Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

De afgelopen maanden was het uitzonderlijk heet in heel Europa. Deze hittegolf heeft aardig wat gevolgen, zoals een watertekort en gesmolten asfalt. In Zwitserland leidde de warmte echter tot iets heel bijzonders. Daar is namelijk een vliegtuig dat in 1946 is neergestort weer aan de oppervlakte gekomen.

Crash hoog in de bergen

Het was op 18 november 1946 dat een Amerikaans transportvliegtuig hoog in de Zwitserse Alpen neerstortte. Aan boord zijn twaalf mensen, waaronder een elfjarig meisje. Als door een wonder overleven alle inzittenden, al zijn er enkele gewonden.
De Amerikanen zetten een zoektocht vanuit de lucht op touw om het wrak te vinden. Zij denken echter dat het vliegtuig in Frankrijk is neergestort, en zoeken dus dagenlang in het verkeerde gebied.
Na vijf dagen worden ze uiteindelijk gered door een Zwitsers team. Dit gebeurt met een vliegtuig dat door middel van ski’s aan het landingsgestel landt op de gletsjer. Tot dan was dat nog nooit vertoond en deze redding betekende dan ook de geboorte van reddingswerk via de lucht.

Wrak bedolven onder sneeuw en ijs

Enkele dagen na de spectaculaire redding, waar verslag van werd gedaan in de gehele wereld, stak er opnieuw een zware sneeuwstorm op. De storm bedekte hierbij het hele vliegtuig en alle andere spullen die achter waren gebleven onder een flink pak sneeuw. De gletsjer zag er daarna uit alsof er nooit iets was gebeurd. Tot de zomer van 2018…

Hete zomer doet de gletsjer smelten

Ook in Zwitserland werden deze zomer temperaturen gemeten van 35 graden en hoger. Het was daarmee één van de warmste en droogste zomers sinds de metingen eind negentiende eeuw begonnen. Door de hitte smolten grote hoeveelheden sneeuw en ijs, waardoor het Dakotavliegtuig na al die jaren weer tevoorschijn kwam.

In onderstaand filmpje van de NOS kun je dit zelf zien.

Documentaire over het neerstorten van het vliegtuig

Zelf werd ik erg nieuwsgierig naar het hele verhaal van de neergestorte Dakota. Ik vond op YouTube deze documentaire uit 2012, met interviews met de overlevenden, zoals de piloot en de destijds slechts elf jaar oude Alice MacMahon. Hij is in het (Zwitser)Duits, maar ik heb ‘m in één ruk uitgekeken.

Duurt je dat te lang? Bekijk dan deze originele beelden.

Bron: NOS en SRF

Foto: Pixabay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Nieuw-Zeeland

Bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland. Letterlijk aan de andere kant van de wereld en een waanzinnige bestemming voor een droomvakantie. De natuur is er prachtig en niet voor niets heeft Nieuw-Zeeland dertien nationale parken verdeeld over het Noordereiland en het Zuidereiland. Voor meer inspiratie hebben we de zeven mooiste nationale parken voor je op een rij gezet. Lees meer

Reisverzekering

Voordelige reisverzekering voor actieve reizigers

De NKBV-reisverzekering met bergsportdekking biedt alles wat een normale doorlopende reisverzekering biedt, plus een extra dekking voor bergsportrisico’s. En omdat we deze verzekering voor tienduizenden leden tegelijk afsluiten, is de premie laag. Lees meer

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer