Met een grote diversiteit aan natuurlijke landschappen en meer dan 320 kilometer aan gemarkeerde paden, is Crans-Montana een favoriete bestemming voor veel wandelaars. In de regio staat nu een relatief nieuwe route in de schijnwerpers: de Chemin des Contrées. Als wandelaar kun je hier ontspannen wandelen in de pure natuur, terwijl je het panoramische uitzicht op de Alpen bewondert. Deze prachtige wandelroute heeft een lengte van vijftien kilometer.

Adembenemende uitzichten

De Chemin des Contrées verbindt Mollens, Nayes en St-Maurice-de-Laques met Diogne en Chermignon-d’en-Bas en vormt tegelijkertijd een verbinding met de Grand Bisse van Lens. De wandeltocht voert je door ook door bossen en geeft je een stortvloed aan adembenemende uitzichten. Deze route een educatieve excursie, dankzij zeven educatieve panelen waardoor je de historische rijkdom van de regio kunt ontdekken.

Chemin des Contrées. Copyrights: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

Op een hoogte van duizend meter, genesteld in het hart van een wild landschap, is deze wandeling voor vrijwel iedereen goed te doen, omdat het een bijna vlakke wandeling is. Het instappunt is perfect verbonden met het openbaar vervoer.

Avontuur

Het avontuur van de “Chemin des Contrées”, is geïnitieerd door Patrice Clivaz, voormalig president van de Grote Raad van Wallis en kenner van de regio. Het verbindt de Noble Contrée (het gebied tussen Sierre en de Plaine Morte) via een nieuwe route.

Chemin des Contrées. Copyrights: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

Het onherbergzame gebied van de kloof van Boup, de bossen van Echerts en van Chertines waren tot nu toe onbegaanbaar.

Landelijk decor op de grens van talen

In het oosten is Mollens het startpunt van deze gemiddeld zware wandeling. Het grondgebied van de voormalige gemeente is immens, ruim 3000 hectare. Het strekt zich uit van het Planige-plateau, boven Miège, tot de Faverges, op de grens met het kanton Bern.

Chemin des Contrées. Copyrights: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

Aan de bron van de Bisse du Bénou, onthult het gehucht Cordona zijn prachtig gerenoveerde mayens. Bijzonderheid van dit dorp: het is een enclave in Haut-Valais dat zich bevindt op de linkeroever van de Raspille. Dat is precies de taalgrens tussen Haut en Bas.

Een reis door de geschiedenis

Langs de route laten verschillende historische gebouwen wandelaars kennismaken met de rijkdom van het regionale erfgoed. De parochiekerk van Saint-Maurice de Laques, van middeleeuwse oorsprong, was een belangrijke plaats van aanbidding in de regio. Wandelaar verkennen tijdens het wandelen dus maar lieft 750 jaar  aan geschiedenis.

Chemin des Contrées. Copyrights: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

“Le Boup” (wat “gat” of “afgrond” betekent) is een erfenis van terugtrekking van gletsjers. Deze enorme natuurlijke arena zal ook liefhebbers van geologie zeker bekoren. Dit mineraalgebied verandert in een echt Amazonewoud wanneer de lentevegetatie begint te groeien.

Wandelen in Crans Montana

De enorme diversiteit aan natuur in de regio Crans-Montana maakt het een belangrijke bestemming om te wandelen. Van pittoreske wijngaarden tot groene prairies die worden geïrrigeerd door de ‘bisses’ (irrigatiestromen), bossen en heldere bergmeren, de eeuwige sneeuw van de gletsjer, langs historische dorpen en berghutten. Het enige dat je hoeft te doen, is uw route kiezen!

Chemin des Contrées. Copyrights: D.CARLIER / davidcarlierphotography.com

In totaal biedt een enorm netwerk van 320 kilometer bewegwijzerde paden oneindig veel mogelijkheden voor ontspannende wandelingen of meer veeleisende tochten. Als je van wandelen houdt, kun je hier je batterijen opladen voor steeds weer een nieuw avontuur in een natuurlijke omgeving. Ondertussen geniet je van de zon en een panoramisch uitzicht over de mooiste toppen van de Alpen.

MY EXPLORER CARD

Vanaf de eerste nacht die je in Crans-Montana doorbrengt, ontvang je je eigen voordeelkaart en kun je genieten van tal van gratis activiteiten. Kabelbanen, transport, zwembad, minigolf, waterfietsen, noem maar op. Verken Crans-Montana en zijn bergen als nooit tevoren. Alle voordelen van de “My Explorer Card” kun je lezen via deze link.


Wil jij deze zomer of herfst ook naar Crans-Montana? Check www.crans-montana.ch


één reactie op “Chemin des Contrées is een bijzondere wandelroute in Crans-Montana”

 • Dewitte
  7 februari 2023 at 08:59

  Beste meneer Hagenouw,
  Waar kunnen we de mooiste wandelingen met beginpunt vinden zoals Chemin de Contrées? Is daar een kaart of boekje van te koop alsook andere wandelingen rond Crans Montana. Van harte bedankt op voorhand voor een reactie.
  Mvg,
  Ann Dewitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.