Fietsen langs de Eger in Tsjechië
Fietsen langs een rivier kan ook in Tsjechië. De nationale fietsroute 6 volgt de Eger (Ohre in het Tsjechisch), maar loopt niet altijd pal langs de rivier. De betekent een aantal keren klimmen het dal uit, maar dat geeft nu juist een uitdaging. Het soms wat pionieren op de bospaden, maar dat houdt het avontuur er in. Het landschap is gevarieerd met de luxueuze kuurstad Karlsbad, de hoofdstad van de hop Zatec, het modelkamp uit de Tweede Wereldoorlog Theresienstadt en onderweg een serie aan kastelen en oude marktplaatsen.
Cheb kent unheimische buitenwijken uit de communistische periode, maar daar merk je in het monumentale centrum niets van. Rond de markt blinken een schitterende barokkerk en gotische huizen uit het rijke verleden van de stad.Het is een genot te om plaats te nemen op een van de terrassen op het marktplein.
We horen opvallend veel Duits, want Beieren is slechts een paar kilometer verderop en in Cheb is alles stukken goedkoper. De zomeravond is zalig, maar alle terrassen sluiten vroeg. Dit hoort bij Tsjechië. Zorg dus dat je na een fietsdag op tijd aankomt om nog van een terras te genieten.
Een nieuw fietspad
Langs de route liggen eerst nog wat vervallen complexen, maar dan peddelen we volop in de natuur. Het fietspad is grotendeels nieuw. Ook aan bankjes en picknicktafels ontbreekt het niet. Soms zit er echter ook een minder stuk tussen. Het dal is nauw en de rivier stroomt snel. Ideaal voor de kanosport. Op diverse plaatsen zoeven we rakelings langs de granieten rotswanden.
Om wateroverlast te voorkomen liggen de dorpen en stadjes boven de rivier. Soms zien we vanuit de diepe kloof een kerktoren boven de groene wand uitsteken. Het landschap leent zich voor kastelen en die vallen er dan ook te bewonderen. De robuuste burcht van Loket maakt de meeste indruk op ons. We kunnen het ons maar moeilijk voorstellen dat de Eger zich dwars door de rotsen van Svatos een weg heeft gebaand. Verder valt ons in het oog dat zich bomen op deze steile granieten wand geworteld hebben.
De weldaad van het water
Na alle natuur staan we ineens in de mondaine kuurstad Karlsbad, dat in Tsjechië is omgedoopt naar Karlovy Vary. Het lijkt wel of alle grootheden uit de 18e en 19e eeuw zijn geweest. Zelfs keizer Napoleon genoot hier van de weldaad van het water. In de communistische tijd was Karlsbad voor de partijbonzen. Na de val van muur kwamen hier vooral steenrijke Russen en Arabieren.
Door Corona kwam daar echter de klad in. We kunnen zelfs overnachten in de glorie van Karlsbad: Grand Hotel Pupp met niet minder dan vijf sterren. De gerant vertelt ons met trots dat Ludwig van Beethoven en Sigmund Freud in het register van eregasten staan. Het geneeskrachtige water komt uit twaalf bronnen, maar Josef Slunecko van de toeristische dienst geeft ons de tip om ook de dertiende bron te bezoeken: de 170 jaar oude distilleerderij van de beroemde Bererovka likeur.
Of het water gewerkt heeft weten we niet, maar we fietsen met redelijk gemak op de oneffen en modderige paden. Het landschap blijft echter fraai en na een deel over een plateau duiken we weer in het nauwe dal van de Eger. Ook hier ontbreken de kastelen niet, zoals het kasteel van Klasterec Nad Ohri met een prachtig Engels landschapspark.
Fietspad aan de rotswand Over een plateau rijden we het dal weer in
Het kanotoerisme verdwijnt en sommige dorpen worden minder onderhouden. We moeten door een soort muizengaatje uit 1937 onder een spoorbaan door. Ineens zijn wij bij Kadan weer terug in de 21e eeuw. Door ruimtegebrek is het nieuwe fietspad opgehangen tegen een rotswand. Hotels buiten de toeristische centra in Tsjechië zijn vaak in oude gebouwen met krakende vloeren, maar Hotel Split kent een prachtige eigentijdse architectuur. Ontworpen door de Tsjechisch Vit Banda. Vanuit onze kamer hebben we een fraai uitzicht op de Eger.
Een juweeltje
Kadan zelf is een juweeltje. Het stadje was zwaar verwaarloost en gedeeltelijk verwoest, maar weer prachtig in oude luister hersteld. Door de Heilige Poort fietsen we de stad binnen, Boven Kadan domineert het kasteel op de rotswand. Na ons vertrek genieten we op de brug van de Eger nog even van het uitzicht op de stad.
Heilige Poort in Kadan Prachtig opgeknapte Markt van Kadan Laatste blik op Kadan
De omgeving van Kadan is minder fraai. Een uitgestrekt deel van het landschap is verdwenen door een groot gat voor de winning van bruinkool. Een flinke elektriciteitscentrale met rokende schoorstenen maakt de desolaatheid compleet. We fietsen er echter met een grote boog omheen.
Het landschap verandert naar meer open en licht golvend. Samen met het droge klimaat is de streek ten oosten van Zatec ideaal voor de hopteelt. De hopbellen zorgen voor de bitterheid van bier. Zatec is de hoofdstad van de hop. De stad heeft ook een brouwerij met een paar bijzondere biertjes. In het hopmuseum leren we alles op de hopteelt.
Als fietsertjes voelen we ons maar nietig tussen de hoge muren van hopstaken. Op een bord staan de namen van brouwerijen die hun hop betrekken. We ontdekken ook de naam Heineken. De dorpen worden kleiner, maar de kloosters lijken imposanter te worden. Wij krijgen een wijds uitzicht over de velden met heuvels in de verte. Veel boerenbedrijven lijken sinds vele tientallen jaren onveranderd. Een boerderijwinkel verkoopt streekproducten.
Een bewogen verleden
We moeten in de remmen knijpen voor een massief verdedigingswerk. De vestingstad Theresienstadt is gebouwd in de Oostenrijkse tijd onder Keizer Franz Josef II. Hij gaf de stad de naam van zijn moeder Maria Theresia. In de Tweede Wereldoorlog beval de beruchte Adolf Eichmann de inrichting van een concentratiekamp. Alle inwoners moesten de stad verlaten. Het moest een modelkamp worden, om vertegenwoordigers van het Internationale Rode Kruis te misleiden met het onjuiste beeld dat de joden goed behandeld werden.
Een bezoek aan Theresienstadt bezorgt ons echte een schok door een doodlopende spoorlijn, een crematorium, de executieplaats, de graven en de erbarmelijke omstandigheden in de barakken. In het Tsjechisch heet de stad nu Terezin. Ook hier hangt de kreet “arbeid maakt vrij” In het fort zelf krijgen we ook nog de confrontatie met het leven van de soldaten in de koude en donkere spelonken.
Dit nooit meer, is onze gedachte op de brug over de Elbe naar ons eindpunt in Litomerice: een prachtige stad met barok en renaissance. Opmerkelijk is dat de sfeervolle terrassen op de sprookjesachtige markt hier wel tot in de late avonduren zijn gevuld.
Nuttige informatie
- De route volgt de rivier de Eger (Tsjechisch Ohre ) van Cheb naar Litomerice aan de Elbe en is totaal ongeveer 240 km.
- De route is bewegwijzerd als nationale fietsroute 6.
- Cheb ligt op ruim 700 autokilometers van Utrecht. Voor Litomerice is dat ruim 800 kilometer.
- Je kunt met de trein van Nederland naar Cheb en terug vanaf Litomerice. De fiets kan mee, maar een reservering is noodzakelijk. fiets-mee.nl
- De fiets kan in Tsjechië in veel treinen mee, ook mee in sommige bussen. Planner openbaar vervoer: ook met fiets: idos.cz/en
- Helaas zijn er nauwelijks campings langs deze fietsroute. Er zijn wel regelmatig overnachtingsmogelijkheden met uiteenlopend comfort.
- Website van de route met ook fietsvriendelijke accommodaties: cyclistswelcome.cz/Prehled-cyklotras/Cyklostezka-Ohre
- Er is een kaart van de route 1 :100.000. Pictogrammetjes geven voorzieningen aan. Verkrijgbaar in de toeristeninformatie in Cheb en andere steden.
- Ook een handige website is visitczechrepublic.com/nl-NL/Things-to-Do/Places/Summer-Sports/Cycling/s-ohre-cycling
- De route gaat door de regio’s Kalovy Vary en Usti. Meer informatie over deze regio’s: zivykraj.cz/en/ en gatetobohemia.com/en/
- Algemene informatie over Tsjechië visitczechrepublic.com/nl
Lees hier alle verhalen en reistips over Tjsechië
De Vader van Bert Sitters bouwde zelf bakfietsen, maar van techniek heeft Bert niet meegekregen. Wel is fietsen een belangrijk deel van zijn leven. Bert fietste in bijna 100 verschillende landen op onze aardbol. Fietsen is de beste wijze om een land te leren kennen. Je ziet en ruikt alles en kunt stoppen waar je wilt. Dit geeft een grenzeloos gevoel van vrijheid.
Bert schreef 10 fietsgidsen, heeft talrijke lezingen verzorgd over zijn fietsreizen en is voorzitter van de jury Fietsroute van het Jaar. .