REISVERSLAG | Op avontuur in de wildernis van Nederland en België

Door Aukje van Gerven en Irene Fernandez Saez van European Safari Company 

Hoewel je het woord safari normaal associeert met Afrika, bieden we bij the European Company net zulke wilde avonturen aan in Europa. Van het spotten van wolven in de Italiaanse Apennijnen tot het tracken van bisons in de Roemeense Karpaten. Het laatste avontuur dat we hebben toegevoegd aan ons inspirerende en uitgebreide reisaanbod is zeker zo wild. En veel dichter bij huis dan je zou denken. Hieronder ga ik je meenemen naar drie verschillende en diverse eco systemen met drie unieke overnachtingen.

En natuurlijk – als beschermers van de puurheid en ongereptheid – doneren we een deel van de reissom direct aan de bescherming van de natuur. Pak je spullen, we gaan. Naar avontuurlijk België en Nederland!

Net over de grens in België

Ons avontuur start net over de Nederlandse grens in Belgisch Limburg. We zetten onze tassen neer in een houten cabin in Warredal, waar de de komende twee nachten dichtbij het Bergerven Nature Reserve zullen verblijven.

Copyrights: Warredal

Onze “cozy cabin” is zeker cozy: geheel gemaakt van hout doet het gezellig aan. Het onderkomen heeft alles wat je tijdens een kort verblijf mag verwachten. Elke cabin heeft een zit- en eetgedeelte, een verwarmde badkamer met douche, een compacte keuken en een terras.

geen enkele cabin heeft Wifi. Perfect om terug bij jezelf te komen en een te worden met de natuur

Sommige cabins hebben een verwarmde hottub. Heel belangrijk: geen enkele cabin heeft Wifi. Perfect om terug bij jezelf te komen en een te worden met de natuur.

We worden ’s ochtends wakker en luisteren naar het geluid van het bos. Het kraken van blaadjes en taken, de wind door de bomen en vogels die zingen. Allemaal geluiden die we horen tijdens ons ontbijtje, dat we geleverd krijgen in een leuke houten krat.

Maasverkenners

We zorgen dat de buik vol is voor de actieve dag die voor ons ligt. Vandaag verkennen we het RivierPark MaasVallei. We ontmoeten onze MaasVerkenner bij bezoekerscentrum De Wissen, op een steenworp van Warredal. MaasVerkenners  zijn gidsen die het Rivier Park op hun duimpje kennen. Vandaag leren we alles over de Maas, haar geschiedenis, haar bewoners en over de biodiversiteit aan de rand van het water.

Copyrights: Warredal

Dit natuurlijke gebied is het thuis van ongeloofelijke water-ecosystemen en volgt de grens tussen Nederland en België. Letterlijk een doolhof van oude rivierarmen, stroompjes, oevers waar galloways, konik paarden, bevers en vele watervogels wonen. Moe maar voldaan gaan we na het avondeten de hottub in en naar bed.

GrensPark Kempen-Broek

Een nieuwe dag, een nieuw natuurgebied. Vandaag rijden we naar het noorden waar we GrensPark Kempen-Broek met een gids gaan verkennen. Deze safari geeft je twee uur avontuur in het gebied van de bever. Laat je ook betoveren door de vele libellen, kikkers en herten.

Kempen-Broek is een natuurpark met een mozaïek aan verschillende landschappen. Veel dieren voelen zich thuis in dit gebied van 25.000 hectare, waar je zowel droge als natte, open en dichte landschappen tegen komt.

We genieten van een heerlijke lunch met lokale specialiteiten in de Luysmolen. In de middag rijden we naar Brabant, naar het volgende natuurparadijs: De Maashorst.

De Maashorst

We checken in in een unieke accommodatie: Cabin ANNA in Holenberg. Dit bijzondere onderkomen maakt deel uit van Hartje Groen Charme Camping. De mogelijkheden van deze cabin zijn eindeloos, doordat je het dak van deze woning kunt openschuiven.

Stook een vuur, neem een bad in de vloer, of kook een maaltijd in de keuken. In de avond kun je lekker bij het vuur kruipen met een warme deken, terwijl de avondlucht langzaam afkoelt. Slaap onder de sterren als je wilt, en adem de frisse lucht van de Maashorst in.

Wordt wakker met vogels om je heen en de zon op je gezicht. Ontbijt wordt tot aan de deur gebracht, dus je kunt de dag goed en ontspannen beginnen. We kunnen niet wachten om de Maashorst te ontdekken! Het is het een van de grootste natuurgebieden in Nederland, een magisch gebied waar je Europese bison (wisent), Exmoor ponies and tauros kunt zien.

Hier is de natuur de baas, waar bomen, planten en dieren regeren. Samen met onze safari-gids zijn we vandaag op avontuur en leren we veel van de flora en fauna die we onderweg tegenkomen.

Boomhut

Later die middag is het nog een klein stukje verder naar onze laatste accomodatie: een echte boomhut. En wat voor één! Een luxe hotelsuite op vier meter hoog, in een oude eik gebouwd. Inclusief een sauna en een fantastisch terras. Vanaf deze hoogte, boven alles uit  kun je ongehinderd de nachtelijke sterren bewonderen.

De volgende ochtend wordt een mand met heerlijkheden voor het ontbijt bezorgd. Stuk voor stuk lokale producten van lokale ondernemers. Mooi om op die manier ook nog eens de lokale economie te steunen.

Unieke ervaringen dichtbij huis

De afgelopen dagen waren onvergetelijk. Een unieke ervaring om in korte tijd zoveel diversiteit aan landschappen te bewonderen die het grensgebied tussen Nederland en België rijk is. Zo vaak zoeken we naar unieke ervaringen in verre landen, zonder ons te realiseren dat we dit ook dichtbij huis kunnen beleven.

Naast dat de European Safari Company samenwerkt met lokale ondernemers, gaat een deel van de boekingssom naar projecten in de natuurgebieden die je bezoekt. Hierdoor kun je vol trots zeggen dat jouw bezoek bijdraagt aan een wildere natuur.

Deze unieke ervaringen kun je boeken via de website van de European Safari Company. De organisatie die sinds 2017 unieke wildernis-safari’s aanbiedt in de gebieden van Rewilding Europe. Een vanaf nu dus ook in eigen land.


Meer lezen over duurzame uitstapjes en reizen dichtbij huis? Ga dan naar OutdoorDichtbij.nl


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer