Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De bron van de Soča rivier

Het rijden van de Vršič Pass staat hoog op ons lijstje tijdens onze tweeweekse rondreis door Slovenië. We zijn in Bled begonnen en steeds verder naar beneden gezakt, waar we in oerbossen hebben gewandeld en beren hebben gespot. Vervolgens zijn we richting de Soča vallei gereden. Hier hebben we ons een aantal dagen goed vermaakt met activiteiten als wandelen en kajakken. Overal om ons heen is het water kraakhelder en echt net zo blauw als de foto’s die je op internet tegenkomt. Naar dit gebied gaan we zeker nog eens terug!

Krnsko jezero
Wandeling naar Krnsko jezero – foto door Joeri Schouten
Kajakken
Kajakken op de heldere Soča rivier – foto door gids

De afgelopen dagen hebben we overnacht in Camp Adrenaline Check. Een, zoals ze het zelf noemen, eco plaats met glamping accommodaties en faciliteiten als een grote buitenkeuken en buiten douches (verwarmd op zonnepanelen). Tot nu toe hebben we tijdens deze reis in onze daktent geslapen, maar onze laatste nachtjes van deze vakantie in Slovenië wilden we comfortabeler en luxer afsluiten. Vanuit Adrenaline Check is het een klein half uurtje rijden naar Trenta. In de Trenta vallei bevindt zich de bron van de Soča rivier. Vanaf hier volgen we de bergpas richting Kransjka Gora.

Blauwe vallei

De Soča rivier slingert 96 kilometer lang door Slovenië heen en nog voor een deel door Italië. Met haar opvallende blauwe, soms smaragdgroene kleur, trekt de rivier steeds je aandacht. We willen overal wel even stoppen en ons verwonderen over de kleuren van het kraakheldere water. Op de route liggen de grote en kleine Soča kloof dus daar stappen we sowieso even uit de auto.

Het water levert de mooiste achtergronden op voor zowel foto’s als voor films. In Bovec bijvoorbeeld, is zelfs een deel van de film The Chronicles of Narnia: Prince Caspian opgenomen langs de rivier. In ons fotoboek van deze reis, knallen de kleuren van deze blauwe vallei in ieder geval van de pagina’s af.

Haarspeldbochten en vergezichten

Wanneer de haarspeldbochten eenmaal beginnen, lijkt er geen einde aan te komen. Het zijn er in totaal vijftig stuks en daar is geen ontkomen aan. Alhoewel de Vršič Pass als een van de mooiste wegen in Slovenië wordt beschouwd, is het ook zeker een van de meest gevaarlijke. Je moet de weg met vele andere automobilisten en motorrijders delen die niet allemaal even goed rekening houden met de snelheid en het weinige zicht op tegenliggers.

Er wordt te pas en te onpas ingehaald en er worden genoeg bochten afgesneden. Ook is er deze dag een fietswedstrijd gaande. Vol bewondering kijken we naar een aantal verhitte fietsers die bijna van de weg worden gereden. Gelukkig is het uitzicht op de Vršič Pass het allemaal waard, zoals bij viewpoint Supca. Bovenaan bij het hoogste punt van de bergpas kun je in een berghut nog even bijkomen met een drankje en moed verzamelen voor de afdaling.

Russische invloeden

We verlaten het hoogste punt van de bergpas en vervolgen onze route richting Kransjka Gora. Hierbij nemen we een pauze in een mooie alpenweide met uitzicht op de Prisank bergen. Hier kun je eventueel een route wandelen naar de Prisank Mountain Window, maar wij genieten gewoon van het uitzicht met een broodje in de hand. De volgende bezienswaardigheid op deze weg is de Russische kapel. Wat doet nu een Russische kapel op een bergpas in Slovenië?

De Vršič Pass is tijdens de eerste Wereldoorlog door Russische krijgsgevangenen aangelegd. De weg werd gebruikt om voorraden vanuit Oostenrijk-Hongarije naar de Soča vallei te transporteren. De Russische kapel is in 1916 gebouwd door de overlevenden van de gevangenen als herdenking aan hun kameraden die gestorven zijn tijdens de aanleg van de weg.   

Russische kapel
De Russische kapel – foto door Joeri Schouten

Plankenpaadjes over moerassen

Aan het eind (of aan het begin, afhankelijk van de richting waarin je de route rijdt) van de Vršič Pass ligt meer Jasna. Dit is een van de populairste attracties voor toeristen en dat is dan ook precies wat het bij ons oproept als we erlangs rijden: toerisme. Daar worden we niet heel blij van. Daarnaast hebben we in de afgelopen weken zulke mooie plekken gezien, dat dit voor ons niet per se een bezoekje waard is.

Zelenci nature reserve

We besluiten dan ook door te rijden naar onze laatste stop van de dag: Zelenci nature reserve. Het ligt vijf minuten rijden van Kransjka Gora vandaan dus dat pikken we nog even mee.

Het natuurgebied bestaat uit een moeras met diverse meren met koudwaterbronnen. Vanaf de plankenpaadjes en de uitzichttoren kun je het borrelende water tegen de ondergrond van kalk goed zien.

Ook hier zijn de kleuren wederom verbluffend. We maken een paar mooie foto’s voordat we naar onze laatste accommodatie van deze vakantie rijden: Mountain View Glamping in Dovje. Hier genieten we van ons hutje met panoramisch raam dat uitzicht biedt op de top van de Triglav.

Lees hier alle artikelen en verhalen over Slovenië

Hoofdfoto door Joeri Schouten


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer

Bergsportdag

Je vakantie start op de Bergsportdag

Deze zomer naar de bergen? Kom dan naar de Bergsportdag, 17 maart in het NBC Nieuwegein. Een dag met een uitgebreid programma vol inspirerende sprekers en lezingen, leerzame workshops, de mooiste hikes en het nieuwste materiaal. Dé perfecte voorbereiding voor jouw volgende avontuur. Lees meer