Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Ontdek de ‘Big Five’ van Zeeland

Een verhaal van Noëlle Verhage

Een plek waar altijd de zon schijnt. Waar je in minder dan 3 uur rijden vanuit alle hoeken van Nederland kunt zijn. Waar je de meest bijzondere dieren van dichtbij kunt spotten èn waar je geen bakken met geld voor hoeft uit te geven? Welkom in Zeeland!

Ontdek de Zeeuwse ‘Big Five’: de bruinvis, de flamingo, de zeehond, het damhert en de zeearend.

1. Bruinvis

In het grootste Nationaal Park van Nederland, Nationaal Park Oosterschelde, betaal je geen honderden euro’s om een walvisachtige te spotten. In de Oosterschelde zijn bruinvissen regelmatig te zien. Vanaf een boot, maar ook gewoon vanaf de kant. Wil je een bruinvis spotten, dan heb je de grootste kans bij het havenhoofd van Zierikzee, de haven van Burghsluis, voor de kust van de Plompe Toren, Wissenkerke, Colijnsplaat, Goese Sas en bij Wemeldinge.

Bruinvis in de Oosterschelde.
Een bruinvis in de Oosterschelde. Foto: Wilco Jacobusse.

Bij het havenhoofd van Zierikzee staat een luisterpaal. Je kunt ze live horen wanneer ze in de buurt zijn. De geluiden van de bruinvissen worden opgevangen en naar de luisterpaal verzonden. Met een druk op de knop hoor je de geluiden die de bruinvissen uitzenden. Hoe cool is dat?!

Ontdek de bruinvis in het Nationaal Park Oosterschelde ook tijdens de Oosterscheldeweek. Dit evenement vindt jaarlijks in de tweede week van september plaats en wordt georganiseerd door Nationaal Park Oosterschelde.

2. Flamingo

Van september tot en met april kan je gegarandeerd een hele groep flamingo’s spotten in het Grevelingenmeer op de rand van Zeeland en Zuid-Holland.

Flamingo's in de Grevelingen
Flamingo’s in de Grevelingen. Foto: Chiel Jacobusse.

Deze groep flamingo’s komt over uit Duitsland en overwintert in Nederland. Het gaat hier niet om slechts één flamingo, maar een hele groep! Vanaf de dijk bij Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee – Zuid-Holland) heb je het beste uitzicht over de groep flamingo’s. Blijf op de dijk, zodat de flamingo’s niet verstoort worden. Eigenlijk kan je het gehele jaar flamingo’s spotten in Zeeland. Misschien geen grote groepen, maar de jonge flamingo’s die nog niet broeden blijven het hele jaar in de Grevelingen. Er zijn zelfs in het voorjaar nog flamingo’s gespot in de Deltawateren en het Veerse Meer!

Op ‘roze zondag’ staat de flamingo in de spotlight en kom je alles over hem te weten tijdens een excursie.

In oktober kan je tijdens de Grevelingenweek een excursie boeken bij Staatsbosbeheer. Op ‘roze zondag’ staat de flamingo in de spotlight en kom je alles over hem te weten tijdens een excursie. Kijk voor meer informatie of het reserveren van een plekje voor deze activiteit op de website van de Grevelingenweek.

3. Zeehond

Als we zeehonden spotten tijdens een trip in het buitenland roepen we spontaan: Oooh! en Aaah! Maar in heel Zeeland duiken er zeehonden op. Op de zandplaten in het Grevelingenmeer, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Voordelta, bij Neeltje Jans of gewoon op het strand bij Vlissingen. Ook hier geldt bekijk ze op gepaste afstand.

Zeehond in Nationaal Park Oosterschelde.
Zeehond in Nationaal Park Oosterschelde. Foto: Nationaal Park Oosterschelde.

In heel Zeeland kan je bij diverse ondernemers een zeehondensafari boeken. Kijk voor meer informatie op de website van VVV Zeeland, Nationaal Park Oosterschelde of één van de vele rederijen. Kom ook zeehonden spotten tijdens de Oosterscheldeweek in de tweede week van september, tijdens de Week van de Zwinstreek in de laatste week van september of tijdens de Grevelingenweek in de herfstvakantie.

4. Damhert en Ree

In de schemering van de ochtend of avond kan je damherten (en reeën) tegenkomen in het bos of duin. Ze zitten voornamelijk in het natuurgebied Oranjezon bij Oostkapelle of in de bossen op de ‘Kop van Schouwen’ (Boswachterij Westenschouwen).  In de bronsttijd, september en oktober, hoor je de mannetjes burlen. In deze periode heb je de grootste kans om ze te zien. Wandelschoenen aan en fototoestel mee, maar wees ook stil want anders zijn ze natuurlijk vertrokken.

Een ree, een moeder en haar kleintje.
Een ree, een moeder en haar kleintje. Foto: Chiel Jacobusse

5. Zeearend

In 2018 is er voor het eerst een zeearend in Zeeland geboren, in het natuurgebied Slikken van de Heen vlakbij Sint-Philipsland. De vogel is inmiddels geringd waardoor natuurorganisatie Stichting Het Zeeuwse Landschap hem kan volgen en herkennen.

Er wordt met enige regelmaat jonge zeearenden gespot in Zeeland. De verwachting is dat de zeearend in de toekomst op meer plekken in Zeeland gaat broeden. De zeearend kan 92 cm groot worden en kan een vleugelspanwijdte ontwikkelen van 2 tot 2,5 meter daarmee verdient de zeearend toch wel terecht een plekje in de ‘big five’ van Zeeland!

Zeearend
Zeearend. Foto: Chiel Jacobusse

Wil je op pad met een boswachter, een excursie boeken of meer informatie over de natuurgebieden in Zeeland? Kijk op Natuur in Zeeland, op de website van Nationaal Park Oosterschelde of de terrein beherende natuurorganisaties: Stichting Het Zeeuwse Landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Bronnen voor dit artikel:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer