Voor een heerlijke outdoorvakantie moet je in SalzburgerLand zijn. Wandelen en fietsen, maar ook raften, ijsklimmen, mountainkarten, zomerrodelbanen, suppen, zomerskiën en canyoning zijn activiteiten die je kunt doen in SalzburgerLand. Je zult je er niet vervelen! Wandelen en fietsen blijven de onbetwiste toppers in SalzburgerLand. Dat verbaast ons niets, want de wandelmogelijkheden zijn oneindig.

Een ommetje door het dal, een mooie dagtocht of een pittige meerdaagse route: het kan allemaal. Daarom hebben we de mooiste wandelingen in SalzburgerLand voor je op een rijtje gezet.

Wandelen en ontspannen: het kan allemaal in SalzburgerLand. Foto: Michael Groessinger

Voor de kilometervreters: de Hohe Tauern Panorama Trail

Of je nou gewoon een ‘blokje om’ gaat of op zoek bent naar een speciale wandeling, in SalzburgerLand is er genoeg keuze voor iedereen. Themawandelingen voor gezinnen bijvoorbeeld, en ook speciale routes waarbij je met een kinderwagen toch hoog in de bergen kunt wandelen. Of een culinaire wandeling in de Tennengau waarbij je onderweg bij verschillende traditionele boerderijen de Tennengauer Almkaas kunt proeven.

Nieuw is de Hohe Tauern Panorama Trail, een route van maar liefst 275 kilometer lang dat 14.000 hoogtemeters telt. Je loopt van de Krimmler watervallen door tot Hüttschlag aan het eind van het Grossarltal. De Panorama Trail telt 17 dag-etappes, die je ook afzonderlijk kunt lopen. Onderweg heb je de meest fraaie uitzichten op het berglandschap, want je loopt altijd op een hoogte tussen de 1.500 en 2.400 meter. Bij een meerdaagse tocht boek je een overnachting in het dal of in de berghutten op de route. Voor deze tocht moet je wel een geoefende wandelaar zijn.

Hohe Tauern Panorama Trail ©TVB Wald Königsleiten

Of loop de klassieker: de Salzburger Almenweg

Na een prachtige winter kijkt iedereen in SalzburgerLand weer uit naar de lente. De sneeuw smelt weg, de bergweides kleuren groen en de eerste bloemetjes prikken door het groen omhoog. Op dat moment komen ook de wandelschoenen weer tevoorschijn. Het is tijd voor de Salzburger Almsommer.

De start van de Salzburger Almsommer is ook het moment dat de Salzburger Almenweg weer ‘open’ gaat. Deze route bestaat uit 25 etappes, variërend van vijf tot eenentwintig kilometer en heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op veel wandelaars. Dit komt vooral door de variatie van het pad, de goed gemarkeerde route en de toegankelijkheid. Ga jij dit jaar ook één of meerdere etappes doen?

De klassieker: de Salzburger Almenweg

Wandel naar de Schuhflickersee in het Grossarltal

Voor een heerlijk zomerse wandeling met niet al te veel hoogtemeters (ideaal als het warm is!) wandel je naar het betoverende bergmeer Schuhflickersee. Vanaf de Aualm zie je al de machtige rotspunten van de Schuhflicker. Je wandelt langs deze markante bergtoppen en je komt bij het gelijknamige bergmeer. Bijzonder: het waterpeil van het meer is altijd gelijk en het heeft geen watertoe- of afvoer.

Heb je nog energie over? Dan kun je vanuit het dal alsnog een wandeling omhoog maken, of koers zetten richting het topkruis van de Schuhflicker.

Lees meer over het Grossarltal

Het topkruis van de Schuhflicker

Panoramawandeling in de Salzburger Sportwelt

Vanaf de Sulzenschneid in Filzmoos heb je een onvergetelijk uitzicht over tientallen bergtoppen en glooiend groene almweides. Vergaap je aan de machtige Bischofsmütze links en de evenzo majestueuze Dachstein recht voor je. Kijk naar rechts en je ziet de Niedere Tauern en als je je omdraait de adembenemende Hohe Tauern.

Eén van de mooiste wandelroutes loopt vanaf de Hofalmen over het fascinerende Rinderfeld met grillig gevormde alpendennen. Wandel langs de steile rotswanden van de Dachstein op weg naar de top van de Sulzenschneid. Plan genoeg tijd in om te ontspannen op de Sulzenalmen, waar je met een drankje en regionale specialiteiten nageniet van het fenomenale uitzicht.

Lees meer over de Salzburger Sportwelt

Wandelen bij Altenmarkt-Zauchensee © Salzburger Sportwelt – Lorenz Masser

Wandeling bij zonsopgang met een ontbijtje op de berg in Flachau

Niet zo’n ochtendmens? Wacht maar tot je deze wandeling doet! Je vertrekt vanuit Flachau en je gaat daarvandaan met een busje naar de Kogelalm. Je begint daar aan de klim van ongeveer 50 minuten richting de Grießenkareck. De route is goed begaanbaar. Soms wat steil, maar goed te doen. Op het letterlijke hoogtepunt van de wandeling geniet je van een indrukwekkende zonsopgang.

Vervolgens word je beloond met een klein maar stevig ontbijt, dat ter plekke boven een kampvuur wordt bereid. Na afloop daal je weer af. Je bent dan zo’n 3,5 uur onderweg geweest. Morgen weer vroeg op?

Lees meer over Flachau

Op naar de top en genieten van een lekker vers ontbijtje © Flachau Tourismus

Wildkogel-Arena: doe de Venedigerweg met het hele gezin

Gezinnen met kinderen opgelet, want van deze wandeling wordt iedereen enthousiast! Tijdens deze avontuurlijke wandeling door het ´Dal van de rode Stenen´ ontdekken kinderen en ouders het landschap van het Obersulzbachtal. Langs de route zijn er meerdere attracties voor kinderen en een hangbrug van wel 60 meter lang.

Onderweg kom je ook almen tegen die zich speciaal richten op kinderen. En vergeet de kleine Blausee aan het begin van het dal niet, waar de hele familie zich kan ontspannen. Voor families met oudere kinderen is er verder in het dal  het Gletsjer-leerpad met uitzicht op de Grossvenediger.

Lees meer over Wildkogel-Arena

Wandelen in de Wildkogel-Arena

Tip voor fietsers: doe de Tauernradweg

Houd jij naast wandelen ook van fietsen? Dan hebben we nog een tip voor je. Fietsen is razend populair in SalzburgerLand. Denk je daarbij vooral aan mountainbiken? Dat is niet terecht, want ten noordoosten van de stad Salzburg liggen rondom de meren heerlijke trajecten voor wielrenners. Mountainbikers trekken natuurlijk de bergen in en het is geen toeval dat in het bikepark bij Leogang al meerdere keren wereldkampioenschappen zijn verreden. 

Hou je van fietsen, maar heb je geen benen van staal? Geen probleem, want ook de ‘gewone’ fietser kan hier terecht. De routes door de dalen kennen een stuk minder hoogtemeters. En wil je toch de bergen in, dan huur je een e-bike. Zo is de top bereikbaar voor iedereen.

Een tip voor elke soort fietser is de Tauernradweg. Je fietst daarbij van de watervallen van Krimml tot aan Salzburg, of als je wilt nog verder Duitsland in! Bijna het hele traject gaat bergaf en onderweg is er ontzettend veel te zien. De afstand via de Tauernradweg van Krimml naar Salzburg is zo’n 160 kilometer. En is het een dagje slecht weer of heb je geen zin, dan pak je gewoon de trein! Het spoor volgt grotendeels dezelfde route. Trek voor de hele tocht drie tot vier dagen uit, dan heb je ook genoeg tijd om de burcht in Hohenwerfen, het Keltenmuseum in Hallein of Kasteel Hellbrunn in Salzburg te bezoeken.  

Heerlijk fietsen op de Tauernradweg © SalzburgerLand Tourismus

Wist je trouwens dat SalzburgerLand heel makkelijk te bereiken is vanuit Nederland? Met de auto en met de trein, maar Transavia vliegt ook op donderdag en zondag non-stop van Amsterdam naar Salzburg. Lees hier meer over SalzburgerLand.

Hoofdfoto: © Salzburger Sportwelt – Lorenz Masser

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.