Op ‘bizonjacht’ in Nederland | Wandelen tussen wisenten

Door Herman van Alfen | fan van #OutdoorDichtbij

Naar Afrika om de big five te kunnen zien? Nergens voor nodig, we hebben in Nederland ook een big five. Ik heb het dan over het ree, edelhert, wild zwijn, de zeehond en bever. Naast de big five kun je in Nederland tegenwoordig ook op zoek gaan naar het grootste nog levende zoogdier van Europa, de wisent. Op welke plekken je wisenten in Nederland kun zien en oog in oog kan staan met deze grote en stoere beesten, dat laat ik je graag zien.

Als natuur- en fotografie liefhebber trek ik er vaak op uit. Eigenlijk benut ik bijna elk vrij moment om in mijn omgeving of iets verder weg de natuur in te gaan. Hopend dat ik wild tegenkom om vast te leggen. De Nederlandse big five bijvoorbeeld. Sinds enkele jaren is ook de wolf weer in ons land. Maar deze is nog zo weinig verspreid, dat de kans dat je deze tegenkomt zeer gering is. Al hoop ik daar wel op. Sporen kun je echter wel aantreffen, en dan vooral op de Veluwe, daar schreef ik eerder al eens over.

Als natuur- en fotografieliefhebber trek ik er graag op uit. Foto: Herman van Alfen

Er is genoeg ander wild te spotten in Nederland, daarvoor hoef je niet naar het buitenland. In verschillende natuurgebieden kom je ook nog vele soorten grote grazers tegen, namelijk de Schotse hooglanders, heckrunderen, tauros, Galloway en diverse soorten paarden. En op vier plaatsen in Nederland kunnen we tegenwoordig ook wisenten tegenkomen. Ik vind dat prachtige beesten. De wisent is samen met de Amerikaanse bizon nog de enige overgebleven bizonsoort in Europa.

In het begin van de vorige eeuw waren de wisenten bijna uitgestorven. Tegenwoordig leven er weer zo’n 7000 dieren. Waarvan er ongeveer 70 in Nederland voorkomen. De wisent is het grootse levende landzoogdier dat in Europa voorkomt. De stieren kunnen wel twee meter hoog en ruim 1100 kilo zwaar worden. Het zijn dus echt imposante dieren. Ik bezoek drie van de vier locaties in Nederland waar ze nu leven.

Wisenten in de Kennemerduinen

Ik ben al enkele jaren gefascineerd door deze gigantische beesten. En ben ook al verschillende keren naar het Kraansvlak geweest. Dit ligt in de Kennemerduinen. Ook al leven de wisenten in Nederland in afgesloten gebieden, het is allerminst zeker dat je ze ook ziet. Maar dit maakt het ook wel avontuurlijk. Je kunt je wandeling het beste beginnen bij het bezoekerscentrum De Kennemerduinen. In dit bezoekerscentrum is informatie te vinden over het wisentenproject.

wisenten in Nederland
Op zoek naar de wisenten. Foto: Herman van Alfen
Wisenten in Nederland
De toegang tot het gebied waar de wisenten leven. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Het landschap is ook de moeite waard zonder dat we de wistenten tegenkomen. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Een gewaarschuwd mens… Foto: Herman van Alfen
De zon is net op, prachtig! Foto Herman van Alfen

Van oudsher was dit gebied afgesloten voor publiek. Sinds 2007 leven hier wisenten. Het project heeft als doel om ervaring en kennis op te doen met wisenten in Nederland. En ze te laten leven zonder dat ze bijgevoerd moeten worden. Ook wil men onderzoeken wat het effect is op het duinlandschap. De wisenten leven in gebied van driehonderd hectare.

Vanaf het bezoekerscentrum loopt een wandelroute naar een uitkijkpunt naast het wisentengebied. Soms zijn de dieren vanaf hier te zien als ze bijvoorbeeld water komen drinken uit de duinpan.

Kudde wisenten in de duinen

Samen met mijn zoon loop ik op een zonnige winterdag het wisentenpad. Dit is een pad dat gemarkeerd wordt met gele paaltjes. De route loopt slingerend door het duingebied. Het is grotendeels mul zand en flink heuvelachtig. Het is drie kilometer lang. Het is inmiddels mijn derde keer dat ik het wisentenpad loop. Voorgaande keren heb ik genoten van de prachtige omgeving, maar helaas geen wisent gezien.

Dit keer hebben we geluk. We zien de wisenten al vanaf de ingang van het pad boven op een duin staan. Wauw, wat een schitterende ervaring om deze gigantische dieren in een kudde in een natuurlijke omgeving te kunnen aanschouwen. Ik blijf foto`s maken.

wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen

Het wisentenpad is toegankelijk van 1 september tot 1 maart. Sommige wisenten dragen een gps halsbandzender. Op de site van wisenten.nl kun je dan zien of de kudde zich bevindt op plekken waar ze te zien zijn voor het publiek. Als ik ’s avonds de foto’s aan het bekijken ben, ben ik nog steeds onder de indruk van deze prachtige dieren.

Wisenten op de Veluwe

Op internet kom ik erachter dat er bij mij op de Veluwe ook wisenten leven. Zij het een veel kleinere kudde, en in een afgesloten gebied. Dat niet vrij toegankelijk is. Maar via de website wisenten op de Veluwe is het wel mogelijk om een excursie te boeken. Twee weken nadat ik in het Kraansvlak was, ga ik mee op excursie. Ik wil nog wel meer wisenten op de gevoelige plaat vastleggen!

Mijn zoon heeft net als ik de smaak te pakken en op een zaterdagmiddag melden wij ons bij een vakantiepark in Kootwijk, hier krijgen we een huurfiets. Ons gezelschap bestaat uit zeven personen en de gids met vriendin. We maken een fietstochtje van ongeveer twintig minuten en stoppen even bij het schitterende gebouw van radio Kootwijk. Hier krijgen we uitleg over de geschiedenis van Radio Kootwijk.

We fietsen nog tien minuten verder naar het wisentengebied. Dit gebied is vierhonderd hectare groot. De kudde is klein en bestaat uit vijf dieren, dus het is echt niet zeker dat we de dieren zullen aantreffen. Dat maakt de wildbelevenis alleen maar groter.

wisenten op de Veluwe
Ook bij Radio Kootwijk komen wisenten voor in Nederland. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
We gaan eerst op de fiets op zoek. Foto: Herman van Alfen.
wisenten in Nederland
En we gaan te voet op pad. Foto: Herman van Alfen.
wisenten in nederland
De omgeving is in ieder geval prachtig. Foto: Herman van Alfen

We boffen; als we ongeveer tien minuten op pad zijn zien we de dieren lekker in het gras liggen. Er wordt druk gefotografeerd. De gids vertelt alles wat er maar te vertellen is over de wisenten. We houden ruim afstand, want het blijven wilde dieren, die je niet boos wilt hebben. Ook al hebben we de dieren gezien, we maken nog een prachtige wandeling door het mooie Veluwse natuurgebied. We worden nog getrakteerd op drie reeën en we komen langs een ven.

Net voordat we het gebied willen verlaten, zien we de kudde weer. De dieren staan nu te grazen en zijn langzaam op weg richting de bosrand. Ondertussen gaat de zon ook al bijna onder. Het levert prachtige plaatjes. We gaan met de fiets weer terug naar het vakantiepark.

Wisenten in Nederland
De wisenten op de Veluwe. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen

Wisenten in Natuurpark Lelystad

Ik wil nu ook nog graag de derde kudde wisenten bezoeken, deze leven in Natuurpark Lelystad. Dus een week later ga ik weer op pad. Het natuurpark is gratis toegankelijk, alleen als je met de auto komt dien je drie euro parkeergeld te betalen. Sinds 2016 is hier het wisentenpad geopend. Het natuurpark bestaat voor het grootse gedeelte uit verharde paden en herbergt naast de wisenten ook otters, elanden, edelherten, wilde zwijnen, en prezwalskipaarden.

Ik ben er al om 9.00 uur en het is nog heerlijk rustig in het park. Het wisentenverblijf is erg groot, en er loopt aan weerszijde een pad omheen. De kans is dus groter om de dieren te zien dan op de voorgaande twee locaties. Ook zijn er verschillende uitkijkplaatsen.

Halverwege het verblijf loopt het wisentenpad door het leefgebied van de wisenten, en heb je dus de mogelijkheid om letterlijk in het leefgebied van de wisenten te lopen. Maar helaas is er geen wisent te zien. Wel Prezwalskipaarden. Als we onze weg vervolgen en bij de laatste uitkijkpost komen staat hier de gehele kudde. We tellen 25 dieren, waaronder ook een aantal jongen dieren. Wauw, weer genieten!

wisenten in Nederland
We gaan weer goed geïnformeerd op pad. Foto: Herman van Alfen
wisenten in Nederland
De wisenten in Flevoland. Foto: Herman van Alfen.
wisenten in Nederland
Foto Herman van Alfen
wisenten in Nederland
Wat een imposante beesten. Foto: Herman van Alfen

Maashorst in het voorjaar

De laatste plek waar je nog de mogelijkheid hebt om wisenten te zien in Nederland is de Maashorst. Hier kun je ook een excursie boeken. Deze plek ga ik in het voorjaar zeker nog bezoeken. Want ik blijf het ‘bizondere’ dieren vinden.

Praktische informatie over wisenten in Nederland

Als je door de gebieden waar wisenten leven wandelt dan is het verstandig je aan de volgende gedragsregels te houden.

  • Houd minstens vijftig meter afstand
  • Honden niet toegestaan, ook niet aangelijnd.
  • Ga niet rennen.
  • Voer de dieren niet.
  • Blijf rustig en behandel ze met respect.
  • Keer om en ga terug als de dieren op het pad liggen.
  • Ga niet van het pad af.
wisenten in Nederland
Foto: Herman van Alfen

Wil je meer lezen over de wisent, dan zijn deze sites handig:


Lees hier alle verhalen over Outdoor in Nederland


!
Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer