Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Als je een echte outdoorliefhebber bent en je houdt er ook nog eens van om je buiten de gebaande paden te begeven, dan móet je eigenlijk wel een keer in Tsjechië zijn geweest. Met haar vier nationale parken is er genoeg te doen voor iedereen die ook maar een beetje van het buitenleven houdt. Nationaal Park Šumava is met haar 6900 km2 het grootste beschermde natuurpark van Tsjechië. Hier is de natuur heer en meester. Ongestoord kun je door de bossen struinen, het kan zo maar voorkomen dat je urenlang niemand anders tegen komt.

Nationaal Park Šumava – Foto: Sabrina Gaudio

Je volgt eeuwenoude wandelpaden, die langs de mooiste middeleeuwse stadjes lopen. Onderweg neem je gewoon een slok water uit een beek, soms staat er zelfs al een drinkbeker voor je klaar. Of je kunt eindeloos paddenstoelen plukken, de nationale sport van de Tsjechen. Zoveel ruimte, romantiek en ongerepte natuur, zó dichtbij elkaar. En dat ook nog eens op niet meer dan 1,5 uur vliegen vanuit Nederland. Wij trokken onze wandelschoenen aan en zochten de vier mooiste wandelingen voor je uit in Nationaal Park Šumava.

Nationaal Park Šumava – Foto: Sabrina Gaudio

De weg naar Stožecká kaple

Na een wandeling door een indrukwekkend bosrijk gebied, het piepkleine dorpje České Žleby doorkruisend, kom je aan bij het prachtige Stožecká kaple, of de “Kapel van de Heilige Maagd Maria”. In het hart van Šumava, op een hoogte van 950 meter, ligt deze sprookjesachtige houten bedevaartkapel, verscholen tussen hoge sparren- en berkenbomen. Het is een magisch gezicht, als je na een fikse hike door de bossen een eerste glimp opvangt van het puntige houten dak van de kapel. Diep weggestopt tussen de varens, overal om je heen fluorescerend groen mos… het is bijna een prent uit een sprookjesboek.

Wandelend door piepkleine dorpjes – Foto: Sabrina Gaudio
České Žleby – Foto: Sabrina Gaudio
Wandelpad naar Stožecká kaple – Foto: Sabrina Gaudio

De legende gaat dat de kapel pal boven een bron van geneeskrachtig water staat. In 1791 bouwde de smid van het plaatsje Volar, Jakoubek Klauser, Stožecká kaple als dank voor de wonderbaarlijke genezing van het gezichtsvermogen.

Of je hier nu ècht in gelooft of niet, er hangt zonder meer een magische sfeer rondom de kapel

Hierdoor werd de plek in het verleden vaak bezocht door pelgrims uit nabijgelegen gebieden. Of je hier nu ècht in gelooft of niet, er hangt zonder meer een magische sfeer rondom de kapel…

Stožecká kaple – Foto: Sabrina Gaudio
Stožecká kaple – Foto: Sabrina Gaudio

Aan het begin van de 19e eeuw werd de kapel helemaal herbouwd en daarna nog verschillende keren gewijzigd. Omdat de weersomstandigheden in Šumava wispelturig kunnen zijn, verslechterde de staat van de kapel totdat deze bijna helemaal in puin lag. In 1987 werd de kapel volledig gerestaureerd. Gelukkig maar, want nu kunnen wij ons vergapen aan deze fascinerende historie, omlijst door adembenemend mooi natuurschoon. Voorbij de kapel, na een korte hike bergopwaarts over steile bospaadjes en grote rotsblokken, kom je aan bij Stožecká Skála, een uitkijkpunt met perfecte panorama’s over het natuurpark. Hier kun je heel even, in alle rust, de wereld aan je voorbij laten trekken…

Informatieborden langs de route – Foto: Sabrina Gaudio
Stožecká Skála – Foto: Sabrina Gaudio
Uitzicht vanaf Stožecká Skála – Foto: Sabrina Gaudio
Uitzicht vanaf Stožecká Skála – Foto: Sabrina Gaudio

2. De veenmoerassen van Soumarské Rašeliniště

Als een slang baant hij zich een weg door het natuurpark. Het 600 meter lange houten wandelpad dat je dwars door Soumarské Rašeliniště, over de veenmoerassen, naar een houten uitkijktoren brengt. In totaal anderhalve kilometer aan natuurpad voert je door het hele gebied.

De boardwalk van Soumarské Rašeliniště – Foto: Sabrina Gaudio

Het pad biedt uitzicht op de wereld van de turfmoerassen van Šumava. Tot 1998 vond hier industriële mijnbouw van veen plaats, waarbij het veen werd afgevoerd via een netwerk van oppervlaktekanalen. Het grondwaterpeil zakte hierdoor aanzienlijk waardoor destijds veel van de originele vegetatie verloren is gegaan. Gelukkig merk je daar nu helemaal niets meer. De grondwaterstand is inmiddels weer verhoogd en de natuur heeft haar werk gedaan. Veenmos is teruggekeerd, overal om je heen zie je katoengras en ook de dieren die alleen op deze moerassen te vinden zijn, zijn geleidelijk aan het terug komen. Je hebt ècht het gevoel alsof je door een honderd procent natuurlijke omgeving loopt…

Soumarské Rašeliniště – Foto: Sabrina Gaudio

Van de winter tot de lente zijn de veenmoerassen van Soumarské Rašeliniště gesloten voor publiek vanwege de aanwezigheid van de bedreigde korhoen. Korhoenders zijn standvogels – dus vogels die constant in hun broedgebied blijven – die leven in vochtige hoogvenen en heidevelden. De kans dat je er één zult spotten is helaas niet heel groot, er zijn er niet heel veel meer over. Maar als je deze zwartgekleurde vogel ziet, met zijn vuurrode wenkbrauw en karakteristieke gekrulde staart, dan kun je jezelf wel ècht tot de lucky ones rekenen… Verrekijker mee dus!

De uitkijktoren van Soumarské Rašeliniště – Foto: Sabrina Gaudio
De veenmoerassen van Soumarské Rašeliniště – Foto: Sabrina Gaudio

De uitkijktoren, aan het einde van de houten “board walk” is bijna 10 meter hoog. Vanaf hier heb je de meest grandioze uitzichten over de turfvelden en de vallei. Een aanrader om dit te doen tegen het einde van dag, als de zon onder aan het gaan is. Prachtige plaatjes gegarandeerd!

Het natuurpad start bij de Soumarský brug en is heel gemakkelijk bereikbaar vanaf het station van Soumarský Most. Daar ligt ook een camping waar je je tentje kan opzetten zodat je bij het krieken van dag de veenmoerassen kunt bewonderen. Bij de brug kun je een verfrissende duik nemen in de Teplá Vltava-rivier, ook wel de ‘Warme Moldau’ genoemd. Laat je overigens niet voor de gek houden door de benaming van deze rivier… hij is verre van warm! Mocht je zin hebben om te wandelen, dan kun je vanaf Lenora naar Volarské šance lopen, een interessante plek met overblijfselen van het militaire fort uit de Dertigjarige Oorlog, ongeveer 700 meter ten zuidwesten van de Soumarský brug.

De weg naar Soumarské Rašeliniště – Foto: Sabrina Gaudio

3. De eeuwenoude bossen van Boubín

Als ergens in Tsjechië de natuur de ruimte heeft, dan is het wel in Boubín Prales. Een schitterende nature trail leidt je vanaf het treinstation van Kubova Huť door fascinerende oerbossen naar de top van de berg van Boubín.

De bossen van Boubín Prales – Foto: Sabrina Gaudio

Dwars door dichtbegroeide naaldbossen loop je via de perfect gemarkeerde wandeltrail van Pod Srní hlavou naar het meer van Boubín. De natuur lijkt hier stil te staan, met de reflecties van de donkere dennenbomen in het stilstaande water. Vanuit hier starten verschillende educatieve trails. Langs de paden staan houten informatieborden met daarop allerlei interessante weetjes over de flora en fauna.

Het meer van Boubín – Foto: Sabrina Gaudio
Het meer van Boubín – Foto: Sabrina Gaudio

Zo leer je over het ontstaan van het oerbos, een goed bewaard gemengd bosgebied met bomen die soms wel meer dan 400 jaar oud zijn. Overal om je heen zie je verbazingwekkend dikke en hoge bomen. Oerbossen ontwikkelen zich zonder al teveel menselijke inbreng en dat zie je. Het is een wirwar van omgevallen bomen, hun stammen pikzwart geworden. Oude, kale bomen staan fier tussen de groene nieuwelingen. Je voelt hier de geschiedenis, je bent bijna onderdeel van dit stukje ongerepte natuur.

Boubín Prales – Foto: Sabrina Gaudio

Je loopt hoger en hoger en je ziet de natuur om je heen steeds verder veranderen. Van een warm, vochtig bos kom je terecht in steeds kaler wordend, bijna buitenaards landschap. Doormidden gebroken stammen rijzen als naalden uit de grond, zomaar tussen de groene bodembedekkers door. Door zware weersomstandigheden zijn een groot aantal bomen ontworteld. Overal liggen takken. Opgeruimd wordt er niet. Hier wordt de natuur met rust gelaten. Let nature be nature.

De zon is onder aan het gaan, het warme, gelige licht maakt het uitzicht bijna tot een schilderij

En dan, oprijzend vanuit de vlakte, zie je ineens de uitkijktoren van Boubín. Bovenop het hoogste punt van de berg, op bijna 1400 meter. Puffend, na het nemen van een flink aantal traptreden, kom je aan, helemaal bovenin de toren. De zon is onder aan het gaan, het warme, gelige licht maakt het uitzicht bijna tot een schilderij. Eigenlijk kun je het bijna niet omschrijven in woorden, gelukkig zijn er foto’s. Daar zijn geen woorden bij nodig…

Het wandelpad naar de uitkijktoren van Boubín – Foto: Sabrina Gaudio
De uitkijktoren van Boubín Prales – Foto: Sabrina Gaudio
De uitkijktoren van Boubín Prales – Foto: Sabrina Gaudio
Wijds uitzicht vanaf de uitkijktoren van Boubín Prales – Foto: Sabrina Gaudio
De uitkijktoren van Boubín Prales – Foto: Sabrina Gaudio

Eén van de routes naar de top van Boubín start bij het treinstation van Kubova Huť. Via Bázumské en het Severní-pad vervolg je je weg over een houten loopbrug totdat je uiteindelijk de uitkijktoren bereikt. Rondom het gebied liggen kleinschalige hotelletjes waar je de nacht kunt doorbrengen.  Als je uitgewandeld bent kun je met de trein terug vanuit het minuscule dorpje Zátoň of terugkeren naar Kubova Huť.

4. Langs de Moldau

Je voelt het, je ruikt het, je ziet het. De natuur in Nationaal Park Šumava is wild en ongerept. Lange tijd was een groot deel van het gebied verboden terrein vanwege het communistische regime. De streng bewaakte grens liep in het zuidelijke deel van het land, recht door het Boheemse Woud, zoals Šumava ook wel wordt genoemd. Het was de scheidingslijn tussen Duitsland en Oostenrijk en in het zuiden, de Tsjechische Republiek. 42 jaar lang was Tsjechië afgesloten van de buitenwereld en was het onmogelijk om naar de westerse landen te vluchten door dit IJzeren Gordijn. Mede hierdoor heeft de natuur hier vrijelijk haar gang kunnen gaan.

Langs de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio

Goldsteig

Pas sinds de jaren ’90 is Šumava opengesteld voor publiek. Onlangs is er 660 kilometer aan wandelpaden bijgekomen, verdeeld over 38 etappes. Deze Goldsteig, vroeger een beruchte handelsroute, is een langeafstandswandeling recht door Šumava, op de grens van Duitsland en Tsjechië, waarbij je in de historische voetsporen treedt van middeleeuwse kooplieden. Meer over de Goldsteig lees je meer in het volgende artikel over mijn reis door Tsjechië.

De Warme Moldau – Foto: Sabrina Gaudio
Brug over de Warme Moldau – Foto: Sabrina Gaudio

Šumava betekent ‘ruisen’ en verwijst naar het zalvende geluid van de Moldau-rivier. Deze rivier, bestaand uit verschillende bergstromen, vormen samen twee bronrivieren; de Warme Moldau (Teplá Vltava) en de Koude Moldau (Studená Vltava). Met haar 440 kilometer is dit de langste rivier van Tsjechië. Hier, middenin Šumava, net onder Volary, komen de Warme en de Koude Moldau samen. Deze rivieren behoren tot de helderste rivieren van Tsjechië en je kunt hier verschillende zeldzame of elders uitgestorven dieren en planten vinden.

Wandelen langs de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio

Een plek van historie

Eén van de meest populaire en toegankelijke wandelingen in Nationaal Park Šumava leidt vanaf Kvilda, via Hraběcí Huť en door prachtig bosrijk gebied, naar de bron van de Moldau. Verwacht geen wild stromend waterspektakel, in werkelijkheid is het slechts een heel kleine bron. Het is echter een plek van historie en dat voel je. Met de Černá hora, de zwarte berg, hoog boven je uit torenend is dit een heerlijke plek om even lekker te ontspannen, met het ruisen van de Moldau op de achtergrond…

De bron van de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio
De bron van de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio
Perfecte picnic spot bij de bron van de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio
Perfecte picnic spot bij de bron van de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio

Naast wandelen is ook watersport een populaire bezigheid in Šumava. Je kunt op verschillende plekken een kano huren en interessante vaarroutes volgen, recht door het groene hart van het park. Zo leer je vanaf het water wat er leeft in de rivier en kom je van alles te weten over de geschiedenis van de regio, dankzij een speciale routekaart. Deze kun je gratis downloaden op de officiële website van Nationaal Park Šumava (www.npsumava.cz). De leukste kano-route begint in Borová Lada en eindigt na 53 kilometer in Nová Pec.

Langs de oevers van de Moldau – Foto: Sabrina Gaudio

Meer informatie over actieve reizen naar Tsjechië: czechtourism.com | jiznicechy.cz | turisturaj.cz


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Yomads

Onvergetelijke outdoorreizen van Yomads

Bij Yomads draait alles om het creëren van onvergetelijke outdoorreizen. De trips zijn speciaal geselecteerd zodat je op de meest unieke plekken komt, #opjebucketlist. Je ontdekt tijdens het hiken ongerepte landschappen en nieuwe bestemmingen. In kleine groepen, ver buiten de gebaande paden en weg van de massa. Lees meer

Little America

Unieke rondreizen door het noordwesten van de VS

Ontdek de Pacific Northwest door de ogen van de locals met Little America. Je verblijft in kleinschalige accommodaties, midden in de overweldigende natuur van Oregon en Washington. Maak kennis met de vriendelijke hosts en beleef een unieke en onvergetelijke reis, ver weg van het massatoerisme.
Lees meer