Een van mijn favoriete gebieden in Graubünden is het Bernina berggebied en het gebied er direct omheen. Oneindig veel bergtoppen met ongelofelijk mooie uitzichten en prachtige valleien om in te wandelen. Ik kom er dan ook ieder jaar weer terug. Het Berninamassief ligt zuid-oostelijk van Sankt Moritz. Het gebied dankt zijn naam aan Piz Bernina (4.049m), de hoogste berg van Graubünden, met de bekende Berninagraat. Een lange besneeuwde bergrug waarover veel klimmers gaan om de top van Piz Bernina te bereiken. Het is een gebied met veel gletsjers, wat het een indrukwekkend berggebied maakt. Het bergmassief ligt deels in Zwitserland en deels in Italië. De Berninapass in Graubünden loopt er aan de oostzijde langs.

Bernina berggebied
Piz Bernina met de bekende Biancograat gezien vanaf de Bovalhütte (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Het is een heel veelzijdig gebied, voor iedereen is er wel iets te doen of te zien. Van lichte wandelroutes langs de Berninapass of in de dalen tot aan hoog-alpineroutes en alles daar tussenin. Maar ook gletsjertochten en via ferrata, al dan niet onder begeleiding van een berggids. Met de kabelbaan kun je naar Berghaus Diavolezza of Corvatsch waar je vanaf een terras kunt genieten van een waanzinnig uitzicht op het Bernina bergmassief.

Een van de mooiste treinreizen in Graubünden is een reis met de Bernina-Express, deze panoramatrein brengt je van Chur via Sankt Moritz en over de Berninapass naar Lugano (Italië) en rijdt langs prachtige landschappen en gletsjers. Je ziet ook veel mountainbikers in het gebied, vooral op de paden langs de Berninapass en de bergdalen in.

In Cavaglia vind je een Gletschergarten en een Schlucht. En in Val Roseg kun je een ritje maken met een paardenkoets. De mogelijkheden zijn eindeloos. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het gebied er omheen. Zeker als je een echte berghiker bent zoals ik, zul je je hier zeker niet vervelen.

Maar voor nu zal ik mij beperken tot de Berninapass en het Bernina berggebied zelf. Hieronder een foto-verslag van enkele van onze avonturen in het Bernina berggebied. De nummers zijn terug te vinden op de kaart hieronder:

Bernina berggebied
Eigen kaart: Desiree van Oeffelt

Met de kabelbaan vanaf de Berninapass naar Berghaus Diavolezza

1 – Berghaus Diavolezza

Hier kun je vanaf het terras genieten van een waanzinnig uitzicht over bergtoppen als Piz Bernina (4.049m), Piz Palü (3.900m), Bellavista (3.922m) en de Pers gletsjer. En als dat niet bijzonder genoeg voor je is, is het zelfs mogelijk om vanuit een jacuzzi te genieten van onderstaand uitzicht.

Bernina berggebied
Het uitzicht vanaf het Diavolezza bergstation met van links naar rechts Piz Palü, Bellavista en Piz Bernina. En de Pers gletsjer natuurlijk! (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
En als wij dan naar rechts kijken, dan zien we de Pers gletsjer naar de Morteratsch gletsjer lopen, vandaag de dag raken ze elkaar niet meer aan helaas. De 2 hoge bergtoppen op de achtergrond zijn Piz Bernina links en rechts Piz Morteratsch. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Vanaf Berghaus Diavolezza starten meerdere wandelingen. Linksaf loopt een makkelijk bergpad naar Sass Queder, ongeveer 125 meter hoger dan het berghaus. Rechtsaf ga je voor een makkelijke bergwandeling naar Munt Pers. Sinds september 2021 is er ook een informatief bergwandelpad (Glacier experience trail) geopend die je over de morenen langs de gletsjer leidt.

Verder is dit het startpunt voor een wandeling over de gletsjer, mits je de juiste uitrusting hebt natuurlijk of onder begeleiding van een berggids. Ook is dit het startpunt voor hoog-alpinetochten naar onder andere Piz Palü (lees hier het tourverslag van Jiska Appel) en naar de via ferrata Piz Trovat.

Bernina berggebied
Begeleide gletsjertocht op de Persgletsjer. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

2 – Makkelijke bergwandeling naar Munt Pers (3.207m)

Vanaf Berghaus Diavolezza gaat er een gemarkeerde route naar Munt Pers, totale hoogteverschil nog geen 300 meter. Vanaf Munt Pers heb je een geweldig uitzicht over de Berninapass aan de ene kant en het Bernina berggebied aan de andere kant.

Bernina berggebied
Wandelend naar top Munt Pers met de Pers gletsjer en Piz Palu op de achtergrond. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht vanaf de top over de Berninapass richting Pontresina. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht vanaf de top over de Berninapass richting Lago Bianco / Ospizio Bernina. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht over de Morteratsch gletsjer met Piz Bernina en Piz Morteratsch op de achtergrond. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

3 – Via ferrata / Klettersteig: Piz Trovat (3.146m)

Piz Trovat heeft twee via ferrata routes. Piz Trovat I is een middelzware route (K2-K3) – Piz Trovat II is een zeer moeilijke route (K5-K6). Het eerste deel is gelijk, voor de hangbrug splitsen de routes zich. Vanaf de top word je met goed weer getrakteerd op een waanzinnig uitzicht. Via de achterzijde van de berg daal je vervolgens via een wit-blauw-wit alpinepad weer af. Het totale hoogteverschil van deze via ferrata / klettersteig is zo’n 300 meter.

Aangezien dit onze eerste via ferrata / klettersteig beklimming is, gaat er een berggids met ons mee.

Bernina berggebied
De donkere berg is Piz Trovat, aan de rechterzijde bevindt zich de klettersteig. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Tijdens de beklimming van Piz Trovat. Omdat wij met een berggids mee omhoog gingen zitten wij extra aan een touw vast. (Eigen foto’s: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Voor deze hangbrug is een pauzeplek waar je even op adem kunt komen. Daarna de brug over en het laatste stuk omhoog. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
De beloning: Uitzicht over het Bernina berggebied vanaf de top van Piz Trovat (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Morteratsch gletsjer

4 – Valleiwandeling: vanaf station Morteratsch naar de Morteratsch gletsjertong

Vanaf station Morteratsch kun je een valleiwandeling maken naar de Morteratsch gletsjertong. Het is een grotendeels breed wandelpad die voor alle wandelaars goed te lopen is. De afstand vanaf het station tot aan de gletsjertong is 3 kilometer en het totale hoogteverschil is ongeveer 125 meter. Een gemiddelde wandelaar doet er ongeveer 45 tot 60 minuten over. Onderweg staan borden tot waar de gletsjer kwam in het verleden. Toch best schokkend om te beseffen hoeveel ijs er al is verdwenen. Ik heb deze wandeling in 2012 gemaakt. Toen was het nog mogelijk om echt tot het puntje van de gletsjer te lopen. Vandaag de dag eindigt dit pad bij een stenen wand waar ooit de gletsjer overheen liep. De gletsjer trekt zich steeds verder terug.

Op dit moment (2021) zijn er vergevorderde plannen voor een project waarbij een vierkante kilometer van de Morteratsch gletsjer kunstmatig wordt besneeuwd. Deze sneeuw zal worden gemaakt uit smeltwater en wordt dan door middel van sproeiers aan kabels op de gletsjer gesproeid. Hiermee willen ze kijken of ze het smelten van de gletsjer kunnen afremmen.

Bernina berggebied
Een impressie van het wandelpad, terug kijkend in de richting van station Morteratsch – 2012 (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Morteratsch gletsjer in de verte – 2012 (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Morteratsch gletsjertong – 2012 (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Wil je de Morteratsch gletsjer vandaag de dag beter bekijken zonder een gletsjerwandeling te moeten maken, dan raad ik onderstaande wandeling naar de Boval Hütte aan.

5 – Middelzware bergwandeling naar de Boval Hütte (2.495m)

Vanaf station Morteratsch gaat er ook een gemarkeerd bergpad naar de Boval Hütte. Deze berghut bevindt zich aan de rechterzijde van de Morteratsch gletsjer wat verder het dal in. Via een bergpad dat enigszins op hoogte ligt, loop je parallel aan de gletsjer wat verder de vallei in. Onderweg kijk je dus bovenop de gletsjertong en aan het eind heb je goed zicht op de rest van de gletsjer en kijk je tevens recht tegen Piz Bernina aan.

De route is goed aangegeven met wandelbordjes. Het totale hoogteverschil van de route is iets meer dan 600 meter en de totale lengte van de route heen en terug is 9,5 kilometer.

Bernina berggebied
Onderweg naar de Boval Hütte. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Morteratsch gletsjertong in 2019. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Het dal tussen de Morteratsch gletsjer en station Morteratsch. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Parallel lopend aan de Morteratsch gletsjer. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht vanaf Boval Hütte. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

6 – Ongemarkeerde alpinetocht naar Piz Chalchagn (3.154m)

Deze ongemarkeerde alpinetocht start bij station Morteratsch en het totale hoogteverschil dat je maakt tot de top is 1.275 meter. De lengte heen en terug is 10,9 kilometer. Deze tocht is alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars met een goede conditie.

Bernina berggebied
Route naar Piz Chalchagn (kaart: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Morteratsch gletsjer op de vroege ochtend. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Een route vol rotsblokken. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Ik tijdens de beklimming van Piz Chalchagn, bijna boven! Op de achtergrond de Morteratsch gletsjer en de Pers gletsjer. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Val Roseg

7 – Valleiwandeling door Val Roseg

Niet ver van het station in Pontresina kun je Val Roseg inlopen. Als je het station uitloopt rechtsaf, de brug over en bij de parkeerplaats begint de vallei.

Een makkelijk te lopen wandelpad brengt je door een prachtige beboste omgeving naar Hotel Roseg Gletscher. Je zult eekhoorntjes zien oversteken, vogels horen fluiten, spechten  horen tikken en notenkrakers van boom tot boom zien vliegen. Rechts naast het pad loopt de rivier waar je zo nu en dan zicht op hebt. Vanaf de ingang van de vallei tot aan Hotel Roseg Gletscher is het ongeveer 6,5 kilometer lopen. Als alternatief zou je een (elektrische) fiets kunnen huren of met de paardenkoets kunnen gaan. Let wel op als je een fiets huurt, dan begint de route aan de rechterzijde van de rivier.

Bernina berggebied
Val Roseg: vanaf een houten schommelbank kun je van dit uitzicht genieten. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Wandelpad in Val Roseg. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Rivier in Val Roseg. Zelfs op minder mooie dagen is het genieten. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Als je bijna bij Hotel Roseg Gletscher bent, kom je bij een brug. Hier kun je kiezen. Het pad links van de rivier nemen en verder lopen naar de Tschierva Hütte. Of rechtsaf de brug over naar het hotel. Vanaf het hotel kun je eventueel verder lopen naar de Coaz Hütte, het blauw-groene meer Lej da Vadret of naar de bergpas Fuorcla Surlej, waar vandaan je aan de andere kant naar beneden kunt de bewoonde wereld in.

Bernina berggebied
Uitzicht vanaf de brug vlak bij Hotel Roseg Gletscher (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

8 – Middelzware bergwandeling naar Tschierva Hütte

Zoals hierboven al geschreven: vlakbij het hotel kun je voor de brug het pad links van de rivier kiezen. Deze gaat verder naar de Tschierva Hütte. Deze hut dient als uitvalsbasis voor onder andere alpinetochten naar Piz Bernina, Piz Tschierva, Piz Morteratsch en Piz Roseg. Maar je kunt natuurlijk ook de hut als dagtocht eindbestemming beschouwen en genieten van het uitzicht op de gletsjer daar.

Bernina berggebied
Onderweg naar de Tschierva Hütte – Terugkijkend door Val Roseg, met alpenrozen op de voorgrond. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Tschiervagletsjer met Piz Roseg (3.937m). (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Tschierva Hütte. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

9 – Middelzware bergwandeling naar Coaz Hütte

De Coaz Hütte is een berghut die als uitvalsbasis dient voor diverse alpinetochten, onder andere Piz Roseg, Piz Glüschaint en Il Chapütschin. Er kan geklommen worden in de directe omgeving van de hut. Maar de hut is in de winter ook 2 maanden open voor skitouren en sneeuwschoentouren.

Er zijn meerdere routes die naar de Coaz Hütte lopen: vanaf Hotel Roseg Gletscher langs het gletsjermeer Lej da Vadret en dan omhoog naar de berghut. Ook gaan er diverse routes vanaf het hotel omhoog langs de bergwand. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de enkele reis afstand vanaf Pontresina naar de Coaz Hütte 15 kilometer is.

Wil je dus als dagtocht naar deze berghut, dan is het beter om de volgende route te nemen: Vanaf station Pontresina de bus nemen naar “Surlej, Corvatschbahn”. Dan met de Corvatsch kabelbaan naar het Mittelstation: Murtèl. Vanaf daar is het een half uurtje lopen naar de bergpas Fuorcla Surlej. En dan langs de bergwand verder naar Coaz Hütte. Daarna naar beneden naar het gletsjermeer en door Val Roseg terug naar Pontresina. Dan kom je op een totale afstand van 23,6 kilometer, 560 meter stijgen en 1.480 meter dalen.

Hieronder foto’s van deze tocht.

Bernina berggebied
Meertje op de bergpas: Fuorcla Surlej (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Onderweg naar de Coaz Hütte (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht bij de Coaz Hütte (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Langs het gletsjermeer (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
In de middag heb je mooi zicht op de Tschierva gletsjer en Piz Bernina (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Val Roseg (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Berninapass

10 – Berninapass (wandelen/mountainbiken)

Langs de Berninapass loopt een prachtig wandel-/mountainbikepad helemaal van Pontresina tot aan Poschiavo.

De mountainbikeroute Bernina Express (nr. 673) van in totaal 38 kilometer lang loopt zelfs vanaf Samedan via Ospizio Bernina tot aan Poschiavo met als laagste punt Poschiavo 1.011m en als hoogste punt Ospizio Bernina 2.273m.

Het mooie is dat je zelf kunt bepalen van waar tot waar je loopt / fietst. Onderweg zijn er meerdere treinstations waar je de trein kunt nemen terug naar je startpunt.

Mijn tip: Als ontspannende wandeling beginnen wij altijd bovenaan, bij station Ospizio Bernina (waar je uitzicht hebt op de Cambrena gletsjer en Lago Bianco) en wandelen dan naar beneden. Zo nu en dan schuift er een rode trein van de Rhatische Bahn voorbij in het landschap.

1 – vanaf Ospizio Bernina via station Alp Grüm naar Cavaglia en/of Poschiavo

2 – vanaf Ospizio Bernina via station Diavolezza en station Morteratsch naar Pontresina

Bernina gebied
Zonsopkomst Cambrena gletsjer, te zien vanaf station Ospizio Bernina (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Lago Bianco vlak voor een onweersbui (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Station Alp Grüm heeft een restaurantje waar je bijvoorbeeld een kop Bündner Gerstensuppe kunt eten. Hier vandaan heb je uitzicht over het dal richting Poschiavo en zicht op wat over is van de Palü gletsjer. Dit station is alleen per trein, te voet en per fiets bereikbaar. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht richting Poschiavo – op de route tussen Cavaglia en Poschiavo. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Een trein van de Rhätische Bahn die door het landschap schuift. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Rivier tussen Diavolezza en Morteratsch. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Boven station Morteratsch heb je een gedeelte genaamd: Cascata da Bernina. Hier wandel je langs diverse watervalletjes en zijn er uitzicht plateaus gebouwd. Dit deel is alleen toegankelijk voor wandelaars. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

11 – Cavaglia Gletschergarten + Schlucht

Vlakbij station Cavaglia bevindt zich een gratis toegankelijke “gletschergarten”. Hier kun je gletsjermolens bewonderen en leren over het ontstaan hiervan.

Sinds juli 2021 is er aansluitend hierop een kleine schlucht toegankelijk gemaakt. Als je bij de uitgang de trap af komt, ga je links en kun je gelijk weer een trap af naar beneden en loop je de schlucht in. Klik hier voor meer informatie.

Een bezoek aan de gletschergarten en schlucht is prima te combineren met een wandeling van station Ospizio Bernina naar Poschiavo aangezien deze precies op de route liggen.

Bernina berggebied
1 van de gletsjermolens (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Via een ladder kun je in 1 van de gletsjermolens klimmen (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Waterval in de schlucht (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Cavaglia schlucht (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Grens met Italië

12 – Zware bergwandeling naar Cima Val Fontana (3.070m)

Aan de achterzijde van Bellavista en Piz Palü liggen ook nog een aantal gletsjers. Deze zijn alleen vanuit Italië te bewonderen. Een toplocatie om deze gletsjers te aanschouwen is wat mij betreft vanaf de top van Cima Val Fontana (3.070m) – op sommige kaarten aangegeven als Cima Fontana.

Deze bergtop is te bereiken vanuit zowel Italië als vanuit Zwitserland. Aan de Zwitserse zijde moet je vanuit Poschiavo een erg lang bergweggetje nemen naar Somdoss. Vanaf deze alp gaat een gemarkeerd pad naar de bergpas Pass da Canfinal (2.628m). Daarna moet je het pad af en zelf je weg naar boven vinden, al vonden wij onderweg wel wat oude markeringen op de rotsen.

Vanaf Pass da Canfinal is het een uitdagende route naar de top, maar met mooi weer 100% de moeite waard. Hieronder laat ik alleen het uitzicht naar het Bernina berggebied zien, maar de andere kant op is het uitzicht minstens zo mooi. Hier een link naar ons Duitstalige tourverslag op Hikr voor meer foto’s en ook de download van de gps-track.

Bernina berggebied
Tijdens de beklimming de eerste blikken op gletsjer Altipiano di Fellaria. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Uitzicht vanaf de top van Cima Val Fontana. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Bernina berggebied
Vadretta di Scerscen Superiore met daar bovenuit Piz Roseg. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Lees hier alle verhalen over Zwitserland


Little America

Reizen naar USA en Canada


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer