Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Behalve al mijn sportieve activiteiten in Luxemburg (zie mijn andere andere artikelen over onder andere wandelen in Müllerthal), heb ik ook de culinaire en luxe kant van het land mogen ontdekken.

Mountainreporters - Luxemburg - Culinair
Mountainreporters – Luxemburg – Culinair

Glamping

Het is een relatief nieuw fenomeen en ik had er nog geen ervaring mee.

Het woord glamping is een samenvoeging van de woorden ‘glamorous’ en ‘camping’ en moet duidelijk maken dat tonen van luxe duidelijk aanwezig zijn bij de accommodaties (en vaak ook op de camping zelf). Waar het bij kamperen, in principe, meer om basic leven draait. Je slaapt bijvoorbeeld in een glamptent, airlodge, safaritent enz. Google maar eens en je kunt een hoop vinden. Het wordt steeds populairder en past helemaal in de huidige tijd.

Ik heb mogen slapen op Camping Kengert waar ze samenwerken met Countrycamp. Dit was heel leuk. Een gepensioneerd Nederlands stel woont daar zelf in een caravan en managed de dagelijkse zaken op de camping namens Countrycamp. Ik sliep in een luxe tent.

Ook heb ik mogen overnachten op camping Kaul. Hier mocht ik slapen in een luxe bungalow. Wat ik overigens uniek vond aan deze camping, is dat het restaurant goed eten had. Normaal heb je een veredelde snackbar, maar hier kon je heerlijk eten.

Luxe uit eten

Tijdens het Mountainbiken en Trailrunning heb ik telkens mijn eigen eten meegenomen. Ik koos ervoor om wel enorm luxe uit eten te gaan bij Michelsterrenrestaurant Chateau de Bourglinster. Dit restaurant bevindt zich in een prachtig chateau waar vele toeristen naartoe gaan om een foto te maken. Naast het restaurant zit nog een brasserie. Ik had een paar dagen vooraf gereserveerd en dat was maar goed ook, want het was helemaal vol. In totaal heb ik zo’n 3,5 uur aan tafel gezeten en heb mezelf geen seconde hoeven te vervelen. Ik koos voor het acht-gangen chefsdiner. Omdat ik moest rijden, nam ik het BOB-arrangement. Het is natuurlijk lastig om een eetervaring goed te omschrijven, maar ik zal mijn best doen. Overigens merk ik dat mijn maag nu alweer begint te knorren.

Mountainreporters - Luxemburg - Culinair
Mountainreporters – Luxemburg – Culinair

Laat ik beginnen met de service, want die was geweldig. Het meeste personeel sprak goed Engels en mijn gastheer / ober was echt een vakman en tevens sommelier. Omdat ik maar drie wijnen had in verband met het bob arrangement, was het voor hem de uitdaging om telkens een wijn te kiezen die bij meerdere gerechten zou passen. De combinatie tussen wijn en spijs is natuurlijk erg belangrijk bij een goed restaurant. Ik kreeg de witte wijn

Les Eminades – Montmajou – Saint-Chinian 2016. Wat ik leuk vind aan Chef Menus en wijnarrangementen is dat je altijd verrast wordt en soms buiten je comfortzone terecht komt. Als het gaat om witte wijnen dan ben ik fan van vette Chardonnays met houtrijping en tonen van vanille. Meestal bestel ik een wijnen binnen mijn comfortzone. De tweede wijn kreeg ik in een donker glas geschonken, zodat ik niet kon zien of het een rode of witte wijn (of rosé) was. Ondanks de wijn waarschijnlijk heel goed zou passen, was dit echt niet mijn smaak en gelukkig kon ik een andere wijn krijgen. De naam weet ik helaas niet meer. Mijn lekkerste wijn kreeg ik daarna, namelijk rode wijn Pic St Martin – Minervois La Liviniere. Een volle, geconcentreerde rode wijn met enorm veel smaak. Helaas heb ik hem nog niet online gevonden om te bestellen. Omdat mijn gastheer merkte dat ik interesse had in wijnen, gaf hij bij mijn dessert nog een bijpassende Brachetto d’Acqui 2016. Ik ben geen echte dessertwijn drinker, hoewel ik moet bekennen dat ik het wel zie als een guilty-pleasure. Stiekem kan ik wel genieten van een zoet drankje bij een goed dessert.

Mountainreporters - Luxemburg - Culinair
Mountainreporters – Luxemburg – Culinair

Dan het eten. De conclusie was dat het geweldig was! Ik begon met drie amuses en kreeg daarna gewoon nog een keer drie amuses die allen prachtig gepresenteerd werden. De acht gangen die daarop volgenden waren allemaal een feest op zeg en op mijn ‘dooie gemakje’ heb ik ervan genoten. Ik wilde er echt van genieten en niet te snel gaan. Wat ik heel bijzonder vond, is dat bij een gang een tekening kreeg waarbij stond aangegeven wat alle elementen waren (zie foto). Verder kreeg ik bij het dessert een bakje met stikstof wat ervoor zorgde dat de parfum die erin zat begon te geuren. Deze geur pastte uiteraard weer bij het dessert.

Mountainreporters - Luxemburg - Culinair
Mountainreporters – Luxemburg – Culinair

Om het feest compleet te maken, kreeg ik na de zes amuses, het brood en de acht gangen ook nog een paar lekkere zoeternijen om mee af te sluiten.

Mountainreporters - Luxemburg - Culinair
Mountainreporters – Luxemburg – Culinair

Tasting of Wine Weekend

In Luxemburg organiseren ze veel leuke evenementen en het weekend dat ik er was, was het Wine Tasting Weekend. Echt iets voor mij en ik was nog totaal onbekend met de wijnen in Luxemburg. Ik ben geweest bij Cep d’Or in Hëttermillen en heb samen met de dochter van de eigenaar diverse wijnen mogen proberen en ben bij een aantal echt verrast. Ik vond het heel leuk om haar verhalen over de wijnen te horen en samen met haar te proeven.

Luxemburg is één van de kleinste en koudste wijnlanden ter wereld. De wijngaarden liggen aan de westkant van de rivier de Moezel (vlakbij Duitsland). De wijnen zijn voornamelijk wit en over het algemeen fris, hebben een relatief weinig alcoholpercentage en zijn mousserend. Rood komt maar beperkt voor en is meestal gemaakt van Pinot Noir. De meest voorkomende witte druiven zijn Pinot Blanc en Pinot Gris. De Rivaner (ook wel Müller-thurgau) is de meest aangeplante druif van Luxemburg.

Apps

Luxembourg Card App: iOS en Android

Public transportation app – Mobiliteit.lu: iOS en Android

Geoportal.lu to download hiking trails, biking tracks etc.: iOS en Android

Visit Luxembourg West: iOS en Android

National airline Luxair

iOS

Android

iOS

Android

Relevante websites

mullerthal.lu

visit-eislek.lu

visitluxembourg.com

Relevante artikelen

Social Media

facebook.com/VisitLuxembourg

twitter.com/luxembourginfo

instagram.com/visit_luxembourg

#BestofLuxembourg #visitluxembourg #mullerthal #escapardenne #visiteislek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer