Fietstocht in Tsjechië: Van Praag naar Boheems Zwitersland
In mei dit jaar ben ik samen met Visticzechrepublic.nl op fietsreis geweest door de regio´s Centraal-Bohemen en Ustí. Een bestemming waarvan ik vooraf niet precies wist wat ik ervan kon verwachten maar waar ik erg nieuwsgierig naar was. Samen met een groep journalisten fietsten we van Praag naar het nationaal park Boheems Zwitserland op de grens met Duitsland. Onderweg volgden we de rivieren de Moldau en de Elbe waarbij ik ook meer te weten kwam over de geschiedenis van het land. Ik kan met recht zeggen dat Tsjechië mij in elk opzicht positief verrast heeft. Fiets je met ons mee?
Dag 1: Praag – Dušníky nad Vltavou
Vandaag vertrekken we van Amsterdam richting Praag en gaat onze fietstocht van start. Op Schiphol ontmoet ik de groep medereizigers met wie ik de komende dagen zal doorbrengen. Rond half twee komen we aan in Praag en maken we kennis met onze gids Vitek van Europe Bike Tours. Hij zal ons de eerste twee dagen onder zijn hoede nemen en samen vertrekken we naar een fantastische locatie in Praag voor de lunch. Hier bestel ik het Tsjechisch gerecht Svíčková na smetaně. Een zware lunch maar we hebben dan ook nog 40 kilometer fietsen voor de boeg.
Na de laatste foto’s te hebben genomen gaan we van start en fietsen we door de straten van Praag. Al snel komen we aan in het mooiste park van de stad: Stromovka. Hier maken we een paar korte stops om vervolgens door te fietsen naar Chateau Troja.
Na deze pauze gaan we weer verder, maar niet voor lang want na een klein half uurtje loopt een groepslid een lekke band op. Vitek gaat gelijk aan de slag om de band te vervangen en dat geeft ons de mogelijkheid om kennis te maken met een typisch Tsjechisch drankje Kofola. Wat eigenlijk de Tsjechische vorm van Cola is. Deze variant is echter iets kruidiger en razend populair. Als je het land bezoekt raad ik het zeker aan om dit eens te proberen.
Na deze onverwachte maar leuke stop gaan we weer verder en verlaten het gebied rondom Praag. We zetten koers richting het kleine plaatsje Dušníky nad Vltavou waar we zullen overnachten. Onderweg maken we verschillende stops om wat te drinken en van de uitzichten te genieten.
Chateau Veltrusy
Een stop die je zeker niet mag missen is Chateau Veltrusy. Dit prachtige kasteel uit het jaar 1716 heeft een van de grootste kasteeltuinen in Tsjechië. Ook kan je hier nog een echte koetsrit maken met paard en wagen en worden er verschillende rondleidingen georganiseerd. Meer informatie over dit kasteel vind je op de site van VisitCzechRepublic.
Na deze laatste stop komen we moe maar voldaan aan in onze accommodatie Statek 1783. Een geweldige plek om te overnachten en in de tuin is het even heerlijk bijkomen. Het eten hier is werkelijk fantastisch en het eerste welverdiende Tsjechische biertje smaakt dan ook goed.
Dag 2: Dušníky nad Vltavou – Litoměřice
Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt zetten we koers langs de Moldau rivier richting Mělník. Onderweg waait het flink maar hebben we de wind in de rug waar iedereen meer dan blij mee is. Na zo’n 16 kilometer komen we aan in Mělník en fietsen naar de top van de heuvel vanwaar we een prachtig uitzicht hebben over de omgeving. De rijke geschiedenis en het prachtige kasteel maken dat Mělník een geliefde stop is voor fietsers. Ook is hier het punt waar de Moldau en de Elbe samen komen.
Omwille van de tijd smokkelen we een klein beetje en nemen we een transfer naar Roudnice nad Labem voor lunch. Hier is het ook tijd om afscheid te nemen van Vitek en gaan we verder met onze nieuwe gids Michal van Brána do Čech. Na de lunch bezoeken we de oude uitkijktoren in het centrum van de stad. De Belfry toren is de oudste toren van de stad en het enige overblijfsel van het fort dat alle oorlogen in de middeleeuwen overleefd heeft.
Na deze rondleiding verlaten we de stad en fietsen richting Theresienstadt. We vervolgen onze route langs de Elbe en worden alweer getrakteerd op een fantastisch landschap. De zon schijnt volop en iedereen geniet enorm van de toch. Ook vandaag staan we weer vaak stil om foto´s te maken en te luisteren naar wat Michal te vertellen heeft.
Theresienstadt
Na een rit van zo’n 20 kilometer maken we een rondleiding door de indrukwekkende vesting. Tot nu toe was de fietstocht vrolijk verlopen maar wat hier vroeger gebeurd is, is maar moeilijk te bevatten.
Theresienstadt werd in de 18e eeuw oorspronkelijk gebouwd als vesting waarbinnen genoeg ruimte was voor een compleet dorp dat ook goed beschermd was. De bouw heeft zo’n tien jaar geduurd en tijdens onze rondleiding leerden wij dat er talloze ondergrondse gangen gegraven zijn om vanuit daar de vijand tijdens een aanval te kunnen verrassen. Met onze gids doken we een aantal gangen in en was onze enige lichtbron de kaars die we in onze handen hadden. Doordat de vesting nooit zwaar is aangevallen is alles nog in oorspronkelijke staat te aanschouwen.
Maar wat zich hier tijdens de tweede wereldoorlog heeft afgespeeld is verschrikkelijk. Deze immens grote vesting werd gebruikt als de ideale getto waar Joden onder erbarmelijke omstandigheden moesten verblijven alvorens ze werden afgevoerd naar vernietigingskampen. Doordat de vesting van origine vrij gemakkelijk af te sluiten was, gebruikte de Gestapo (geheime Staatspolizei) deze plek om de Joodse bevolking met weinig voedsel dagenlang in op te sluiten. Vanwege de dikke muren en de mogelijkheid om de kanalen rondom de vesting compleet onder water te zetten was ontsnappen zo goed als onmogelijk. Tussen 1941 en 1945 stierven duizenden mensen binnen de muren van Theresienstadt en bij die gedachte werden wij even stil.
Tegenwoordig is het ontzettend kostbaar om Theresienstadt te onderhouden en te restaureren. Het formaat baksteen wat gebruikt is voor de bouw van de vesting is net iets groter dan het standaardformaat wat al eeuwenlang bestaat. De kosten van een baksteen lopen op tot zo’n vijf euro per stuk en als je bedenkt dat er voor de bouw ontelbare bakstenen zijn gebruikt kan je je voorstellen dat dit geen gemakkelijke klus is. Het geld wat je besteedt aan een rondleiding komt dus goed terecht. Meer informatie is de vinden op de site van VisitCzechrepublic.
Net buiten Theresienstadt ligt de kleine vesting Terezín waar de Gestapo een gevangenis had. Buiten de muren ligt een enorme begraafplaats waardoor je een kleine glimp opvat van wat zich hier in de regio heeft afgespeeld. Ik raad je aan om ook hier een korte stop te maken, al is het maar om een indruk op te doen.
Na deze indrukwekkende ervaring is het nog maar een klein stukje fietsen naar ons pension Dubina in Litoměřice. De sfeervolle authentieke kamers passen perfect in de stijl van de stad en iedereen is zeer positief verrast. Na het inchecken en een korte douche eten we gezamenlijk in bierbrouwerij Biskup. Hier kan je verschillende eigen gebrouwen biertjes proeven gemaakt van lokale grondstoffen. Samen met heerlijke gerechten is dit de perfecte afsluiting van de dag.
Dag 3: Litoměřice – Děčín
Vandaag ontbijten we om zeven uur om ons vervolgens klaar te maken voor een gevarieerd programma. Eerst bezoeken we de toren van de kathedraal St. Štěpán vanwaar we weer een geweldig uitzicht hebben over de omgeving. Om boven te komen, lopen we talloze treden op een wenteltrap die linksom gaat. De reden hiervoor is dat bij de noodzaak om de toren te verdedigen de soldaten bij het naar beneden lopen het zwaard aan de juiste kant van hun lichaam hadden waardoor ze snel konden aanvallen. Bij de bouw is hierover dus nagedacht.
Burcht Střekov
Na een korte tour door de stad vertrekken we richting burcht Střekov. Een prachtige burcht boven op een klif die 110 meter boven de Elbe pronkt. Per fiets beklimmen wij de klif waarbij ik weer vol in de pedalen moest. De burcht is gebouwd in 1316 en diende vroeger als douanepost en ontfermde zich over de veiligheid van de scheepvaart. Vandaag de dag bezoeken veel toeristen de indrukwekkende burcht en geniet men van het fantastische uitzicht.
Hierna stoppen we voor een heerlijke lunch in restaurant Labská bašta nabij Ústí nad Labem. Een klein en gezellig restaurant dat vanaf het fietspad redelijk verscholen ligt maar een absolute aanrader is. Na de lunch leggen we onze laatste korte kilometers af richting Ústí nad Labem en nemen we afscheid van Michal. Ook worden de fietsen ingeruild voor heuse outdoor steps!
Down Hill steppen in het Elbezandsteengebergte
We maken kennis met onze nieuwe gids Sven van Active-point en samen met hem vertrekken we per auto naar de top van de hoogste tafelberg van het Elbezandsteengebergte op de grens met Duitsland vanwaar we alweer een fantastisch uitzicht hebben. Vanaf de top van de berg met de naam Děčínský Sněžník op 723 meter hoogte kijken we helemaal tot aan Dresden en hebben we zicht op het prachtige Boheems Zwitserland.
Per step dalen we totaal zo’n 600 meter de berg af en deze rit is werkelijk spectaculair te noemen. Op sommige stukken gaat de snelheid aardig omhoog waarbij de remmen veel gebruikt worden. Nog vol adrenaline bereiken we na een tijdje het plaatsje Děčín waar Sven ons uitnodigt om de middag af te sluiten met een Tsjechisch biertje. Een aanbod dat we niet konden weigeren!
Die nacht slapen we midden in het centrum van Děčín. Na het avondeten besluiten we om nog even een wandelingetje te maken. Het centrum van de stad is erg gezellig en door de sfeervolle bouwstijl is het een prachtige plaats om te verkennen.
Tip: Wil je ook de regio in het Elbezandsteengebergte bezoeken maar tevens de drukte vermijden? Dan is de maand mei een perfecte tijd! Het is vaak prima weer en het is officieel nog laagseizoen. Wij bezochten deze plek op een vrijdagmiddag en kwamen weinig andere mensen tegen. Ideaal voor deze activiteit!
Dag 4: Děčín – Boheems Zwitserland
Wederom staat er een afwisselende dag ons te wachten. Na het ontbijt vertrekken we per fiets richting Boheems Zwitserland en fietsen we het laatste stuk langs de Elbe. We fietsen door diepe dalen en aan weerszijde worden de heuvels steeds hoger. Na zo´n 12 kilometer zien we de grens tussen Duitsland en Tsjechië midden in de rivier en steken wij deze over naar Duitsland.
Een klein stukje verderop pakken we het pontje over de Elbe waardoor we weer in Tsjechië belanden en maken we ons op voor het laatste deel van de fietstocht. Een zes kilometer lange klim waarbij we flink wat meters maken. Nog een laatste keer vol in de pedalen! Boven aangekomen geven we de fietsen af en is het tijd voor een welverdiende lunch. De huisgemaakte limonade smaakte dit keer extra goed.
Boheems Zwitserland te voet
Daarna is het tijd om het park Boheems Zwitserland te voet te gaan verkennen. Grote delen van het park zijn echter afgesloten wegens het risico op omvallende bomen door de droogte. We besluiten daarom een stukje over de weg te lopen en op een ander punt de Edmund en Divoká kloof in te gaan.
De Edmund en Divoká kloof is een prachtige kloof die gevormd is door de rivier Kamenice en waar je nu een geweldige wandeling kan maken. We volgen de kloof weer naar beneden naar het punt waar onze klim op de fietsen begon. Zo maken we een leuk rondje en hebben we op verschillende manieren de omgeving verkend. Om via de kloof weer beneden uit te komen ontkom je niet aan het maken van een kleine boottocht. Voor vijf euro koop je een ticket en stap je de boot in met een gids die met veel enthousiasme vertelt over de kloof. Ik geloof dat wij de meest spraakzame en energieke gids kregen die zelfs zijn kunsten op de mondharmonica vertoonde. Hier hebben we nog veel over nagepraat.
Aan het eind van de middag drinken we ons laatste drankje en is het tijd voor de transfer terug naar het vliegveld van Praag en onze vlucht terug naar Amsterdam.
Tsjechië heeft mij op veel manieren positief verrast en ik heb mij nooit gerealiseerd dat het land zo ontzettend veel te bieden heeft. De inwoners werken keihard om het land op de kaart te zetten en ik kan geen reden verzinnen waarom deze bestemming niet snel aan populariteit zal winnen. De geschiedenis, de kastelen en het landschap maken het land tot een fantastische bestemming en ik weet zeker dat ik hier nog een keer terugkom. Mijn hart hebben ze in ieder geval veroverd!
Meer info over de Elbe fietsroute en andere fietsroutes in Tsjechië vind je op Czechia by Bike. Een gratis informatiepakket met fietskaarten van Tsjechië en de Elberoute kan aangevraagd worden via amsterdam@czechtourism.com
Mijn naam is Tim Vrijlandt, woon in Zweden en ik ben fotograaf en een echte reisfanaat. Het meest gelukkig ben ik als ik met mijn camera toffe plekken mooi in beeld kan brengen. Het liefst reis ik naar avontuurlijke bestemmingen waar het landschap ruig is en de natuur fantastisch.