Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Bijkomen op de Veluwe

Door Rozemarijn Dam

Je hoeft niet altijd ver weg om nieuwe landschappen te ontdekken, om midden in de natuur tot rust te kunnen komen of om wilde dieren te spotten. Zowel in de lente als de herfst vond ik afgelopen jaar verademing dichtbij huis, op de veelzijdige Veluwe. Het aanbreken van de herfst is, net als het begin van de lente, één van mijn favoriete momenten van het jaar.

Veluwe
Heide en zandvlaktes. Foto: Rozemarijn Dam

In de lente produceren ogenschijnlijk dorre takken felgroene blaadjes en knopjes. De zon wordt weer feller en haalt de natuur uit haar winterslaap. In het najaar verkleurt de natuur in enkele weken van haar gebruikelijke groene kleur, naar een palet van geel, oranje, rood en bruin. Bladeren dwarrelen naar beneden en vormen een zacht tapijt op de grond, aangevuld met een scala aan eikels, kastanjes en beukennootjes. Het ruikt heerlijk. De zon houdt het dit jaar goed vol. Frisse ochtenden worden gevolgd door zonnige middagen en eindigen in een schouwspel van lange schaduwen. Hier kan ik zo van genieten.

Veluwe
Spelen tussen de lenteblaadjes. Foto: Rozemarijn Dam

Lente

Afgelopen lente kreeg ik de kans om een aantal weken naar de Veluwe te gaan om daar te herstellen na een ingrijpende operatie. Een van mijn lieve collega’s heeft een heel fijn vakantiehuisje in Otterlo waarvan ik gebruik mocht maken. Het ligt in een rustige omgeving en is midden in de natuur. Een plek waar ik alleen kan zijn, of samen met vrienden en familie die mij helpen met het dagelijkse huishouden, wat ik in het begin nog niet alleen kan.

Op een gegeven moment weet ik precies hoe laat de grote zwijnen tevoorschijn komen op het open veld, en met een beetje geluk zie ik weer een aantal herten

Otterlo blijkt een goede uitvalsbasis te zijn voor allerlei activiteiten. In het begin ben ik snel vermoeid en kan ik niet meer dan een paar kilometer wandelen. Maar dat is geen probleem want ik hoef maar de deur uit te stappen en ik loop het Hoefbos in voor een klein rondje. Wanneer ik tegen het vallen van de avond opnieuw door het Hoefbos loop, hoor ik geritsel en komt er een rennend zwijn tevoorschijn! Op het open veld zie ik twee herten huppelen. Op een gegeven moment weet ik precies hoe laat de grote zwijnen tevoorschijn komen op het open veld, en met een beetje geluk zie ik weer een aantal herten. Op de terugweg kruist een wild zwijn dat op het laatste moment de benen neemt mijn pad. Dat is wel spannend, want ze zijn echt groot!

Veluwe
De paden op, de lanen in. Foto: Rozemarijn Dam

De paden op , de lanen in

De wandelingen gaan langzaamaan steeds beter en ik ga samen met mijn broer, Merijn, het mooie Otterlose klompenpad lopen van veertien km! Klompenpaden gaan zowel door de natuur, als over boerenerven, plekken waar je normaal gesproken niet zomaar zou komen.
Het gaat beter en beter, ik knap snel op. Ik ontdekte het Veluwse Zwerfpad met een mooi netwerk van wandelroutes (aangegeven met rood-gele vlaggetjes) voor een langere wandeling. Ze nemen je mee door de mooiste gebieden van de Veluwe, zoals de grote zandvlaktes, de dennenbossen, de heuvelachtige loofbossen met lanen, langs beken en meren.

Veluwe
Kleurrijke vergezichten bij de Posbank. Foto: Rozemarijn Dam

Qua wandelgebieden is er te veel om op te noemen, maar een echte aanrader is Nationaal Park Veluwe Zoom, nabij Arnhem. Dit park is zo heuvelachtig dat je je even niet meer in Nederland waant. En op het hoogste punt, de Posbank, kun je genieten van 360 graden uitzicht op kilometers heide en bossen.

Hoge Veluwe

Nationaal Park Hoge Veluwe heeft ook een ingang vanuit Otterlo en is absoluut de moeite waard om te bezoeken, al wandelend of op de (bij de prijs inbegrepen) witte fiets. Het park is te groot om alles te zien in één dag, maar toch kiezen wij voor een wandeling in plaats van de fietsen. Samen met Merijn ga ik op een wat druilerige dag op stap en we zien veel moeflons en herten in de verte. Er zijn weinig wandelaars waardoor je veel meer kans hebt op het spotten van wild. Rondom de fietspaden zie je het wild wat minder snel.

Veluwe
Beeldentuin Kröller Müller op de Hoge Veluwe. Foto: Rozemarijn Dam

Naast haar indrukwekkende natuur is Park Hoge Veluwe ook bekend om haar cultuur. Het Kröller Müller Museum is een van de hoogtepunten met een vaste tentoonstelling waaronder een grote Van Gogh verzameling en een beeldentuin, inclusief paviljoens van bekende Nederlandse architecten. Daarnaast is Jachthuis st. Hubertus, ontworpen door H.P. Berlage, een bezoek waard. Hier worden dagelijks rondleidingen gegeven waar wordt verteld over de bijzondere architectuur en geschiedenis.

Veluwe
Jachthuis st. Hubertus op de Hoge Veluwe. Foto: Rozemarijn Dam

Naast deze bekende attractie heeft de Veluwe nog veel meer te bieden als je even wat verder reist vanaf Otterlo. Bijvoorbeeld dierenpark Burgers’ Zoo bij Arnhem. Een mooi park met thematuinen, zoals het tropisch regenwoud en de savanne compleet met planten en dieren. Of de Apenheul bij Apeldoorn, loslopende aapjes zijn altijd leuk! Of paleis ’t Loo, op dit moment in verbouwing waardoor alleen de tuinen te bezichtigen zijn. Vanuit de rozenperken en fonteinen achter het paleis kun je zo verder lopen naar de achterzijde waar je meren en een boothuis tegen komt van vroeger.

Veluwe
Loslopende aapjes bij Apenheul. Foto: Rozemarijn Dam

Deze zes weken revalideren op de Veluwe hebben me goed gedaan. Ik kan er weer even tegenaan door deze boost van natuur en beweging. Ik vind het moeilijk om afscheid te nemen van deze mooie plek. Maar ik krijg snel genoeg de kans om terug te gaan! In de herfst trekken mijn moeder en ik ons daar samen een weekje terug.

Veluwe
Tussen de herfstkleuren. Foto: Rozemarijn Dam

Herfst

De laatste jaren zijn mijn moeder en ik wat verder uit elkaar gegroeid. We vinden het lastig om te praten over gevoelige onderwerpen. En we besluiten dat hier maar eens een einde aan moet komen. Open en eerlijk gaan we op zoek naar een manier om met de situatie om te gaan, hopend dat deze week de basis vormt voor een nieuw begin.

Veluwe
De paddenstoelen schieten de grond uit. Foto: Rozemarijn Dam

Otterlo is ons ‘basecamp’, hoewel het niks van een kamp weg heeft. In het fijne huisje van mijn collega komen we tot rust, en nader tot elkaar. We maken mooie wandelingen, op zoek naar de zwijnen in het Hoefbos. Maar het wordt eerder donker en de ze laten zich niet zien. We fietsen door Park Planken Wambuis, dwars door de bossen en over grote heidevlaktes. En hier spotten we alsnog wild, grote zwarte stieren die rustig over het fietspad slenteren. We fietsen er snel maar voorzichtig langs, mijn moeder waarschijnlijk met haar ogen even dicht. Uiteindelijk weten we ook in Park Hoge Veluwe herten te spotten vanuit de uitkijkhut. Net voordat het donker wordt gaan we snel terug, want er zit helemaal geen licht op deze fietsen!

Veluwe
Herfst bij wellnessresort Veluwse Bron. Foto: Veluwse Bron

Veluwse Bron

Op een regenachtige dag besluiten we naar wellnessresort Veluwse Bron te gaan, vlakbij Apeldoorn. Dit is een groot succes! Wat een prachtige locatie aan een natuurlijk meer omringd met bossen. Ik besluit direct dat dit mijn favoriete bestemming is in de buurt van Otterlo. Het is een groot wellnessresort met vele sauna’s, waaronder een luisterboekensauna, een wild observatiesauna en mijn favoriet, de haardsauna van 90 graden! Ook zijn er meerdere stoombaden, een zoutbad en bubbelbaden om heerlijk in te ontspannen. Ondanks de grootte van het wellnessresort voelt het helemaal niet massaal. De ruimtes binnen zijn knus opgezet over drie verdiepingen. Buiten zijn de sauna’s en baden verspreid over het groene terrein, waar je in de zomer ook heerlijk in de ligstoelen kunt zonnen. Ik voel me helemaal tot rust komen. Sindsdien ben ik er alweer vijf keer geweest!

Veluwe
Ontspannen in de sauna bij de Veluwse Bron. Foto: Veluwse Bron

Een nieuw begin

De herfst laat zich deze week van zijn beste kant zien, met prachtige kleuren en opkomende paddenstoelen. Mijn moeder en ik genieten hier allebei erg van en maken veel te veel foto’s. We vermaken ons goed, praten veel, halen herinneringen op, lachen en huilen. Als de schemering inzet maken we het gezellig in het huisje met spelletjes of een goede film. Na een week zijn we dichter bij elkaar gekomen. Met meer rust en vertrouwen vormt dit een goede basis voor een nieuw begin, om samen verder te kunnen groeien. Het liefst in de natuur, op pad, of misschien wat vaker op de, zo dichtbij zijnde, Veluwe.

Veluwe
Samen sterk, een nieuw begin. Foto: Maria Dam

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer