere stukken van de GR223 lopen.

We verlaten nu de kust en lopen over een onverharde weg in de schaduw onder een dichtbegroeide bomenlaan weer richting het kasteel. En zo komen we weer op de parkeerplaats waar we de wandeling ook zijn begonnen. Met de mooiste uitzichten op zee en de prachtige grillige kust van Cotentin. Een verrassend mooi schiereiland in Normandië, waar ik zeker nog vaker terug wil komen om te wandelen!

Praktische info over deze wandeling: Start parkeerplaats tegenover kasteel van Flamanville, hoogteverschil 150 meter, lengte 7,7 km.

Nog enkele wandeltips voor Cotentin

Naast de drie hierboven beschreven wandelingen, heb ik nog meer mooie hikes ondernomen op Cotentin. Nog wat korte tips voor wandelen op Cotentin:

 • Rondwandeling om Cap de Carteret. Vanuit de prachtige baai loopt er een asfaltweg steil omhoog, vanwaar je een prachtig uitzicht over de baai hebt. Vanaf hier loopt er een smal kustpad naar Cap de Carteret. Continu heb je hier mooie uitzichten. Na de Cap daalt het pad en kom je bij de ruïne van een kerk. Als je hier de verharde weg rechtdoor neemt kom je weer in het dorp Carteret.
 • De hoogste duinen van Normandië. Wandel vanaf de parkeerplaats in de duinen bij Biville naar de Calvaire des Dunes. Met zijn ruim 100 meter hoogte is dit de hoogste duin van Normandie. Ik was hier met zonsopgang, en dit was een prachtige ervaring. Wat een rust en een weids uitzicht, over het duinlandschap met daarachter de zee. Dit duinlandschap was tot 2014 oefenterrein van het Franse leger, je kunt hier nog verschillende oude tanks aantreffen in de duinen. Ik moet zeggen dat het wel struinen is om ze te vinden, zo in dit heuvelachtige terrein, maar zeer de moeite waard.
 • De hoogste kliffen van Normandië. Vanaf de parkeerplaats aan de baai van Ecalgrain, kun je naar Nez de Joburg lopen via het kustpad. Het is een schitterend route, met vele mooie uitzicht plekken. Maar je moet geen hoogtevrees hebben en ook over een redelijke conditie beschikken, want het is flink klimmen.
Cotentin zonsopgang
Vroeg opstaan loont de moeite op Cotentin. Foto: Herman van Alfen
Cotentin wandelen
Cotentin wat ben je mooi! Foto: Herman van Alfen
Cotentin
Foto: Herman van Alfen

Praktische informatie over wandelingen in Normandië en wandelen op Cotentin

 • Voor de meeste wandelingen gebruikte ik de Rothar wandelgids: 50 wandelingen in Normandie met GPS. Dit boekje vind ik een aanrader. Bij aanschaf krijg je er een code bij waarmee je alle wandeling op je telefoon kunt downloaden.
 • Het enige minpunt van de rondwandelingen is misschien dat we regelmatig kleine stukken over asfalt lopen. De stukken langs de kust en het wandelen door de natuur maken dit echter ruimschoots goed.
 • Voor het wandelen van de kustpaden in Normanië en wandelen op Cotentin zijn goede wandelschoen onmisbaar. In de zomer denk je natuurlijk ook aan zonnebrand en genoeg te drinken, niet overal zijn horecagelegenheden op de route te vinden.

Lees hier alle verhalen, reistips en artikelen over actief reizen naar Frankrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

één reactie op “Wandelen op Cotentin | Drie prachtige kustpaden in Normandië”

 • Peter
  18 juli 2022 at 15:40

  Beste Herman,

  Zojuist de wandelgids besteld. We gaan volgende week wandelen in Cotentin naar aanleiding van jouw enthousiaste verhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer