Op uitnodiging van Mountainreporters reisde ik afgelopen juni naar Tsjechië om de adembenemende regio Liberec in Noord-Bohemen te verkennen, van het prachtige vulkanische natuurpark Boheems Paradijs tot raften op de Jizera-rivier.

Het hart van het romantisch aandoende Liberec bevindt zich slechts op anderhalf uur rijden van Praag, en grenst aan zowel Polen als Duitsland. Dit is de meest noordelijke regio in Noord-Bohemen, en het is dan ook niet gek om te bedenken dat dit gebied historisch beïnvloed is door verschillende nationaliteiten. Dit zie je vooral terug in het taalgebruik; er wordt naast Tsjechisch ook Duits en Hoogduits gesproken. Liberec staat bekend om zijn gevarieerde landschap; het gebied is een mix van bergen, heuvels, bossen, rivieren en schilderachtige dorpen.

Onze reis begon vol adrenaline met een spannende klettersteig bij Via Ferrata Vodní Brána. Deze ferrata heeft drie verschillende moeilijkheidsgraden met voor ieder wat wils, ook voor kinderen. Na een gedegen uitleg over toptouwklimmen, zekeren, abseilen en veiligheid, begonnen we onder begeleiding van een gids rustig aan met moeilijkheidsgraad 1. De onverwachte kers op de taart was de ‘brug’, waarbij je over een gespannen ijzerdraad een ravijn overstak. Enkele van ons vonden daarna de moed om ook niveau 2 uit te proberen, waarbij je echt op je harnas moest leren vertrouwen.

Na deze enerverende dag gingen we richting Turnov, waar we de dag afsloten met een welverdiend biertje en een heerlijk diner in Brouwerij Turnov. Na een kleine avondwandeling door het pittoreske stadje checkten we in bij het nette Bohemia Inn Hotel voor de komende twee nachten.

De Liberec is bij uitstek geschikt voor sportieve activiteiten

De tweede dag bood een rijke variatie aan activiteiten. We begonnen met een bezoek aan de metalen uitkijktoren van Kozákov, die een geweldig panoramisch uitzicht biedt over het vulkanische natuurpark Boheems Paradijs. De iconische kasteelruïne Trosky, gebouwd in de 14e eeuw op twee basaltheuvels, is hier het symbool van. Kozákov zelf is de hoogste heuvel in Český Ráj en op de top staat de Riegrova-toeristenhut, gebouwd in 1928. Bij goed weer kun je bijna een kwart van Bohemen zien, en met een verrekijker zelfs de hoogste gebouwen van Praag.

Hierna stapten we op de stepfiets om het romantische, licht heuvelachtige landschap te verkennen. Juni is qua weer de perfecte maand hiervoor. We stepten over kleine, geasfalteerde weggetjes langs idyllisch gelegen boerderijen en vers gehooide weilanden en zoefden door stukken bos waarbij we pittoreske kerkjes en oude monumenten passeerden.

’s Middags maakten we een stop voor een wandeling naar de burchtruïne Rotštejn Castle. Deze voormalige strategische vesting, gelegen in het zuidoostelijke deel van het Boheems Paradijs, werd oorspronkelijk rond 1300 gesticht. Hoewel de tand des tijds hier zijn werk goed heeft gedaan, kun je je met een beetje verbeeldingskracht nog voorstellen hoe men hier ooit leefde.

De sprookjesachtige rotsformaties van Klokočské Skály maakten deze dag compleet. We volgden een goed aangegeven wandelroute langs metershoge, paleozoïsche zandstenen rotstorens die met hun intrigerende vormen boven de loof- en dennenbomen uitrijzen. De ondergroei in dit bos bestaat voornamelijk uit bosbessen, en dit is de tijd van het jaar om ze te oogsten. Verspreid door het bos zagen we lokale Tsjechen met rieten mandjes of, minder romantisch, met plastic emmertjes bessen plukken.

Ontspannen raften

We eindigden deze warme dag met een ontspannen rafttocht op de Jizera-rivier. De Jizera is een zijrivier van de Elbe met een lengte van 164 kilometer. De naam Jizera is afgeleid van het Keltische woord ‘isirás’, wat wild, snel, fris en sterk betekent. Helaas was het de afgelopen tijd droog geweest, dus veel water stond er niet. We moesten soms uit de boot om hem over de ondiepere stukken heen te krijgen. De rivier zelf was prachtig, breed, met overhangende bomen en helder water. Regelmatig passeerden we vliegvissers die in het water stonden.

Na drie uur ontspannen drijven kwamen we aan bij ons eindpunt. We leverden de boot, peddels en zwemvesten in, waarna we nog even gingen zitten met een drankje aan de oever. Aan het einde van de dag verzamelt iedereen zich hier, kinderen en honden speelden in het water, terwijl ouders aan de kant zaten met een drankje. De sfeer was ontspannen en vriendelijk, een perfecte afsluiting van een drukke dag voordat we terugkeerden naar Turnov.

Wateractiviteiten

De derde en laatste dag startten we met een wateractiviteit: paddleboarden op het door productiebossen omringde Lake Mácha. Het meer, dat kunstmatig is aangelegd, is het grootste in de regio. Paddleboarden is hier een populaire activiteit en je kunt ze makkelijk op elk strand huren. De naam verwijst naar de romantische dichter Karel Hynek Mácha, die hier in 1836 zijn beroemdste liefdesgedicht ‘Máj’ schreef.

Na een paar uur paddleboarden was het tijd voor een mountainbiketocht van een uur rond het meer. We passeerden verschillende campings, moesten soms van de fiets af om over vlonders door het moeras te gaan, en hadden op het hoogste punt een mooi uitzicht over het gehele meer.

Noord-Bohemen biedt een verrassende mix van natuur en cultuur, ideaal voor reizigers, ook met kinderen, die beiden zoeken. Wil jij binnenkort aan op reis naar Tsjechië? Ga dan naar www.visitczechia.com/nl-nl en voor meer informatie over de regio Liberec, zie www.region-liberec.com

De leukste reisgidsen over Tsjechië koop je hier.


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer