Als je op zoek bent naar adembenemende uitzichten en ongerepte natuur, dan is het Saastal de perfecte bestemming. In het dal ligt Saas-Fee, een autovrij dorp op 1.800 meter boven de zeespiegel. Het Saastal is omgeven door maar liefst 18 bergtoppen die hoger zijn dan 4.000 meter. Bovendien vind je hier op 3.500 meter hoogte het hoogste draaiende restaurant ter wereld!

In de prachtige omgeving van Saas-Fee/Saastal geniet je van diverse outdooractiviteiten zoals wandelen, mountainbiken, bergbeklimmen, klimmen en meer. De gletsjerwereld hier is uniek en absoluut de moeite waard om te verkennen. De zon schijnt hier zo’n 300 dagen per jaar, dus een perfecte bestemming voor de zomer. Daarnaast ontvang je vanaf je eerste overnachting de SaastalCard, waarmee je de liften kunt gebruiken (met uitzondering van de Metro Alpin) en de Postbus gedurende je verblijf. Helemaal gratis! Let op: niet geldig voor je aankomst en vertrek.

Bovendien biedt dit gebied in Zwitserland de meest fantastische wandelingen. We hebben de vijf meest spectaculaire hikes van het Saastal voor je geselecteerd.

Op weg naar de Kreuzboden. Foto: Switzerland Tourism / Lorenz Richard

Beleef het avontuur: hiken over de Almagell High-Altitude Trail

Ben je op zoek naar een avontuurlijke wandeling met adembenemende uitzichten en ongerepte natuur? Dan is de Almagell High-Altitude Trail zeker iets voor jou. De tocht van ongeveer 3,5 uur begint bij het Kreuzboden gondelstation op 2400 meter boven zeeniveau en biedt een panoramisch uitzicht over het Saastal, de Mattmarkdam en het Mischabel-massief. Je loopt langs de Alpine Bloemenpromenade, waar je ongeveer 240 verschillende soorten bloemen kunt bewonderen, zoals edelweiss en gentianen. Onderweg kom je langs bergrestaurant Allmagelleralp waar je kunt pauzeren met een lekker hapje of drankje.

Het hoogtepunt van de tocht is de Allmagell Adventure Trail, met twee spectaculaire hangbruggen en een steile afdaling langs de rotswanden van de Allmagellerhorn. Tijdens de wandeling kun je genieten van de rust en de schoonheid van de ongerepte natuur. Deze tocht biedt dus de perfecte mix van avontuur en ontspanning in een spectaculaire omgeving.

Lees alles over de Almagell High-Altitude Trail

Berghotel Almagelleralp hoog in de bergen tijdens de Almagell-High-Altitude-Trail. Foto: Switzerland Tourism / Lorenz Richard

Monte Moro. Een bergpasavontuur tussen Italië en Zwitserland

De Monte Moro-pas is een hoge bergpas op 2.853 meter die de belangrijkste bergketen van de Walliser Alpen overspant, ten oosten van het Monte Rosa-massief. De pas loopt over de grens tussen Italië en Zwitserland en biedt een indrukwekkend uitzicht op de oostelijke flank van Monte Rosa.

Vanuit Saas-Almagell brengt een bus je naar de Mattmark-dam, vanwaar je langs de westelijke oever van de Mattmarksee kunt wandelen naar de historische pasweg die naar de top leidt. Een steile afdaling leidt naar Macugnaga op 1.307 meter, maar als je de 1.500 meter niet omhoog wilt lopen, kun je ook de kabelbaan nemen die net onder de top van de pas stopt. De pas heeft een rijke geschiedenis en werd eeuwenlang gebruikt als belangrijke doorgang. Op de Italiaanse kant vestigden de Walsers uit Valais zich en sommige van hun oude huizen zijn nog steeds bewaard gebleven. De wandeling heeft dezelfde route heen en terug, en duurt in totaal een kleine zes uur.

Lees meer over de Monte Moro Pas

Wandeling Monte Moro. Foto: Saastal Tourismus AG

Voorbij de Mittaghorn met uitzicht op het Mattmarkmeer

We hebben nog zo’n adembenemende wandeling die je zelf moet ervaren tijdens je reis naar de Zwitserse Alpen. De route begint bij het Moreniastation en leidt je naar de Egginerjoch. Vanaf hier buigt de route af naar rechts en neemt je mee langs een rotsachtige helling naar het einde van het plateau. Onderweg heb je een uniek uitzicht op het prachtige Mattmarkstuwmeer.

De wandeling eindigt op Plattjen, direct onder de Mittaghorn. Maar er is meer, een geheime tip voor wandelaars is de Zwitserse steenman bij Brandgrabe onder de Mittaghorn. Vanaf deze plek heb je een onvergetelijk uitzicht op het hele Saastal, inclusief de Bietschhorn. Als je vroeg in de ochtend vertrekt, heb je een goede kans om steenbokken te zien. Mis deze geweldige ervaring niet!

Lees meer over de Mittaghorn

Zicht op het meer. Foto: Saastal Tourismus AG / Filme von Draussen

Op bezoek bij de marmotten

Wil je prachtige uitzichten op Saas-Fee en de gletsjer zien én tamme marmotten? Dan is de route naar Spielboden iets voor jou. De schattige marmotten wonen op de Spielboden en zijn een must-see attractie voor iedereen die het Saastal bezoekt. Zodra de harige knaagdieren ontwaken uit hun winterslaap, dartelen ze vrolijk rond op de heuvels en slaan ze geen kans over om iets lekkers te bedelen van voorbijgangers. Misschien krijg je zelfs een kleine kus van deze nieuwsgierige dieren.

De route begint bij het sportveld in Saas-Fee en leidt naar het prachtige gletsjermeer. Van daaruit gaat het verder naar het bergrestaurant Gletschergrotte. Vroeger moesten de boeren hun koeien en geiten over de gletsjertongen drijven voordat ze op deze weiden kwamen.

Je eindigt de wandeling bij bergrestaurant Spielboden en het bergstation van de Spielboden-kabelbaan, waarmee je gemakkelijk terug naar Saas-Fee kunt afdalen.

Lees meer over de marmottenroute

Je kunt vlakbij de marmotten komen. Foto: Saastal Tourismus AG / Puzzle Media

Ga op zomervakantie naar Saas-Fee/Saastal

Saas-Fee/Saastal is in de zomer een heerlijke bestemming met veel activiteiten voor natuurliefhebbers, wandelaars en avonturiers. Van rustige wandelingen langs het prachtige Mattmarkmeer tot het beklimmen van een bergtop van 4.000 meter hoog, er is voor elk wat wils. Maar altijd geniet je van de ongerepte schoonheid van de Zwitserse Alpen en de frisse berglucht.

Deze zomer ook naar Saas-Fee/Saastal? Neem dan een kijkje op de website en boek direct. Voor nog meer inspiratie bekijk je de video hieronder.

Lees meer over zomervakantie in Saas-Fee

Hoofdfoto: Switzerland-Tourism-Lorenz-Richard

één reactie op “De meest spectaculaire wandelingen door de hoogste bergen van Zwitserland in Saas-Fee/Saastal”

  • Christa Houwaard
    1 augustus 2023 at 17:38

    Hoi! In de route van Morenia naar Plattjen staat een foutje, naar mijn idee. Er staat dat de route naar rechts buigt na Egginerjoch. Dat moet links zijn. Vandaag gelopen;) prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.