Bergans of NorwayKlik hier en doe mee met onze win-actie!


 

Hiken in Margunet | Zwitsers Nationaal Park Graubünden

Door Desiree van Oeffelt

Het Zwitsers Nationaal Park, daar waar mijn liefde voor Graubünden begon. Daarom wil ik vijf routes uitlichten in dit fantastisch mooie natuurpark. Het Zwitsers nationaal park is zo’n 175 km2 groot en de natuur en dieren zijn hier beschermd. Het is daarom belangrijk om van tevoren de regels te lezen en je hier ook aan te houden. Je mag bijvoorbeeld niet van de gemarkeerde paden af en de rustplaatsen zijn gemarkeerd met paaltjes, het is de bedoeling dat je hier binnen blijft.


Meer informatie over de regels en het Zwitsers Nationaal Park vind je hier: website Schweizerischer Nationalpark


Er zijn 21 wandelroutes in het park. Check op de website altijd voor je gaat of de betreffende route open is, ook in de zomer. Een fikse regenbui kan paden doen versperren of bruggen doen wegspoelen.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Het is de bedoeling dat je op de gemarkeerde paden blijft. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Margunet | gemzen kijken op de berghellingen

Het is 8 juni 2012 en we gaan op weg naar Zwitserland voor een weekje vakantie in Zernez in het Engadin, Graubünden. Ik was nog nooit aan deze kant van Zwitserland geweest, dus ik had geen idee wat ik kon verwachten. Via Davos rijden wij de Flüelapass over. Hier zie ik de eerste bergmarmotten al tussen de rotsen langs de kant van de weg. Zo dichtbij! Aan de andere kant van de Flüelapass ligt het Engadin. Ik ben nu al enthousiast als ik de bergen en de natuur om mij heen zie.

We verblijven een week in Zernez. Dit dorp op 1.474 meter ligt net buiten het park aan de voet van de Ofenpass die dwars door het Zwitsers Nationaal Park voert. In mijn ogen is Zernez een perfect uitgangspunt om het Zwitsers Nationaal Park te ontdekken. Vooral ook omdat Zernez een bus- en treinstation heeft, waardoor je wandelingen niet per se op hetzelfde punt hoeven te beginnen en te eindigen.

In het park zelf zijn er overigens twee overnachtingsmogelijkheden, een hotel op de Ofenpass en een berghut.

Mijn allereerste wandeltocht in Graubünden is er een in het Zwitsers Nationaal Park.

We besluiten de vakantie rustig te beginnen en kiezen voor “Margunet”, een wandelroute die start en eindigt bij Stabelchod P8 op de Ofenpass. Het is nog vroeg in het zomerseizoen, dus ik geniet vooral van de rust, de geuren van de naaldbomen en de fantastische natuur.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Routekaart Margunet (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Gemzen

Deze route staat vooral bekend om de gemzen die er te zien zijn op de berghellingen. Met name ten noorden en noord-westen van de route. En als je geluk hebt zie je misschien wel herten vanaf het bospad. Het is hier zeker de moeite waard om een verrekijker mee te nemen.

De gemzen laten zich in de herfst het beste zien, maar ook nu in juni hebben wij een onverwachtse ontmoeting met een gems die water kwam drinken in de rivier. Snel verschuilen wij ons achter een boom. Helaas merkte hij ons al snel op en ging er als een haas vandoor.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Gems (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

In de daarop volgende jaren zijn wij nog twee keer terug geweest. Het onderste deel van de route gaat door het dennenbos. Langs het bospad staan er informatie zuilen over dit gebied, een zogenaamd Naturlehrpfad. Het bovenste deel voert over de boomloze berghelling waar je perfect zicht hebt op de hellingen waar de gemzen kunnen lopen.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Één van de infoborden van het Naturlehrpfad. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

En je denkt misschien, beer? Ja, heel af en toe wordt er een beer in het Zwitsers Nationaal Park gesignaleerd. Deze is dan vanuit Italië komen lopen. De prullenbakken langs de Ofenpass zijn dan ook beer-proof gemaakt.

Afgelopen week kwam er toevallig een bericht voorbij op Facebook dat er tot half oktober iedere dinsdag een excursie georganiseerd wordt op deze route, meer informatie is te vinden op de website van het Schweizerischer Nationalpark.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Westzijde van de route. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
De zon maakt alles zo veel mooier! (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
Een breed, maar steil pad brengt ons naar het uitzichtpunt. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
We kijken even terug en zien een prachtige bergwand met grote delen gras, ideaal voor gemzen. Hetzelfde zien wij boven ons. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Het loont de moeite om af en toe even stil te staan en gewoon eens te luisteren. Wat hoor je? En kijk eens naar boven de bomen in of de berghellingen over. Wat zie je?

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Gemzen op de steenhelling. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Naast al die gemzen, heb ik hier onder andere kuifmezen en zwarte roodstaarten ontdekt, bergmarmotten, herten die proberen ongezien voorbij te sluipen, notenkrakers die van boomtop naar boomtop vliegen, kruisbekken die in de herfst de zaden uit de dennenappels eten, en ook een baardgier heb ik langs de berghelling zien zweven.

De  baardgier met een spanwijdte van 2,5 meter valt zeker op

Deze gier met een spanwijdte van 2,5 meter valt zeker op. In het verleden zijn hier bij Margunet jonge baardgieren uitgezet met als resultaat dat er nu in de regio meerdere broedparen zijn, dus als je geluk hebt spot je er een.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Kruisbek (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
Zwarte roodstaart (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Aan de oostzijde is de route wat ruiger omdat je vlak langs de rivier loopt. De bruggen zijn eenvoudig en worden na de herfst gedemonteerd en pas weer terug geplaatst als de route weer begaanbaar is in juni.

Zwitsers Nationaal Park Margunet
Oostzijde van de route (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
Het pad aan de oostzijde van de route (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
Ruig landschap (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)
Zwitsers Nationaal Park Margunet
Rustplek bij Stabelchod. Het is hier goed toeven in de zon op een bankje. (Eigen foto: Desiree van Oeffelt)

Informatie route:

  • Lengte route: 7,5 kilometer
  • Hoogteverschil: 500 meter
  • Markeringen: wit-rood-wit en wandelbordjes
  • Geschikt voor: de gemiddelde bergwandelaar

Bereikbaarheid:

  • Auto: Bij P8 op de Ofenpass is er een parkeerplaats
  • Bus: vanuit Zernez → bushalte Stabelchod P8 op de Ofenpass www.sbb.ch/de

Mijn vijfdelige verslag over het Zwitsers Nationaal Park bestaat uit:


Lees hier mijn verhaal over Munt la Schera


klik voor bijzondere reizen naar Nieuw-Zeeland en Australië


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Onvergetelijke reizen maak je met BBI Travel

De meest bijzondere bestemmingen beleef je met BBI Travel. Maak kennis met de ongerepte binnenlanden en kusten van Zweden, Noorwegen en Finland, ervaar de wildernis van Canada en IJsland, of maak een onvergetelijke meerdaagse hike in Ierland. Bij BBI Travel is jouw reis goed geregeld. Lees meer

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer