Tsjechië is een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers en het Tsjechische wandelnetwerk biedt een scala aan waanzinnige wandelroutes die perfect aangegeven zijn. In deze vijf natuurparken in het noorden van Tsjechië moet je absoluut je wandelschoenen aan trekken.

1. Boheems Zwitserland

In het noordwesten van Tsjechië, aan de grens van Duitsland, ligt Boheems Zwitserland. Het is het jongste nationale park van Tsjechië. Het landschap van dit grensoverschrijdende natuurgebied is betoverend mooi. Je vindt er indrukwekkende zandstenen rotsen, diepe kloven en fascinerende natuurverschijnselen. De beste manier om Boheems Zwitserland te verkennen, is te voet. Vanuit de plaats Hřensko, gelegen aan de rivier de Elbe, leidt er een wandeling naar de spectaculaire rotsbrug genaamd Pravčice. Het is de grootste natuurlijke zandstenen brug van Europa.

De wandelroute kan vervolgt worden naar de schitterende kloven van Boheems Zwitserland. Vanaf Mezní Louka voert een wandelpad naar de rivier Kamenice, waar je door een prachtige kloof wandelt. Deze romantische wandeling langs de rivier gaat over smalle loopbruggen en per boot vaar je tussen de steile rotswanden begroeid met mos.

De muren van de kloof steken wel 150 meter boven het stroomgebied van de Kamenice uit. Een andere wandeling in Boheems Zwitserland waar je kan genieten van spectaculaire natuur is het 22 kilometer lange natuurpad Kögler. Het is één van de oudste paden in Bohemen. De route begint in Krásná Lípa en slingert zich een weg door het Lausitz-gebergte, de Kyjov-vallei naar de top Vlčí Hora.


→ Bekijk hier de 15 kilometer lange wandelroute vanuit Hřensko naar de Pravčice poort en langs de Kamenice rivier. Of kies voor het minder bekende natuurpad Kögler.


2. Het Reuzengebergte

Uitgestrekte alpenweiden met historische houten boerderijen in de vallei, vlakke bergkammen, watervallen, mysterieuze veenmoerassen en de vorstelijk berg Sněžka. Het Reuzengebergte zit vol prachtige plekjes die je alleen te voet kan ontdekken. De meest noordelijke bergketen van Centraal-Europa werd in 1963 uitgeroepen tot nationaal park en vormt de grens met Polen. Het gebied wordt doorkruist met tientallen gemarkeerde wandelpaden die onvergetelijke uitzichten bieden.

Bezoek de brouwerijen van het Reuzengebergte zoals Friesovy boudy. Credits Krkonose.eu

De langste wandeling in het Reuzengebergte is het Pools-Tsjechisch Vriendschapspad dat het hele gebergte doorkruist. De tachtig kilometer lange tocht voert over de kam van het hoogste gebergte van Tsjechië en passeert regelmatig de grens. Overnachten kan in diverse berghotels, zoals Labská bouda dat op een kruispunt ligt van diverse bergpaden.

Wandelen met het hele gezin in het Reuzengebergte. Foto: Richard Klicnik

Een mooie wandeling vanaf of naar de bergtop Sněžka is door de prachtige gletsjervallei Obří důl. Je kunt er ook voor kiezen om het wandelpad over de houten vlonders te volgen. Deze gaat door het veenmoeras Úpské ook wel de ‘Tsjechische toendra’ genoemd. Een rustige wandeling, verder weg van de toeristische berg Sněžka, is het natuurpad Rychory.

Een vijf kilometer lange wandelroute door een duizend jaar oud bosachtig veenmoeras bij Janské Lázně. Het Reuzengebergte is ook een paradijs van watervallen. Deze vind je vooral in het westelijk deel van het Reuzengebergte, bij de plaatsen Harrachov en Špindlerův Mlýn. De wandelroute naar de bron van de rivier de Elbe voert langs diverse watervallen en is een aangename tocht van zeven kilometer.


→ Bekijk hier de meerdaagse wandelroute van het Pools-Tsjechische Vriendschapspad en de route van het natuurpad Rychory. De wandelroute door het Elbe dal is te herkennen aan de geel-blauwe markering.


3. Het IJzergebergte

Liberec is een aantrekkelijke stad in Noord-Bohemen en ligt aan de voet van het IJzergebergte. Deze bergketen is een walhalla voor wandelaars. Prachtige wandelroutes voeren door bossen, langs rotsen en naar geweldige uitzichtpunten. Het natuurgebied is minder bekend dan het Reuzengebergte, maar is absoluut het bezoeken waard.

Wandelpaden voeren door sparren- en beukenbossen en onderweg kom je diverse historische monumenten en kapelletjes tegen. Het IJzergebergte is nauw verbonden met de traditie glasblazen. Al in de 14e eeuw verschenen hier de eerste glasblazerijen, zoals in Bedřichov. Tegenwoordig is het een populair recreatiecentrum en een belangrijk knooppunt voor wandel- en fietsroutes.

IJzergebergte. Foto: Shutterstock

Een aantrekkelijke wandeling vanuit Bedřichov is naar het uitkijkpunt Krásné Máří. Je hebt hier een beeldschoon uitzicht op de valleien en bergdorpjes. Bij de plaats Hejnice is er een mooie, maar pittige wandeling van dertien kilometer naar diverse watervallen en de rotsformatie Frýdlantské cimbuří. Het pad leidt over stenen loopbruggen, grillige granieten rotsen en romantische bospaden.

Glasblazen in de Liberec regio. Credits: Liberec Region

Het noordoosten van het IJzergebergte is één van de koudste plekken van de regio en hier bevinden zich prachtige bergvalleien met historische bergdorpjes en veenmoerassen. De wandeling vanaf de parkeerplaats in Smědava voert naar de pittoreske glasnederzetting Jizerka, vernoemd naar de berg Jizera (1112 m).


→ Bekijk hier de wandelroute vanuit Bedřichov naar Krásné Máří of kies voor de tocht naar Frýdlantské cimbuří. De wandeling naar Jizerka wordt ook goed aangeven.


4. Het Adelaarsgebergte

In het noordelijke deel van Oost-Bohemen, aan de grens van Polen, ligt het schilderachtige Adelaarsgebergte. Het gebied is nog redelijk onbekend bij toeristen. Juist daarom is het een geweldige bestemming om in alle rust te ontdekken. De heuvelachtige streek heeft dichte bossen met oude beukenbomen en de meanderende rivier Divoká Orlice stroomt door het natuurgebied.

Het ruige landschap wordt afgewisseld met een dicht netwerk van wandelpaden die naar romantische kastelen en een uniek systeem van militaire vestingwerken leiden.

Een van de belangrijkste vooroorlogse vestingwerken uit de tijd van Tsjecho-Slowakije is Hanička Fort. Het artilleriefort, nu een museum, werd in de jaren zeventig in het geheim omgebouwd tot nucleaire bunker. Langs de bunker voert een wandelroute en ook bij Olešnice, in het westen van het Adelaarsgebergte, is een natuurpad van zes kilometer langs militaire vestingwerken. Zemská brána is een schitterende riviervallei met rotsformaties.

Zemská brána. Foto: Rostislav Barton

Vanuit Klášterec nad Orlicí gaat er een mooie wandelroute door deze vallei. Velká Deštná (1115 m) is de hoogste berg van het Adelaarsgebergte. Een wandelroute van vier kilometer gaat naar de top, waar ook een uitkijktoren staat. Deze toren werd in 2019 geplaatst en het ontwerp geïnspireerd is op de lokale klimatologische omstandigheden.


→ Bekijk hier de wandelroutes van Olešnice, Zemská brána en Velká Deštná.


5. Adršpach – Teplice

Tussen het Reuzengebergte en Adelaarsgebergte bevindt zich een ander fantastisch natuurgebied. De rotsstad Adršpach-Teplice is een geweldig wandelgebied met avontuurlijke paden tussen de zandstenen rotsen. Het gebied werd in 19e eeuw ontdekt toen een brand de rotsen zichtbaar maakte. Adršpach-Teplice was ooit de bodem van de oceaan. Door erosie ontstonden de rotsformaties, waarvan sommige bizarre vormen hebben. Enkele rotsen hebben zelfs een bijnaam gekregen, zoals ‘de Burgemeester’ en ‘Adelaarsnest’.

wandelingen Tsjechië
Adršpach-Teplice. Foto: Gerald Blondy

Het Teplice wandelcircuit duurt ongeveer drie uur en komt langs het uitkijkplatform bij de ruïne Střmen. Hiervandaan heb je een geweldig uitzicht over dit ruige gebied. Vanuit Teplice is het ook mogelijk om het wandelpad te volgen naar Adršpach. De route gaat eerst door een schitterend dal, waarna het pad wordt vervangen door trappen en loopbruggen over en door de rotsen.

Broumovsko: Foto: Visit Czech Republic

Nabij Teplice ligt het minder toeristische Ostaš-labyrint. Ook hier zijn zandstenen kliffen, diepe ravijnen en uitkijkpunten over het pittoreske boslandschap. De rondwandeling van drie kilometer gaat zowel over als langs de rotsen.


→ Bekijk hier het wandelcircuit in Teplice en de wandelroute van Teplice naar Adršpach. De tocht door Ostaš is iets korter.


Wil je meer informatie over Tsjechië ontvangen? Lees meer op www.visitczechrepublic.com/nl-NL. Je kunt een gratis informatiepakketje aanvragen via amsterdam@czechtourism.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.