Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

De afgelopen maanden was het uitzonderlijk heet in heel Europa. Deze hittegolf heeft aardig wat gevolgen, zoals een watertekort en gesmolten asfalt. In Zwitserland leidde de warmte echter tot iets heel bijzonders. Daar is namelijk een vliegtuig dat in 1946 is neergestort weer aan de oppervlakte gekomen.

Crash hoog in de bergen

Het was op 18 november 1946 dat een Amerikaans transportvliegtuig hoog in de Zwitserse Alpen neerstortte. Aan boord zijn twaalf mensen, waaronder een elfjarig meisje. Als door een wonder overleven alle inzittenden, al zijn er enkele gewonden.
De Amerikanen zetten een zoektocht vanuit de lucht op touw om het wrak te vinden. Zij denken echter dat het vliegtuig in Frankrijk is neergestort, en zoeken dus dagenlang in het verkeerde gebied.
Na vijf dagen worden ze uiteindelijk gered door een Zwitsers team. Dit gebeurt met een vliegtuig dat door middel van ski’s aan het landingsgestel landt op de gletsjer. Tot dan was dat nog nooit vertoond en deze redding betekende dan ook de geboorte van reddingswerk via de lucht.

Wrak bedolven onder sneeuw en ijs

Enkele dagen na de spectaculaire redding, waar verslag van werd gedaan in de gehele wereld, stak er opnieuw een zware sneeuwstorm op. De storm bedekte hierbij het hele vliegtuig en alle andere spullen die achter waren gebleven onder een flink pak sneeuw. De gletsjer zag er daarna uit alsof er nooit iets was gebeurd. Tot de zomer van 2018…

Hete zomer doet de gletsjer smelten

Ook in Zwitserland werden deze zomer temperaturen gemeten van 35 graden en hoger. Het was daarmee één van de warmste en droogste zomers sinds de metingen eind negentiende eeuw begonnen. Door de hitte smolten grote hoeveelheden sneeuw en ijs, waardoor het Dakotavliegtuig na al die jaren weer tevoorschijn kwam.

In onderstaand filmpje van de NOS kun je dit zelf zien.

Documentaire over het neerstorten van het vliegtuig

Zelf werd ik erg nieuwsgierig naar het hele verhaal van de neergestorte Dakota. Ik vond op YouTube deze documentaire uit 2012, met interviews met de overlevenden, zoals de piloot en de destijds slechts elf jaar oude Alice MacMahon. Hij is in het (Zwitser)Duits, maar ik heb ‘m in één ruk uitgekeken.

Duurt je dat te lang? Bekijk dan deze originele beelden.

Bron: NOS en SRF

Foto: Pixabay

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer