ADVERTENTIE
Advertentie
Klik hier voor meer informatie over duurzaam reizen naar Zwitserland

De afgelopen maanden was het uitzonderlijk heet in heel Europa. Deze hittegolf heeft aardig wat gevolgen, zoals een watertekort en gesmolten asfalt. In Zwitserland leidde de warmte echter tot iets heel bijzonders. Daar is namelijk een vliegtuig dat in 1946 is neergestort weer aan de oppervlakte gekomen.

Crash hoog in de bergen

Het was op 18 november 1946 dat een Amerikaans transportvliegtuig hoog in de Zwitserse Alpen neerstortte. Aan boord zijn twaalf mensen, waaronder een elfjarig meisje. Als door een wonder overleven alle inzittenden, al zijn er enkele gewonden.
De Amerikanen zetten een zoektocht vanuit de lucht op touw om het wrak te vinden. Zij denken echter dat het vliegtuig in Frankrijk is neergestort, en zoeken dus dagenlang in het verkeerde gebied.
Na vijf dagen worden ze uiteindelijk gered door een Zwitsers team. Dit gebeurt met een vliegtuig dat door middel van ski’s aan het landingsgestel landt op de gletsjer. Tot dan was dat nog nooit vertoond en deze redding betekende dan ook de geboorte van reddingswerk via de lucht.

Wrak bedolven onder sneeuw en ijs

Enkele dagen na de spectaculaire redding, waar verslag van werd gedaan in de gehele wereld, stak er opnieuw een zware sneeuwstorm op. De storm bedekte hierbij het hele vliegtuig en alle andere spullen die achter waren gebleven onder een flink pak sneeuw. De gletsjer zag er daarna uit alsof er nooit iets was gebeurd. Tot de zomer van 2018…

Hete zomer doet de gletsjer smelten

Ook in Zwitserland werden deze zomer temperaturen gemeten van 35 graden en hoger. Het was daarmee één van de warmste en droogste zomers sinds de metingen eind negentiende eeuw begonnen. Door de hitte smolten grote hoeveelheden sneeuw en ijs, waardoor het Dakotavliegtuig na al die jaren weer tevoorschijn kwam.

In onderstaand filmpje van de NOS kun je dit zelf zien.

Documentaire over het neerstorten van het vliegtuig

Zelf werd ik erg nieuwsgierig naar het hele verhaal van de neergestorte Dakota. Ik vond op YouTube deze documentaire uit 2012, met interviews met de overlevenden, zoals de piloot en de destijds slechts elf jaar oude Alice MacMahon. Hij is in het (Zwitser)Duits, maar ik heb ‘m in één ruk uitgekeken.

Duurt je dat te lang? Bekijk dan deze originele beelden.

Bron: NOS en SRF

Foto: Pixabay

Advertentie
Tenerife is partner van Mountainreporters. Ook partner worden? Kijk op Samenwerken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.