Wandelverslag Uina Schlucht | Indrukwekkend uitgehakt wandelpad in de bergwand
De Uina Schlucht in Graubünden, Zwitserland, is een bijzonder indrukwekkend wandelpad dat meer dan een eeuw geleden is uitgehakt uit een verticale bergwand. Dit uitgehakte wandelpad is 600 meter lang, 1.30 meter breed en naast je is de afgrond zo’n 100 meter diep. Dit moest ik natuurlijk van dichtbij bekijken. Wandelen jullie weer mee?
De Uina Schlucht ligt aan het einde van Val d’Uina in het Untere Engadin in Graubünden, Zwitserland. Aan de voet van deze vallei ligt Sur En, een dorpje zo’n 7,5 kilometer ten oosten van Scuol. Ook is de Uina Schlucht te bereiken vanuit Italie (Schlinig, Süd-Tirol). Er zijn nog meer opties mogelijk. Dit zijn echter, op een enkele route na, zeer lange en intensieve routes. Hieronder laat ik onze tocht in 2021 zien aan de Zwitserse zijde.
2021: retourtje door Val d’Uina
Het is herfst 2021 en we starten onze tocht in Sur En. Vanuit Sur En lopen we Val d’Uina in over een breed grindpad. De vallei is aan het begin nog vrij smal en ligt nog volledig in de schaduw, hierdoor is het flink koud. Naast de weg slingert een rivier die in het verleden flinke rotsblokken heeft meegesleurd. Na zo’n 2,5 kilometer wordt de vallei aanzienlijk breder en komen we in de zon te lopen.
We blijven de rivier volgen waardoor we geleidelijk aan steeds hoger komen te lopen. Na nog eens zo’n 3 à 4 kilometer komen we bij Uina Dadaint, een alp op 1.783 meter hoogte. Om je een idee te geven, we zijn in Sur En begonnen op een hoogte van 1.181 meter.
In de verte kunnen we de Uina Schlucht al zien. Maar ik moet flink inzoomen om er een redelijke foto van te kunnen maken. Bizar idee dat we straks door die “sleuf” in de berg lopen. Misschien een beetje een gekke vergelijking, maar het doet mij een beetje denken aan de verbouwing van ons huis toen er leidingen in de muur weg gewerkt moesten worden.
Vervolgens komen we bij een houten brug en daarna gaat het pad steiler omhoog. Hier en daar zijn wat smalle stukken en lastige passages. Goede bergschoenen zijn hier echt een must. En laat je vooral niet teveel afleiden door het geweldige uitzicht door Val d’Uina. Niet terwijl je loopt in ieder geval.
De Uina Schlucht
We komen aan bij de ingang van de Uina Schlucht. Dat is een behoorlijk donker tunneltje! Sterker nog, we zien geen hand voor ogen. Voetje voor voetje gaan we verder, maar al snel merk ik dat de vloer alles behalve recht is. En ook niet droog. Toch maar even de zaklamp van de telefoon aan. Gelukkig maar, want niet veel verder is een soort opstapje.
Waar je je ook van bewust moet zijn, is dat er ijs op de bodem kan liggen, de temperatuur daalt hier flink in de nacht. Vandaag ligt er gelukkig geen ijs. Al snel zien we licht aan het eind van de tunnel. En een doorkijkje naar buiten. De latere tunneltjes zijn niet zo donker.
Er volgt een 600 meter lang smal pad in de wand. Hier en daar staat een oud hekwerk, maar er zijn ook delen waar niets staat. Hier hangt dan een staalkabel langs de wand.
Geschiedenis in het kort
Hoe is de weg door de Uina Schlucht eigenlijk ontstaan? En waarom?
Net over de grens in Oostenrijk is rond 1900 een berghut gebouwd, de Alte Pforzheimer Hütte. Om deze berghut toegankelijk te maken vanuit Zwitserland is de weg door de Uina Schlucht uitgehakt uit de bergwand. Hier is in 1908 mee begonnen en in 1910 voltooid. Na de Eerste Wereldoorlog is Süd-Tirol in handen gevallen van Italië. De Alte Pforzheimer Hütte is toen nog een tijdje beheerd door de bergvereniging uit Milaan. Later werd de hut gebruikt als tolhuis omdat de route veel gebruikt werd om te smokkelen. Door een brand in 1964 is het gebouw verwoest. Vandaag de dag is de hut een museum, na een restauratie die in 2015 werd voltooid. Sinds 1980 is er een nieuwe berghut, de Sesvennahütte, slechts 200 meter van de vroegere Alte Pforzheimer Hütte. De Uina Schlucht is nog steeds een populaire wandel- en mountainbike route naar of van de Sesvennahütte.
En dan lopen we de Uina Schlucht uit en komen we bij een grote alpenweide met prachtige omliggende bergen. Hier gaan we aan de rivier zitten voor een welverdiend broodje! En daarna wandelen we dezelfde route weer terug naar Sur En.
Vanaf onze pauzeplek is het overigens nog een uur en een kwartier rechtdoor lopen naar de Sesvennahütte in Italië. En verder naar beneden ligt de plaats Schlinig waar een busverbinding is.
Een andere berghut die vanaf hier bereikbaar is, is de Lischanahütte, dit is echter nog 3,5 uur lopen.
Mountainbike route
Niet de meest voor de hand liggende route om te mountainbiken natuurlijk. Maar er loopt inderdaad een gemarkeerde MTB route door de Uina Schlucht. Het wordt natuurlijk wel geadviseerd om hier af te stappen. Bovendien is deze route alleen geschikt voor de zeer ervaren rijders in de bergen. Er zitten namelijk een paar lastige en risicovolle passages in de route. Wees je dus bewust van de risico’s voordat je aan deze route begint.
Alternatief: Van Italië naar Zwitserland
Een mooi alternatief is om deze route te lopen van Italië naar Zwitserland, of omgekeerd. Het is dan alleen even puzzelen om met het openbaar vervoer weer terug te komen. In september 2022 hebben wij een poging gedaan om deze route te gaan lopen. Alles helemaal voorbereid. Goed aansluitende busverbindingen gevonden en ook daadwerkelijk vanuit Scuol, Zwitserland naar Schlinig, Italië gereisd.
Eenmaal aangekomen in Schlinig bleek het wandelpad naar de Sesvennahütte afgesloten te zijn vanwege werkzaamheden. En de genoemde omleiding was helaas niet goed aangegeven. Uiteindelijk bleek dat de omleiding 2 uur extra lopen was en deze omleiding moest je zelf maar zien te vinden. Helaas was het te laat op de dag om hier nog aan te beginnen, waardoor wij weer per bus terug konden reizen naar Zwitserland.
Jammer ook dat er op de website van de Sesvennahütte niets vermeld stond over de afsluiting van een populaire aanlooproute. Hieronder een foto van de Schliniger Alm en achter de boerderij het wandelpad omhoog waar twee grote graafmachines bezig zijn bovenop de wand.
Busverbindingen
Nu was het helaas niet mogelijk om deze route te lopen, maar binnenkort hopelijk wel weer gewoon. De busverbindingen tussen Zwitserland en Italië zijn:
– bus vanuit Scuol, Zwitserland naar Martina Cunfin
– bus vanuit Martina Cunfin naar Burgeis, Italië (bus richting Mals)
– 800 meter lopen naar het centrum van Burgeis
– bus vanuit centrum Burgeis naar Schlinig
– eenmaal lopend aangekomen in Sur En is er een busverbinding terug naar Scuol
Informatie routes
Retourtje door Val d’Uina:
Lengte route: 18 kilometer in totaal, heen en terug
Hoogteverschil: 1.150 meter
Markeringen: wit-rood-wit
Geschikt voor: de geoefende bergwandelaar
Van Schlinig (Italië) naar Sur En (Zwitserland):
Lengte route: 17 kilometer in totaal
Hoogteverschil: 750 meter stijgen, 1.340 meter dalen
Markeringen: wandelbordjes en wit-rood-wit markeringen
Geschikt voor: de geoefende bergwandelaar
Mijn grootste passie is hoog de Zwitserse bergen intrekken met mijn vriend. We gaan dan op zoek naar plekken waar weinig mensen komen, waar je onverwachts wild tegen komt en de prachtigste bergmeren ontdekt. Dit afgewisseld met de gemarkeerde bergroutes en de geweldig mooie bergdalen die Zwitserland te bieden heeft. Maar ook IJsland en Noorwegen zijn favoriet.
Het is een prachtige route. Tweemaal gelopen in zomer en herfst vanuit de kabelbaan Watlesberg (Italië). Tip: uitvalsbasis Hotel Val Sinestra in Sent. Zij regelden ook het busvervoer naar Italië en ophalen in Sur En.
Klopt, Vanaf Watlesberg is de andere optie vanuit Italië. Ik wilde het beperken tot 1 optie (Schlinig) en deze optie ook lopen, dat ging helaas niet door. Goede tip overigens, van dat hotel. Een aantal hotels in de regio van Scuol bieden ook een Gästekarte plus aan, waardoor het openbaar vervoer in de gehele regio inclusief een deel van Italië gratis is. Daar maakten wij gebruik van.