Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Voor deze “Droomtocht” heb ik mij laten inspireren, door een reisverslag in een bekend bergmagazine en foto’s van een bevriende Oostenrijkse berggids die fotografeert voor National Geographic. Ik was eventjes vergeten hoe mooi de Hohe Tauern wel niet zijn, en na wat speurwerk te hebben gedaan, had ik echt zin om op ontdekkingsreis te gaan. Het resultaat van deze onvergetelijke tocht, lees je in mijn reisverslag over een spectaculaire wandelroute in het hart van het hooggebergte.  

Foto: Rob van Baardwijk – Sudetendeutsche Hütte

Ze zijn er nog, mooi gelegen berghutten waar je midden in de zomer nauwelijks iemand anders tegen komt. De Sudetendeutsche Hütte (2650m) is de hoogsgelegen berghut van de Granatspitzgruppe en één van de vele berghutten op de Adlerweg. De bekende lange afstandsroute in de vorm van een adelaar, die de vele berggebieden met elkaar verbind.

De hut ligt nabij de kernzone van het Nationalpark Hohe Tauern op een adembenemende plek en is uitgangspunt voor een aantal 3000ers in de directe omgeving. Wellachköpf, kleiner en Großer Muntanitz, Gradetzspitz en de Kendelspitz om er maar een paar te noemen. Ik kom al vele jaren in de Hohe-Tauern, maar dan voornamelijk in het Virgental en de Venedigergruppe om over de Venedigerhöhenweg te lopen en/of om de Großvenediger 3666m te beklimmen.

Maar na een tip van mijn goede vriend Roland, UIAGM berggids uit Virgen ga ik in Juli 2021 met een groepje Nederlandse tochtgenoten, na later blijkt een onvergetelijke  huttentocht maken naar de voet van de hoogste berg van Oostenrijk de Großglockner 3794m. Het wordt één van mijn mooiste tochten in coronatijd.

HOHE-TAUERN

De Hohe-Tauern zijn wellicht een van de best bewaarde geheimen van Oostenrijk. Zelfs in het hoogseizoen kom je er bijna geen andere wandelaars tegen. Dat heeft natuurlijk maar één rede, iedereen komt voor die ene grote berg, de Grossglockner 3798m. En in aller eerlijkheid gezegd, hij ziet er indrukwekkend uit van dichtbij. Maar ik ben niet zo’n klimmer, en hoef deze berg dan ook niet van mijn bucketlist af te vinken! liever ga ik in alle rust een mooie route lopen en genieten van het mooie uitzicht onderweg of op het terras van een gezellige berghut.

foto: Rob van Baardwijk – Aussere Steiner Alm

GELOPEN ROUTE

Vertrekpunt van deze route is de parkeerplaats in Matrei-Glanz, op 20 min met de taxi vanuit Matrei-Osttirol. Eerst gaat het gemoedelijk over almen, en later door het bos naar de Steineralm 1300m, een prima plek om even een kop koffie te drinken en van het uitzicht te genieten. Aan het einde van het dal loop je het laatste stuk bergop naar de hut die als klein stipje continue in het vizier ligt. looptijd 4 a 5 uur. Er is géén wifi en de hut is precies zoals een berghut moet zijn…weinig comfort maar heerlijk eten en lekker rustig. Dat glas bier smaakt verrukkelijk na die klim naar boven.

Foto: Rob van Baardwijk – Genieten en uitrusten.

De Sudetendeutsche Hütte, is makkelijk te bereiken al heb je wel een lange adem nodig. Maar ja, daar zijn we toch ook voor gekomen. Het uitzicht vanaf de hut op zowel de Venedigergruppe en Glocknergruppe zijn adembenemend mooi. Vroege vogels kunnen zelfs vanaf de Wellachköpf 3037m, de zonsopkomst achter de Grossglockner aanschouwen. Wel even regelen met de hut, dat je later komt ontbijten, anders krijg je niets meer te eten.

Foto: Rob van Baardwijk – Sudetendeutsche Hútte

Het is dag twee, en we nemen afscheid van een fantastische berghut die laten we hopen, zo blijft zoals als hij is. Gemoedelijk, en authentiek. We vervolgen onze weg over het Gradetzsattel 2826m, en kijken voor het eerst richting Grossglockner. We kunnen al een beetje genieten van wat ons staat te wachten, wanneer we later in de week aan de voet van deze bergreus staan. Het pad omlaag naar het Dorfertal ligt nog onder de sneeuw, maar ik weet de route ook zowel. Wel is het oppassen, een uitglijder is zo gemaakt.

Foto: Rob van Baardwijk

Vanaf het Gradetzsattel volgen we pad nr 514 omlaag naar onze tweede hut, of beter gezegd een 3 sterren gasthof in de bergen, het Kalser Tauerhaus 1755m. Maar voor het zover is staat ons een 6 uur durende afdaling over oude sneeuwvelden, eenzame bergpaden en een steile afdaling langs een donderende waterval te wachten. Onderweg hebben we af en toe uitzicht op de Grossglockner, al verschuild hij zich nog vaak achter de wolken.

Foto: Rob van Baardwijk – Even van het uitzicht genieten.

Het Kalser Tauernhaus, is echt zo’n plek waar je helemaal tot rust komt. Rustig gelegen en alleen te voet te bereiken. Uitgangpunt voor veel wandelingen in de omgeving zoals de Dorfersee (1935m) en de verder en hoger gelegen Schwarzsee (2602m) die zeker een bezoek waard zijn. Vanuit hier vertrekken we op dag 3 naar de Stüdlhütte 2802m, waar ik heb afgesproken met een berggids voor een gletsjertocht over de grote Teischnitzgletsjer aan de voet van de Grossglockner.

De Stüdlhütte is een belangrijke hut voor alpinisten en ander voetvolk die de Grossglockner willen beklimmen. Meestal gaan klimmers van hieruit naar de Adlersruhe oftewel de Erzhzg – Johann Hütte (3372m) om vandaar in aller vroegte te kunnen starten met hun beklimming. Wij gaan niet die kant op, maar maken vandaag een gletsjertocht over de grote Teischnitzkees en de Fruschnitzkees (kees is een gletsjer) om vanaf de Romariswandkopf (3511m) de grootsheid van de Pasterze te kunnen aanschouwen. Met ruim 10km lengte is dit de langste gletsjer van Oostenrijk.

Foto: Rob van Baardwijk – Stüdlhütte 2802m

Het is alweer dag 4 van onze wandelweek in het National Park, en vandaag staat een gletsjertocht naar de Romariswandkopf op het programma. Helaas gaat deze tocht later van start dan gepland, omdat mijn goede vriend en berggids Roland nog even een coronatestje moest maken, omdat een van zijn beste klimmaatjes besmet was. Uiteindelijk wordt het de Teufelskamp (3511m) maar onderweg daar na toe is het zo’n prachtige dag, dat we besluiten om meer te genieten van het uitzicht en de witte wereld om ons heen.

Foto: Rob van Baardwijk – Teischnitzgletsjer
Foto: Rob van Baardwijk – Gramülsattel

Laat in de middag zijn we weer terug bij de Stüdlhütte, en nemen afscheid van Roland, die nog even de Grossglockner gaat beklimmen met een collega gids via de Stüdlgrat, wat zijn het toch kanjers! Wij lopen verder naar de Glorerhütte 2642m, midden in het hart van de Hohe Tauern en die is goed te bereiken over een mooie hohenweg in c.a. 3 uur. Als je liever wat rustiger aan wilt doen, dan kan je ook in de op één uur lopen, gelegen Lucknerhütte 2241m, overnachten.

De Glorerhütte op de pasovergang Berger Törl, en direct aan de Wienerhöhenweg is een berghut tussen de Glocknergruppe en het Schobergebergte. De hut ligt op het traject van Kals naar Heiligenblut, en is een ideale berghut voor een acclimatisatie dag wanneer je van plan bent om de Grossglockner te gaan beklimmen. Wij overnachten hier omdat we morgen naar het lucknerhaus 2241m lopen, en omdat het gewoon een heel leuke authentieke berghut is, met goede bedden en uitstekende maaltijden. Wat een contrast met de hectische Stüdlhütte. Nu, heerst er weer stilte en gemoedelijkheid. De eigen gestookte snaps smaken ons prima.

Foto: Rob van Baardwijk – Wienerhöhenweg

De volgende dag lopen we nog een stuk verder over de Wiener Hohenweg naar het Peischlachtörl, van hieruit kan je nog een mooie 3000er beklimmen. De Böze Weible 3021m. Maar wij hebben géén zijn in boze vrouwen, en stijgen daarom af naar het Lucknerhaus 1920m, voor een goed bed, lekker eten en zelfs een sauna. Wat een luxe na 5 dagen afzien.

Voor onze laatste dag terug naar Kals-Großdorf, heb ik gekozen om nog één keer van het mooie uitzicht te genieten op de Großglockner, vanaf de Figerhorn 2744m.  Je kan vanaf het Lucknerhaus over de Weingartnerweg deze fantastische “spotplek” makkelijk bereiken in 2 uur. Na van het uitzicht te hebben genoten, loop je over de zelfde weg terug naar beneden en sla je bij de T-splitsing rechts af naar de Greibichl 2247m, en verder naar Kals-Burg, waar je over de weg loopt naar Kals-Ködnitz. Vanaf daar vertrekken bussen terug naar Matrei-Osttirol. 

Foto: Rob van Baardwijk

ZELFSTANDIG DEZE TOCHT LOPEN

Wil je ook graag eens zelfstandig een tocht gaan lopen in de Hohe Tauern, dan zijn er een aantal dingen waarop je goed moet letten. Zorg dat je vooraf alle hutten hebt gereserveerd, en informeer naar de route als je vertrekt uit een berghut. Ook heel belangrijk, check het weerbericht. Heb je weinig ervaring met bergwandelen, dan kan je overwegen om een gids in te huren. Vroeg in het seizoen, kan er nog sneeuw liggen op de hoge pasovergangen, en is het soms lastig om de juiste route te vinden.

GEORGANISEERD BERGWANDELEN

Voor wie ook eens een avontuurlijke trektocht wil maken in het National Park Hohe Tauern, kan met een Nederlandse bergwandelgids op ontdekkingsreis in dit fantastische gebergte. Vanaf 4 deelnemers worden al tochten organiseert voor privé groepen. Je gaat dan met je eigen familie en/of vriendengroep een huttentocht maken zoals in het reisverslag of een andere maatwerkreis.


LEESTIPS VAN ONZE REDACTIE

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer