Wolven in Nederland

UPDATE JUNI 2019: Na 200 jaar weer wolvenpuppies in Nederland. Het filmpje van de pups ging viral. Je kunt de pups bijvoorbeeld bekijken op Dumpert.


Gaat de wolf zich in 2019 definitief vestigen in Nederland? Er leven in ieder geval twee wolven al enkele maanden op de Veluwe, blijkt uit een analyse van de Wageningen Universiteit en monitoring van de natuurorganisatie Wolven in Nederland. Het gaat om twee wolvinnen. Tot nu toe zijn er dit jaar tien wolven gesignaleerd in Nederland, die in totaal dertig keer door mensen gezien zijn.

Wolven in Nederland. Foto: Pixabay

De ene wolf is sinds juli op de Veluwe, de ander sinds augustus. Mocht het eerste dier er eind januari nog steeds zijn, dan is de wolf officieel gevestigd in Nederland. Dat zal gevolgen hebben voor de maatregelen die provincies moeten nemen.

Eerste gevestigde wolf in Nederland

De wolvin die al een paar maanden op de Veluwe verblijft, is straks misschien de eerste gevestigde wolf in Nederland. Een gezellige naam krijgt het beestje niet, ze wordt aangeduid met de code ‘GW998f’. De wolvin is afkomstig uit een roedel uit het Duitse Babben, in de deelstaat Brandenburg.

Volgens onderzoekers lijkt het erop dat ze in leven blijft door wilde dieren te eten

In mei van dit jaar werd ze voor het eerst gezien in Friesland en Drenthe, waar ze ook enkele schapen doodbeet. Inmiddels houdt ze zich al enkele maanden koest in het noorden van de Veluwe. Haar keutels worden nog steeds regelmatig aangetroffen, wat erop duidt dat de Veluwe wellicht een vaste verblijfplaats wordt. Volgens onderzoekers lijkt het erop dat ze in leven blijft door wilde dieren te eten.

De andere wolvin, die ook al een paar maanden verblijft in het natuurgebied, houdt zich op in het zuiden van de Veluwe. Die wolf komt ook uit Duitsland, uit de deelstaat Nedersaksen. De wolven worden gemiddeld zo’n een keer per maand gespot.

Op zoek naar een snelle snack

Bang voor schade aan de landbouw is de organisatie niet, vertelt Maurice Lahaye van Wolven in Nederland. De wolven op de Veluwe houden zich de afgelopen maanden namelijk erg rustig. “Een zwervende wolf zoekt naar een ‘snelle snack’, maar een gevestigde wolf leeft een veel teruggetrokkener bestaan. De wolf jaagt dan bijvoorbeeld op wilde zwijnen en reeën en laat zich in bewoonde gebieden maar weinig zien. De kans dat mensen deze wolven tegenkomen is echt heel klein.”

Wolven

Wolven in Nederland. Foto: Pixabay

Als de wolven nu schade veroorzaken, bijvoorbeeld door het doodbijten van schapen, vergoeden de provincies dat. De gedupeerde moet dan wel kunnen aantonen dat de wolf de veroorzaker van de schade is.

Echter, als de wolf eenmaal gevestigd is, vinden de provincies dat bijvoorbeeld boeren hierop moeten anticiperen. Mogelijk vergoedt de provincie in de toekomst dus minder snel schade. Gijsbert Six, bestuurslid bij het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders vindt dit terecht, maar verwacht wel hulp. “Dat de wolf er is, is een gegeven. Maar we zijn er druk mee bezig en willen dat de provincies ons hierin ondersteunen.”

Camera’s ophangen en poep analyseren

Als de wolf in januari nog steeds op de Veluwe is, worden provincies ook verantwoordelijk voor het in de gaten houden van de wolf. Dat kunnen ze bijvoorbeeld doen door camera’s op te hangen en poep te analyseren. Nu wordt dat nog zelfstandig gedaan door natuurorganisaties en de Wageningen Universiteit.

Als de wolf zich officieel vestigt, zal de provincie vaststellen hoe groot het territoriale gebied is

De provincie Gelderland laat weten dat de ontwikkelingen op de Veluwe met belangstelling worden gevolgd. Als de wolf zich officieel vestigt, zal de provincie vaststellen hoe groot het territoriale gebied is van de wolf en in gesprek gaan met bijvoorbeeld de schapenhouders in dat gebied.

Verder wil de provincie de komende drie jaren de schade door wolven vergoeden, en bijdragen in de kosten voor preventie.

Bron: NOS.nl


Lees ook:Hoe wolven de stroom van de rivier veranderen“.


Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer