Tsjechië is een machtig mooie en pure outdoorbestemming

Door Edwin Hagenouw | fan van Tsjechië

Tsjechië is een ultiem land om van het buitenleven te genieten. Het land beschikt over vier nationale parken verspreid over de provincies Bohemen en Moravië. Je vindt er eeuwenoude bossen, machtige rotsformaties, zuivere lucht en tal van routes voor fietsers en wandelaars. Met een landschap zo afwisselend en duizenden kilometers aan wandel- en fietspaden is Tsjechië uitermate geschikt voor een actieve vakantie.

NATUUR IN OVERVLOED

Een derde deel van Tsjechië is bedekt met feeërieke loofbossen en groene naaldbossen. Het Boheemse en Beierse Woud is het grootste bosgebied in Europa en vormt het leefgebied voor lynxen, edelherten en elanden, evenals vele bedreigde vogelsoorten. De streek wordt ook wel “Het Groene Dak van Europa” genoemd. Šumava, zoals het Boheemse Woud in het Tsjechisch wordt genoemd, heeft een overvloed aan fiets- en wandelroutes. Maak een wandeling naar de bron van de rivier de Moldau, door de veenmoerassen bij Strážný of bewonder voormalige gletsjermeren. Het langeafstandspad Goldsteig heeft nu ook een Tsjechisch wandeltraject en kun je eenvoudig combineren met het Duitse netwerk.


Lees hier ook het reisverslag dat reporter Sabrina Gaudio maakte van haar bezoek aan het Boheemse Woud.


Frisse berglucht, grotten, watervallen en een romantisch en ruig landschap maken dit gebied tot een ideale vakantiebestemming voor de actieve toerist

Andere bosrijke gebieden in Tsjechië zijn de Boheems-Moravische hooglanden, het Beskiden gebergte en de bossen van Slavkov in West-Bohemen. Het Beskiden gebergte, het oostelijkst gelegen Tsjechische gebergte nabij de grens met Slowakije, is een aantrekkelijke vakantiebestemming door het bosachtige landschap en de levendige folklore. Hier vind je de typische Wallachische boerderijen. Ten noordwesten van het Beskiden gebergte ligt het Jeseníky gebergte. De beschermde natuurreservaten Králický Sněžník, Praděd en Rejvíz bieden aantrekkelijke fiets- en wandelroutes. Frisse berglucht, grotten, watervallen en een romantisch en ruig landschap maken dit gebied tot een ideale vakantiebestemming voor de actieve toerist.

ACTIEF IN DE BERGACHTIGE BOHEMEN

Tsjechië bestaat uit drie regio’s: Bohemen, Silezië en Moravië. De meeste bergen vind je in Bohemen. Het Reuzengebergte is het hoogste gebergte van het land met de Sněžka als hoogste piek (1603 m). Het is een populair wandelgebied met dagtochten naar watervallen, uitzichtpunten en de bron van de rivier de Elbe. Rondom het Reuzengebergte zijn bovendien tal van bezienswaardigheden, zoals glasblazerijen, het barokke oord Kuks, het klooster in Broumov en de stad Liberec. Ook het IJzergebergte is een populaire zomerbestemming, net als het Ertsgebergte.

Ještěd (Duits: Jeschken) is de hoogste berg van 1012 meter in het Jeschkengebergte.

Al in de 12de eeuw werd in het Ertsgebergte bergen koper, zilver en tin gedolven. Het uniek bewaarde mijnlandschap van het Ertsgebergte is sinds 2019 UNESCO-werelderfgoed. Ondanks de jarenlange intensieve mijnbouw is het Ertsgebergte tegenwoordig een plek voor ontspanning. Er zijn honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes, die verbonden zijn met het Duitse netwerk. Eén van de nieuwste fietsroutes is de Krušné hory Magistrala, een fietstraject met een lengte van 96 kilometer die het Ertsgebergte doorkruist.

DOOR EEN LABYRINT VAN ROTSEN

Boheems Zwitserland is één van de vier nationale parken van Tsjechië en is uniek vanwege haar geologische karakter. Je vindt er bizarre zandsteenrotsen, dichte bossen en kloven. De rotsen zijn overblijfselen van een ondiepe zee die hier miljoenen jaren geleden was, terwijl de omliggende heuvels zijn ontstaan door vulkanische activiteit.

In de natuurgebieden Boheems Paradijs en Adršpach zijn deze bijzondere rotsformaties ook te bewonderen. In Boheems Paradijs vind je tevens veel burchten, zoals de burchtruïne Trosky die je al van verre kunt zien. Het Gouden Pad (Zlatá Stezka) is een meerdaags wandeltraject dat het natuurgebied doorkruist. De route is uitstekend aangeven met gele markering.

ROMANTISCH ZUID-MORAVIË

Zuid-Moravië is een streek vol verrassingen voor fietsers, wijnliefhebbers en cultuurfanaten. De omgeving is rijk aan glooiende heuvels met wijngaarden, chateaus en kleurrijke wijnkelders. Zuid-Moravië behoort tot één van de mooiste gebieden van Tsjechië en is een populaire fietsbestemming. Er zijn tal van fietsroutes, die ook wel de Moravische wijnroutes worden genoemd.

Genieten van fietstochten door de wijnstreken.
Het chateau van Lednice. Foto: Ladislav Renner

Neem onderweg ook de tijd om de chateaus Lednice en Valtice te bewonderen en de pittoreske plaatsjes Znojmo en Uherské Hradiště. Een lange afstandsroute die door Zuid-Moravië voert is de Eurovelo 13, een fietsroute langs het voormalige IJzeren Gordijn.

Zuid-Moravië behoort tot één van de mooiste gebieden van Tsjechië en is een populaire fietsbestemming

Het traject heeft een totale lengte van 10.400 kilometer en gaat voor 770 kilometer langs de zuidelijke grens van Tsjechië. Je komt niet alleen door het wijngebied, maar ook door vele andere natuurparken zoals het nationale park Podyjí aan de grens van Oostenrijk. Het is door haar ongereptheid een walhalla voor natuurliefhebbers.

TSJECHISCHE RIVIERROUTES

Tsjechië heeft meer dan honderd rivieren en langs veel van deze rivieren is fietsen mogelijk. De Elbe en de Moldau zijn de langste rivieren in Tsjechië. De Elbe heeft haar bron in het Reuzengebergte en stroomt 370 kilometer door Tsjechië om vervolgens de Duitse grens te passeren. De Moldau begint in het zuiden van Bohemen. Langs beiden rivieren ligt een mooie fietsroute welke op elkaar aansluiten. Een minder bekende, maar net zo’n mooie fietsroute langs een rivier is de Egerroute. Het traject brengt je langs steden als Cheb, Karlovy Vary en eindigt in Litoměřice, waar de rivier de Eger samenvloeit in de Elbe.

Fietsen in Zuid-Moravië.

In Moravië, het oostelijke deel van Tsjechië, is de Moravská trail een populaire fietsroute. Dit fietstraject langs de rivier de Morava is in totaal driehonderd kilometer. De route begint in het noorden van Moravië, in het Jeseníky gebergte, en eindigt in Zuid-Moravië. Mountainbike-liefhebbers kunnen hun hart ophalen in de bergen waar tientallen uitdagende mountainbike trails te vinden zijn. In het IJzergebergte aan de grens bij Polen ligt het oudste MTB-circuit van Tsjechië. Tegenwoordig biedt het 80 kilometer aan trails voor beginners en gevorderden.


Meer informatie vind je op zomer.czechtourism.com en gratis brochures plus fietskaarten kunt u aanvragen via amsterdam@czechtourism.com


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.