Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Het Geheim van Paragliden, mijn nieuwe passie

Een verhaal van Daphne Berg

Na mijn eerste vlucht twee jaar geleden was ik alleen maar blij dat ik deze paragliding-ervaring heb overleefd. Maar de laatste tijd, terwijl ik hijgend de bergen beklom, vlogen boven me de paragliders stilletjes door de lucht. Zonder enige inspanning. Het had iets vredigs en symboliseert tegelijkertijd vrijheid.

Dus na lang twijfelen besloot ik het paragliden nog een keer te proberen. En ik melde me aan bij de paragliding-school in Interlaken.

Tandem paragliding Zwitserland
Tandempiloten starten in Interlaken. Foto: Daphne Berg.

Leren vliegen

Ik volgde de voetsporen van mijn vriend en begon op dezelfde paragliding-school in Interlaken. Zijn toewijding en ambitie voor paragliding was verslavend. En dus hielp hij me op weg.

Ik begon met een grondcursus, waar ik de basisprincipes leerde en mijn eerste vluchten maakte. Daarna moet je nog vijftig vluchten met de school maken om de vergunning aan te kunnen vragen. Met een echt examen! Echt waar, dacht je dat het lastig was om je rijbewijs te halen? Probeer maar eens een paragliding brevet te halen! Geloof me, in Zwitserland krijg je niks met een pakje boter.

Maar het is ook beter zo, want zoals klimmen is paragliding niet zonder risico. En er is veel waar je op moet letten, vooral voordat je in de lucht bent!

Paragliding school
Vliegen met de school. Foto: Daphne Berg
Paragliden in de sneeuw.
Startklaar in de sneeuw. Foto: Martijn Tiernego

Interlaken

Interlaken is een van de beste paragliding gebieden ter wereld. Eén landingsgebied ligt zelfs midden in de stad. Kun je het geloven? Veilig proberen te landen, tussen toeristen, die over het veld rennen en selfies aan het maken zijn. Het heeft iets van een grappige en rare uitdaging.

Interlaken
Uitzicht op Interlaken vanuit de lucht. Foto: Daphne Berg

Meditatie

Tijdens een van mijn eerste vluchten ontdekte ik iets ongelooflijks. Nu wil ik mezelf geen meditatie-expert noemen, ondanks ik elke dag mediteer. Als je weleens hebt gemediteerd, weet je hoe moeilijk het is om aan niets te denken. Of alleen aan je adem te denken. En zo is het nog steeds voor mij, ik ben geen profi.

Maar toen ik in de lucht was, besefte ik dat ik alleen maar aan het vliegen dacht. Zwevend door de lucht en de prachtige bergen bewonderen vanuit verschillende perspectieven. Het is alsof je gedachten en problemen achterblijven op de plaats waar je voeten van de grond kwamen voordat je in de lucht kwam. Je vliegt van ze weg en vliegt in de stilte.

Paragliding
Foto: Daphne Berg

Uitzicht op de bergen

Dus, heb ik je al overtuigd om te gaan paragliden? Nee? Wacht maar, er komt nog meer. Voordat ik begon te vliegen zijn er ook dingen die ik me nooit heb gerealiseerd. Want als je in de lucht bent, zie je de wereld vanuit een ander perspectief.

Je ziet de bergen verschuiven. Hier in het Berner Oberland kun je me bijna elke foto van een berg laten zien. En ik kan je met zekerheid vertellen welke berg het is en waar je stond terwijl je de foto nam. Maar als je vliegt, zie je alle bergen vanuit een bewegend punt, ze verschuiven! En jouw standpunt ook. Op deze manier krijg je de bergen te zien vanuit een perspectief dat je nog nooit eerder hebt gezien. Dat is waanzinnig!

Paragliding
In de wolken. Foto: Daphne Berg

Op een van mijn eerste vluchten verzamelde ik genoeg moed om recht naar beneden te kijken vanuit mijn harnas. Hangend onder mijn scherm, opzij leunend en recht naar beneden kijkend. Wat ik zag verbaasde me. Je ziet de boomtoppen van boven, mooie kleine puntjes met takken gelijkmatig verdeeld in elke richting.

De herfst heeft alle bladeren gekleurd. En sommigen bomen hebben een mooi sneeuwlaagje, waardoor het nog meer de moeite waard is om naar beneden te kijken.

Niederhorn Paragliding
Geen makkelijke start vanaf de Niederhorn. Gelukkig moet ik het nog leren! Foto: Martijn Tiernego

Het geheim

Elk seizoen is een zegen. En opstijgen vanaf een van deze met sneeuw bedekte bergen en landen tussen bladeren is als vliegen van het ene seizoen naar het andere. Starten in de winter, landen in de herfst.

Ik kan niet blijer zijn dat ik ben begonnen met paragliden, zelfs als ik in het begin een beetje overtuiging van mijn vriend nodig had. Inmiddels heb ik mijn brevet gehaald. Nu kan ik genieten van de vrijheid en rust, in alle seizoenen.

Heb ik je nu overtuigd om te gaan paragliden? Nog steeds niet? Nou ja, misschien is het dan beter dat deze uitvinding van mensen, om dichter bij de natuur en onszelf te komen, toch een geheim blijft.

Breitlaunen
Start vanaf Breitlaunen, landen in Interlaken. Foto: Daphne Berg

Geïnteresseerd in nog meer avonturen die ik beleef in de Zwitserse Alpen? Bezoek dan mijn persoonlijke blog!


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer