Bergans of Norway

Onze reizen zijn mede mogelijk gemaakt door Bergans of Norway

Hiken in Zwitserland | Reisverslag Fuorcla Val da Botsch in Graubünden

Door Desiree van Oeffelt 

Het Zwitsers Nationaal Park, daar waar mijn liefde voor Graubünden begon. Daarom wil ik vijf routes uitlichten in dit fantastisch mooie natuurpark. Het Zwitsers nationaal park is zo’n 175 km2 groot en de natuur en dieren zijn hier beschermd. Het is daarom belangrijk om van tevoren de regels te lezen en je hier ook aan te houden. Je mag bijvoorbeeld niet van de gemarkeerde paden af en de rustplaatsen zijn gemarkeerd met paaltjes, het is de bedoeling dat je hier binnen blijft.


Meer informatie over de regels en het Zwitsers Nationaal Park vind je hier: website Schweizerischer Nationalpark


Er zijn 21 wandelroutes in het park. Check op de website altijd voor je gaat of de betreffende route open is, ook in de zomer. Een fikse regenbui kan paden doen versperren of bruggen doen wegspoelen.

Fuorcla Val da Botsch – route vanaf de Ofenpass naar Scuol

Deze route start bij bushalte Stabelchod P8 op de Ofenpass, net als de route Margunet. Daarom is de route naar Fuorcla Val da Botsch prima te combineren met de route Margunet. Maar wij kozen ervoor om aan de andere kant van de bergpas af te dalen en door Val Plavna naar het bergdorp Tarasp-Fontana te lopen en dan de bus naar Scuol te nemen.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
De kaart van de gehele route. Geel is busreis, roze is wandeltocht, rood is treinreis. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Rond 7.00 uur nemen we de bus van Zernez naar Stabelchod P8 op de Ofenpass en lopen een stukje terug naar P7. Hier gaan wij het bospad op.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
De route is goed aangegeven met bordjes. Zes uur lopen naar Tarasp Fontana! (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Als wij het bos weer uitkomen, is daar al snel de afslag naar Fuorcla Val da Botsch. Het is begin oktober, dus dat betekent dat er vrijwel zeker gemzen op de berghellingen te zien zullen zijn.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Het is nog vroeg, dus de zon staat nog niet zo hoog. Recht vooruit in die V daarboven is Fuorcla Val da Botsch. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Vanaf hier is het een vrij inspannende route omhoog. We zigzaggen steil de berg op en de kuiten beginnen al snel tegen te sputteren. Het uitzicht wat zich steeds meer openbaart, is echter de inspanning meer dan waard.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Daar onderaan bij de pijl begint het pad omhoog. Als je goed kijkt zie je hoe het pad omhoog zigzagt. Deze foto is overigens 4 jaar eerder genomen vanaf de Margunet route. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Prachtige herfstkleuren hebben de hellingen nu. De gemzen vallen nu nog minder op met die bruintinten. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Het steilste stuk hebben we nu achter de rug. Wat een geweldig uitzicht over het Nationaal Park heb je hier! (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

De gemzen spotten wij ook al snel. We gaan er even voor zitten (goed excuus om uit te rusten). Vanaf afstand kunnen we ze rustig bekijken zonder ze weg te jagen, want gemzen zijn erg schuw en zullen er vandoor gaan als er mensen dichtbij zijn.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
We vervolgen onze weg naar boven. Fuorcla Val da Botsch is bijna in zicht! (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Eenmaal aangekomen op Fuorcla val da Botsch, op 2.677 meter hoogte, hebben we een geweldig zicht het achterliggende dal in, Val Plavna.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Val Plavna gezien vanaf Fuorcla Val da Botsch (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

We zijn hier op de grens van het Zwitsers Nationaal Park en staan op het punt het park uit te lopen. Vanaf hier is het zo’n 12 kilometer bergafwaarts door een prachtige bergvallei.

En wat een verrassing: terwijl wij afdalen zien we links van ons behoorlijk wat gemzen.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Gemzen aan de achterzijde van Fuorcla Val da Botsch (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Een enigszins steil pad volgt nu. Het uitzicht doet dit snel vergeten.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Besneeuwde wand rechts van het pad (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Val Plavna (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Onderweg door de vallei worden we begroet door bergmarmotten en zien we kuifmezen de zaden uit de dennenappels vissen.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Kuifmees die een zaadje uit een dennenappel heeft gepikt (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Bergmarmot (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Halverwege deze vallei heb je een steenvlakte, Pradatsch genaamd. Deze stenen zijn door het water meegesleurd de omliggende bergen af. Met name door noodweer kunnen er steenmassa’s naar beneden spoelen. De rivier is hier niet altijd zichtbaar, deze loopt dan onder de steenmassa door.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Een deel van Val Plavna is bedekt door een steenmassa. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Terwijl ik daar loop bekruipt mij ineens het gevoel dat ik hier liever niet ben als het bijvoorbeeld flink (heeft) regent, hoe mooi het nu ook is. Ik heb op diverse plekken in Graubünden gezien hoe destructief de natuur kan zijn. Er zijn echter geen aanwijzingen dat er recent iets naar beneden is gekomen en het is al dagen prachtig en rustig weer.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
De lariksen kleuren geel in oktober. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Uiteindelijk bereiken we via het bos het bergdorp Tarasp-Fontana waar we de bus nemen naar station Scuol-Tarasp. Met de trein keren wij terug naar Zernez.

Zwitsers Nationaal Park Fuorcla Val da Botsch
Tarasp-Fontana (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Informatie route:

  • Lengte route: circa 17 kilometer
  • Hoogteverschil: 900 meter stijgen, 1.375 meter dalen
  • Markeringen: wit-rood-wit en wandelbordjes
  • Geschikt voor: bergwandelaars met een goede conditie
  • Alternatief: vanaf Fuorcla Val da Botsch doorlopen naar Val Mingèr en onderaan deze vallei de bus te nemen naar treinstation Scuol of door te lopen naar het bergdorp S-charl waar overnachtingsmogelijkheden zijn

Bereikbaarheid:

  • bus van Zernez naar bushalte Stabelchod P8 (Ofenpass)
  • bus van Tarasp-Fontana naar treinstation Scuol-Tarasp
  • trein van Scuol-Tarasp naar Zernez
  • tijden openbaar vervoer, zie www.sbb.ch/de

Mijn vijfdelige verslag over het Zwitsers Nationaal Park bestaat uit:


Lees ook:

klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer