Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Bijna geen enkel ander dal in Tirol biedt zoveel verschillende klimparcoursen en klimparken als het Stubaital. Zowel beginners als geoefende klimmers kunnen zich uitleven op de beveiligde rotswanden van het Stubaital – sommige geraffineerde routes zorgen voor een echte adrenalinekick.

Klimmen rots ijswand
Klimmen in het Stubaital

het grootste bosklimpark in Tirol, bestaat uit 13 parcoursen met in totaal 130 klimoefeningen

Uitdagende klimroutes en gezekerde klimparcoursen

In het hooggebergte van het Stubaital vindt u tal van uitdagende klimroutes en diverse langere, met boorhaken gezekerde klimparcoursen in het gebied van de Schlick 2000 of de Franz-Senn-Hütte. In de winter is het ijsklimmen populair. Beginners kunnen hun eerste klimervaring opdoen op de ijswanden van de Stubaier gletsjer.

Grosseochsenwand Stubai
Grosseochsenwand Stubai

De Stubaier berggidsen geven ook cursussen voor beginners.  Een goed alternatief in de winter is de klimhal in Fulpmes. Het Adventure Park in Fulpmes, het grootste bosklimpark in Tirol, bestaat uit 13 parcoursen met in totaal 130 klimoefeningen. Het park is geschikt voor kinderen, maar biedt ook genoeg uitdagingen voor topatleten – zelfs de beroemde skispringers uit het Stubaital, Gregor Schlierenzauer en Andreas Kofler brengen regelmatig een bezoekje aan dit klimpark.

Rotsklimmen

In het Stubaital vinden geïnteresseerde liefhebbers van de bergsport tal van klimparcoursen. Beginners en geoefende klimmers met jarenlage ervaring kunnen zich hier uitleven op vele gezekerde parcoursen in een prachtig romantisch landschap.

Ga eens klimmen op een rots- of ijswand
Stubai Rotsklimmen

De verschillen in het routeverloop en de moeilijkheid van de diverse parcoursen maken het rotsklimmen in het Stubaital tot een spannend en afwisselend avontuur.

Wat is een klettersteig precies?

Een klimparcours, oftewel klettersteig is een met ijzeren ladders, traptreden en stalen kabels gezekerde klimroute op een natuurlijke rotswand. Op wandelroutes in de bergen worden al sinds enige tijd gevaarlijke passages met stalen kabels gezekerd – hieruit zijn de huidige klimroutes ontstaan. De Italianen noemen een klettersteig overigens Via Ferrata (Vie Ferrate), hetgeen ijzeren weg betekent.

Voordat je gaat klimmen, heb je een speciale klimuitrusting nodig. Een zogeheten klettersteigset bestaat uit een helm, een borst- en zitgordel en beschikt over een kabelbeveiliging in Y- of V-vorm. Voor beginnende klimmers is het raadzaam eerst klimlessen bij een professionele berggids te nemen. De uitrusting kan ter plekke worden gehuurd.

Klimtuinen in het Stubaital

Kan je zonder risico op een natuurlijke rotswand of een stuwdam omhoog klimmen? Het Stubaital biedt legio mogelijkheden voor liefhebbers van de klimsport.

Een klimtuin of klimpark is een overzichtelijk terrein met diverse sportklimroutes. Deze routes kunnen zijn aangebracht op natuurlijke rots- of bergwanden, maar ook op kunstmatige, steile bouwwerken. De klimparcoursen zijn meestal voorzien van boorhaken, katrollen en andere veiligheidsmaatregelen, zodat de sportklimmers hun hobby op een veilige manier kunnen uitoefenen.

In het Stubaital zijn er tal van klimtuinen, de meesten bevinden zich in de buurt van berghutten. De moeilijkheidsgraad varieert, maar één ding hebben ze allemaal gemeen – het is leuk om te doen. Enkele van de mooiste klimtuinen worden op deze website beschreven. Meestal kun je de topografieën downloaden.

Voor informatie over sportklimmen of klimtuinen kun je contact opnemen met de Stubaier berggidsen of de pachters van de berghutten in de buurt van de diverse klimtuinen.

No Limit in Tirools grootste bosklimpark

In het grootste Adventure Park in Tirol bij Fulpmes beleef je volop actie, adrenaline en klimpret.  Tussen de hoge bomen bevinden zich 13 parcoursen met ruim 130 verschillende klimoefeningen. Een bezoekje aan dit klimpark in het Stubaital is een echte aanrader voor actieve vakantiegangers en gezinnen met kinderen.

Adventurepark Waldseilpark Fulpmes
Adventurepark Waldseilpark Fulpmes

Het parcours en de klimstations zijn uitsluitend bevestigd aan natuurlijk gegroeide bomen. De zorgvuldige omgang met de bomen – er werd niet geboord, noch met spijkers gewerkt – is heel belangrijk voor de exploitant. Op deze manier werd het Adventure Park behoedzaam geïntegreerd in de omringende natuur.

Met een dagticket kunnen de bezoekers zo lang klimmen als ze willen

Een paar van de hoogtepunten zijn de touwschommel waarmee je van 12 meter hoogte in een groot touwnet springt en het snowboard waarmee je 15 meter boven de grond van boom tot boom glijdt. Dankzij de verschillende moeilijkheidsgraden vindt hier iedereen de juiste uitdaging. Met een dagticket kunnen de bezoekers zo lang klimmen als ze willen – vooraf aanmelden is niet nodig. Diegenen die liever vanaf de veilige grond toekijken, hoeven uiteraard geen toegang te betalen.

Veiligheid voor alles

Een moderne uitrusting en een goed opgeleid team garanderen de veiligheid van de bezoekers. Er worden uitsluitend combinatie-gordels gebruikt.  De huur van de veiligheidsuitrusting, een combinatie-gordel met twee karabijnhaken en helm is bij de prijs inbegrepen. Na een gedetailleerde demonstratie kunnen de avontuurlijke klimfans het park op eigen gelegenheid verkennen.

Lees meer over klimmen in de bergen op stubai.at

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nordic

Verken het prachtige Zweden met Nordic

Zweden bestaat voornamelijk uit uitgestrekte bossen en tal van meren, maar verrast nabij de Noorse grens ook met hoogvlaktes en canyons. De Zweedse gezelligheid is echter nooit weg te denken. Dit is werkelijk een land van levensgenieters: bruisende steden, gezellige dorpen, gastronomie, design en unieke accommodaties. Zweden is een geweldige reisbestemming in elk seizoen!

Lees meer

Wandelen door de Balkan

Avontuurlijke wandelreis door de Balkan

Beleef de Balkan Trail tijdens de 12-daagse wandelreis van Better Places. Trek met een klein groepje, een Nederlandse reisbegeleider en lokale berggids door het adembenemende berglandschap van Albanië en Montenegro. Bekijk de reis

Voigt Travel

Ontdek de nazomer in het Hoge Noorden

Ervaar de prachtige herfstkleuren – of “Ruska”, in de Lapse natuur. Aanschouw het noorderlicht. Geniet van rust, ruimte en adembenemende natuur die met geen woorden is te beschrijven.

Lees meer