Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Al meer dan twintig jaar wandelen we de bergen plat in Zuid-Tirol. De Dolomieten waren liefde op het eerste gezicht en we hebben dit gebied voor altijd in ons hart gesloten. Toch willen we dit jaar ook eens een keer Oostenrijk gaan verkennen. We hebben een heel fijn hotel geboekt in het kleine plaatsje Fügen waar het heerlijk rustig is. Vanaf het balkon hebben we zicht op het romantische St. Pankraz kerkje. Achter het kerkje ligt het Gasthaus St. Pankraz met een gezellige biergarten waar typische Oostenrijkse gerechten worden geserveerd.

Gerlos in het Zillertal

Als we op de eerste dag opstaan is het zwaar bewolkt en lijken regenwolken uit het noorden onze kan uit te komen. Toch besluiten we om naar Gerlos te rijden en parkeren de auto gratis bij het dalstation van de “Isskogelbaan”. Gelukkig trekt de lucht helemaal open en even later verschijnt de zon aan een blauwe hemel.

We nemen de gondel naar boven waar we om 10:00 uur aankomen in het bergstation. Bij het verlaten van het station nemen we wegnummer 1 richting Latschenalm (1.950 m.) waar we al binnen tien minuten aankomen. We lopen langs het pittoreske houten kapelletje en vervolgen onze weg om bij de Latschensee uit te komen.  

We genieten even van het mooie bergpanorama en lopen verder richting Isskogel waar we een uur later uur arriveren. Via wegnummer 1 bereiken we om 12:15 de Krimmlalm (2.061 m). Het pad tussen Isskogel en Krimmlalm is overigens niet veel meer dan een geitenpaadje en loopt langs een steile afgrond. Hier en daar zijn touwen in de rotsen bevestigd waaraan je je kunt vasthouden.

Heel handig, die touwen!

Bij de Krimmlalm voert een pad (wegnummer 2) bergaf in het romantische en mooie “Wilde Teufelstal”, wat geen gemakkelijke route blijkt te zijn. Het pad loopt steil naar beneden over rotsen en stenen. Het is goed oppassen geblazen want een verzwikte enkel ligt op de loer. Als we op een vlakker stuk aankomen zien we aan de linkerkant een watervalletje wat in een bergbeekje uitloopt. Dankbaar vullen we hier onze waterflessen met heerlijk koud bergwater, want inmiddels is de temperatuur enorm opgelopen.

Vanaf hier lopen we continue langs de kronkelende beek over smalle stenige paden en zgn.“Wurzelwegen”. Het is een aanslag op de knieën maar wel heel erg genieten. Om 14:40 uur komen we aan bij de Krumbachrast waar we even uitpuffen onder het genot van een hapje en een drankje. Na een half uur lopen we via een aangenaam, romantisch bospaadje terug naar de auto.  

Krumbachrast
Traditionele houten waterbak met olifantensnuit

Spieljoch

Na de zware wandeltocht van gisteren doen we het vandaag wat rustiger aan. Rond half 10 nemen we in Fügen de “Spieljochbaan” helemaal naar boven omdat het wandelpad helaas is afgesloten. Een paar weken geleden heeft een storm door het gebied geraasd waardoor vele bomen zijn omgewaaid die de wandelpaden blokkeren. Overal om ons heen horen we kettingzagen van houthakkers die druk doende zijn om het gebied weer veilig te krijgen.

Bij aankomst in het bergstation zitten we midden in de wolken en is het zicht beperkt. Terwijl de nevel langzaam optrekt beginnen we aan onze wandeling over wegnummer 18A richting de Gartalm Hütte. Het is een magisch gezicht om de wolken boven ons hoofd voorbij te zien razen, terwijl hier en daar de eerste blauwe plekken in de lucht verschijnen.

Het wandelpad is heel mooi en comfortabel en overal staan ontzettend veel alpenbloemen in bloei waar we enorm van genieten. Rond het middaguur arriveren we bij de Gartalm Hütte die een beetje ongezellig blijkt te zijn.

Gartalm Hütte

Na een drankje vervolgen we onze weg via wegnummer 18 en arriveren om 14:00 uur weer bij het bergstation van de Spieljochbaan. Hier genieten we nog even van het uitzicht en gaan dan met de gondel weer naar het  dalstation.

Hintertuxer Gletscher

Vandaag staat de Hintertuxer Gletscher op het programma. In de ochtend rijden we in 45 minuten naar het bergdorpje Hintertux wat het laatste dorpje van de Tuxer Landstraße blijkt te zijn. Om 11:45 uur nemen we de eerste uit een serie van drie kabelbanen naar de “Sommerbergalm”. De kosten voor de kabelbaan bedragen vanaf 11:45 uur € 40 en vóór 11:45 uur € 48.

Bij de Sommerbergalm stappen we over op de tweede kabelbaan die ons haar het Tuxer Fernhaus brengt. De derde kabelbaan gaat spectaculair steil naar boven en brengt ons naar “Gefrorene Wand”. En ineens staan we midden in de zomer tot onze enkels in de sneeuw met 6°C op de thermometer.

Met 6°C op de thermometer is een fleecejasje geen overbodige luxe

Maar wat een prachtig uitzicht hebben we vanaf de gletsjer.  We bewonderen het panorama van alle kanten voordat we het panoramaterras opgaan wat op 3.250m. ligt. We zien dat een groot deel van de gletsjer is ingepakt met wit plastic zeil om deze tegen de zomertemperaturen te beschermen. Daaromheen liggen enkele pistes die tot 13:30 open zijn Heel bijzonder om in hartje zomer skiërs te zien afdalen.
Op de terugweg gaan we nog even op het terras bij het Tuxer Fernhaus zitten om van hieruit de gletsjer te bewonderen. Wij vonden ons bezoekje aan de Hintertuxer Gletsjer een echte belevenis. Ondanks de toch wat hoge kosten van de liften is het zeker een aanrader.

Wauw, wat een uitzicht!
Skiërs manoeuvreren om de ingepakte gletsjer heen

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer