Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Hoe rijd je het best in de bergen?

Bergen zijn een prachtige setting voor een vakantie. Of je nu houdt van de Oostenrijkse cultuur, de Zwitserse alpenweiden, Noorse ongereptheid of de Italiaanse bergtoppen. Wie van plan is om de berglandschappen te verkennen met de auto, moet er wel even bij stilstaan dat rijden in de bergen een andere aanpak vereist. Hier zijn alvast enkele tips voor het rijden in de bergen.

Zorg dat je een volle tank hebt

In sommige bergachtige regio’s kun je honderden kilometers rijden zonder dat je een tankstation tegenkomt. En als je er al eentje tegenkomt, dan betaal je je vaak blauw. Afgelegen tankstations rekenen vaak een surplus aan. Een volle tank bij vertrek is dus altijd de beste optie.

Volle tank
Zorg voor een volle tank voor je de bergen in rijdt. Fotocredits: Mahkeo, Unsplash

Rem vroeg voor een bocht

Niet iedereen let altijd even goed op de aangewezen snelheid op de gewone wegen, maar in de bergen let je hier beter wel op. Haarspeldbochten zijn geen ongewoon fenomeen in de bergen en wanneer bergaf rijdt heb je dus meer tijd nodig om af te remmen.

rijden in de bergen
Rem op tijd voor elke bocht. Fotocredits: Nuno Silva, Unsplash

Door vroeg te remmen kun je lichtjes gas geven in de bocht zelf, wat de stabiliteit van je wagen verbetert. Wanneer je pas remt als je de bocht aan het nemen bent, heeft dit een omgekeerd effect en verlies je sneller de controle.

Rem en schakel naar een lagere versnelling voor de helling

Heel wat chauffeurs in de bergen anticiperen niet goed op de situatie die komt, met een ongeval of schade als gevolg. Begin je aan een passage die een lange tijd daalt? Dan is het beter om op voorhand te remmen en te schakelen naar een lagere versnelling. Dit is een veilige manier om je snelheid onder controle te houden. Anders loop je het risico dat de snelheid al te hoog is geworden.

Rem in schokjes

Zelfs al rijd je in een lagere versnelling, dan nog zul je wellicht moeten bijremmen. Hier is het belangrijk om in korte schokjes te remmen in de plaats van je voet constant op de rem te houden. Zo geef je de remschijven de kans om af te koelen.

Wees bewust van snel veranderende weersomstandigheden

Dat het weer snel kan veranderen in de bergen, is geen mythe. Naarmate je je hoger begeeft, zakken de temperaturen en de luchtdruk, wat een impact heeft op de weersomstandigheden.

rijd
Check vooraf het weerbericht. Fotocredits: Ken Treloar, Unsplash

Het is dus niet ongewoon dat je begint te rijden onder een blauwe hemel om later te eindigen in een winterse storm. Houd hier dan ook rekening mee.

Breng eten, drinken en een noodkit mee

In panne vallen in de bergen is sneller gebeurd. Of je auto heeft mechanische pech, of een van de wegen is afgesloten waardoor je niet op je bestemming geraakt. Neem dus altijd eten, drinken en een noodkit mee.

Autoverzekeringen vergelijken

Wie op autovakantie vertrekt, moet er voor zorgen dat zijn wagen goed verzekerd is tijdens de reis. Kijk goed na wat je autoverzekering allemaal dekt en of de dekking geldig is in het buitenland. Je autoverzekering vergelijken met andere verzekeringen is wellicht interessant. Zo kun je met een gerust hart vertrekken.


Reisinspiratie nodig? Check onze reisverhalen!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer