Genieten op hoog niveau | De Culinaire Jacobsweg in het Paznauntal

Een reisverhaal van Manja Herrebrugh

Van wandelen in de bergen krijg je trek. Als dat je deze zomer in het Paznaundal in Tirol overkomt, heb je geluk. Afgelopen weekend opende namelijk de dertiende Culinaire Jacobsweg: zes routes die leiden naar zes berghutten waar een gerecht op het menu staat dat is samengesteld door één van de zes deelnemende sterrenchefs. Nou, daar maak ik wel wat hoogtemeters voor!

Zes sterrenchefs met hun gerecht buiten in de bergen
Zes sterrenchefs. Zes gerechten. Zes berghutten. De Culinaire Jacobsweg is geopend! –> Benjamin Parth, Martin Sieberer, Andreas Spitzer, Patrick Raaß, Hermann Huber and the #YoungChefsPaznaun. Foto: TVB Paznaun – Ischgl

Geen fijnproever

Oke, ik zal eerlijk zijn. Een échte fijnproever ben ik niet. Ik heb nog nooit in een Michelinster-restaurant gegeten en geniet enorm van een eenpansgerechtje op de camping en een outdoorwijntje in een plastic meeneemglas… Wandel- en berghutervaring heb ik echter wel en ik heb wel zin in een culinair avontuur! Dus ik vind het superleuk om het toch mee te maken: eten op hoog niveau. Letterlijk én figuurlijk.

Links Ischgl rechts wandelroute
Ischgl, waar we verblijven, ligt prachtig in het Paznaun dal. Een goed startpunt voor vele wandelingen, fietsroutes en andere outdooractiviteiten (in winter en zomer!). Foto: Manja Herrebrugh
IJsjes op rokend plateau
Culinair genieten… dit staat me nog te wachten! Foto: Manja Herrebrugh

Lokale ingrediënten

Zes regionale chef-koks kregen een uitdaging. Een ‘fancy’ maar toch ‘down-to-earth’ gerecht samenstellen van lokale producten. Aan hen de taak om een gerecht te maken waarmee cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Het geheime ingrediënt? De Paznauner Almkäse: een rijpe, gele kaas die ongeveer zes weken moet rijpen.

Kaas in bakje
Lokale kaas, heerlijk! Foto: Manja Herrebrugh
Boer schenkt melk in kaasmaker
Deze boer schenkt melk waarmee heerlijke lokale kaas gemaakt wordt. Foto: Manja Herrebrugh

Hoge hakken

Dit jaar doen topchefs Benjamin Parth, Martin Sieberer, Andreas Spitzer, Patrick Raass, Herman Huber en de #YoungChefsPaznaun mee. Ze stellen zich voor in een persbijeenkomst in vijfsterrenhotel Trofana Royal. Daar sta ik dan, met mijn ik-dacht-best-nette-espadrilles tussen de hoge hakken.. Geeft niet, bedenk ik me. De liefde gaat door de maag. Niet door de kleding – toch?

Vliegen

Een paar uur voordat ik daar stond, met mijn espadrilles, hing ik samen met een paar collega’s nog aan een zipline. Je snapt, de tegenstellingen vliegen je dit weekend om de oren. We zoefden, net vers aangekomen in Ischgl, 307 hoogtemeters naar beneden aan een soort kabelbaan terwijl we genoten van het Paznaun dal. Ik stelde me zo voor dat vliegen misschien zo voelt en vind het eigenlijk wel jammer dat het maar drie minuten duurt.

Zipline Kappl
Naar beneden vanaf 1683 meter met de SkyFly. Het rechter poppetje ben ik. Prachtig uitzicht! Foto: Cindy Teunissen
Gondel berg met bomen
Eerst met de lift naar boven – dat was al zo mooi. Dat groen, de bergen.. ik hou ervan! Foto: Manja Herrebrugh

Drie messen

Met een glimlach terugdenkend aan dat gevoel, realiseer ik me dat het zover is: de culinaire ontdekking begint. Als ik ga zitten zie ik links drie vorken en rechts drie messen en een lepel liggen. Pfoe. Tegelijk wordt gevraagd of ik de wijn wil die bij gang één (van de zeven..) zou willen. Ik knik. Dat lust ik wel.

Kunstwerkjes

Het is het begin van een proeverij waar je u tegen zegt. Het ene na het andere kunstwerkje wordt voor me neergezet. Het mooie is dat in sommige gerechten ook onkruid als brandnetel en zuring verwerkt zit. Dat groeit natuurlijk in overvloed en kan dus, met de juiste kennis, iets verrukkelijks worden! Ik bedenk me dat de chefkok die verantwoordelijk is voor dit lekkers, Martin Sieberer, dus ook één van de gerechten heeft samengesteld voor de Culinaire Jacobsweg, namelijk die van de Almstüberl. Dat belooft wat.

Gerechten chique
Wat een kunstwerkjes zijn het, die sterrengerechten. Foto: Manja Herrebrugh
Ischgl bloemen
Een stukje Ischgl. Foto: Manja Herrebrugh

Uitgestrekte weides

Naar die hut gaan we namelijk lopen, de dag erna. We klimmen vanaf de gondel lift in Kappl naar boven toe. Ik krijg het Sound-of-Music gevoel met de gekleurde veldbloemen die zich overal laten zien en de uitgestrekte groene weides om me heen. De uitzichten zijn prachtig. We hebben geluk met het weer, ik kan zowel het dal beneden zien als de hoge bergtoppen met de eeuwige sneeuw.

Uitzicht bergen
Het uitzicht vanuit de Diasbahn lift. Foto: Manja Herrebrugh
Diasbahn Kappl
Diasbahn in Kappl. Foto: Manja Herrebrugh
Veldbloemen close up
Overal waar je kijkt zie je bergen en bergbloemen. Een echt Sound of Music gevoel! Foto: Manja Herrebrugh

Almstüberl

Na een pauze bij het Almmuseum Dias, een in tact gelaten boerderij waar nog kaas gemaakt wordt op traditionele wijze – en waar je je terug in de tijd waant – klimmen we verder naar de Almstüberl. Ik maak veel te veel foto’s – dat krijg je als je mij op dit soort plekken mijn gang laat gaan.

Wandelbordjes Tirol
De Culinaire Jacobsroute heeft zijn eigen wandelbordje! Foto: Manja Herrebrugh
Paznaun dal Tirol
Echte Tiroler weides met zicht op de bergen met eeuwige sneeuw. Foto: Manja Herrebrugh
Schnapps
Pauze met Schnapps – hoe kan het ook anders? Foto: Manja Herrebrugh
Roze bloemen
Deze struiken met roze bloemen komen we overal tegen. Weet iemand hoe ze heten? Foto: Manja Herrebrugh
uitzicht bergen
Uitzichten waar je u tegen zegt. Overal waar je komt. Foto: Manja Herrebrugh
Bordje Almstüberl hout
Daar moeten we heen voor onze culinaire lunch! Foto: Manja Herrebrugh
Daar is hij, de Almstüberl. Foto: Manja Herrebrugh
Boterbloemen uitzicht bergen
Al die gekleurde veldbloemen die voor ansichtkaartjes van uitzichten staan.. daardoor maak ik dus teveel foto’s ;-). Foto: Manja Herrebrugh

Lunch op hoog niveau

Op het terras van de hut genieten we opnieuw van een fantastisch uitzicht op het Paznaundal en onder andere de Samnaun groep rechts van de ‘Blue Silvretta’. Én van een heerlijke lunch: het gerecht dat Martin Sieberer voor de Culinaire Jacobsweg samenstelde: ‘Almstüberl’ Herby Roast Beef with Potato Pancakes and Fried Vegetables’. Zelf eet ik vegetarisch, dus ik heb een variant daarop. Maar die smaakt niet minder lekker.

Serveerster oostenrijk
Het voorgerecht: een flesje soep. Na het wandelen is een beetje zout wel welkom! Foto: Manja Herrebrugh
Lunch en folder
Lunch with a view. En hij smaakt verrukkelijk. Foto: Manja Herrebrugh

Wandelingen met chefkok

Chefkok Martin Sieberer leidt trouwens alles in en liep zo even ook gewoon met ons mee naar boven. Dat is dit jaar iets wat op bepaalde zaterdagen voor publiek georganiseerd wordt. Ontzettend leuk om er zo ‘live’ achter te komen waar de chef zijn inspiratie vandaan haalt! Zo wordt je Culinaire Jakobsweg nóg culinairder.

Sterrenchef Martin Sieberer, de jonge koks en de eigenaar en personeel van de berghut Almstüberl. Samen maken ze er een mooie ervaring van. Hier poseren ze voor de pers. Foto: Manja Herrebrugh
Uitzicht bergen
Ik krijg geen genoeg van die uitzichten over het Paznaun dal. Het is allemachtig prachtig. Foto: Manja Herrebrugh
Koe
Het vlees dat in de gerechten van de chefs verwerkt zit, komt van deze koeien. Ze grazen in de weides rond de Alm. Wat een prachtbeesten. Foto: Manja Herrebrugh

Turquoise water en paarse lupines

Wandelen doen we nog een keer, namelijk de volgende dag. Naast de Culinaire Jacobsweg kun je ook op andere plekken genieten van de natuur. Dit keer lopen we om een prachtig stuwmeer, Kopsstausee geheten. Het water is turquoise en de bergen eromheen maken van de hele ronde een plaatje.

Kopstausee Runde

Het pad zelf is goed begaanbaar en de stukjes door het bos zijn sprookjesachtig met de varens, de bomen, de riviertjes en het mos op de takken. Je waant je in Nieuw Zeeland! De open plekken worden versierd door prachtige paarse lupines. Ik maak weer veel te veel foto’s en snuif nog even de gezonde berglucht op. Want hierna gaan alleen nog even lunchen voordat we weer naar Nederland moeten vertrekken.

Wandelbordje Kopsstausee Runde
Het rondje ‘Kopsstausee Runde’ is 4,6 kilometer lang. Foto: Manja Herrebrugh
Kops stausee uitzicht
Stausee Kops in Gaschurn: tuquoise water en rotsachtige wanden omringd door bergen. Wat een plaatje. Foto: Manja Herrebrugh
Bloemen om stausee Kops
Om Stausee Kops vind je allerlei mooie bloemen. Het maakt het een kleurrijk geheel! Foto: Manja Herrebrugh
Lupines Stausee Kops
Deze lupines kleuren de wandelroute paars. Foto: Manja Herrebrugh
Kopsstausee Runde
Het pad van de Kopsstausee Runde is goed begaanbaar. En er is overal zoveel moois te zien! Foto: Manja Herrebrugh
Turquoise water bomen
Die kleuren! Ik krijg er geen genoeg van. Zie je wel, veel te veel foto’s! Foto: Manja Herrebrugh
Wolken bergen water
Het landschap tijdens de Kopsstausee Runde
Flora Stausee Kops
Flora Stausee Kops. Foto: Manja Herrebrugh
Visser Stausee Kops
Je kunt hier blijkbaar goed vissen. Wat voor vis zouden ze vangen? Foto: Manja Herrebrugh
Wandelen Stausee Kops
Om het meer kun je een mooie wandeling maken. Daar doe je langer over dan je denkt. Niet omdat hij moeilijk begaanbaar is, maar omdat je steeds stilstaat om een foto te maken. Foto: Manja Herrebrugh
Manja Herrebrugh voor Stausee Kops
Even genieten van het uitzicht. Foto: Francien Griffioen
Stuw
Hierom heet het een ‘Stausee’ / stuwmeer. Ik ben onder de indruk, hoeveel kracht moet hier wel niet op staan? Foto: Manja Herrebrugh

Culinair avontuur

Mijn culinaire avontuur smaakt wel naar meer. Meer van dit soort extreem lekkere gerechten in berghutten, maar vooral ook meer wandelen in de omgeving van Ischgl. Voor mij persoonlijk blijft een eenpansgerechtje voor mijn tent met ondergaande zon nog steeds wel het ultieme genieten. Maar een uitstapje naar deze gastronomie op hoog niveau was een leuk en enerverend avontuur!

Wandelaar uitzicht
Heuveltje op, heuveltje af, ook dat is de Culinaire Jacobsweg. Door dat wandelen is het sterrengerecht nóg lekkerder! Foto: Gina Veenis en Manja Herrebrugh
Druppels groene planten
Ik hou van druppels op planten. Zo mooi in hun eenvoud! Foto: Manja Herrebrugh
Manja Herrebrugh wandelaar bergen
De route naar de Almstüberl is prachtig. Foto: Naomi Louwerens en Dewi van de Wal

Informatie

  • Meer weten over de chefkoks, de hutten en de recepten? Niet alles paste in mijn artikel, ha! Bekijk https://www.paznaun-ischgl.com/kjw.
  • De routes naar de hutten vind je hier: https://www.ischgl.com/en/Events/Summer-Highlights/Culinary-st-jacobs-way/Routes-Chalets. Je vindt hier ook per route handige informatie zoals lengte van de route, hoogtemeters, parkeerplaatsen, eventuele kosten voor de lift… etcetera. Je kunt de hele zomer genieten van de gerechten in de berghutten!
  • Het Culinaire Jakobsroute – gerecht in de berghutten kost 15 euro. Leuke prijs voor een sterrengerecht, voor iedereen te proberen!
  • Je kunt ook op pad met de sterrenchefs: 23 juli Hotel Yscla/Stüva met Benjamin Parth, 30 juli Schlossherrenstube met Patrick RaaB, 20 augustus Hotel Fliana met Andreas Spitzer, 3 september Trofana Alm met #YoungChefsPaznaun en 17 september Hotel Rössle met Hermann Huber. Je vindt dit, en andere evenementen die georganiseerd worden rondom de Culinaire Jacobsweg hier: https://www.ischgl.com/en/Events/Summer-Highlights/Culinary-st-jacobs-way/Events
  • Misschien een inkoppertje, maar naast wandelen kun je in de omgeving van Ischgl prima fietsen. Met een Mountainbike zijn alle hutten te bereiken. In Kappl, See, Ischgl en Galtür zijn huurmogelijkheden.

Lees hier alle verhalen en reistips over Oostenrijk


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.