klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

De afgelopen maanden was het uitzonderlijk heet in heel Europa. Deze hittegolf heeft aardig wat gevolgen, zoals een watertekort en gesmolten asfalt. In Zwitserland leidde de warmte echter tot iets heel bijzonders. Daar is namelijk een vliegtuig dat in 1946 is neergestort weer aan de oppervlakte gekomen.

Crash hoog in de bergen

Het was op 18 november 1946 dat een Amerikaans transportvliegtuig hoog in de Zwitserse Alpen neerstortte. Aan boord zijn twaalf mensen, waaronder een elfjarig meisje. Als door een wonder overleven alle inzittenden, al zijn er enkele gewonden.
De Amerikanen zetten een zoektocht vanuit de lucht op touw om het wrak te vinden. Zij denken echter dat het vliegtuig in Frankrijk is neergestort, en zoeken dus dagenlang in het verkeerde gebied.
Na vijf dagen worden ze uiteindelijk gered door een Zwitsers team. Dit gebeurt met een vliegtuig dat door middel van ski’s aan het landingsgestel landt op de gletsjer. Tot dan was dat nog nooit vertoond en deze redding betekende dan ook de geboorte van reddingswerk via de lucht.

Wrak bedolven onder sneeuw en ijs

Enkele dagen na de spectaculaire redding, waar verslag van werd gedaan in de gehele wereld, stak er opnieuw een zware sneeuwstorm op. De storm bedekte hierbij het hele vliegtuig en alle andere spullen die achter waren gebleven onder een flink pak sneeuw. De gletsjer zag er daarna uit alsof er nooit iets was gebeurd. Tot de zomer van 2018…

Hete zomer doet de gletsjer smelten

Ook in Zwitserland werden deze zomer temperaturen gemeten van 35 graden en hoger. Het was daarmee één van de warmste en droogste zomers sinds de metingen eind negentiende eeuw begonnen. Door de hitte smolten grote hoeveelheden sneeuw en ijs, waardoor het Dakotavliegtuig na al die jaren weer tevoorschijn kwam.

In onderstaand filmpje van de NOS kun je dit zelf zien.

Documentaire over het neerstorten van het vliegtuig

Zelf werd ik erg nieuwsgierig naar het hele verhaal van de neergestorte Dakota. Ik vond op YouTube deze documentaire uit 2012, met interviews met de overlevenden, zoals de piloot en de destijds slechts elf jaar oude Alice MacMahon. Hij is in het (Zwitser)Duits, maar ik heb ‘m in één ruk uitgekeken.

Duurt je dat te lang? Bekijk dan deze originele beelden.

Bron: NOS en SRF

Foto: Pixabay

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Val d'Aran

Ga naar Val d’Aran in de Pyreneeën

De natuur in Val d’Aran is geweldig en uitbundig. Met hoge bergtoppen boven de 3000 meter, prachtige gletsjermeren en oneindig groene hellingen is Val d’Aran geweldig voor enthousiaste outdoorliefhebbers en fanatieke bergwandelaars en fietsers. Ga wandelen, mountainbiken, fietsen, watersporten en skiën in deze Noord-Spaanse regio tegen de grens met Frankrijk. Lees meer

BBI Travel

Voordelige reizen door Noorwegen

Ongerept Noorwegen beleef je met BBI Travel. In Noorwegen ervaar je spectaculair natuurschoon en levendige dorpjes. Tijdens jouw rondreis verblijf je in gemoedelijke hotels en pensions. Boek jouw rondreis via BBI Travel en verzeker jezelf van een vakantie om nooit te vergeten. Lees meer

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer