Genieten op hoog niveau | De Culinaire Jacobsweg in het Paznauntal
Genieten op hoog niveau | De Culinaire Jacobsweg in het Paznauntal
Een reisverhaal van Manja Herrebrugh
Van wandelen in de bergen krijg je trek. Als dat je deze zomer in het Paznaundal in Tirol overkomt, heb je geluk. Afgelopen weekend opende namelijk de dertiende Culinaire Jacobsweg: zes routes die leiden naar zes berghutten waar een gerecht op het menu staat dat is samengesteld door één van de zes deelnemende sterrenchefs. Nou, daar maak ik wel wat hoogtemeters voor!
Geen fijnproever
Oke, ik zal eerlijk zijn. Een échte fijnproever ben ik niet. Ik heb nog nooit in een Michelinster-restaurant gegeten en geniet enorm van een eenpansgerechtje op de camping en een outdoorwijntje in een plastic meeneemglas… Wandel- en berghutervaring heb ik echter wel en ik heb wel zin in een culinair avontuur! Dus ik vind het superleuk om het toch mee te maken: eten op hoog niveau. Letterlijk én figuurlijk.
Lokale ingrediënten
Zes regionale chef-koks kregen een uitdaging. Een ‘fancy’ maar toch ‘down-to-earth’ gerecht samenstellen van lokale producten. Aan hen de taak om een gerecht te maken waarmee cultuur en natuur elkaar ontmoeten. Het geheime ingrediënt? De Paznauner Almkäse: een rijpe, gele kaas die ongeveer zes weken moet rijpen.
Hoge hakken
Dit jaar doen topchefs Benjamin Parth, Martin Sieberer, Andreas Spitzer, Patrick Raass, Herman Huber en de #YoungChefsPaznaun mee. Ze stellen zich voor in een persbijeenkomst in vijfsterrenhotel Trofana Royal. Daar sta ik dan, met mijn ik-dacht-best-nette-espadrilles tussen de hoge hakken.. Geeft niet, bedenk ik me. De liefde gaat door de maag. Niet door de kleding – toch?
Vliegen
Een paar uur voordat ik daar stond, met mijn espadrilles, hing ik samen met een paar collega’s nog aan een zipline. Je snapt, de tegenstellingen vliegen je dit weekend om de oren. We zoefden, net vers aangekomen in Ischgl, 307 hoogtemeters naar beneden aan een soort kabelbaan terwijl we genoten van het Paznaun dal. Ik stelde me zo voor dat vliegen misschien zo voelt en vind het eigenlijk wel jammer dat het maar drie minuten duurt.
Drie messen
Met een glimlach terugdenkend aan dat gevoel, realiseer ik me dat het zover is: de culinaire ontdekking begint. Als ik ga zitten zie ik links drie vorken en rechts drie messen en een lepel liggen. Pfoe. Tegelijk wordt gevraagd of ik de wijn wil die bij gang één (van de zeven..) zou willen. Ik knik. Dat lust ik wel.
Kunstwerkjes
Het is het begin van een proeverij waar je u tegen zegt. Het ene na het andere kunstwerkje wordt voor me neergezet. Het mooie is dat in sommige gerechten ook onkruid als brandnetel en zuring verwerkt zit. Dat groeit natuurlijk in overvloed en kan dus, met de juiste kennis, iets verrukkelijks worden! Ik bedenk me dat de chefkok die verantwoordelijk is voor dit lekkers, Martin Sieberer, dus ook één van de gerechten heeft samengesteld voor de Culinaire Jacobsweg, namelijk die van de Almstüberl. Dat belooft wat.
Uitgestrekte weides
Naar die hut gaan we namelijk lopen, de dag erna. We klimmen vanaf de gondel lift in Kappl naar boven toe. Ik krijg het Sound-of-Music gevoel met de gekleurde veldbloemen die zich overal laten zien en de uitgestrekte groene weides om me heen. De uitzichten zijn prachtig. We hebben geluk met het weer, ik kan zowel het dal beneden zien als de hoge bergtoppen met de eeuwige sneeuw.
Almstüberl
Na een pauze bij het Almmuseum Dias, een in tact gelaten boerderij waar nog kaas gemaakt wordt op traditionele wijze – en waar je je terug in de tijd waant – klimmen we verder naar de Almstüberl. Ik maak veel te veel foto’s – dat krijg je als je mij op dit soort plekken mijn gang laat gaan.
Lunch op hoog niveau
Op het terras van de hut genieten we opnieuw van een fantastisch uitzicht op het Paznaundal en onder andere de Samnaun groep rechts van de ‘Blue Silvretta’. Én van een heerlijke lunch: het gerecht dat Martin Sieberer voor de Culinaire Jacobsweg samenstelde: ‘Almstüberl’ Herby Roast Beef with Potato Pancakes and Fried Vegetables’. Zelf eet ik vegetarisch, dus ik heb een variant daarop. Maar die smaakt niet minder lekker.
Wandelingen met chefkok
Chefkok Martin Sieberer leidt trouwens alles in en liep zo even ook gewoon met ons mee naar boven. Dat is dit jaar iets wat op bepaalde zaterdagen voor publiek georganiseerd wordt. Ontzettend leuk om er zo ‘live’ achter te komen waar de chef zijn inspiratie vandaan haalt! Zo wordt je Culinaire Jakobsweg nóg culinairder.
Turquoise water en paarse lupines
Wandelen doen we nog een keer, namelijk de volgende dag. Naast de Culinaire Jacobsweg kun je ook op andere plekken genieten van de natuur. Dit keer lopen we om een prachtig stuwmeer, Kopsstausee geheten. Het water is turquoise en de bergen eromheen maken van de hele ronde een plaatje.
Kopstausee Runde
Het pad zelf is goed begaanbaar en de stukjes door het bos zijn sprookjesachtig met de varens, de bomen, de riviertjes en het mos op de takken. Je waant je in Nieuw Zeeland! De open plekken worden versierd door prachtige paarse lupines. Ik maak weer veel te veel foto’s en snuif nog even de gezonde berglucht op. Want hierna gaan alleen nog even lunchen voordat we weer naar Nederland moeten vertrekken.
Culinair avontuur
Mijn culinaire avontuur smaakt wel naar meer. Meer van dit soort extreem lekkere gerechten in berghutten, maar vooral ook meer wandelen in de omgeving van Ischgl. Voor mij persoonlijk blijft een eenpansgerechtje voor mijn tent met ondergaande zon nog steeds wel het ultieme genieten. Maar een uitstapje naar deze gastronomie op hoog niveau was een leuk en enerverend avontuur!
Informatie
- Meer weten over de chefkoks, de hutten en de recepten? Niet alles paste in mijn artikel, ha! Bekijk https://www.paznaun-ischgl.com/kjw.
- De routes naar de hutten vind je hier: https://www.ischgl.com/en/Events/Summer-Highlights/Culinary-st-jacobs-way/Routes-Chalets. Je vindt hier ook per route handige informatie zoals lengte van de route, hoogtemeters, parkeerplaatsen, eventuele kosten voor de lift… etcetera. Je kunt de hele zomer genieten van de gerechten in de berghutten!
- Het Culinaire Jakobsroute – gerecht in de berghutten kost 15 euro. Leuke prijs voor een sterrengerecht, voor iedereen te proberen!
- Je kunt ook op pad met de sterrenchefs: 23 juli Hotel Yscla/Stüva met Benjamin Parth, 30 juli Schlossherrenstube met Patrick RaaB, 20 augustus Hotel Fliana met Andreas Spitzer, 3 september Trofana Alm met #YoungChefsPaznaun en 17 september Hotel Rössle met Hermann Huber. Je vindt dit, en andere evenementen die georganiseerd worden rondom de Culinaire Jacobsweg hier: https://www.ischgl.com/en/Events/Summer-Highlights/Culinary-st-jacobs-way/Events
- Misschien een inkoppertje, maar naast wandelen kun je in de omgeving van Ischgl prima fietsen. Met een Mountainbike zijn alle hutten te bereiken. In Kappl, See, Ischgl en Galtür zijn huurmogelijkheden.
Manja laat zich graag overweldigen door de grootsheid en tegelijk de kleine eenvoud van de natuur. In het weekend verkent ze Nederland en in haar vakanties vind je haar meestal in de bergen. Op het moment traint ze met haar vriend voor een mooie trailrun. Ze hoopt via haar blog outdoorbymanja.nl meer mensen naar buiten te krijgen.