Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Afgelopen week verbleven reporters Ilse en Karin in het veelzijdige Luxemburg. Het beviel zo goed dat Luxemburg wat ons betreft behoort tot de “perfecte outdoor bestemming” dichtbij huis. Echt een voorbeeld van #outdoordichtbij dus! De groene omgeving, de ongerepte natuur, de imposante rotsformaties en de honderden wijngaarden aan de Moezel domineren onder andere het prachtige landschap van Luxemburg. Outdoor-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in het wandel en-fietsparadijs maar ook op het water! Van wake-boarden tot hiken en kanoraften, wij zetten alle activiteiten voor je op een rij.

Outdoorbestemming

Om te beginnen is Luxemburg een fijne outdoor bestemming voor een ieder die niet ver weg hoeft maar wel het gevoel wil hebben er even uit te zijn. Vanaf Brabant is het slechts  een kleine 2,5 uur rijden naar de prachtige moezelstreek en of de Mullerthal trail, wat ook wel Klein-Zwitserland wordt genoemd! Onderweg lijkt het natuurlandschap van Luxemburg na elke bocht te veranderen. Glooiende heuvellandschappen worden afgewisseld met wijngaarden en rivierdalen.

DUURZAAM REIZEN VLAKBIJ HUIS? BEZOEK DAN OOK OUTDOORDICHTBIJ.NL

In de auto luisteren we naar een Franstalige radiozender wat ons vakantiegevoel helemaal compleet maakt. Het is dat we nu de croissants en de baguettes missen, maar ook de bakkerijen van Luxemburg weten ons even later te verrassen. We hebben al snel door dat Luxemburg een land is voor elke vakantieganger. Zowel de actieve vakantieganger als degene die meer rust zoeken kunnen zich in dit land prima vermaken. Vele campings zijn gevestigd aan één van de vele rivieren die Luxemburg rijk is.

Wakeboarden

Het voordeel van een outdoor bestemming dichtbij is dat je dezelfde dag nog een activiteit kan ondernemen. Wij gingen wakeboarden op de Moezel op uitnodiging van ski Nautique de Grevenmacher in het gelijknamige dorp Grevenmacher. Bij Ski Nautique kun je zowel wakeboarden als waterskiën achter een boot. Feit is dat Ski Nautique de Grevenmacher tot één van de oudste watersportclubs van Luxemburg behoort. Dit is niet te zien aan de zeer moderne luxe “speedboot” welke gebruikt wordt om watersporters voort te trekken.

Houd je niet van watersporten maar wel van een boottocht op de Moezel? Alles is mogelijk in overleg met de eigenaren van Ski Nautique. Ze zijn erg vriendelijk, geduldig en behulpzaam. Wakeboarden of waterskiën kost 2,50 euro per minuut bij de club. Heb je minder budget? Dan kan je in de buurt ook wakeboarden of waterskiën bij een cable park.

Mountainbiken en of fietsen

Luxemburg is een prachtig land voor mountainbikers. Het land telt in totaal ruim 700 kilometer aan mountainbikeroutes. Dat maakt dat er voor iedere mtb-er genoeg uitdaging is. Of je nu een recreant of een professionele mountainbiker bent, voor een ieder bestaan er meerdere routes dwars door het mooie landschap van Luxemburg. Ook zijn er voor de “normale fietsers” kilometers aan fietspaden aangelegd. Deze fietspaden leiden je door de authentieke stadjes en liggen vaak parallel aan één van de vele rivieren van Luxemburg.

Mountainbiken in de Red Rock Region

Iets minder bekend maar daardoor zeker niet minder mooi zijn de mountainbikeroutes in de Red Rock Region. De Red Rock Region wordt niet geheel onverwachts “het land van de rode rotsen genoemd”. Meer dan 30 jaar geleden werd er in dit “mijnen-gebied” ijzererts aan de aarde onttrokken. De productie van ijzererts is destijds gestopt, de rode kleur van het gebied is gebleven. Je proeft nog een stukje geschiedenis door enkele restanten uit het verleden zoals bijvoorbeeld een deel van een spoorlijn, een oude verstopte mijn en andere historische bezienswaardigheden. Wij startten de mountainbike route in het dorp, Kayl.

In totaal zijn er zes uitgetekende mountainbikeroutes die allen dwars door de RedRoch regio gaan. De routes zijn overigens goed bewegwijzerd. Onze gids Claude Assel besloot een deel van de rode en een deel van de zwarte route te combineren aangepast op ons niveau. Grappig om te weten is dat ze dezelfde kleuren als op een piste gebruiken om de zwaarte van de route aan te geven.

Verschillende routes

De zwarte route was voor ons net een tikkeltje te zwart. Er zaten teveel technische stukken in. Dat betekende voor ons, (onverwachtse) achtereen opvolgende pittige klimmetjes en her en der steile afdalingen met natuurlijke obstakels. Voor de gevorderden onder ons raden we zeker de “Haard-Black “trail aan. Het is een waar bikeparadijs met natuurlijke schansen. De blauwe route is voor de beginnende en of gemiddelde fietser goed te doen.

Feit is, dat alle MTB-routes je door een prachtig landschap leiden. De MTB routes worden omgeven door rode gekleurde rotsen, meters hoge bomen met groene bladeren, dicht gegroeide bospassages en uitgestrekte velden met fantastische vergezichten. Het is dubbel genieten doordat de natuur het gebied weer op zich genomen heeft.

Wandelen in Klein Zwitserland

Wij blijven het bijzonder vinden dat je relatief zo dichtbij huis zoveel mooie natuur aantreft. Elke stad in Luxemburg heeft een ander karakter inclusief een ander landschap. De natuur blijft verbazingwekkend mooi. Velen zullen wel gehoord hebben dat de omgeving van Echternach ook wel Klein-Zwitserland wordt genoemd. Dit komt onder meer door het golvende landschap en de enorme rotsplateaus die door erosie gevormd zijn. Wandelen in deze omgeving is een absolute “must do”! Het is soms net of je je op een filmset begeeft.

Mullerthal Trail

Eén van de bekendste wandelroutes van Luxemburg is de Mullerthal Trail. In 2014 werd de Mullerthal Trail uitgeroepen en gecertificeerd met het label, “Leading Quality Trails – Best of Europe”. De totale lengte van de trail is 112 kilometer. Je doet er dus meerdere dagen over om de Mullerthal Trail te verkennen. Heb je minder tijd? Op de wandelkaarten zijn vaak tal van andere gemarkeerde paden aangegeven welke je kan gebruiken als inkortings-, uitbreidings-, aanloop en of verbindingsroute.

In twee dagen tijd hebben we verschillende delen van de Mullerthal Trail gelopen. De trail is te verdelen in drie “hoofdroutes” en vier “extra” routes. Het zijn een soort van lussen die je loopt. Dat maakt de Trail ook leuk en afwisselend. Je hoeft nooit twee keer hetzelfde pad  te volgen omdat je in een cirkel loopt. Met dit gegeven kun je de auto ook parkeren op de parkeerplaats bij een “startpunt”. Het startpunt is namelijk ook het eindpunt van je wandeling. Ideaal dus!

Binnenkort meer over de highlights van de Mullerthal Trail die wij gelopen hebben.

Kanoën op het meer de Upper-Sûre nabij Lultzhausen

Ongeveer vijftig kilometer vanaf Echternach ligt het afgedamde meer van de Upper-Sûre nabij het dorp Lultzhausen. Het meer heeft een aantal functies (gehad). Zo werd het oppervlaktewater van dit meer onttrokken voor drinkwater. En daarnaast werd er elektriciteit opgewekt.
De Upper-Sûre leen zich perfect voor een aantal watersporten. Zo kan je er prachtig kanoën, kajakken, zwemmen, duiken, zeilen en windsurfen. Ook is er een fietsbrug boven het meer gebouwd om naar de overkant te fietsen.

Op uitnodiging van het Youth hostel Lultzhausen, gingen wij samen met een gids kanoën op het smaragdgroene water van de Upper-Sûre. Al snel peddelden wij voorbij de eerste afslag en dreven we verder op een zijtak van het meer. Het water kabbelde tegen onze kano aan. Om ons heen hoorden we de vogels fluiten. De natuur was prachtig. We waren omringd door een groene omgeving en ervaarden de rust om ons heen. Geen andere watersporters om ons heen. Het was een heerlijke middag op het meer van Upper-Sûre. Het leuke is, jij kan dit ook doen! Het hostel organiseert regelmatig tochtig waar je zo bij aan kan sluiten! Doen dus!

Slapen in een wijnvat

Genoeg redenen om te gaan toch? Heb je na dit verslag helemaal zin om te vertrekken maar weet je niet waar je moet slapen? Dan hebben wij een tip voor je. Op Camping Officiel in Echternach vind je naast de normale kampeerplekken en chaletjes een aantal wijnvaten om te overnachten! Hoe speciaal is dat! Kijk hier voor meer informatie of om te reserveren!


Lees hier meer verhalen en artikelen over Luxemburg


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer