Door Erna Lise Snoeij en Edwin Hagenouw

Boheems Paradijs is, zoals de naam al zegt, een paradijs voor natuurliefhebbers. Het gebied ten noorden van Praag heeft indrukwekkende rotsformaties, mooie kastelen en betoverende uitzichten. Wandelen kun je hier fantastisch. Volg bijvoorbeeld de Zlatá stezka, een wandelroute die het gehele gebied doorkruist. Miljoenen jaren geleden bevond zich op de plek van Boheems Paradijs (Tsjechisch: Český ráj) een zee en ontstond er door vulkanische activiteit een landschap met wilde rotsen, kartverschijnselen, rivieren, bossen en vijvers.

Inspiratie voor kunstenaars en films

Boheems Paradijs was het eerste beschermde natuurgebied in Tsjechië en in 2005 werd het gebied benoemd tot UNESCO Geopark vanwege de bijzondere natuurelementen.

Het gebied strekt zich uit tussen de steden Jičín, Turnov en Mladá Boleslav en is al sinds de 19e eeuw een populaire wandelbestemming. Ook dichters, kunstenaars en televisiemakers laten zich inspireren door deze betoverende plek, zo is hier de Amerikaanse serie Carnival Row met de acteur Orlando Bloom opgenomen en ook ‘Wie is de Mol?’ (lees hier op mountainreporters) was er in 2021.

 Kilometers vreten in Boheems Paradijs

Wandelen doen ze in Tsjechië graag en dit merk je aan de vele wandelbordjes en uitgestippelde routes. In Tsjechië worden de paden aangegeven met kleuren. Een wit-rood-wit pad is het hoofdpad van het gebied. De belangrijkste route in Boheems Paradijs is de Zlatá stezka ofwel het ‘Gouden Pad’, niet te verwarren met de Zlatá stezka (lees meer op mountainreporters) in het zuiden van Tsjechië.

De Zlatá stezka in Boheems Paradijs is meer dan 100 kilometer lang en voert van Jičín naar Mladá Boleslav. Het pad is omgeven met middeleeuwse kastelen, uitkijktorens en juweeltjes van volks- en stedelijke architectuur. Onderweg zijn er diverse accommodaties, zoals het mooie kasteelhotel Hrubá Skala en het gezellige pension Ábelův Mlýn waar je ook heerlijk kunt eten. Bekijk hier de hele wandelroute

Rondwandelingen

De Zlatá stezka (Golden Trail of Bohemian Paradise)is een meerdaagse wandeling, maar je kunt er ook voor kiezen om een tocht te maken met hetzelfde eind- en startpunt. Veel van deze routes volgen een deel van de Zlatá stezka. Vlakbij de stad Mnichovo Hradiště kun je een vijftien kilometer lange wandeling maken naar het prachtige uitzichtpunt Drábské světničky waar zich een kasteel in de rotsen bevindt.

De wandeltocht gaat langs een aantal andere mooie uitzichtpunten en langs de kasteelruïne Valečov. Bij het restaurant Na krásné vyhlídce kun je een hapje eten. Het uitzichtpunt Drábské světničky is helaas tot 2023 gesloten, maar je kunt wel de andere mooie uitzichten langs de route bewonderen. Meer informatie: zlatastezkaceskehoraje.cz/en/

Outdoorpret in Malá Skála

Ten noorden van de stad Turnov ligt ook een stukje Boheems Paradijs wat erg de moeite waard is. In het plaatsje Malá Skála zijn er leuke activiteiten, zoals kanoën over de Jizera rivier, een klimparcours en wandelen, zoals naar het kerkje Vranov dat pittoresk gelegen is op een rots. Deze wandeling kun je voorzetten naar kasteelruïne Frýdštejn.

Een andere wandeling is rondom de Besedice kliffen gelegen en voert door smalle kloven en langs grotten en uitzichtpunten. De route is zo’n twee kilometer en kun je vanuit Malá Skála bereiken. 

Foto hierboven: Het kerkje van Vranov in Malá Skála. Foto: Bobo and Chichi

Prachov rotsen

Het gebied Prachovské skály is de toeristische attractie van Boheems Paradijs. Het is een van de mooiste natuurgebieden van Tsjechië en ook bij klimmers populair. De rotsen staan hier dicht op elkaar en daardoor zijn sommige paadjes zo smal dat elkaar passeren niet mogelijk is. Er lopen verschillende wandelroutes door dit gebied die zijn aangegeven met verschillende kleuren. De gele route is 1,5 kilometer en de groene wandeling is 3,5 kilometer.

Door alle beklimmingen en prachtige uitzichten, kun je het beste wat tijd uitrekken voor een bezoek aan de Prachov rotsen. De gele wandeling duurt ongeveer 45 minuten en de groene zo’n twee uur. Ook is er een pad die toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen.

Hrubá Skála

Hrubá Skála is na de Prachov rotsen een van de belangrijkste wandelgebieden in Boheems Paradijs. Het bosgebied heeft meer dan vierhonderd rotsformaties. Het idyllische chateau Hrubá Skála is een perfect startpunt voor een wandeling.

De zeven kilometer lange tocht brengt je langs een aantal prachtige vergezichten en spectaculaire rotsen. De route kan je verlengen naar kasteel Valdštejn. Een kasteel uit de 16e eeuw die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken of volg een rondleiding.

Trosky

Boheems Paradijs is niet alleen interessant vanwege haar natuur, maar ook door de vele historische monumenten en kastelen die er zich bevinden. De burcht Kost is een van de best bewaarde kastelen in de regio. De kasteelruïne Trosky is het icoon van het beschermde natuurgebied. Zie je deze torens dan ben je in Boheems Paradijs wordt ook wel gezegd. De ruïne Trosky ligt tussen Hrubá Skála en de Prachov rotsen in.

De torens op de toppen van twee steile basaltrotsen waren ooit van een gotisch kasteel gesticht in de 14 eeuw. De twee torens genaamd Baba en Panna bieden een prachtig uitzicht op het schilderachtige landschap van Boheems Paradijs. Wandelliefhebbers kunnen vanuit Trosky een mooie boswandeling starten langs diverse vijvers. Het traject heeft een lengte van elf kilometer en volgt voor een groot deel de Zlatá stezka.

Een overzicht van de wandelingen


Meer informatie over avontuurlijke en natuurreizen naar Tsjechië vind je op www.visitczechrepublic.com/nl-NL/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.