Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Voor bijzondere outdoor activiteiten in spectaculaire landschappen kijken we al snel naar locaties ver buiten onze landsgrenzen. Maar ook in ons eigen Nederland zijn er mooie buitensporten te beoefenen. Zeker wanneer we eindelijk weer eens een goede, stevige winter hebben. Een van mijn favoriete winteractiviteiten in eigen land, heeft te maken met een jaarlijks terugkerende koorts: schaatskoorts welteverstaan.

Schaatskoorts: de jaarlijks terugkerende drang om te schaatsen op natuurijs

De schaatskoorts van 2018 begon met de Olympische Winterspelen in Peongchang. Nederland zat aan de buis gekluisterd om te zien hoe Sven, Ireen, Carlijn, Kjeld, Jorien, Esmee en Suzanne zich naar Olympisch goud schaatsten. Toen weermannen twee weken terug begonnen te spreken over de komst van ‘de Russische beer’ liep de schaatskoorts verder op en wilde menig Nederlander zelf het ijs op. Het natuurijs om precies te zijn! Idealiter in Friesland uiteraard. Er werd, zoals elk jaar, wild gefantaseerd over een Elfstedentocht, er kwam een vaarverbod op de Friese wateren en het Facebook evenement ‘Elfstedentocht 2018’ kon op 41.000 geïnteresseerden rekenen. Vanmorgen kreeg ik een Facebook herinnering: vandaag, 3 maart 2018, zou dé dag zijn volgens het Facebook evenement. We weten inmiddels dat er geen Elfstedentocht gereden is, maar ondanks dat de tocht der tochten er deze winter niet meer gaat komen, werden onze gebeden toch verhoord. Er ligt namelijk wel degelijk ijs! Het koudefront uit Rusland bracht Nederland een aantal winterse dagen en daarmee ook natuurijs. Alhoewel schaatsend naar het werk de meeste mensen niet zal lukken (helaas, Katie Couric), konden schaatsliefhebbers de afgelopen week wel genieten van een ritje door de polder, over de grachten, of….in de duinen.

Schaatsen in een duinlandschap

Nou lijkt een duinlandschap niet meteen de meest voor de hand liggende locatie voor een schaatstocht op natuurijs. Toch heb ik dit weekend heel mooi kunnen schaatsen op een meer in de Noord-Hollandse duinen. En met mij vele anderen! Hier stonden allerlei verschillende soorten schaatsliefhebbers op het ijs: van fanatieke snelheidsduivels tot gezinnen met kinderen die voor het eerst aarzelend op de ijzers stonden. Bekijk de foto’s hieronder en geniet mee van dit bijzondere schaatslandschap:

Schaatsend door de duinen onder een strakblauwe lucht.
Schaatsend door de duinen onder een strakblauwe lucht. Foto: Sanne Mallant
Schaatsend door de duinen onder een strakblauwe lucht.
Heerlijk rustig schaatsen op dit duinmeer. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in Noord-Hollandse duinen
Foto:Sanne Mallant
Schaatsen in Noord-Hollandse duinen
Eventjes mijn schaatsen uitgetrokken om vanaf het hoogste duin te fotograferen. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in Noord-Hollandse duinen.
Gelukkig hebben nog niet zo veel schaatsers deze plek ontdekt. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in Noord-Hollandse duinen.
Van jong tot oud staat hier op het ijs. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in de Noord-Hollandse duinen.
Schaatsen in de Noord-Hollandse duinen. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in de Noord-Hollandse duinen.
Even bijpraten op het ijs. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in de Noord-Hollandse duinen.
Hand in hand over het meer. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in de Noord-Hollandse duinen.
De allerjongsten gaan op een sleetje. Foto: Sanne Mallant
Schaatsen in de Noord-Hollandse duinen.
Er wordt zelfs op het ijs gefietst. Foto: Sanne Mallant

Helaas zet vandaag de dooi alweer in. Hopelijk volgend jaar weer lekker veel dagen met vorst!

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer