Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Wij runnen een proefhotel in Oostenrijk. Lees hier over onze ervaringen!

Door Sietske Mensing

43 volwassenen, twintig kinderen, twee bijzondere feestdagen en drie verschillende weken verder. Wow, wat een berg aan ervaring hebben wij opgedaan in zo’n korte tijd in het Proefhotel! Voor wie het nog niet weet, wij (Bart & Sietske) runnen deze winter het Proefhotel in het Oostenrijkse Rauris. Onze droom is om te kunnen wonen en werken in de bergen, maar om alles meteen in te pakken en te vertrekken was ons iets te rigoureus. Niets is mooier dan je bergbelevingen te kunnen delen met anderen, waarom dan niet met gasten die bij je blijven slapen? Daarom zijn wij de het avontuur en de uitdaging van het Proefhotel aangegaan. Ben je benieuwd hoe we het er tot nu toe vanaf gebracht hebben, lees dan vooral verder!

Snelkookpan

Het is zaterdag 21 december.  Na een week hard werken, komen vandaag de eerste gasten aan. De voorspellingen zeggen dat het de hele dag gaat regenen. Wat hadden we de gasten graag ontvangen in een witte wereld. Maar rond 13 uur gebeurt er een klein wonder: de regen gaat over in sneeuw! Binnen de kortste keren is het dal wit. Dit betekent wel dat er ondertussen ook nog ‘even’ sneeuw geschoven moet worden… Het voelt echt als ‘Ik Vertrek’ waar last minute nog van alles gedaan moet worden.

Sneeuw in plaats van regen betekend 'even' schuiven! Foto: Proefhotel
Sneeuw in plaats van regen betekend ‘even’ schuiven! Foto: Proefhotel

Daar zijn ze!

Onze eerste groep gasten was een grote familie van vier gezinnen en opa (van 81) die samen vakantie bij ons kwamen vieren. Wat voor ons fijn was, was dat de hoofdboekers ons niet geheel onbekend waren. Nee, het zijn mede DroomplekAcademie-cursisten. Dit zorgt bij aankomst meteen voor een goede en ontspannen sfeer. De verschillende familieleden druppelen langzaam binnen.

Eerste gasten verwelkomen met een drankje in de Stube. Foto: Proefhotel
Eerste gasten verwelkomen met een drankje in de Stube. Foto: Proefhotel

Een berg afwas

Op de eerste avond serveren we als diner een zelfgemaakte pompoensoep en brettljause met lokale producten van boeren uit het Rauriserdal. Terwijl de gasten lekker eten is het achter de schermen enigszins chaotisch. Gelukkig merken de gasten er niets van. Wanneer iedereen met een gevulde buik in de Stube zit te kletsen, blijft er voor ons een grote berg afwas over. Dat is elke keer wel even hard werken om de stroom afwas weg te werken gedurende het kookproces. Puntje ter verbetering 😉

Kerst met onze nieuwe ‘familie’

Het is even wennen om de feestdagen niet met onze eigen familie te vieren. Hans, Nel en wij worden door onze gasten met Kerst uitgenodigd om mee te eten met het kerstdiner. We hebben heerlijk geborreld, samen gekookt en lekker gegeten. Wij vonden het mooi om als ‘buitenstaander’ te zien hoe de familie van en met elkaar genoot van deze tijd samen.

Op sneeuwschoenen door het bos

Een klein gezelschap van de familie hebben we enthousiast gekregen om een wandeling mee te maken op sneeuwschoenen. Het sneeuwde vandaag flink, maar gelukkig was de wandelweg door het bos al enigszins gespoord. Ondanks dat we geen uitzicht hadden, maakte de sneeuw de beleving echt compleet! Hier en daar werd er in de tiefschnee gedoken en werden boomerang-filmpjes gemaakt. Aan het eind was het super leuk om te horen dat iedereen het een leuke ervaring vond.

Als het sneeuwt is de winterwandelweg een super leuk alternatief voor skien! Foto: Sietske Mensing
Als het sneeuwt is de winterwandelweg een super leuk alternatief voor skiën! Foto: Sietske Mensing

Geen schoonmaaksters

Het is donderdag, twee dagen voordat we de wisseldag hebben. Het is prachtig weer en ‘skilerares’ Nel neemt ons mee op sleeptouw. Als je denkt alles goed geregeld te hebben voor de wisseldag, krijg je een berichtje van de schoonmaakster dat ze niet kan komen omdat ze moet werken. Werken? Ze kwam toch bij ons werken?

Als je denkt alles goed geregeld te hebben voor de wisseldag, krijg je een berichtje van de schoonmaakster dat ze niet kan komen omdat ze moet werken

We worden geconfronteerd met de realiteit en hoe hier in Oostenrijk soms niet zo netjes met afspraken omgegaan wordt. Crash acties om nog andere schoonmaakhulp te regelen, leveren niets op. Met als gevolg dat we moeten bikkelen om in zes uur alles tip top in orde te maken voor de nieuwe gasten.

Familieweek met losse gezinnen

De tweede gastenweek was voor ons extra spannend. Deze week kwamen er namelijk verschillende ’losse‘ families hun vakantie vieren in het Proefhotel Chalet. Hoe gaat dat met koken? Hoe gaat dat met de gezamenlijke ruimtes? En hoe gaat het met het ontbijt? We hebben het allemaal ervaren en eigenlijk organiseerde het zich allemaal vanzelf.

Voor ons was het dan ook mooi om de gezelligheid met de families onderling te zien

Na het skiën werd er samen geborreld. Om beurten werd er gekookt en in de keuken werd er gezellig gekletst. De kids vermaakten zich kostelijk in de speelkamer. Voor ons was het dan ook mooi om de gezelligheid met de families onderling te zien. Precies hetgeen waarin wij geloven en wat aan de basis staat van ons concept.

We hebben daarnaast van alle gasten waardevolle tips gekregen. Met name het ontbijt was een dingetje. Doordat iedereen zo zijn eigen ochtendritme heeft en het elke keer weer een kunst is om de kinderen op tijd naar de skiklassen te krijgen. Het mooie van het Proefhotel is dat we deze waardevolle tips meteen in de praktijk kunnen brengen! In de eerste krokusvakantie week gaan we daarom niet alleen twee avonden koken, maar verzorgen we ook iedere ochtend een voedzaam ontbijt.

Bestaat toeval?

Of we in toeval geloven? We weten het niet, maar we geloven wel dat iedereen zijn steentje bij kan dragen op weg naar een duurzame toekomst #duursamen. Hoe toevallig is het dan dat we twee families hadden die zich beroepsmatig ook bezighouden met duurzaamheid en verantwoord ondernemen.

Een van de families runt een natuurvlees boerderij met Schotse Hooglanders. Deze goed gehoornde koeien grazen in verschillende natuurgebieden in Noord-Nederland en zijn puur gras gevoerd. Dat moet echt een heerlijk eerlijk en puur stukje vlees zijn! De andere gast helpt en adviseert met zijn bedrijf andere bedrijven de klimaatdoelstellingen te realiseren en CO2 neutraal te worden. Echt mooi om te horen en te ervaren hoe iedereen op zijn eigen manier een bijdrage levert aan een duurzame toekomst.

Oud & nieuw in de bergen

We hebben er met de jaarwisseling samen een feestje van gemaakt. De avond begon met een buitenborrel met Glühwein bij het kampvuur. Als verrassing hadden we oliebollen gebakken. Een Oud & Nieuw zonder oliebollen kan natuurlijk niet. Gelukkig dacht iedereen daar zo over, want ze waren binnen no time op. Aansluitend aan de winter BBQ was er voor de kleinste gasten een vervroegde jaarwisseling. Ze genoten van een glaasje kinderchampagne, sterretjes en het vuurwerk dat voor ze werd afgestoken. Toen zij eenmaal op een oor lagen, hadden we in de Stube een heuse bingoavond met prijzen :-D! Middernacht kwam dichterbij en toen het zover was, telde iedereen luid af 5, 4, 3, 2, 1.. Happy New Year of Gutes Rutsch zoals ze hier zeggen.

Anders dan we gewend zijn in Nederland, was het hier na een half uur wel gedaan met de pret. Hier en daar was nog een knal te horen, maar als snel keerde de rust terug in de bergen en druppelde iedereen langzaam af. De meeste gasten moesten weer vroeg uit de veren en op de skilatten.

Familie winterwonderland avond

Het maakt eigenlijk niet uit wat de groepssamenstelling is de winterwonderland avond is voor iedereen een echte beleving!

In de nacht door het witte wonderlandschap. Foto: Sietske Mensing
In de nacht door het witte wonderlandschap. Foto: Sietske Mensing

In de eerste week vroeg onze jongste gast: ‘Zijn we bij het huis van de kerstman?’. Doordat het bergrestaurant verlicht was en er overal verse sneeuw lag, zag het er erg idyllisch uit. Op deze plek krijg je ook een ‘helemaal het einde’ gevoel.

Zijn we bij het huis van de kerstman?

Nadat iedereen zijn buik gevuld heeft, sluiten we als klap op de vuurpijl de avond af met rodelen! Wij blijven het zeggen, maar rodelen is echt iets wat in onze ogen tijdens de wintersport niet mag ontbreken. Het is voor jong en oud super leuk! Drie keer raden wie bloedfanatiek worden? De vaders. Ondanks ons advies ‘het is geen wedstrijd’, willen ze allemaal als eerst beneden zijn.

Op de slee naar het bergrestaurant! Foto: Proefhotel
Op de slee naar het bergrestaurant! Foto: Proefhotel

22 vrouwen en 2 mannen

Na onze eerste twee volle familieweken hadden we de tijd om allen ervaringen te laten bezinken. Dit was echter niet lang want in het weekend erna stond er een teamweekend gepland met 22 vrouwen en 2 mannen. Laat het precies ook dit weekend zijn dat Sietske in Nederland was en Bart er alleen voor stond. Bart: ‘Wat een bijzonder leuk team was dit. Ondanks een korte nacht stond, tot mijn verbazing, een groot deel van het team de volgende ochtend buiten in de tuin voor een ‘snowga’ (snow yoga) sessie.’

Vroeg uit de veren voor snowga in de tuin! Foto: Bart Geelhoed
Vroeg uit de veren voor snowga in de tuin! Foto: Bart Geelhoed

Naast wat training stond het weekend ook in het teken van een gezamenlijke bergbeleving. De helft van het team was nog nooit ’s winters in de bergen geweest. Het was prachtig om te zien hoe iedereen genoot van het bergen, de sneeuw en gezelligheid met elkaar.

ik heb nog nooit zoveel gelachen op een avond!

Zaterdagavond stond de winterwonderland avond op het programma. Vanuit de auto was vooral het gelach en gegil te horen terwijl we in het donker op een aanhanger door het magische witte bos omhoog slingerde. Om de ervaring nog memorabeler te maken ging het laatste stuk op sneeuwschoenen. De condities waren perfect, het was koud, helder en we hadden zo goed als volle maan. Met de hoofdlampjes uit stonden we als groep stil om met volle bewondering op te nemen waar we waren. Wat zijn besneeuwde bergen magisch mooi met volle maan. Een gast zei: “ik ben verliefd geworden op de bergen met sneeuw”

Op pad met sneeuwschoenen door het winterwonder landschap. Foto: Proefhotel
Op pad met sneeuwschoenen door het winterwonder landschap. Foto: Proefhotel

Na het eten was het tijd om te rodelen! Wederom was dit voor vele de eerste keer maar dit weerhield ze niet om het maximale eruit te halen. De tranen van het lachen rolden bij velen over de gezichten. Iemand gilde met de tranen nog op haar wangen: “Ik heb nog nooit zoveel gelachen op een avond!”. Wat geeft het een enorme voldoening om te zien dat mensen zo kunnen genieten van een avond in de sneeuw.

Ervaringen in een notendop

Wat een ervaringen hebben we opgedaan afgelopen weken. Niet te geloven! Ondanks dat het voor ons allemaal nog onwennig aanvoelde, hebben alle gasten een fijn verblijf gehad. We hebben tips en tops gekregen waar we echt wat mee kunnen. Super waardevol en fijn om mee te kunnen nemen in de komende gastenweken en een eigen gastenverblijf.

Het fijnste van afgelopen periode is de afwisseling tussen contact met de gasten, werken en zelf de bergen in kunnen. Je bent heel flexibel in het indelen van je tijd wat een ontzettend relaxt en vrij gevoel geeft. Daarnaast was het ook erg leuk om met de gasten op winterwonderland avond te gaan en ze op sneeuwschoenen mee te nemen. De eerste twee weken waren natuurlijk extra speciaal door kerst en Oud & Nieuw, en we hebben tot nu toe stuk voor stuk super fijne gasten mogen ontvangen. Dit maakt heel de ervaring extra prettig!

Tschüss bis spater!
Bart & Sietske


Wil je komende winter ook de bergen beleven? We hebben nog enkele mogelijkheden: 


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer