Wildkogel-Arena | Bekijk hier de leukste wandeltips en andere activiteiten

Door Edwin Hagenouw

De Wildkogel-Arena Neukirchen en Bramberg ligt in SalzburgerLand, tussen de Kitzbüheler Alpen en het nationale park Hohe Tauern. In de provincie Pinzgau staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Je zult dan ook met open armen worden ontvangen en heerlijke, lokale gerechten kunnen uitproberen. Er zijn er genoeg activiteiten te ondernemen in zowel de winter als in de zomer. De Wildkogel-bergliften behoren tot de beste Oostenrijkse bergliften voor in de zomer.

Het Nationaal Park Hohe Tauern beschikt over 1.000 kilometer aan wandelroutes. Dat zijn ontzettend veel redenen om in beweging te komen. Bijvoorbeeld het dal van Sulzbach, met meer dan 6.700 hectare, zeventien gletsjers en 25 toppen boven de drieduizend meter, zijn een internationaal erkend en beschermd natuurgebied.

Gecertificeerde bergbeleving

De Wildkogel-bergliften heeft goed nieuws voor wandelaars die waarde hechten aan kwaliteit en veiligheid. de Wildkogel Bergbahnen zijn misschien wel de beste van Oostenrijk. Ook in de zomer staan ze namelijk garant voor een pure en gecertificeerde bergbeleving. Dit keurmerk wordt alleen verleend aan bergliften die gasten unieke vakantiebelevenissen, een gevarieerd aanbod en activiteiten te bieden hebben.

Zirbenrundweg, Wildkogel Seenrundweg, Smaragdbahnweg en Panoramaweg

Met de Wildkogelbahn en de Smaragdbahn zweef je in het uitgestrekte hooggelegen wandelgebied Wildkogel op een hoogte van 2.100 meter door het hart van de Kitzbüheler Alpen. Bij beide bergstations beginnen diverse wandelroutes waarvan er enkele zelfs geschikt zijn voor kinderwagens. Heel handig: met de gastenkaart kun je bij het VVV-kantoor gratis buggy’s en kinderdragers lenen. Dit is het ideale startpunt voor panoramische wandelingen op de Zirbenrundweg, de Wildkogel Seenrundweg, de Smaragdbahnweg en de Panoramaweg.

Deze laatste start vanaf het bergstation van de Wildkogelbahn (2.091 m) en leidt over een pad met prachtige uitzichtpunten naar het tussenstation (1.644 m). Hier sluit de zorgvuldig aangelegde ‘Rutschenweg’ op deze route aan. Op deze route bevinden zich tien roestvrijstalen glijbanen van 22 tot 53 meter lang die voor extra plezier en snelheid zorgen.  Vanaf het eindpunt bij Gasthof Stockenbaum bereikt u Neukirchen in ongeveer 45 minuten via een aangenaam wandelpad.

Snelheidsduivels zweven met de Smaragdbahn naar boven naar het begin van het de mountainkartbaan. Met stevige, all-terrain driewielerkarts ga je over een bochtenrijk parcours, met een lengte van vier kilometer, naar beneden. Maar er zijn ook nog andere manieren om vanaf het bergstation van de Smaragdbahn weer in het dal te komen.


Een tip is de Smaragdbahnweg, die naar het tussenstation van de Smaragdbahn leidt. Download gratis de BB Wildkogel-app van de Wildkogel-bergliften, met live-informatie uit de Wildkogel-Arena.


Puur genieten in de dalen van het Nationaal Park

De dalen Trattenbachtal, Dürnbachtal en Mühlbachtal bieden onbeschrijflijke Tauern-uitzichten op de overzijde van het dal van het Nationaal Park Hohe Tauern. Er zijn verschillende leer- en themapaden in de Wildkogel-Arena. Het leerpad Seebach naar de idyllische Seebachsee meer is bijzonder aan te bevelen voor wandelaars met een goede conditie die op zoek zijn naar rust.

Wie ‘steenrijk’ wil worden, neemt in het Nationaal Park Hohe Tauern de Smaragdweg naar het Habachtal dal, de enige plek in Europa waar nog smaragden kunnen worden gevonden. Twee keer per week worden daar begeleide mineralen-excursies aangeboden waarbij naar smaragden wordt gezocht.

Een echte belevenis is de Venedigerweg met een indrukwekkende hangbrug van zestig meter, kinderweides en stempelstations, waar kinderen (en hun ouders) kunnen uitrusten en spelen. Adembenemend mooi is het natuurmonument Untersulzbach waterval in een tachtig meter diepe kloof aan het begin van het Untersulzbachtal dal. Wie de weg vervolgt, komt bij de Geolehrweg ‘Blik door het Tauern-venster’ en bij het mijnmuseum Schaubergwerk Hochfeld.

Gletsjertochten

Twee jaar geleden werden de dalen Ober- en Untersulzbachtal door de International Union for Conservation of Nature (IUCN) als beschermd natuurgebied erkend. In het gebied bevinden zich meer dan 25 bergen met een top van 3.000 meter of hoger en zeventien gletsjers. Het hoogste punt is de 3.657 meter hoge top van de Großvenediger.

Onder de top ligt de natuurlijke habitat van steenbokken, gemzen, marmotten en lammergieren

De veeleisende tocht in het hooggebergte naar de hoogste top van het Salzburger Land is een van de bekendste en populairste bergtochten in de oostelijke Alpen. Onder de top ligt de natuurlijke habitat van steenbokken, gemzen, marmotten en lammergieren. En wandelaars met een voorkeur voor insider-tips ontdekken in het Obersulzbachtal dal vele waardevolle bestemmingen. Zoals de imposante gletsjermorenes en het gletsjermeer, waaromheen je op het gletsjerpad in het Obersulzbachtal dal kunt wandelen.

De ultieme bergbeleving

Je kunt ook onder begeleiding van nationale parkrangers of gediplomeerde wandel- en berggidsen een intense ervaring beleven tijdens een tocht naar de toppen van de Venediger- en Glockner-bergketens. De honger naar de ultieme bergbeleving wordt gestild door de Keeskogel, Larmkogel, Dreiherrenspitze, Hoher Gabler, Großer Geiger, Großvenediger of Großglockner (3.798 m), de hoogste berg van Oostenrijk.


Alle informatie over tochten, hutten en het weer vind je op www.wildkogel-arena.at en in de gratis app ‘Erlebnis Nationalpark’. Nadat je de gegevens hebt gedownload, kunt je ze ook offline gebruiken.


NIEUW | Hohe Tauern Panorama Trail met tien etappes

De Hohe Tauern Panorama Trail vormt een nieuwe uitdaging voor langeafstandswandelaars. De route begint bij de Krimmler watervallen en is honderdvijftig kilometer lang. De route is verdeeld over tien etappes waarbij veertienduizend hoogtemeters door de Kitzbüheler Alpen worden overbrugd. Het Tauern-panorama tijdens de route is overweldigend. Tientallen toppen van drieduizenders vormen het decor van deze bergervaring.

Tijdens de Hohe Tauern Panorama Trail moet dagelijks zes tot zeven uur worden gewandeld. Daarom is deze route alleen geschikt voor ambitieuze wandelaars. Je kunt gebruik maken van een bagageservice. Voor gezinnen en beginners is de zogenaamde ‘Sonnenweg’ ideaal. Deze lichte variant van de Hohe Tauern Panorama Trail op middelhoge hoogte is onderverdeeld in vijf etappes, die ook bij slecht weer, plotselinge weersveranderingen of tijdens seizoensgebonden daluren gemakkelijk te bewandelen zijn.

De Nationalpark Sommercard

De Nationalpark Sommercard is een extra joker die je kunt inzetten voor ongeveer zestig aanbiedingen voor alle natuurbelevenissen in de vakantieregio Nationaal Park Hohe Tauern. Inbegrepen zijn bijvoorbeeld de Krimmler watervallen en waterwereld, het museum in Bramberg en het Nationaal Park Centrum in Mittersill, evenals een rit met de Wildkogelbahn en de Smaragdbahn.

Absolute hoogtepunten zijn de ritten over de Großglockner Hoogalpenstraat en de Gerlos Alpenstraat.

Absolute hoogtepunten, die voor kaarthouders inbegrepen zijn, zijn de ritten over de Großglockner Hoogalpenstraat en de Gerlos Alpenstraat. Bij de Nationalpark Sommercard is het dagelijks gebruik van al het lokale en openbaar vervoer inbegrepen, inclusief de Pinzgauer stoptrein, de openbare busdiensten en enkele wandeltaxi’s, zodat ook de auto even rust krijgt. Bovendien krijg je korting op veel excursies. De Nationalpark Sommercard is bij honderdvijftig partnerbedrijven in Neukirchen en Bramberg bij de kamerprijs inbegrepen.

De nieuwe e-liner | Klimaatvriendelijke mobiliteit

De Wildkogel-Arena is partner van het Oostenrijkse KlimaAktiv-programma en geeft met de nieuwe e-liner (elektrische trein) het goede voorbeeld om mobiliteit klimaatvriendelijker vorm te geven. Grote en kleine gasten worden milieuvriendelijk en comfortabel naar de startpunten van het WildkogelAktiv-programma gebracht. De reis alleen is al een belevenis. Door de grote panoramavensters kun je namelijk genieten van een prachtig uitzicht op de fascinerende omringende bergen. www.wildkogel-arena.at/nl


Ga voor meer informatie en de openingstijden van de Bergbahnen op www.wildkogel-arena.at/nl


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.