Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Je kent ze wel van die authentieke bergdorpjes in Oostenrijk. De geraniums hangen overal aan de balkons, vanaf iedere plek heb je zicht op de bergen en het lijkt wel of de dorpjes aan een eeuwige winterslaap doen. Het massatoerisme heeft dit soort bestemmingen gelukkig nog niet gevonden en ik neem je graag mee naar zo’n plekje in het Nationaal Park de Hohe Tauern. In dit geval neem ik je mee naar het Bergsteigerdörf Mallnitz!

Mallnitz: authentiek dorpje tussen de hoge bergen

Mallnitz, een bergdorpje op 1200 meter hoogte gelegen in het hart van Nationale Park Hohe Tauern. Het dorp ligt in het Mölldal aan de zuidelijke voet van de Alpen hoofdkam in de (bijna) altijd zonnige deelstaat Karinthië. Doorreis verkeer heb je niet, want er gaat maar één weg het dal in. Toch kom je er op een andere manier ook uit en waarschijnlijk ken je Mallnitz hiervan. Vanuit dit dorp kun je de Tauernschleuse nemen richting Böckstein. Een treinrit van nog geen 15 minuten waarbij je de auto op de trein zet en dwars door de bergen gaat om vervolgens in het Gasteiner dal er weer uit te komen.

Vakantie Mallnitz - uitzichten tijdens het wandelen 2

Met ongeveer 1000 inwoners is dit zo’n idyllisch Oostenrijks plekje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Het mooie van zo’n plek die haar authentieke karakter heeft bewaard? Je komt de koeien gewoon in het dorp op straat tegen! De deur kan je gewoon openlaten en heb je genoeg van het dorp gezien, is de natuur om de hoek. Ondanks de kleine omvang van het inwoneraantal is het dal en de natuur in Mallnitz groots. Het dal waarin Mallnitz ligt, bestaat uit drie zijdalen:

  • Het Tauerndal;
  • Het Seebachdal;
  • Het Dösendal.

Stuk voor stuk dalen met prachtige natuur en volop mogelijkheden om actief te zijn, maar daarover straks meer. Want naast dat Mallnitz een mooi idyllisch dorp is te midden van een schitterend bergdecor, staat het ook bekend om haar gezonde en schone lucht.

Wat maakt een Bergsteigerdörf zo speciaal?

Mallnitz is een Bergsteigerdörf, een initiatief waarin inmiddels 35 dorpen in de Alpen zich verenigd hebben vanwege hun pionierschap op het gebied van alpinisme in hun regio. Dit maakt dat de bergen en het bergbeklimmen een hoge culturele waarde hebben voor de lokale bevolking en gasten. In deze dorpen leeft nog heel sterk het besef van de harmonie tussen natuur en mens die er moet zijn. Ze zeggen niet voor niets ‘ Weniger, dafür besser’. Het denken van deze dorpen komt mooi overeen met de doelstellingen van de Alpenconventie die streeft naar een duurzame ontwikkeling en bescherming van de Alpen. En dit is dan ook waar ze in Mallnitz serieus mee bezig zijn, duurzame bergtoerisme.

Vakantie Mallnitz - duurzame toerisme ontwikkeling
Duurzame ontwikkeling tussen mens, natuur en toerisme.

Duurzaam bergtoerisme

Duurzame bergtoerisme staat centraal in de Bergsteigerdörfer. Natuurlijk is er hier toeristisch aanbod gericht op bergbeklimmers en bergliefhebbers, maar de dorpen zetten zich ook sterk in voor het behoud van lokale culturele- en natuurlijke waarden. En daarbij doen ze ook een beroep op hun gasten, op jou dus. Om bij het beleven van de mooie bergen in de omgeving verantwoord en milieubewust om te gaan met de bergen en haar natuur.

Vanwege hun oorsprong in het alpinisme ligt de focus van de Bergsteigerdörfer op de alpinist. Ze willen je als alpinist een echte ervaring geven van de natuur de componenten van: fysieke inspanning, het overwinnen van alpine moeilijkheden, risicobeheer op de berg en het genieten van de natuurlijke schoonheid van het alpine terrein. Vanuit Mallnitz zijn er voor de alpinist verschillende 3000’ers te beklimmen zoals de Ankogel (3250m), de Säuleck (3060m) of de Hochalmspitze (3360m).

Vakantie Mallnitz - bergbeklimmen op de top van de lonzakopf
Op de top van de Lonzaköpfl (2317m).

Betekent dit dan dat je Mallnitz niet kunt bezoeken als je geen diehard alpinist of berggeit bent? Nee, zeker niet, want er is juist in de afgelopen jaren ook veel aandacht gekomen voor de jongere en kleine gasten.

Als hoogdal omringd door bergen, is Mallnitz een uitgelezen startpunt voor bergwandelingen.

Grootschalig toerisme en enorme skigebieden ga je in de Bergsteigerdörfer en Mallnitz niet vinden. Ze zetten zich juist in op kleinschalig toerisme met een harmonie tussen mens en natuur en focus op duurzaamheid en natuurbeheer. Dit maakt Mallnitz dan ook de ideale uitvalsbasis als je op zoek bent naar een vakantie waarin je écht in de natuur bent.

Outdoor walhalla Mallnitz

De outdoorliefhebber- en outdoorfamilie kan zijn of haar hart namelijk ook ophalen in dit prachtige bergdorp! Wat wil je doen? Wandelen, klimmen en klauteren, zwemmen in het zwembad, mountainbiken of misschien wel raften? Het is vanuit Mallnitz allemaal mogelijk.

Wandelingen voor iedereen

Als hoogdal omringd door bergen, is Mallnitz een uitgelezen startpunt voor bergwandelingen. In en om Mallnitz alleen al ligt 150 kilometer aan wandelpaden. Of je nu de avontuurlijke alpenweides op wilt zoeken, een wandeling naar een berghut wilt maken of een intensieve bergtocht naar de top van een van de 3000’ers wilt ondernemen, er is voor ieder wat wils.

Vakantie Mallnitz - Dosental wandelen
Wandelen in het Dösendal.

Wat ook zeker een aanrader is om te doen (ook met kinderen), is een hike naar één van de berghutten maken en daar een nachtje boven op de berg blijven slapen. Dit kun je bijvoorbeeld doen naar het Arthur von Schmid Haus. Hier slaap je aan de voet van een meer midden in de bergen! Ben je niet zo van het stijgen of zijn de kinderen nog wat kleiner? Dan kun je in het Seebach- en Tauerndal ook mooie wandelingen maken die relatief vlak zijn, maar goed je bent wel in de bergen dus vals plat is het wel een beetje ;-).

Bezoekerscentrum Nationaal park Hohe Tauern.

Het bezoekerscentrum van het Nationaal park Hohe Tauern is voor jong en oud een beleving op zich. Je kunt hier van alles leren over het ontstaan, de geologie, flora en fauna van de Hohe Tauern. En het mooie is dat het niet allemaal in saaie tekst op bordjes staat, maar juist erg interactief gemaakt is met geluid, ruiken, voelen en ervaren. Ik heb mijn ogen uitgekeken! En wil je echt iets van de natuur leren? Dan zijn er verschillende workshops te volgen in het rangerlab. In de rangerlabs kun je samen met een Park Ranger op speelse wijze ontdekken, experimenteren en uitvoeren van verschillende testjes om te zien hoe dingen in de natuur werken. Dus is het een keer wat minder weer, dan is het bezoekerscentrum echt een aanrader.  

Vakantie te midden van de bergen!

Heb je zin in een vakantie te midden van de bergen waar je in alle rust kunt genieten van de natuur, dan is Mallnitz echt een leuk dorp om te bezoeken. En stilzitten hoef je hier zeker niet, want er zijn dus van allerlei activiteiten te ondernemen waar je hart (letterlijk) sneller van gaat kloppen. En binnenkort mag ik dit mooie dorp mijn thuis gaan noemen, dus wie weet zie ik je daar!

Praktisch

  • In het laagseizoen is niet altijd alles open
  • Met de autotrein vanuit Böckstein kost 17,50 naar Mallnitz
  • Er is een wandelbus die je naar verschillende startpunten van wandelingen brengt

Lees hier meer verhalen en artikelen over duurzaam en actief reizen in Oostenrijk


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer