Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Wolven in Nederland

UPDATE JUNI 2019: Na 200 jaar weer wolvenpuppies in Nederland. Het filmpje van de pups ging viral. Je kunt de pups bijvoorbeeld bekijken op Dumpert.


Gaat de wolf zich in 2019 definitief vestigen in Nederland? Er leven in ieder geval twee wolven al enkele maanden op de Veluwe, blijkt uit een analyse van de Wageningen Universiteit en monitoring van de natuurorganisatie Wolven in Nederland. Het gaat om twee wolvinnen. Tot nu toe zijn er dit jaar tien wolven gesignaleerd in Nederland, die in totaal dertig keer door mensen gezien zijn.

Wolven in Nederland. Foto: Pixabay

De ene wolf is sinds juli op de Veluwe, de ander sinds augustus. Mocht het eerste dier er eind januari nog steeds zijn, dan is de wolf officieel gevestigd in Nederland. Dat zal gevolgen hebben voor de maatregelen die provincies moeten nemen.

Eerste gevestigde wolf in Nederland

De wolvin die al een paar maanden op de Veluwe verblijft, is straks misschien de eerste gevestigde wolf in Nederland. Een gezellige naam krijgt het beestje niet, ze wordt aangeduid met de code ‘GW998f’. De wolvin is afkomstig uit een roedel uit het Duitse Babben, in de deelstaat Brandenburg.

Volgens onderzoekers lijkt het erop dat ze in leven blijft door wilde dieren te eten

In mei van dit jaar werd ze voor het eerst gezien in Friesland en Drenthe, waar ze ook enkele schapen doodbeet. Inmiddels houdt ze zich al enkele maanden koest in het noorden van de Veluwe. Haar keutels worden nog steeds regelmatig aangetroffen, wat erop duidt dat de Veluwe wellicht een vaste verblijfplaats wordt. Volgens onderzoekers lijkt het erop dat ze in leven blijft door wilde dieren te eten.

De andere wolvin, die ook al een paar maanden verblijft in het natuurgebied, houdt zich op in het zuiden van de Veluwe. Die wolf komt ook uit Duitsland, uit de deelstaat Nedersaksen. De wolven worden gemiddeld zo’n een keer per maand gespot.

Op zoek naar een snelle snack

Bang voor schade aan de landbouw is de organisatie niet, vertelt Maurice Lahaye van Wolven in Nederland. De wolven op de Veluwe houden zich de afgelopen maanden namelijk erg rustig. “Een zwervende wolf zoekt naar een ‘snelle snack’, maar een gevestigde wolf leeft een veel teruggetrokkener bestaan. De wolf jaagt dan bijvoorbeeld op wilde zwijnen en reeën en laat zich in bewoonde gebieden maar weinig zien. De kans dat mensen deze wolven tegenkomen is echt heel klein.”

Wolven

Wolven in Nederland. Foto: Pixabay

Als de wolven nu schade veroorzaken, bijvoorbeeld door het doodbijten van schapen, vergoeden de provincies dat. De gedupeerde moet dan wel kunnen aantonen dat de wolf de veroorzaker van de schade is.

Echter, als de wolf eenmaal gevestigd is, vinden de provincies dat bijvoorbeeld boeren hierop moeten anticiperen. Mogelijk vergoedt de provincie in de toekomst dus minder snel schade. Gijsbert Six, bestuurslid bij het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders vindt dit terecht, maar verwacht wel hulp. “Dat de wolf er is, is een gegeven. Maar we zijn er druk mee bezig en willen dat de provincies ons hierin ondersteunen.”

Camera’s ophangen en poep analyseren

Als de wolf in januari nog steeds op de Veluwe is, worden provincies ook verantwoordelijk voor het in de gaten houden van de wolf. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door camera’s op te hangen en poep te analyseren. Nu wordt dat nog zelfstandig gedaan door natuurorganisaties en de Wageningen Universiteit.

Als de wolf zich officieel vestigt, zal de provincie vaststellen hoe groot het territoriale gebied is

De provincie Gelderland laat weten dat de ontwikkelingen op de Veluwe met belangstelling worden gevolgd. Als de wolf zich officieel vestigt, zal de provincie vaststellen hoe groot het territoriale gebied is van de wolf en in gesprek gaan met bijvoorbeeld de schapenhouders in dat gebied.

Verder wil de provincie de komende drie jaren de schade door wolven vergoeden, en bijdragen in de kosten voor preventie.

Bron: NOS.nl


Lees ook:Hoe wolven de stroom van de rivier veranderen“.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer