Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het Ötztal in Oostenrijk

Een reisverhaal van Jasper Jonkman | 23 mei 2018

Noem je in een zin de woorden Ötztal en vakantie dan roepen de meeste mensen meteen:  Sölden, sneeuw en wintersport. Ik ging een weekje op vakantie om te laten zien dat er in het Ötztal meer actie te vinden is en dat daar geen vlokje sneeuw voor nodig is. Bij het inrijden van het Ötztal valt mijn blik meteen op de berg aan de linkerkant. Een kleine 2200 meter boven het dorpje Oetz (812m) zie je de top van de Acherkogel. Dit is de eerste van vele toppen in het Ötztal die hoger zijn dan 3000 meter.

Ötztal
Oetz aan de voet van de Acherkogel

Aan het begin van het dal ligt Oetz, een rustig typisch Oostenrijks dorpje waar ik de komende week mag eten en slapen. Omdat ik een klettersteigfanaat ben ga ik deze week in het Ötztal opzoek naar de mooiste Klettersteigs.

TIP: in Oetz kan je heerlijk eten bij café Heiner, neem de Tiroler Gröstl of een lekkere pizza.

Dag 1: Lehner Wasserfal

Om weer even te wennen aan het klimmen en het in de bergen zijn begin ik rustig. Ik begin met een categorie C klettersteig bij de Lehner Wasserfal in het dorpje Lehn. Klettersteigs worden ingedeeld in categorie A tot E, dus met C heb je een mooie middenweg.

Met de spieren nog niet gewend aan de klimbewegingen mag ik dus meteen vol aan de bak

Het moeilijkste stuk (Schlüsselstelle) is meteen het eerste deel van de klettersteig, de “einstiegswand” een kleine 30 meter recht omhoog. Met de spieren nog niet gewend aan de klimbewegingen mag ik dus meteen vol aan de bak.

klettersteig
Einstiegswand Lehnerwasserfal klettersteig

Bovenop aangekomen heb je meteen een fantastisch uitzicht over het dal en de waterval. De rest van de klettersteig loopt langs de rotswand richting de waterval.

Ötztal
uitzicht richting de waterval

Na anderhalf uur klimmen en klauteren kan je genieten van het mooie uitzicht met het geluid van de bulderende waterval rechts naast je. Ook is dit de plek om mijn voeten wat rust te geven.

Ötztal
Rust voor de voeten en een geweldig uitzicht. Credits: Jasper Jonkman

TIP: neem als het warm is voldoende drinken mee. De klettersteig ligt op het zuiden en dus vol in de zon. Zeker op warme dagen is het zweten hier.

Dag 2: Regen, regen und regen

Heute im ganz Tirol sehr Nass und maximal sieben grad, in het kort komt dit neer op “geen klimweer  blijf maar in bed liggen.”

Gelukkig ligt net buiten het Ötztal de plaats Imst en de Rosengartenschlucht. Een makkelijk te bereiken kloof die door het water is uitgesleten. Aan het begin loop je langs huizen die half in de berg zijn gebouwd, na de huizen begint de Schlucht zelf.

Ötztal
De huizen zijn half in de berg gebouwd. credits: Jasper Jonkman

De wandeling door de kloof is ongeveer drie kilometer lang en ik stijgt ongeveer 200 meter. Over verschillende bruggetjes en door tunnels loop ik door de kloof; wat is het mooi hier!

Ötztal
Via smalle ruggen en paden loop ik door de Schlucht. Credits: Jasper Jonkman
Ötztal
Een van de tunnels in de Schlucht. Credits: Jasper Jonkman

TIP: loop aan het einde van de Schlucht door richting Hoch-Imst en stap daar in de Alpine-coaster. Dit is een rodelbaan waarmee je snoeihard naar beneden kan suizen.

Dag 3: Het is weer klimweer

Gelukkig, na de regendag van gisteren is het vandaag droog. Ik kan weer op zoek naar een klettersteig, deze wordt weer naast een waterval gevonden. In het dorp Umhausen vind ik de parkeerplaats van de Badesee en het Otzidorf. Vanaf de parkeerplaats loop ik langs de Badesee en het Otzidorf in 30 minuten naar het begin van de Stuibenfall klettersteig.

Het derde stuk is de grande finale, ik klim boven de bomen uit en via twee korte overhangen ga ik snel omhoog

De klettersteig bestaat uit drie delen. De eerste twee lopen door het bos over kleine rotswandjes en steile stukken. Het derde stuk is de grande finale, ik klim boven de bomen uit en via twee korte overhangen ga ik snel omhoog. Dan volgt een traverse over ijzeren beugels die in de wand zitten. Op 120 meter boven de grond naast de waterval sta ik op een redelijk smalle beugel. Hoogtevrees is iets waar ik geen last van heb, maar als ik de foto maak zie ik dat het toch best hoog is.

Ötztal
Op de beugels, hoog boven de grond. Credits: Jasper Jonkman
Ötztal
Handjes los voor de foto. Credits: Jasper Jonkman

Na de klettersteig daal ik over een enorme trap en hangbrug af richting het startpunt. De trap heeft ongeveer 700 treden en dan volgt nog een hangbrug. Ook voor niet klimmers is de waterval te bereiken via deze brug en trap. Op de trap zijn verschillende uitkijkpunten gemaakt, zodat ik een goed beeld van de waterval krijg.

Ötztal
Brug met trap en waterval. Links naast de waterval loopt de klettersteig. Credits: Jasper Jonkman

TIP: Na de klim en afdaling moet je echt gaan eten in de hut die in het bos staat. Ze hebben er vers gemaakt en goed eten voor een redelijke prijs.

Dag 4: Fun Fun Fun

Vandaag is helaas de laatste dag, op het programma staat de Obergurgler Klettersteig in Obergurgl. Dit is een echt funklettersteig met drie bruggen: eerst een Nepalbrücke daarna volgen twee Seilbrücke.

Door de regen rijd ik hoger en hoger het Ötztal in om aan het einde van het dal in het dorp te parkeren. Tijdens de wandeling naar de klettersteig wordt het droog. En toen stond ik oog in oog met de Nepalbrug. Oef dit is wel even iets anders; ik gok een meter of 30 hoog en 50 meter lang.

Ötztal
de Nepalbrug aan het begin van de klettersteig credits: Jasper Jonkman
Ötztal
Voetje voor voetje, plank voor plank naar de overkant. Credits: Jasper Jonkman

Na de brug gaat het wat omhoog en naar beneden door de wand. Er zit een lastig stuk in van categorie C/D. Dit stuk is vier meter lang de rest van de klettersteig is goed te doen.

TIP: nog geen ervaring met een klettersteig en klimmen? In het Ötztal zijn meerdere bedrijven te vinden die complete programma’s organiseren, ook voor beginners, inclusief materiaalhuur.

Ötztal zonder sneeuw, is dat wat?

Jazeker, met de vele makkelijk te bereiken kletttersteigs die niet heel moeilijk zijn heb je genoeg te doen. De meeste bereikte ik binnen 30 minuten autorijden van mijn accommodatie in Oetz en dan nog 30 minuten lopen. Doordat de klettersteigs makkelijk te bereiken zijn kan het er erg druk zijn.

Wanneer je buiten de schoolvakanties gaat, zoals ik, heb je bijna de klettersteig voor jezelf. Natuurlijk willen ze in het Ötztal ook met behulp van de klettersteigs het zomertoerisme een boost geven. Hoewel het aantal toeristen in de zomer nog niet zo groot is als tijdens de wintersportmaanden gaat het zeker de goede kant uit. Ik weet zeker dat ik nog eens terugkom in het Ötztal,  het dal heeft mooie routes, is goed te bereiken en ontzettend leuk en gastvrij.


Nieuwsgierig geworden naar het Ötztal kijk op www.oetztal.at  voor alle informatie.

Alle klettersteigen in de alpen vind je op www.bergsteigen.com/klettersteig


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer