Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Drie actieve dingen (en meer) die leuk zijn voor zowel ouders als kinderen

Door: Saskia Smulders | Visit Luxemburg

Als ouder(s) van kinderen is het soms lastig om iets actiefs te doen tijdens vakantie dat zowel jijzelf als ook je (tiener)kinderen leuk vinden. Dat gold ook voor ons tijdens onze vakantie naar Luxemburg. Toch vonden we drie actieve én leuke dingen om te doen die zowel ouders als tieners leuk vinden om te doen. Het mooie is bovendien dat twee van deze drie zelfs gratis te doen zijn.

Voor het derde jaar vertrokken wij eind juli naar het altijd prachtige Luxemburg. Naar het Müllertal om precies te zijn. Dit gedeelte van Luxemburg – ook wel Klein Zwitserland genoemd – is populair onder Nederlandse toeristen. Logisch, want het is er prachtig. Niet alleen het glooiende landschap, maar ook de korte afstanden, het feit dat alles zo groen is en dat er veel te doen is maakt dat Luxemburg een gewilde bestemming is. Maar, wees gerust: er is geen sprake van massatoerisme.

Lieflijke stadjes

Luxemburg heeft voor ieder wat wils. Als je van genoeglijke stadjes houdt dan kun je terecht in Echternach. Deze oudste stad van Luxemburg, gelegen aan de rivier de Sûre, is vooral bekend van de zgn. Springprocessie. Elk jaar, op dinsdag na Pinksteren, trekt zij duizenden pelgrims en nieuwsgierigen aan. Maar niet alleen dat is wat Echternach leuk maakt, het zijn ook oude patriciërhuizen, de nauwe straatjes en de oude stadswallen hebben de stad een middeleeuws karakter doen behouden.

Echternach (foto: Visit Luxemburg)

Echternach gezien? Zet dan koers naar het kleine Esch-sur-Sûre. Deze plek ligt eveneens aan de Sûre, precies rond de natuurlijke hoefijzerronding ervan. Boven dit dorpje liggen twee burchtruïnes waar je naar toe kunt klimmen. Een dagje shoppen? Dan is Luxemburg-stad je doel. Daar vind je talloze winkeltjes én terrasjes waar je neer kunt strijken.

Op zoek naar wat meer groen in de stad? Dan ontkom je niet aan de prachtige groene parken in het hart van de stad waar de Adolfsbrug een blikvanger is. Sowieso leent Luxemburg Stad zich prima voor een weekendje weg.

De Adolfsbrug in Luxemburg- Stad is een prachtig exemplaar (foto: privé)
Onder de brug hangt een soort brug waardoor je niet over de brug loopt, maar er een soort van onderdoor (foto: privé)

Als laatste moet je óók in Vianden zijn geweest. Daar vind je ook al een kasteel, maar niet zomaar ééntje. Nee, dit is echt een prachtig bewaard gebleven exemplaar. Een van de grootste en mooiste feodale residenties uit het Romaanse en Gotische tijdperk. Het werd gebouwd in de tijd van de 11e tot en met 14e eeuw. Het kasteel van Vianden telt vandaag de dag tot een van de belangrijkste historische monumenten van Europa.

Het kasteel van Vianden dat hoog boven het stadje uit steekt (foto: Visit Luxemburg)

Als je het kasteel hebt bewonderd kun je je genoeglijk laten vervoeren met de kabelbaan naar boven (start is iets verderop in het dorp). Boven aangekomen kun je genieten van het prachtige uitzicht over de stad en het kasteel, al dan niet onder het genot van een hapje en een drankje. Nog niet moe? Dan kun je naar beneden lopen, tussen het groen. Ben je wel moe, vergeet dan niet beneden van te voren een retourticket te kopen, want dan kun je gewoon met de kabelbaan naar beneden.

Als je pubers uit geshopt zijn en de stadjes beu zijn, dan is het tijd om iets actiefs te gaan ondernemen. Wij deden tijdens onze vakantie drie sportieve en leuke activiteiten die de goedkeuring kon wegdragen van zowel de tiener als van onszelf.

#1 Klimmen in het klimpark

Het klimpark mag zich de laatste jaren verheugen in een toenemende populariteit. Ook in Nederland schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Ik vind dat logisch, want het is een gecontroleerde manier om iets spannends en actiefs te doen wat praktisch iedereen kan. Wij gingen -op uitnodiging van Visit Luxemburg- klimmen in het klimpark “Parc Le’h Adventures Sàrl” in Dudelange.

Vanuit ons campingadres is het maar 25 autominuten rijden. In dit klimpark kun je ook terecht met de allerkleinsten (vanaf circa 2 jaar), want er is zelfs een zgn. “Bambini” parcours. Dit parcours is vlak boven de grond dus papa en mama kunnen hun kids eventueel begeleiden vanaf de grond. Ook handig voor het maken van foto’s 🙂 Super leuk om die kleintjes zo bezig te zien.

Het parcours voor de allerkleinsten (foto: privé)

Wij hebben al vaker in een klimbos geklommen dus na het aantrekken van onze gear gaat makkelijk. Dit park werkt met een iets ander systeem dat we gewend zijn, dus dat is even opletten. Je zit altijd vast met je gele kabel en de rode moet je steeds verleggen. Wel zo veilig. We hebben ’t dan ook snel onder de knie.

We kiezen voor een gemiddeld parcours en het is prima om even in te komen: een paar wiebelige elementen en een aantal ziplines (favoriet bij mij). Na een uurtje staan we weer met beide benen op de grond. We willen meer!

Het oefenparcours uit de briefing. Hier worden de verschillende systemen die je onderweg tegenkomt uitgelegd. Ziet er ingewikkeld uit, is het niet. (foto: privé)
De wiebelbrug (foto: privé)

Dus gaan we voor een moeilijk parcours. Oef, dat is niets teveel gezegd, want lastig is het af en toe zeker. Zeker op het moment dat mijn partner, die voorop gaat, in de knoop komt met een touw. Dat touw is er voor om het object dat je nodig hebt om aan de overkant te komen, terug naar het startpunt te trekken.

Gevolg is dat hij halverwege stil komt te hangen. Er zit voor ons dan ook niets anders op hem naar het beginpunt te trekken. We moeten dus even flink de spierballen aanwenden, maar het lukt. Na iets meer dan een uur staan we ook hier weer op de grond.

In dit klimpark kun je kiezen voor één uur of twee uur klimmen. Mijn advies is om te kiezen voor twee uur; het is maar iets duurder, maar je hebt dubbel plezier. Volg goed het advies van de instructeurs als het gaat om de inschatting van welk parcours je kinderen kunnen. Voor sommige parcours moet je een bepaalde lengte hebben en dat is niet zo maar. Qua kleding zou ik je adviseren om een makkelijk zittende, lange broek te dragen. Zo bescherm je je blote benen en dat van je kinderen.

Adres: 203 Rue du Parc, 3542 Dudelange, Luxemburg

Website: aventure.lu/fr

#2 Vieze voeten op het blotevoeten pad (gratis)

Net als klimparken vind je blotevoetenpaden ook op steeds meer plekken, zo ook in Luxemburg. Naast het bovengenoemde klimpark bevindt zich ook een blotevoeten pad, dus als je er toch bent: zeker doen. Wij kozen er echter voor om er eentje te doen die vlakbij ons vakantieadres is, namelijk het pad dat gelegen is naast camping “Kengert”.

Het blotevoeten pad ervaar je op blote voeten de elementen van de natuur. Zo loop je over boomschors, kiezels en dennenappels. En ja, ook in de modder. In het begin moet ik me even over mijn schroom heen zetten (gek is dat eigenlijk!), maar daarna ervaar ik alles onder mijn voeten veel meer dan met schoenen aan. Ik voel me verbonden met de natuur.

Het blotevoeten pad bij Kengert is 745 meter lang en telt ook een stukje “motoriek” waarbij je getest wordt op je blotevoetenmotoriek. Geinig! Aan het einde van het pad zijn kranen waaronder je je voeten kunt wassen. Dat was nodig ook, want mijn voeten zaten behoorlijk onder de modder. Vergeet dus niet een handdoek mee te nemen. Als we klaar zijn genieten we op het terras van de camping van een cappuccino met een lekker stuk appelgebak.

Adres:  Medernach, 1 OP KENGERT, 7633 Larochette, Luxemburg

Dichtstbijzijnde parkeerplaats: Camping Kengert (direct ter plaatse)

#3 Geocachen in het bos (gratis)

Wandelen in een bos vinden tieners en pubers vaak stom, terwijl ouders een fijne boswandeling wat meer waarderen. Hoe zorg je nou dat de kinderen tóch meegaan naar het bos? Heel simpel: verbind er een spelelement aan en laat ze schatten zoeken. En voor je het weet zijn ze heel wat uurtjes zoet en vele kilometers verder. Dat is ongeveer wat geocachen is. Via een GPS coördinaat en je smart phone met gedownloade “Geocaching” app ga je op pad.

Hoe zorg je nou dat de kinderen tóch meegaan naar het bos? Heel simpel: verbind er een spelelement aan en laat ze schatten zoeken

De app vertelt je precies welke geocaches er in de buurt van jouw plek (thuis, of op vakantie) liggen. Je klikt er eentje aan en de app navigeert je naar de plek. Daar aangekomen is het zoeken geblazen. Wie vindt de cache als eerste? In de app wordt aangegeven of het om een grote of kleine cache gaat, of ie moeilijk of makkelijk te vinden is en de terreinwaarde. Heb je de cache gevonden? Dan log je dat in de app en kun je een foto toevoegen.

Gevonden! Schrijf je naam in het piepkleine boekje en stop de cache weer terug zoals je ‘m gevonden hebt (foto: privé)

Je vult daarnaast je naam en de datum in het logboekje wat in de cache zit. Natuurlijk zorg je er voor dat je de cache weer op dezelfde manier teruglegt als je ‘m gevonden hebt. Wel zo leuk voor de mensen na je. Oh ja! Heb je moeite met het vinden van de cache? Dan geeft de app je altijd een kleine hint.

Vlakbij onze camping ligt één van de oudste geocaches; hij ligt er al sinds 2001. Behoorlijk lang dus. Naast deze hebben we nog diverse andere caches gedaan en altijd is er even het gevoel van euforie als je de schat vindt. Het is zelfs verslavend te noemen! Dus ook bij terugkomst in Nederland openen we de app nu regelmatig om ze hier te vinden. Hier vind je trouwens meer informatie over de geocaching app.

Nog veel meer te doen

Natuurlijk is er nog véél meer te doen in Luxemburg. Je kunt ervoor kiezen om delen van de Müllertal trail te lopen; een prachtige wandeltocht door Luxemburg. Collega’s Karin en Ilse schreven daar al eerder over. Daarbij kom je ook langs een van de meest bekende plekken van Luxemburg: de Schiessentümpel waterval.

De bekendste waterval van Luxemburg: Schiessentümpel (foto: privé)

Wij wilden eigenlijk ook gaan kanoën over de Sure, maar vanwege de overstromingen en het nog altijd hoge water was de stroming net iets te sterk voor de tiener. Dat komt nog wel een keertje. Wil je meer tips over activiteiten in Luxemburg? Kijk dan vooral even op de website van Visit Luxemburg waar je tal van inspiratie kunt vinden.

Lees ook:

Hoofdfoto: Saskia Smulders


Lees ook over reizen naar Luxemburg op OutdoorDichtbij.nl


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer