Waar het Ötztal eindigt, begint een gebergte voor wandelaars en klimmers.

Een reisverhaal van Rob van Baardwijk

De meeste bergwandelaars lopen over de bekende paden, waardoor die dan ook druk bezocht worden. Daar staat tegenover dat er nog voldoende stille wandelroutes zijn waar je zelfs in het hoogseizoen bijna niemand anders tegen komt. Qua bergnatuur is alles voorhanden, van makkelijke tot wat meer uitdagende paden, lieflijke almenweiden en wandeltoppen, en de twee na hoogste berg van Oostenrijk. Tel daar nog een aantal berghutten bij op en het wordt duidelijk dat de Ötztaler Alpen een droombestemming zijn.

Groepje tochtgenoten.  Foto: Rob van Baardwijk

Programma huttentocht.

Ik heb een huttentocht gepland dwars door de Ötztaler Alpen, van Obergurgl naar Vent die qua natuur en bergbelevenis één van de allermooiste is van Oostenrijk. Op het programma staat een zeven daagse huttentocht door een stil en ruig gebergte met als optie een beklimming van de Wildspitze. Met zijn 3.774 meter is het de hoogste berg van de Oostenrijkse deelstaat Tirol en na de Großglockner de hoogste berg van Oostenrijk.

Ramolhaus.

Het Ramolhaus is één van mijn lievelingshutten, en dat komt natuurlijk door zijn ligging hoog boven de Gurglerferner. Nu, in de laatste week van augustus 2020 is het stil in de hut. Het Corona virus heeft er flink in gehakt, en de reserveringen zijn minimaal.

Na het avondeten bespreek ik met mijn groep de route van de volgende dag. Ik raad iedereen aan om genoeg eten en drinken mee te nemen. Ik bespeur bij een enkeling toch nog wat twijfel, en vraag naar de rede hiervoor. Een beetje hoogtevrees is het antwoord. Komt goed zeg ik, en verder probeer ik de sfeer luchtig te houden.

Mooi begin van de dag.

Als ik de volgende dag om vijf uur in de ochtend wakker wordt, ga ik naar buiten om een frisse neus te halen. De eerste lichten zijn al aan in de hut, maar verder is het muisstil. Dit zijn de mooiste momenten in de bergen. Het is ijskoud buiten, maar dat uitzicht….onbetaalbaar.

Zonsopgang Ramolhaus. Foto: Rob van Baardwijk

RamolJoch

De passage over het Ramoljoch 3170 meter, behoort tot één van de zwaarste wandelingen in de zuidelijke Ötztaler Alpen, en is alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars. Wij hebben vandaag geluk met het mooie weer, en het uitzicht vanaf het Joch richting het Ventertal met op de achtergrond de Wildspitze is spektaculair.

Klim over het Ramoljoch
Klim over het ramoljoch. Foto: Rob van Baardwijk
Ramoljoch. Foto: Rob van Baardwijk

Stille wegen.

Na een korte pauze vervolgen we onze weg over een smal pad tussen de rotsen omlaag langs de resten van de Diemferner (gletsjer) en vervolgen onze weg door puin en rotsen. Bij een splitsing nemen we de afslag naar de Martin Busch Hütte. Onderweg worden we nog overvallen door een kudde schapen, wat zorgt voor een hilarisch tafereel. Om nog eens te benadrukken hoe eenzaam deze route is, zijn we welgeteld één eenzame bergwandelaar tegen gekomen op ruim zes uur wandelen, en dit in het hoogseizoen.

Saykogel | dag 3

We zijn vandaag vroeg uit de veren en op weg naar het Hoch Joch Hospiz, en omdat het goed wandelweer is en géén onweer is gemeld gaat dat over de Saykogel 3355 meter.

Beklimming Saykogel
Wat een uitzicht foto: Rob van Baardwijk
Similaun
Uitzicht Saykogel op de Similaun en Fineilspitze rechts   Foto: Rob van Baardwijk

Steile afdaling

Vanaf de top van de Saykogel, gaat het via een smal pad omlaag. Deze steile afdaling gaat over een rotsgraad met aan beide zijden uitzicht op de Hochjochferner. Het uitzicht op de grote bergen van de Ötztaler Alpen is fantastisch. Na de graad kom je vrij snel in goed begaanbaar terrein en kan je gemakkelijk naar de volgende hut lopen.

Afdaling Saykogel    foto: Rob van Baardwijk

Doloretteweg | dag 4

Vanuit het Hochjoch gaat het bergop over de Doloretteweg, deze loopt tot aan de gletsjer naar het Brandenburgerhaus. Ergens halverwege met uitzicht op de gletsjertong van de Kesselwandferner sla je rechtsaf richting Mittlere Guslar Spitze 3128 meter met een 360º uitzicht.

Doloretteweg      Foto: Rob van Baardwijk
Mittlere Guslarspitze       Foto: Rob van Baardwijk
Uitzicht Hintereisferner en Kesselwandferner rechts. Foto: Rob van Baardwijk

Smeltende Gletsjers

De Mittlere en Hintere Guslarspitze op ruim 3100 meter hoogte zijn mooie wandelbergen. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht en krijg je een goed beeld te zien van het afsmelten van de gletsjers door de klimaatveranderingen. Nadien als we op het terras van de populaire Vernagthütte 2766 meter zitten, zijn mijn tochtgenoten hier erg van onder de indruk van al dat natuurgeweld.

Vernagthütte in het vizier    foto: Rob van Baardwijk

Weerzien met een bekende berggids | dag 5

Vandaag lopen we naar de Breslauerhütte 2840 meter, waar ik heb afgesproken met een berggids die ik ken van een vroegere cursus van de NKBV. Hij stelt voor om de volgende morgen vroeg te vertrekken omdat er een warmtefront op ons afkomt, en hij op tijd terug wil zijn in de hut voordat het slechte weer zijn intrede doet. Ik vraag of we wellicht de tocht over de Rofenkarferner kunnen maken, die is sneller en dan komen we niet in de file over het Mitterkarjoch terecht. Na overleg met een tweede gids, kiezen we gelukkig voor deze alternatieve route.

Beklimming Wildspitze | dag 6

Wat hebben we geluk met het weer. We lopen naar het begin van de gletsjer en binden de stijgijzers onder. Bij het Rofenkarjoch houden we even stil voor een korte pauze en om even van het uitzicht te genieten voor het verder gaat over een besneeuwde graad naar de Noord-top en verder over de rotsen naar de Zuid-top waar het kruis staat.

Rofenkarferner. Foto: Rob van Baardwijk
Rofenkarferner
Wildspitze met sneeuwgraad. Foto: Rob van Baardwijk
Wildspitze beklimming
Laatste meters naar de Zuidtop. Foto: Rob van Baardwijk
Wildspitze beklimming
Wildspitze. Foto: Rob van Baardwijk

Eerste reisverslag voor Mountainreporters

Dit is mijn eerste verhaal voor mountainreporters en één van de vele tochten die ik jaarlijks loop in de Alpen. Deze tocht in de zuidelijke Ötztaler Alpen is een mooie herinneringen van 2020.

De hele tocht is gletsjervrij met uitzondering van de Wildspitze die je kan beklimmen via diverse routes. Voor ervaren bergwandelaars een zekere tocht op je bucketlist in een stil en spectaculair berglandschap. Zelfs in het hoogseizoen kom je heel weinig andere wandelaars tegen.

Een goede oriëntatie en wandelervaring met de juiste uitrusting voor het hooggebergte zijn absoluut nodig om deze tocht te lopen. Voor de beklimming van de Wildspitze kan je het beste een UIAGM berggids inhuren. Zij kennen alle routes naar de top, en je bent verzekerd van de beste begeleiding en veiligheid.

Onze gids voor de beklimming van de Wildspitze, Alex Giacomelli spreekt een beetje Nederlands en is de perfecte gids voor een beklimming. Hij is hier te bereiken.


Lees hier alle verhalen over Oostenrijk


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

één reactie op “Reisverslag Oostenrijk | Bergwandelen over het dak van Tirol”

  • Véronique
    27 maart 2022 at 13:34

    Beste
    We zouden deze route graag doen. Kan u ons uw route doorsturen met de hutten?
    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer